Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Aniu, podwędzaną kaszankę robię ale nie regularnie. Tym razem wyszło na nie :D

[Dodano: 28 kwi 2019 - 11:55]

Tak w przekroju.....

 

post-39847-0-10489400-1556445299_thumb.jpg

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/139/#findComment-630170
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 3,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Kaszanka z wątróbką ,taką lubię.

Ja też :D

Andrzej dobrze wie, gdzie należy dołożyć i wyeksponować wątróbkę a gdzie ucho  :tongue:   :clap:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/139/#findComment-630175
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 

 

Super wyjazd w odwiedziny się szykuje.... trochę francków zrobione....

Andrzejku, jest co ugryźć :D:thumbsup:. Miłej wycieczki !!! 

 

Pozdrowienia ślemy :);) 

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/139/#findComment-631059
Udostępnij na innych stronach

 

 

eeeee...poniżej 40mb...krótki ten wyjazd ;)

 

Wyjazd krótki to fakt ..  Qrcze emeryt i na dłużej  jest brak  czasu . :) 

 

 

 

Miłej wycieczki !!!

 

O dzięki ..... będę trochę za  Borami . :D:)

 

Pozdrowionka Wam ślę  :)

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/139/#findComment-631069
Udostępnij na innych stronach

 

 

będę trochę za Borami . :D:)

 

Bawcie się dobrze :thumbsup:. Pozdrowienia dla Gospodarzy  :D  :D .

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/139/#findComment-631079
Udostępnij na innych stronach

 

 

Bawcie się dobrze :thumbsup:. Pozdrowienia dla Gospodarzy :D :D

 

 

Dzięki ,  na bank przekażę pozdrowienia .... :)

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/139/#findComment-631084
Udostępnij na innych stronach

 Kaszankę robię na chwilę obecną  .........  dobieram takie mięsiwa które są na daną chwilę do osiągnięcia . Podstawą to głowa wp. , płuca wp., podgardle , skórki , nerki wp., czasami serce wp., no i mięsiwo .... najczęściej mięso z obgotowanych kości wp.     Kasza gryczana z jęczmienną  , krew prawdziwa no i wątroba .

 

Najłatwiej jest zrobić  kaszankę jak kupuję półtuszę . Wtenczas wszystko jest pod ręką :D

 

Myślę że nic nie zapomniałem ;)

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/139/#findComment-631123
Udostępnij na innych stronach

 

 

ja uzywam krew w proszku

 

 

Próbowałem kaszankę na suchej hemoglobinie i w moim odczuciu krew świeża robi w kaszance dużą robotę . :D:)

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/139/#findComment-631143
Udostępnij na innych stronach

 

 

w moim odczuciu krew świeża robi w kaszance dużą robotę

Podzielam tę opinię.

Daję do kaszanki zawsze max przewidzianej ilości krwi.

Nie wiem, czy to jest zdrowo, bo krew jest źródłem doskonale przyswajalnego żelaza i może go być w organizmie za dużo. Ale tak lubię i doceniam tę "dużą, dobrą robotę". 

Piszecie o tej kaszance a mi aż ślina cieknie   :facepalm:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/139/#findComment-631149
Udostępnij na innych stronach

Elu.... jak mus to mus. Jak by tak jechał z Polski jakiś bus w pobliże Twojego miejsca zamieszkania to można by zamrożoną krew wysłać....

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/139/#findComment-631155
Udostępnij na innych stronach

U nas mozna kupic mrozona ale wolowa krew, ..ale zawiera "witaminki"E wiec wole juz suszona ,

hmm to moze ja zrobie mojemu 4 -nogiemu kaszanke :-) tylkoon kaszy nie lubi ..z ryzem  moze , a tak na serio jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma .

Ela u nas tez nie ma plucek ( sa ale tylko w sklepach zoo.) podgardlejest tylko kawalek to co nie wyciete od lba ..rozbior poltuszy jest inny.

Ja sie ciesze ze moge kupic flaki wolowe surowe i zrobic takie prawdziwe flaki :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/139/#findComment-631165
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 

 

Dzisejszy zakup.... część już zjedzona.

Szpik?

Jesz na surowo, czy gotujesz? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/139/#findComment-632064
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jesz na surowo, czy gotujesz?

Ja piekę.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/139/#findComment-632069
Udostępnij na innych stronach

A gdzie kupujesz takie ilości?

U nas szpik jest nie do kupienia  :(

Czasami jednak wystawiają wołowe kości szpikowe "do wzięcia".

Zdarza mi się paradować z dwiema takimi kościami po targowisku  :laugh:

Uwielbiam szpik zarówno na surowo jak i gotowany. Pieczonego nigdy nie jadłam.

W moim rodzinnym domu rosoły na kości szpikowej były na co dzień. Jako dzieci biliśmy się o szpik, lekko posolony i popieprzony ...mniam  :tongue:

Podobno dzięki jadaniu szpiku rozwinęły się mózgi Homo Sapiens.

W świetle współczesnej nauki ma to pełne uzasadnienie.

Szpik jest tłuszczem o przewadze średnio - łańcuchowych kwasów tłuszczowych a te, pod postacią ketonów, bezpośrednio odżywiają mózg pokonując barierę krew-mózg. Są lepsze dla mózgu niż glukoza, są niezależne od sprawności insulinowej organizmu. 

Podsumowując: demencja raczej Ci nie zagraża Andrzeju  :D

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/139/#findComment-632085
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.