MariuszB Opublikowano 1 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Marca 2012 Ostatnio wpadłem na pomysł aby rodziny podniebienia uraczyć Strogonowem :thumbsup: :thumbsup: niestety, mimo przeszukania forum nie znalazłem przepisu, więc albo nie ma, albo nie potrafię go znaleźć, wiem że w necie jest wiele przepisów lecz ja szukam sprawdzonego przepisu i stąd prośba na forum o takowy przepis. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6744-boeuf-strogonow/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 1 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Marca 2012 Ja strogonowa robie z serc wołowych wiem to nie to samo ale mi smakuje i tańsze od wersji orginalnej. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6744-boeuf-strogonow/#findComment-205171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 2 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Marca 2012 ja często robię to danie, a robię tak: pieczeń wołową kroję w cienkie paseczki, obtaczam w mące, obsmażam na smalcu na rumiano, zalewam wrzątkiem i gotuję do miękkości. Pod koniec gotowania dodaję czerwoną paprykę pokrojoną w paseczki i pieczarki w półplasterki. Zagęszczam śmietaną z mąką. Jako przypraw używam wyłącznie soli i pieprzu. http://www.staff.amu.edu.pl/~artur_ko/spispot.htm na tej stronie Makłowicza jest też fajny pezepis. Z jego przepisów na gulasz jeszcze często robię gulasz segedyński i forszmak, polecam są bardzo pyszne. Forszmak po lubelsku Składniki: 20 dag ogórków kiszonych, 20 dag boczku wędzonego, 20 dag kiełbasy podlaskiej, 70 dag schabu wędzonego, 3 dag koncentratu pomidorowego, 3 łyżki gęstej śmietany, 1 łyżka mąki, 1 kostka rosołu drobiowego, 1 łyżka smalcu, 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, sól, biały pieprz. Wykonanie: schab, boczek i kiełbasę pokroić w paski. Na rozgrzany smalec wrzucić schab. Podsmażyć, przełożyć do garnka z bulionem. Dodawać kolejno boczek, kiełbasę, cebul(każde osobno). Doprawić pieprzem, solą, koncentratem pomidorowym. Obrane ogórki pokroić w paski, podsmażyć na maśle, dodać pod koniec gotowania do forszmaku. Po zagotowaniu, zagęścić zasmażką z mąki Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6744-boeuf-strogonow/#findComment-205251 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 2 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Marca 2012 Forszmak po lubelsku bywając na weselach wiejskich na lubelszczyżnie danie to było serwowane na poprawinach. :thumbsup: .Wykorzystywano końcówki węlin z nia poprzedniego :lol: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6744-boeuf-strogonow/#findComment-205256 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 2 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Marca 2012 madlinka, dzięki za przepisy, na dniach mam mieć "wołu" więc będę tworzył :grin: zaciekawiłaś mnie przepisem forszmaku po Lubelsku, nie znałem tego dania i korci mnie aby "popełnić" gotowanie tej potrawy z myślą że rodzinka zaakceptuje :wink: Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6744-boeuf-strogonow/#findComment-205301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 2 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Marca 2012 spróbuj, bo warto odkrywać nowe smaki Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6744-boeuf-strogonow/#findComment-205315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 2 Marca 2012 Ja strogonowa robie z serc wołowych wiem to nie to samo ale mi smakuje i tańsze od wersji orginalnej A ja z mięsa z uda indyczego bez skóry :thumbsup: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6744-boeuf-strogonow/#findComment-205325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 2 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 2 Marca 2012 A ja z mięsa z uda indyczego bez skór , tylko że to już nie boeuf strogonow Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6744-boeuf-strogonow/#findComment-205343 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 2 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 2 Marca 2012 Czy strogonowa można dać do słoików i zapasteryzować - czy wytrzyma 6 miesięcy w słoikach ? Jesli tak, to czy wystarczy że takie słoiki będę trzymał w piwnicy w 15 stopniach ? Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6744-boeuf-strogonow/#findComment-205357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 2 Marca 2012 Przepis ze starej Kuchni Polskiej: Surowce:Boeuf Stroganow60 dkg polędwicy (może być od "głowy") lub 80dkg rostbefu6 dkg tłuszczu2 dkg mąki5dkg cebuli1/8l śmietany1/3-1/2 łyżeczki paprykipieprz i sól3-5 dkg koncentratu pomidorowego (12%)1 łyżeczka siekanej zielonej pietruszki Wykonanie:Polędwicę opłukać, obrać z łoju i powięzi, pokrajać w plastry tejże szerokości.Cebulę pokrajać na talarki.Część tłuszczu rozgrzać na patelni i zrumienić na nim cebulę, którą następnie przełożyć do szerokiego rondla.Resztę tłuszczu silnie rozgrzać, smażyć na nim mięso na ostrym ogniu ok. 2-3 min. stale mieszając, a pod koniec smażenia oprószyć mąką.Jeżeli patelnia nie jest dość duża, aby pomieścić na raz mięso w cienkiej warstwie, smażyć je w 2-3 partiach, gdyż inaczej wydzieli sok i nie zrumieni się.Osmażone na rumiano mięso przełożyć do rondla z cebulą, dodać do niego koncentrat pomidorowy, paprykę, pieprz i śmietanę, osolić i mieszając mocno rozgrzać.Podawać w tym samym rondlu lub na okrągłym, głębokim półmisku, posypane natką, z ziemniakami pod dowolną postacią i sałatą lub surówką z warzyw albo jarzyną z wody. [ Dodano: Pią 02 Mar, 2012 19:57 ]Boeuf Stroganow z poledwicy wołowej jest moją ulubioną potrawą.Jednak efekt końcowy zależy zarówno od jakości polędwicy jak i umiejętności kucharza Tego ostatniego nauczył mnie mój Sp. Ojciec, który był fachowcem i czuł kuchnię jak mało kto.Kilka dodatkowych wskazówek:1. Kawałki mięsa muszą być osuszone2. Można od razu posypać je przez sitko delikatnie krupczatką lub nie posypywać w ogóle3. Tłuszcz o wysokiej temp. dymienia (smalec lub masło klarowane)4. Patelnia tylko delikatnie posmarowana tłuszczem5. I najważniejsze, patelnia musi być masywna, aby kumulowała ciepło.6. Przed smażeniem patelnię wyczyścić solą z tłuszczem i wytrzeć papierowym ręcznikiem7. Po połączeniu wszystkich składników tylko rozgrzać (nie gotować) i pozostawić pod przykryciem aby potrawa doszła. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6744-boeuf-strogonow/#findComment-205359 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 2 Marca 2012 , tylko że to już nie boeuf strogonow Ja nie mam wyboru jak niektórzy :grin: .Polędwica wołowa jest dla mnie za droga żebym z niej robił boeuf.Wolę wędzoną surową. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6744-boeuf-strogonow/#findComment-205365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 2 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 2 Marca 2012 Polędwica wołowa jest dla mnie za droga dla mnie też , więc zazwyczaj używam ligawy.Pozdrawiam serdecznie Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6744-boeuf-strogonow/#findComment-205407 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 3 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 3 Marca 2012 EAnna, i to jest właśnie to czego szukałem :wink: a dlatego ponieważ kiedyś jeżdżąc trochę po świecie zdarzyło się że na Węgrzech jadłem właśnie Strogonowa bez pieczarek, ogórków, itp, jedyny dodatek to papryka..... bardzo mi smakował w takim wydaniu, ba.... smakował bardziej niż tradycyjny z dodatkami i wydaje mi się że Twój przepis to właśnie będzie to :grin: Wielkie Dzięki...... będzie wielkie żarcie Strogonowa :wink: :thumbsup: :thumbsup: Na Węgrzech jadłem również gulasz wołowy który był wspaniały w smaku, z tego co pamiętam to ten smak i to że prawdopodobnie wykonany był z wołowych obrzynków czy też ścinków mięsa.... tak przynajmniej to wyglądało na talerzu, ale za to smakował wyśmienicie. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6744-boeuf-strogonow/#findComment-205437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 3 Marca 2012 Na Węgrzech jadłem również gulasz wołowy który był wspaniały w smakuNajlepszy gulasz wołowy wychodzi z pręgi. To równiez tradycja mojego rodzinnego domu. Do takiego gulaszu dodaje się bardzo dużą ilość cebuli oraz paprykę słodką i ostrą. Tłuszcz to smalec wieprzowy. Klej z pręgi, rozgotowana cebula i papryka tworzą naturalnie gęsty sos. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6744-boeuf-strogonow/#findComment-205473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekC Opublikowano 3 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 3 Marca 2012 Świadziu.Zajrzyj do tematu pasteryzacja,była tam dyskusja na temat pasteryzowania słoików.Strogonowa robiełem w pełnym wydaniu i pasteryzowałem 3 krotnie(zgodnie z tabelą) i bez problemów wytrzymuje w piwnicy o temp. 18-20 stopni.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6744-boeuf-strogonow/#findComment-205480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 4 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 4 Marca 2012 EAnna, czy mogłabyś podać przepis na gulasz :question: dosłownie coś mnie ostatnio wzięło na wołowinę i za jednym zamachem zrobię Strogonowa i gulasz :thumbsup: :grin: Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6744-boeuf-strogonow/#findComment-205588 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 4 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 4 Marca 2012 Zanim EAnna poda Ci przepis poczytaj tutaj :grin: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1361&postdays=0&postorder=asc&start=0 Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6744-boeuf-strogonow/#findComment-205591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 4 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 4 Marca 2012 Myślisz że nie dotarłem do tego tematu :question: :wink: przeczytany i wszystko zapisane już dawno, ale dzięki za przypomnienie. :grin: Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6744-boeuf-strogonow/#findComment-205638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 7 Marca 2012 EAnna, czy mogłabyś podać przepis na gulaszPrzepis: Surowce: - 1kg pręgi wołowej - 15 dkg smalcu lub 10dkg smalcu+10dkg wędzonego boczku - 25-30 dkg cebuli - sól - papryka słodka w proszku (20g lub więcej) - papryka ostra - 1 łyżka przecieru pomidorowego - 1 listek bobkowy - 2 ziarna ziela angielskiego - 1 ząbek czosnku - 1 płaska łyżeczka bazylii Wykonanie: 1. Pręgę pokroić w kostki 2,5x2,5cm 2. Na rozgrzanej, lekko posmarowanej smalcem patelni obrumienić partiami kawałki wołowiny 3. Z boczku wytopić skwarki i na pozostałym tłuszczu zeszklić pokrajaną cebulę. 4. Połączyć cebulę z mięsem i skwareczkami w dużym rondlu, dodać przyprawy i podlać wodą.Dusić w temp. 95 st.C aż do miękkości. 1/2h przed końcem duszenia dodać przecier pomidorowy i słodką paprykę. Doprawić do smaku papryką ostrą. Sos musi być emulsją tłuszczu, kleju z mięsa, wody, papki cebulowej, przecieru pomidorowego i papryki. Ze względu na charakter mięsa - pręga - duszenie trwa kilka godzin. Ale gulasz jest przepyszny i wart długotrwałej obróbki. Żadnej mąki nie dodajemy. Najlepszy jest na drugi dzień. Smacznego. P.S. Gulasz ten jest tradycją w mojej rodzinie i podawany był przy okazji rodzinnych zjazdów. Zrobiłam go również na nasze skromne, akademickie przyjęcie weselne prawie 40 lat temu. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6744-boeuf-strogonow/#findComment-206106 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 7 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 7 Marca 2012 Piękne dzięki za przepisy, postaram się w najbliższym czasie sprawdzić ich działanie na rodzince :wink: :grin: Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6744-boeuf-strogonow/#findComment-206129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 9 Marca 2012 Rano na kanale kuchnia+ Kuroniów oglądałem i się przypomniało, że kiedyś widziałem jak dreptali przy Stroganowie, może filmik się przyda http://www.kuchniaplus.pl/kuchnia_przepis_0-0-5938_boeuf-stroganow.html Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6744-boeuf-strogonow/#findComment-206388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 9 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 9 Marca 2012 Wielkie dzięki Zbóju, na 100% przydatne ponieważ ostatnio mam newsa na "wołu" :grin: i zbieram wszelkie przepisy na Strogonowa oraz gulasze. Chcę po kolei robić ściśle według różnych przepisów aby pozostawić ten który podpasuje najbardziej pod względem smakowym. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6744-boeuf-strogonow/#findComment-206430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.