Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 3,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Salcesonik to mu do doopy wyszedł.
  Aaaa ... bo był ostatnio u dentysty ... robił mu 6-tke... i kazał jeść drugą stroną... :D :D :D  ;) ;) ;) Andrzejku  SUPER WYROBY !!!  :clap:  :thumbsup:  :clap: 
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/57/#findComment-441578
Udostępnij na innych stronach

Parę fotek z moich ostatnich poczynań .

Wszystko smakowicie wygląda. Trochę lebereczki Ci zostanie na grzybozlot?   :rolleyes:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/57/#findComment-441581
Udostępnij na innych stronach

 

 

Trochę lebereczki Ci zostanie na grzybozlot? :rolleyes:

 

 

Tak , przywiozę :D  salcesoniku  czarnego też . :D :D 

 

 Pozdrawiam


 

 

Andrzejku SUPER WYROBY !!! :clap::thumbsup::clap:

 

 

 Pozdrowionka ślę :D

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/57/#findComment-441583
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam

 

 Po 16 -tu dniach peklowania dzisiaj dymienie :D

 

 

post-39847-0-89002200-1441908470_thumb.jpg post-39847-0-89002200-1441908470_thumb.jpg

 

 

 

 Pozdrawiam

 

 

 

post-39847-0-64103100-1441908503_thumb.jpg

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/57/#findComment-444022
Udostępnij na innych stronach

 

 

Andrzej super wyroby :thumbsup:

 

 

 Coś na Zawiszy spróbujemy ...............  chyba :D

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/57/#findComment-444026
Udostępnij na innych stronach

Kurcze, nie pamiętam już co ale coś obiecywałeś na Zawiszę.... ale se przypomnę :) 


Krotoszyńska?

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/57/#findComment-444028
Udostępnij na innych stronach

 

 

Krotoszyńska?

 

 

Tak  :D :D  . Jak obiecywałem to będzie . :)  

 

 

 Pozdrawiam 

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/57/#findComment-444035
Udostępnij na innych stronach

Ja wiem AndrzejKu że u ciebie słowo droższe pieniędzy...  :thumbsup:  Bardziej ciekaw byłem czy ja pamiętam co to miało być... skleroza postępuje  :facepalm:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/57/#findComment-444036
Udostępnij na innych stronach

 

 

Bardziej ciekaw byłem czy ja pamiętam co to miało być... skleroza postępuje :facepalm:

 

Sławku , tydzień temu Ciebie obserwowałem :D  nie jest jeszcze  tak źle , idzie z Tobą wytrzymać .  :) :)

 

 

Pozdrawiam i do Zawiszy :D :D

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/57/#findComment-444037
Udostępnij na innych stronach

 

 

Po 16 -tu dniach peklowania dzisiaj dymienie

Czyli jak przepis z 16-tki, to 16 dni peklowania?  Teraz wszystko jasne!

Podobają mi się i też będę tak robił.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/57/#findComment-444082
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

 

 

Coś na Zawiszy spróbujemy ...............  chyba

 

No właśnie.... trzeba będzie się również przygotować i małe co nieco przygotować.... :thumbsup:  co by "na śniadanko" było  :) 

Wiązanie ...zawodowe... czyżbyś już węzły żeglarskie trenował  :laugh:

 

Z Dymnym pozdrowieniem... 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/57/#findComment-444085
Udostępnij na innych stronach

Czyli jak przepis z 16-tki, to 16 dni peklowania?

 

 

 

Nie posiłkuję się 16-tką .

 

 

Podobają mi się i też będę tak robił.

 

 

 Owiele smaczniejsze niż peklowanie kilku-dniowe .

 

 

andrzej wszystko piekne wyglada

 

 

:D :D

 

A tak wyglądają po nocnym dojrzewaniu w wędzarni :D

 

 

post-39847-0-44157300-1441957276_thumb.jpg

 

post-39847-0-70015100-1441957295_thumb.jpg

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/57/#findComment-444123
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie posiłkuję się 16-tką .

Wiem. Ty masz receptury POBIEDZISKIE!!!

:clap:   :clap:   :clap:

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/57/#findComment-444128
Udostępnij na innych stronach

16 dni peklowania?  Teraz wszystko jasne! Podobają mi się i też będę tak robił.

 

Zanim tak zrobisz to sobie poczytaj i wyciągnij wnioski.

 

Wskutek dyfuzji zachodzącej podczas peklowania mięso traci część cennych substancji odżywczych - białek i fosforanów. Dane WNIIMP uzyskane podczas doświadczeń nad peklowaniem szynek wykazują zależność strat substancji białkowych nie tylko od wielkości kawałków mięsa, ale i od czasu trwania peklowania. Straty maksymalne substancji białkowych przy długotrwałym peklowaniu stanowiły 3,5% całej zawartości białek w mięsie szynek peklowanych. 

Badania nad ustaleniem strat przy peklowaniu wołowiny (G.W. Babin, 1946) wykazały zależność tych strat od sposobu peklowania, jego czasu trwania, od stopnia utuczenia mięsa podanego peklowaniu i od mocy solanki: "

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/57/#findComment-444142
Udostępnij na innych stronach

Czyli 16 dni peklowania, to troche za dużo?

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/57/#findComment-444143
Udostępnij na innych stronach

Trzeba jednak  zwrócić uwagę, że te :rolleyes:  "sensacyjne wiadomości o stratach"  miały znaczenie w kryzysowych czasach  gdy  mięso (i nie tylko)  było "rarytasem"  i  nie  gościło za często na  stołach przeciętnego  konsumenta - w obecnych  czasach gdy w większości  spożywamy dużo więcej  niż  wynikałoby to z zapotrzebowania  naszych organizmów nie ma to większego znaczenia - a już przy  preferencjach związanych z naszym hobby  :D - żadnego.

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/57/#findComment-444144
Udostępnij na innych stronach

Trzeba jednak  zwrócić uwagę, że te   "sensacyjne wiadomości o stratach"

 

Tu nie chodzi o straty wagowe tylko straty ważnych składników w końcowym wyrobie.

 

 

 

Czyli 16 dni peklowania, to troche za dużo?

 

 

Czy za mało, czy za dużo to pojęcie względne bo badań w tym zakresie na naszej stronie nikt nie robił.We wszystkim moim zdaniem należy zachować umiar.Ani za krótko, ani za długo.Najlepszy jest tzw. złoty środek, który na naszej stronie wyraża się 8-10- cio  dniowym peklowaniem w solance.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/57/#findComment-444146
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tu nie chodzi o straty wagowe tylko straty ważnych składników w końcowym wyrobie.

 

I  ja   też  o tym  pisałem :thumbsup: - nawet  kilkunastoprocentowe   straty nie mają większego  znaczenia przy "dużo za dużej"  podaży  :D  .

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/57/#findComment-444149
Udostępnij na innych stronach

Dlatego Arkadiuszu ,na śniadanko zjadam pięć żółtek i mam wszystko wyrównane . Ja wykonuję wyroby po domowemu a nie fabrycznemu .:D

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/57/#findComment-444153
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dlatego Arkadiuszu ,na śniadanko zjadam pięć żółtek i mam wszystko wyrównane

 

To Ewa 5 białek, to co Jej wyrównujesz :D  ;)


 

16 dni peklowania?  Teraz wszystko jasne! Podobają mi się i też będę tak robił.

 

Zanim tak zrobisz to sobie poczytaj i wyciągnij wnioski.

 

Wskutek dyfuzji zachodzącej podczas peklowania mięso traci część cennych substancji odżywczych - białek i fosforanów. Dane WNIIMP uzyskane podczas doświadczeń nad peklowaniem szynek wykazują zależność strat substancji białkowych nie tylko od wielkości kawałków mięsa, ale i od czasu trwania peklowania. Straty maksymalne substancji białkowych przy długotrwałym peklowaniu stanowiły 3,5% całej zawartości białek w mięsie szynek peklowanych. 

Badania nad ustaleniem strat przy peklowaniu wołowiny (G.W. Babin, 1946) wykazały zależność tych strat od sposobu peklowania, jego czasu trwania, od stopnia utuczenia mięsa podanego peklowaniu i od mocy solanki: "

 

A ja czytałem gdzieś, że po 7 dniach pekowania proces się odwraca  :) 

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/57/#findComment-444155
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.