Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Uwielbiam grzaną z musztardą

Oj ja też, ja też :) Kiełbasa jak kiełbasa... niekonwencjonalna :) CUDO ! :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/2/#findComment-199148
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 3,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Witam

 

Dzisiaj podaję przepis na moją kiełbaskę , nazwałem ją :

 

Kiełbasa Pobiedziska

 

Mięso :

 

Wieprzowina II – mięso gulaszowe wp. 8,4 kg

Podgardle 3,1 kg

 

Przyprawy :

Do peklowania - peklosól 18g/kg w tym 30% peklosoli 70% soli kamiennej

nie jodowanej

Dodano po rozdrobnieniu :

Pieprz 3,5g/kg

Majeranek 1g/kg

Czosnek 3g/kg

Gorczyca cała 1g/kg

Woda przegotowana 8%

Mięso peklowane 16 godzin w temperaturze 8st C

Wykonanie :

Całość zmielone siatka 8mm . Po dodaniu przypraw wymieszano do odpowiedniej konsystencji .

Nadziewano w kiełbaśnice 26-28mm

Osadzanie około 3 godzin temperatura pokojowa

Osuszanie w wędzarni 0,5 godziny temperatura 50 st C

Wędzenie około 3,5 godziny w temperaturze 45stopni C

Parzenie około 25minut temperatura 76stopni C

Po parzeniu polano zimną wodą i schłodzono w chłodnym pomieszczeniu .

Kiełbasa prosta w wykonaniu w miarę tania i bardzo smaczna . Przy takiej zawartości pieprzu , powiem pieprzna .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/2/#findComment-199280
Udostępnij na innych stronach

Przy takiej zawartości pieprzu

Przy takiej fajnej tłustej kiełbasce, zwiększona ilość pieprzu jest wskazana, na trawienie :D

Zrobię na pewno :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/2/#findComment-199399
Udostępnij na innych stronach

zwiększona ilość pieprzu jest wskazana, na trawienie :D

 

Dzisiaj była " komisyjnie " próbowana u syna na działce i pieprz wcale nie był dominujący . Ocena kiełbasy była bardzo pozytywna . Po niedzieli robię kolejną porcję . :smile:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/2/#findComment-199422
Udostępnij na innych stronach

8,6 kg mięsa gulaszowego

Z doświadczenia wiem że mięso gulaszowe w sklepach robione jest z nie sprzedanych mies na pieczeń i ono jest o złotówkę droższe. Mięso gulaszowe w każdym sklepie jest inne, powinna to być wp kl I. To co prezentowałeś to jest wp kl II A wzbogacona prawdopodobnie wp kl III by wyglądała chuda. A więc mimo wielkiego szacunku dla Ciebie uważam że skład podany jest bardzo nieprecyzyjnie . Ale kiełbasa piękna . Życzę by trafiło się takie same mięso .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/2/#findComment-199434
Udostępnij na innych stronach

Andrzeju ,woda była wystudzona czy o konkretnej temperaturze ?

 

Temperatura pokojowa jakieś 18 st C zawsze taką daję do moich kiełbasek .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/2/#findComment-199544
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

 

Sześć dni się podsuszała .............. Już się nie podsusza . Bałem się żeby coś jej nie zjadło . :tongue: :grin: :thumbsup:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/2/#findComment-200183
Udostępnij na innych stronach

Sześć dni się podsuszała .

Pięknie się podsuszyła w tak krótkim czasie.. gdzie ją trzymałeś Andrzejku ??

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/2/#findComment-200185
Udostępnij na innych stronach

Pięknie się podsuszyła w tak krótkim czasie.. gdzie ją trzymałeś Andrzejku ??

 

W kuchni pod okapem nad piecem gazowym . Jutro jadę po mięsko będzie nowa . :smile:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/2/#findComment-200190
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj zakupiłem trochę mięsa wieprzowego na kiełbaskę .

 

 

 

 

 

W ostatnim naczyniu już zapeklowane . Późnym wieczorkiem jeszcze zmielę coby na jutro było mniej :smile:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/2/#findComment-200372
Udostępnij na innych stronach

Andrzejku to jutro od rana robimy kiełbasy :grin: a w piątek wędzenie -20*C to będzie niezła jazda :grin:

 

Grzesiu Ja z rana robię i w południe wędzę . :grin:

 

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/2/#findComment-200377
Udostępnij na innych stronach

a w piątek wędzenie -20*C to będzie niezła jazda

Dosłownie zimny dymem :clap: Brawo Andrzej :clap: W zasadzie będzie mrożenie z wędzeniem :grin:

Jak mi wpadnie do głowy jakiś fajny tekst to go zamieszczę.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/2/#findComment-200378
Udostępnij na innych stronach

Dosłownie zimny dymem :clap: Brawo Andrzej :clap:

 

Chyba będzie zimniejszy od zimniejszego :grin: :lol: Jeszcze dzisiaj muszę uszykować wino na jutrzejszego grzańca :tongue: :grin:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/2/#findComment-200379
Udostępnij na innych stronach

Widze, ze nie tylko ja bede wedzil w piatek na tym mrozie :grin: Miesko na wedzonki pekluje sie od soboty, wczoraj zapeklowalem mieso na kielbasy dzis przemiele i powiaze szynki, a jutro po pracy wedzenie.

Andrzeju Tobie jak i Grzegorzowi zycze powodznia i goracych stop :grin: Czekam na relacje jak sie udalo to mrozne wedzenie.

Pozdrawiam Mateusz

 

Ps. Przepraszam za brak polskich znakow, ale ze wzgledu na polozenie geograficzne jest to nimozliwe :sad:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/2/#findComment-200485
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Już jestem po pracy tylko wędzenie pozostało :D

 

 

 

W kolorowych pojemnikach zostawiłem na al'a biała :D

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/2/#findComment-200488
Udostępnij na innych stronach

tylko ten mróz mnie przeraża ... :wink:

 

Przecież odkręcać kiełbasy możesz w mieszkaniu :D

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/2/#findComment-200494
Udostępnij na innych stronach

jednak książeczka dopiero wieczorkiem po wędzeniu

i słusznie ,literatura po pracy,mniej strat w produkcji :lol: :lol:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/2/#findComment-200539
Udostępnij na innych stronach

andrzej k, rozumiem Andrzejku że na kurs możemy jechać bo mamy z czym.Ja też coś przygotuję :grin: tylko jęśli chodzi o serki to liczę na Ciebie :tongue:
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/2/#findComment-200556
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze parę fotek z dzisiejszego dnia

andrzeju, dla kogo ty tyle tego produkujesz ??? A ta biała parzona to też pobiedziska ? z tym ze nie zadymiana ?

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/2/#findComment-200568
Udostępnij na innych stronach

andrzeju, dla kogo ty tyle tego produkujesz ??? A ta biała parzona to też pobiedziska ? z tym ze nie zadymiana ?

 

Pokemonie , zima ma być długa i bardzo mroźna . :grin: Z tego samego farszu zrobiona al'a biała :smile:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/2/#findComment-200569
Udostępnij na innych stronach

andrzeju, cóż tu więcej mówić ? Wyroby pierwsza klasa :clap: :thumbsup: :thumbsup: :clap: :thumbsup:

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/2/#findComment-200572
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.