Wirus Opublikowano 11 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #1401 Opublikowano 11 Września 2015 Tu nie chodzi o straty wagowe tylko straty ważnych składników w końcowym wyrobie. I ja też o tym pisałem - nawet kilkunastoprocentowe straty nie mają większego znaczenia przy "dużo za dużej" podaży . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/57/#findComment-444149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 11 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1402 Opublikowano 11 Września 2015 Dlatego Arkadiuszu ,na śniadanko zjadam pięć żółtek i mam wszystko wyrównane . Ja wykonuję wyroby po domowemu a nie fabrycznemu . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/57/#findComment-444153 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 11 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #1403 Opublikowano 11 Września 2015 Dlatego Arkadiuszu ,na śniadanko zjadam pięć żółtek i mam wszystko wyrównane To Ewa 5 białek, to co Jej wyrównujesz 16 dni peklowania? Teraz wszystko jasne! Podobają mi się i też będę tak robił. Zanim tak zrobisz to sobie poczytaj i wyciągnij wnioski. " Wskutek dyfuzji zachodzącej podczas peklowania mięso traci część cennych substancji odżywczych - białek i fosforanów. Dane WNIIMP uzyskane podczas doświadczeń nad peklowaniem szynek wykazują zależność strat substancji białkowych nie tylko od wielkości kawałków mięsa, ale i od czasu trwania peklowania. Straty maksymalne substancji białkowych przy długotrwałym peklowaniu stanowiły 3,5% całej zawartości białek w mięsie szynek peklowanych. Badania nad ustaleniem strat przy peklowaniu wołowiny (G.W. Babin, 1946) wykazały zależność tych strat od sposobu peklowania, jego czasu trwania, od stopnia utuczenia mięsa podanego peklowaniu i od mocy solanki: " A ja czytałem gdzieś, że po 7 dniach pekowania proces się odwraca Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/57/#findComment-444155 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 11 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #1404 Opublikowano 11 Września 2015 To Ewa 5 białek, to co Jej wyrównujesz Gonzo, odbiję piłeczkę. Niedawno przyłapałeś mnie na błędzie ortograficznym. Wytłumaczyłem się trzydziestoma latami na obczyźnie.A napisz mi, jak u Ciebie z interpunkcją? Kompletnie nie rozumiem Twojego zdania. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/57/#findComment-444156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 11 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #1405 Opublikowano 11 Września 2015 (edytowane) A napisz mi, jak u Ciebie z interpunkcją? Kompletnie nie rozumiem Twojego zdania. Trzeba ogarnąć całość, łącznie z "okienkiem" . Moja osobista polonistka ma tylko jedno zastrzeżenie do tego zdania.Według niej lepiej by było To Ewa - 5 białek, to co jej wyrównujesz Pozdrawiam P.S. A jak dalej nie ogarniasz, to na Zawiszy Ci wytłumaczy (przy świadkach )A swoją drogą interpunkcji to nigdy nie ogarniałem, od podstawówki Edytowane 11 Września 2015 przez Gonzo Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/57/#findComment-444161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 11 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #1406 Opublikowano 11 Września 2015 (edytowane) Dla mnie to stylistyka zdania jest kiepska. W obrębie interpunkcji to brakuje kropki na końcu zdania. Nie żebym się czepiał . Przepraszam jest (kropka) teraz zauważyłem. Edytowane 11 Września 2015 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/57/#findComment-444162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 11 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #1407 Opublikowano 11 Września 2015 P.S. A jak dalej nie ogarniasz, to na Zawiszy Ci wytłumaczy (przy świadkach ) A swoją drogą interpunkcji to nigdy nie ogarniałem, od podstawówki Uuuu zaczyna się grubo robić jak takie groźby padają... Dla wyjaśnienia dodam że ja tylko raz w życiu miałem z Helojzą na pieńku (nawet o tym nie wiedząc !) i do dzisiaj się cieszę żem z życiem i zdrowiem cało się uchował Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/57/#findComment-444163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #1408 Opublikowano 11 Września 2015 (edytowane) Stylistyka, stylistyką, a jeść trzeba. Poczekajcie tylko, jaka będzie opinia Andrzeja w sprawie zaśmiecania jego tematu. Edytowane 11 Września 2015 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/57/#findComment-444164 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 11 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #1409 Opublikowano 11 Września 2015 (edytowane) Stylistyka, stylistyką, a jeść trzeba. Poczekajcie tylko, jaka będzie opinia Andrzeja w sprawie zaśmiecania jego tematu. https://www.youtube.com/watch?v=oHocuiJOp-g ring wolny https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12015-ring-wolny/?hl=ring+wolny uciekam bo jeszcze i mi się dostanie Edytowane 11 Września 2015 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/57/#findComment-444167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 11 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #1410 Opublikowano 11 Września 2015 Moja osobista polonistka ma tylko jedno zastrzeżenie do tego zdania. A moja osobista polonistka proponujeTo Ewa 5 białek? To co jej wyrównujesz? A jak dalej nie ogarniasz, to na Zawiszy Ci wytłumaczy Czekam z niecierpliwością na spotkanie z Twoją osobistą polonistką, która mnie to wytłumaczy. Uzurpuje sobie możliwość bycia nie tylko biernym słuchaczem. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/57/#findComment-444169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 11 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #1411 Opublikowano 11 Września 2015 Czekam z niecierpliwością na spotkanie z Twoją osobistą polonistką, Niech i tak będzie Poczekajcie tylko, jaka będzie opinia Andrzeja w sprawie zaśmiecania jego tematu. Opinia Najwyżej zje siedem żółtek, żeby ciśnienie wyrównać Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/57/#findComment-444171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 11 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1412 Opublikowano 11 Września 2015 tylko straty ważnych składników w końcowym wyrobie. Arkadiuszu w szynce wiejskiej w 100gramach jest około 17 gramów białka . Ubytek około 3,5 % to znikoma ilość . Zresztą i tak zjadamy za dużo białka dziennie . Poczekajcie tylko, jaka będzie opinia Andrzeja w sprawie zaśmiecania jego tematu. No cóż , kiedyś należy pogadać dzisiaj padło na mój wątek . Najwyżej zje siedem żółtek, żeby ciśnienie wyrównać Tak zrobię . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/57/#findComment-444201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #1413 Opublikowano 11 Września 2015 (edytowane) Arkadiuszu w szynce wiejskiej w 100gramach jest około 17 gramów białka . Ubytek około 3,5 % to znikoma ilość . Jeśli uważasz, że robisz dobrze to tak sobie rób.I tak Cię nie przekonam i nawet nie mam takiego zamiaru.Mój post dotyczył zasugerowanie nie Tobie a Dyziowi jakie mogą wystąpić niekorzystne zjawiska długiego peklowania.Jeśli jesteś mądrzejszy od tych co te próby robili i je opisali jako zjawiska niekorzystne niech tak pozostanie i nie ważne ile wypłukałeś tego dobrego ważne, że w ogóle pomimo, że moim zdaniem nie było takiej potrzeby.Nie wiem czy to dobrze czy źle, ale masarniach starają się używać tą samą solankę , dobrze ją pielęgnując właśnie po to , żeby między innymi część tych dobrych składników ponownie odzyskać.EOT Edytowane 11 Września 2015 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/57/#findComment-444206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 11 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #1414 Opublikowano 11 Września 2015 Arkadiuszu niepotrzebnie się unosisz - chodzi o to, że te badania były robione na pewno przez mądrych ludzi i na pewno były potrzebne - ale takie było zapotrzebowanie tamtych "trudnych" czasów - teraz "ucywilizowane społeczeństwa" mają inny - wręcz odwrotny - problem NADMIAR SPOŻYWANYCH składników pokarmowych - i demonizowanie ich kilkuprocentowej utraty w obecnych czasach nie ma większego sensu. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/57/#findComment-444210 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #1415 Opublikowano 11 Września 2015 Arkadiuszu niepotrzebnie się unosisz Ja się wcale nie unoszę. tylko nie bardzo rozumiem Wasz tok rozumowania.Peklują po jednym dniu, peklują 16 dni i Wy uważacie że tak i tak to dobrze.A ja uczyłem się inaczej.Z resztą Wy też.I co teraz tą wiedzę?. Wywalacie ją do kosza bo wiecie lepiej?.Jakie wnioski z tego płyną dla osób mniej doświadczonych.Ano takie, że oni nie wiedzą co jest dobre a co złe.Ja uważam, że strona schodzi na "psy" pod względem merytorycznym, ale jest to wynik pójścia na ilość nie na jakość. Zagościła na naszej stronie bylejakość i to ona jest tu preferowana.Uwagi nie można zwrócić bo się zaraz obrażają choć nie mają racji, albo sobie kpią.A ja wolę tą przysłowiową kaszankę z 16-stki bo jest na mięsie niż jakąś własnej roboty na skórach.I nic na to nie poradzę, że szkłem tyłka wycierać nie lubię.Wolę zjeść mniej niż bylejako i pozwolisz, że ja będę się tych starych, dobrych, wypróbowanych, sprawdzonych metod trzymał i je bronił. P.sAndrzejK Możesz to usunąć bo jest nie na temat. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/57/#findComment-444223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 11 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #1416 Opublikowano 11 Września 2015 (edytowane) nie bardzo rozumiem Wasz tok rozumowania.Peklują po jednym dniu, peklują 16 dni i Wy uważacie że tak i tak to dobrze Oj Arkadiuszu nikt z nas tu nie pisał pochwał dla peklowania jednodniowego Natomiast co do peklowania 16-dniowego to zacytuję Tobie fragment z cytowanego przez Ciebie tekstu : "Ilość nastrzykiwanej solanki zmienia się w zależności od ogólnego czasu trwania peklowania, Według danych WNIIMP przy peklowaniu przyśpieszonym (7-14 dni) ilość optymalną wprowadzonej solanki określa się na 10-12 % w stosunku do ciężaru produktu, a przy długotrwałym peklowaniu (30-50 dni) ilość tę określa się na 5-6% w stosunku do ciężaru produktu. " Reasumując : 7 - 14 dni - peklowanie przyspieszone 30 - 50 dni - peklowanie długotrwałe Czy te 16 dni to czasami nie jest peklowanie właściwe . Edytowane 11 Września 2015 przez Wirus Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/57/#findComment-444225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #1417 Opublikowano 11 Września 2015 Proponuję zapoznanie się z bardzo ciekawym materiałem o peklowaniu ze strony głównej: http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/peklowanie-porady/1487-podstawy-teoretyczne-solenie-i-peklowanie-miesa-oraz-produktow-miesnych-cz-i Cyt."Dane tabl. 40 wskazują, że w ciągu pierwszych siedmiu dni peklowania procesowi nagromadzenia soli w szynkach wieprzowych towarzyszy częściowe odwodnienie tkanek mięsnych, a w następnym okresie, łącznie z przenikaniem soli do tkanek, chłonięcie przez nie płynów z roztworu."W okresie zimowym zdarza mi się peklować nawet do 30 dni i wtedy - moje szynki są nieco cięższe niż przed peklowaniem. Mięso jest dojrzałe i pyszne.Proszę przeanalizować wskazany powyżej materiał i wszystko stanie się jasne. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/57/#findComment-444229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 11 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #1418 Opublikowano 11 Września 2015 (edytowane) Aniu dla mnie od początku wszystko jest jasne . ..................................................................P.S. Znam nie tylko ten materiał . Edytowane 11 Września 2015 przez Wirus Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/57/#findComment-444230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 11 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #1419 Opublikowano 11 Września 2015 Wszystko cacy przy 25-30 dniowym peklowaniu ... ale mowa o 16 dniowym Z dwojga złego wole 7-10 dni niż 16 ... jak mam czas w okresie jesienno zimowym to 30 Te 16 dni jakoś tak mi ni w ... ni w oko Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/57/#findComment-444238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1420 Opublikowano 12 Września 2015 Witam Przekroje ostatnio wędzonych wędzonek Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/57/#findComment-444265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 12 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #1421 Opublikowano 12 Września 2015 Przekroje ostatnio wędzonych wędzonek Z rana mi się podobają Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/57/#findComment-444269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1422 Opublikowano 12 Września 2015 (edytowane) A mnie nawet smakują , mniej białka to zdrowiej . :D Edytowane 12 Września 2015 przez Kruszynka Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/57/#findComment-444271 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 12 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #1423 Opublikowano 12 Września 2015 Śliczne mniej białka to zdrowiej . ... Yyyy... a to co...? osmozy nie było...? przy 16-to dniowym peklowaniu...? Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/57/#findComment-444283 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1424 Opublikowano 12 Września 2015 Jutro na obiadek - rosół i pieczeń z ................... perliczki Kątnice wp przygotowane do kąpieli . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/57/#findComment-444320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1425 Opublikowano 16 Września 2015 Nowa wędzarnia u syna W sobotę wędzony był łosoś . Wnuczka już pilnuje swojej wędzarni . Cieszę się że idzie w ślady dziadka . :D Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/57/#findComment-445085 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.