Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

To Ewa 5 białek, to co Jej wyrównujesz

Gonzo, odbiję piłeczkę. Niedawno przyłapałeś mnie na błędzie ortograficznym. Wytłumaczyłem się trzydziestoma latami na obczyźnie.

A napisz mi, jak u Ciebie z interpunkcją? Kompletnie nie rozumiem Twojego zdania. ;)

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/58/#findComment-444156
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 3,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

A napisz mi, jak u Ciebie z interpunkcją? Kompletnie nie rozumiem Twojego zdania.

 

Trzeba ogarnąć całość, łącznie z "okienkiem"   :D . Moja osobista polonistka ma tylko jedno zastrzeżenie do tego zdania.Według niej lepiej by było  ;)

 

To Ewa - 5 białek, to co jej wyrównujesz 

 

Pozdrawiam  ;)

P.S. A jak dalej nie ogarniasz, to na Zawiszy Ci wytłumaczy (przy świadkach  ;)  :D )

A swoją drogą interpunkcji to nigdy nie ogarniałem, od podstawówki   :facepalm:  :facepalm:  :facepalm:

Edytowane przez Gonzo

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/58/#findComment-444161
Udostępnij na innych stronach

Dla mnie to stylistyka zdania jest kiepska. W obrębie interpunkcji to brakuje kropki na końcu zdania. Nie żebym się czepiał :facepalm:. Przepraszam jest (kropka) teraz zauważyłem.

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/58/#findComment-444162
Udostępnij na innych stronach

 

 

P.S. A jak dalej nie ogarniasz, to na Zawiszy Ci wytłumaczy (przy świadkach    ) A swoją drogą interpunkcji to nigdy nie ogarniałem, od podstawówki      
Uuuu zaczyna się grubo robić jak takie groźby padają...  Dla wyjaśnienia dodam że ja tylko raz w życiu miałem z Helojzą na pieńku (nawet o tym nie wiedząc !) i do dzisiaj się cieszę żem z życiem i zdrowiem cało się uchował  :cool:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/58/#findComment-444163
Udostępnij na innych stronach

Stylistyka, stylistyką, a jeść trzeba.  ;) Poczekajcie tylko, jaka będzie opinia Andrzeja w sprawie zaśmiecania jego tematu. :D

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/58/#findComment-444164
Udostępnij na innych stronach

Stylistyka, stylistyką, a jeść trzeba.  ;) Poczekajcie tylko, jaka będzie opinia Andrzeja w sprawie zaśmiecania jego tematu. :D

https://www.youtube.com/watch?v=oHocuiJOp-g  

 

 

   ring wolny https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12015-ring-wolny/?hl=ring+wolny

 

 

uciekam bo jeszcze i mi się dostanie :D

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/58/#findComment-444167
Udostępnij na innych stronach

 

 

Moja osobista polonistka ma tylko jedno zastrzeżenie do tego zdania.

A moja osobista polonistka proponuje

To Ewa 5 białek? To co jej wyrównujesz?

 

 

A jak dalej nie ogarniasz, to na Zawiszy Ci wytłumaczy

Czekam z niecierpliwością na spotkanie z Twoją osobistą polonistką, która mnie to wytłumaczy. Uzurpuje sobie możliwość bycia nie tylko biernym słuchaczem. :thumbsup:

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/58/#findComment-444169
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czekam z niecierpliwością na spotkanie z Twoją osobistą polonistką,

 

Niech i tak będzie  :tongue:


 

 

Poczekajcie tylko, jaka będzie opinia Andrzeja w sprawie zaśmiecania jego tematu.

 

Opinia  :rolleyes: Najwyżej zje siedem żółtek, żeby ciśnienie wyrównać  :tongue:  :)

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/58/#findComment-444171
Udostępnij na innych stronach

 

 

tylko straty ważnych składników w końcowym wyrobie.

 

Arkadiuszu w szynce wiejskiej w 100gramach jest około 17 gramów białka . Ubytek około 3,5 % to znikoma ilość . Zresztą i tak zjadamy  za dużo białka dziennie .  :D

 

 

 

Poczekajcie tylko, jaka będzie opinia Andrzeja w sprawie zaśmiecania jego tematu. :D

 

 No cóż , kiedyś należy pogadać :D dzisiaj padło na mój wątek . :D 

 

 

 

Najwyżej zje siedem żółtek, żeby ciśnienie wyrównać

 

Tak zrobię . :D

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/58/#findComment-444201
Udostępnij na innych stronach

Arkadiuszu w szynce wiejskiej w 100gramach jest około 17 gramów białka . Ubytek około 3,5 % to znikoma ilość .

 

Jeśli uważasz, że robisz dobrze to tak sobie rób.I tak Cię nie przekonam i nawet nie mam takiego zamiaru.Mój post dotyczył zasugerowanie nie Tobie a Dyziowi jakie mogą wystąpić niekorzystne zjawiska długiego peklowania.Jeśli jesteś mądrzejszy od tych co te próby robili i je opisali jako zjawiska niekorzystne niech tak pozostanie i nie ważne ile wypłukałeś tego dobrego ważne, że w ogóle pomimo, że moim zdaniem nie było takiej potrzeby.Nie wiem czy to dobrze czy  źle, ale masarniach starają się używać tą samą solankę , dobrze ją pielęgnując właśnie po to , żeby między innymi część tych dobrych składników ponownie odzyskać.EOT

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/58/#findComment-444206
Udostępnij na innych stronach

Arkadiuszu niepotrzebnie się unosisz - chodzi o to, że te badania   były robione  na pewno przez mądrych  ludzi i na pewno były potrzebne - ale takie było zapotrzebowanie tamtych "trudnych" czasów - teraz  "ucywilizowane społeczeństwa" mają  inny - wręcz odwrotny - problem NADMIAR SPOŻYWANYCH składników pokarmowych -  i  demonizowanie  ich kilkuprocentowej utraty  w obecnych czasach nie ma większego sensu.

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/58/#findComment-444210
Udostępnij na innych stronach

 

 

Arkadiuszu niepotrzebnie się unosisz

 

Ja się wcale nie unoszę. tylko nie bardzo rozumiem Wasz tok rozumowania.Peklują po jednym dniu, peklują 16 dni i Wy uważacie że tak i tak to dobrze.A ja uczyłem się inaczej.Z resztą Wy też.I co teraz tą wiedzę?. Wywalacie ją do kosza bo wiecie lepiej?.Jakie wnioski z tego płyną dla osób mniej doświadczonych.Ano takie, że oni nie wiedzą co jest dobre a co złe.Ja uważam, że strona schodzi na "psy" pod względem merytorycznym, ale jest to wynik pójścia na ilość nie na jakość. Zagościła na naszej stronie bylejakość i to ona jest tu preferowana.Uwagi nie można zwrócić bo się zaraz obrażają choć nie mają racji, albo sobie kpią.A ja wolę tą przysłowiową kaszankę z 16-stki bo jest na mięsie niż jakąś własnej roboty na skórach.I nic na to nie poradzę, że szkłem tyłka wycierać nie lubię.Wolę zjeść mniej niż bylejako i pozwolisz, że ja będę się tych starych, dobrych, wypróbowanych, sprawdzonych metod trzymał i je bronił.

 

P.s

AndrzejK Możesz to usunąć bo jest nie na temat.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/58/#findComment-444223
Udostępnij na innych stronach

nie bardzo rozumiem Wasz tok rozumowania.Peklują po jednym dniu, peklują 16 dni i Wy uważacie że tak i tak to dobrze

 

Oj Arkadiuszu  nikt  z  nas tu nie  pisał pochwał dla peklowania jednodniowego  :excl:  :excl:  :excl:

Natomiast co do peklowania 16-dniowego to  zacytuję  Tobie  fragment z cytowanego przez Ciebie tekstu : 

 

"Ilość nastrzykiwanej solanki zmienia się w zależności od ogólnego czasu trwania peklowania, Według danych WNIIMP przy peklowaniu przyśpieszonym (7-14 dni) ilość optymalną wprowadzonej solanki określa się na 10-12 % w stosunku do ciężaru produktu, a przy długotrwałym peklowaniu (30-50 dni) ilość tę określa się na 5-6% w stosunku do ciężaru produktu. "

 

 

Reasumując :

 

7 - 14 dni - peklowanie przyspieszone 

 

30 - 50 dni  - peklowanie długotrwałe 

 

Czy  te  16 dni to czasami nie jest peklowanie  właściwe  :tongue: .

Edytowane przez Wirus
Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/58/#findComment-444225
Udostępnij na innych stronach

Proponuję zapoznanie się z bardzo ciekawym materiałem o peklowaniu ze strony głównej:  http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/peklowanie-porady/1487-podstawy-teoretyczne-solenie-i-peklowanie-miesa-oraz-produktow-miesnych-cz-i 

Cyt.

"Dane tabl. 40 wskazują, że w ciągu pierwszych siedmiu dni peklowania procesowi nagromadzenia soli w szynkach wieprzowych towarzyszy częściowe odwodnienie tkanek mięsnych, a w następnym okresie, łącznie z przenikaniem soli do tkanek, chłonięcie przez nie płynów z roztworu."

W okresie zimowym zdarza mi się peklować nawet do 30 dni i wtedy - moje szynki są nieco cięższe niż przed peklowaniem. 

Mięso jest dojrzałe i pyszne.

Proszę przeanalizować wskazany powyżej materiał i wszystko stanie się jasne.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/58/#findComment-444229
Udostępnij na innych stronach

Aniu dla mnie od początku wszystko  jest  jasne      :thumbsup: . 

..................................................................

P.S.  Znam  nie  tylko  ten  materiał  :D  .

Edytowane przez Wirus
Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/58/#findComment-444230
Udostępnij na innych stronach

Wszystko cacy przy 25-30 dniowym peklowaniu ... ale mowa o 16 dniowym ;)

Z dwojga złego wole 7-10 dni niż 16 ... jak mam czas w okresie jesienno zimowym to 30 ;)

Te 16 dni jakoś tak mi ni w ... ni w oko ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/58/#findComment-444238
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

 Przekroje ostatnio wędzonych wędzonek :D

 

post-39847-0-20846700-1442044748_thumb.jpg

 

 

post-39847-0-89418400-1442044771_thumb.jpg

 

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/58/#findComment-444265
Udostępnij na innych stronach

A mnie nawet smakują , mniej białka to zdrowiej . :D :D

Edytowane przez Kruszynka

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/58/#findComment-444271
Udostępnij na innych stronach

:thumbsup:  Śliczne :tongue:

 

mniej białka to zdrowiej .
  ... Yyyy... :rolleyes:  a to co...? osmozy nie było...? przy 16-to dniowym peklowaniu...? :rolleyes:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/58/#findComment-444283
Udostępnij na innych stronach

Jutro na obiadek -  rosół i pieczeń z ................... perliczki :Dpost-39847-0-42683900-1442072434_thumb.jpg

 

 

 

 Kątnice wp    przygotowane do kąpieli . :Dpost-39847-0-80651800-1442072522_thumb.jpg

 

 

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/58/#findComment-444320
Udostępnij na innych stronach

Nowa wędzarnia u syna :D   W sobotę wędzony był łosoś .

 

Wnuczka już pilnuje swojej  wędzarni .  Cieszę się że idzie w ślady dziadka . :D :D

 

 

 post-39847-0-34210100-1442425870_thumb.jpg

 

 

 Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/58/#findComment-445085
Udostępnij na innych stronach

 

 

No to chwal się co w tych kątnicach zrobiłeś :)

 

 

 Jutro jadą do Zbójaszka czyli na " Grzybolot "

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/58/#findComment-445087
Udostępnij na innych stronach

Jutro jadą do Zbójaszka czyli na " Grzybolot "

 

Królu Złocisty :D :D do jutra http://img31.imageshack.us/img31/1299/winko.gif http://img31.imageshack.us/img31/1299/winko.gif

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/58/#findComment-445091
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.