Skocz do zawartości

Moje wyroby - andrzeja k


andrzej k

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 3,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Witam

 

Dzisiaj podaję przepis na moją kiełbaskę , nazwałem ją :

 

Kiełbasa Pobiedziska

 

Mięso :

 

Wieprzowina II – mięso gulaszowe wp. 8,4 kg

Podgardle 3,1 kg

 

Przyprawy :

Do peklowania - peklosól 18g/kg w tym 30% peklosoli 70% soli kamiennej

nie jodowanej

Dodano po rozdrobnieniu :

Pieprz 3,5g/kg

Majeranek 1g/kg

Czosnek 3g/kg

Gorczyca cała 1g/kg

Woda przegotowana 8%

Mięso peklowane 16 godzin w temperaturze 8st C

Wykonanie :

Całość zmielone siatka 8mm . Po dodaniu przypraw wymieszano do odpowiedniej konsystencji .

Nadziewano w kiełbaśnice 26-28mm

Osadzanie około 3 godzin temperatura pokojowa

Osuszanie w wędzarni 0,5 godziny temperatura 50 st C

Wędzenie około 3,5 godziny w temperaturze 45stopni C

Parzenie około 25minut temperatura 76stopni C

Po parzeniu polano zimną wodą i schłodzono w chłodnym pomieszczeniu .

Kiełbasa prosta w wykonaniu w miarę tania i bardzo smaczna . Przy takiej zawartości pieprzu , powiem pieprzna .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przy takiej zawartości pieprzu

Przy takiej fajnej tłustej kiełbasce, zwiększona ilość pieprzu jest wskazana, na trawienie :D

Zrobię na pewno :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zwiększona ilość pieprzu jest wskazana, na trawienie :D

 

Dzisiaj była " komisyjnie " próbowana u syna na działce i pieprz wcale nie był dominujący . Ocena kiełbasy była bardzo pozytywna . Po niedzieli robię kolejną porcję . :smile:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

8,6 kg mięsa gulaszowego

Z doświadczenia wiem że mięso gulaszowe w sklepach robione jest z nie sprzedanych mies na pieczeń i ono jest o złotówkę droższe. Mięso gulaszowe w każdym sklepie jest inne, powinna to być wp kl I. To co prezentowałeś to jest wp kl II A wzbogacona prawdopodobnie wp kl III by wyglądała chuda. A więc mimo wielkiego szacunku dla Ciebie uważam że skład podany jest bardzo nieprecyzyjnie . Ale kiełbasa piękna . Życzę by trafiło się takie same mięso .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

 

Sześć dni się podsuszała .............. Już się nie podsusza . Bałem się żeby coś jej nie zjadło . :tongue: :grin: :thumbsup:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pięknie się podsuszyła w tak krótkim czasie.. gdzie ją trzymałeś Andrzejku ??

 

W kuchni pod okapem nad piecem gazowym . Jutro jadę po mięsko będzie nowa . :smile:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj zakupiłem trochę mięsa wieprzowego na kiełbaskę .

 

 

 

 

 

W ostatnim naczyniu już zapeklowane . Późnym wieczorkiem jeszcze zmielę coby na jutro było mniej :smile:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Andrzejku to jutro od rana robimy kiełbasy :grin: a w piątek wędzenie -20*C to będzie niezła jazda :grin:

 

Grzesiu Ja z rana robię i w południe wędzę . :grin:

 

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dosłownie zimny dymem :clap: Brawo Andrzej :clap:

 

Chyba będzie zimniejszy od zimniejszego :grin: :lol: Jeszcze dzisiaj muszę uszykować wino na jutrzejszego grzańca :tongue: :grin:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Widze, ze nie tylko ja bede wedzil w piatek na tym mrozie :grin: Miesko na wedzonki pekluje sie od soboty, wczoraj zapeklowalem mieso na kielbasy dzis przemiele i powiaze szynki, a jutro po pracy wedzenie.

Andrzeju Tobie jak i Grzegorzowi zycze powodznia i goracych stop :grin: Czekam na relacje jak sie udalo to mrozne wedzenie.

Pozdrawiam Mateusz

 

Ps. Przepraszam za brak polskich znakow, ale ze wzgledu na polozenie geograficzne jest to nimozliwe :sad:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jednak książeczka dopiero wieczorkiem po wędzeniu

i słusznie ,literatura po pracy,mniej strat w produkcji :lol: :lol:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

andrzeju, dla kogo ty tyle tego produkujesz ??? A ta biała parzona to też pobiedziska ? z tym ze nie zadymiana ?

 

Pokemonie , zima ma być długa i bardzo mroźna . :grin: Z tego samego farszu zrobiona al'a biała :smile:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

andrzeju, cóż tu więcej mówić ? Wyroby pierwsza klasa :clap: :thumbsup: :thumbsup: :clap: :thumbsup:

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.