Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio wpadłem na pomysł aby rodziny podniebienia uraczyć Strogonowem :thumbsup: :thumbsup: niestety, mimo przeszukania forum nie znalazłem przepisu, więc albo nie ma, albo nie potrafię go znaleźć, wiem że w necie jest wiele przepisów lecz ja szukam sprawdzonego przepisu i stąd prośba na forum o takowy przepis.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6744-boeuf-strogonow/
Udostępnij na innych stronach

ja często robię to danie, a robię tak:

pieczeń wołową kroję w cienkie paseczki, obtaczam w mące, obsmażam na smalcu na rumiano, zalewam wrzątkiem i gotuję do miękkości. Pod koniec gotowania dodaję czerwoną paprykę pokrojoną w paseczki i pieczarki w półplasterki. Zagęszczam śmietaną z mąką. Jako przypraw używam wyłącznie soli i pieprzu.

http://www.staff.amu.edu.pl/~artur_ko/spispot.htm na tej stronie Makłowicza jest też fajny pezepis.

Z jego przepisów na gulasz jeszcze często robię gulasz segedyński i forszmak, polecam są bardzo pyszne.

Forszmak po lubelsku

Składniki:

20 dag ogórków kiszonych,

20 dag boczku wędzonego,

20 dag kiełbasy podlaskiej,

70 dag schabu wędzonego,

3 dag koncentratu pomidorowego,

3 łyżki gęstej śmietany,

1 łyżka mąki,

1 kostka rosołu drobiowego,

1 łyżka smalcu,

1 łyżka masła,

1 łyżka mąki,

sól, biały pieprz.

Wykonanie: schab, boczek i kiełbasę pokroić w paski. Na rozgrzany smalec wrzucić schab.

Podsmażyć, przełożyć do garnka z bulionem. Dodawać kolejno boczek, kiełbasę, cebul(każde osobno). Doprawić pieprzem, solą, koncentratem pomidorowym. Obrane ogórki

pokroić w paski, podsmażyć na maśle, dodać pod koniec gotowania do forszmaku. Po zagotowaniu, zagęścić zasmażką z mąki

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6744-boeuf-strogonow/#findComment-205251
Udostępnij na innych stronach

Forszmak po lubelsku

bywając na weselach wiejskich na lubelszczyżnie danie to było serwowane na poprawinach. :thumbsup: .Wykorzystywano końcówki węlin z nia poprzedniego :lol:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6744-boeuf-strogonow/#findComment-205256
Udostępnij na innych stronach

madlinka, dzięki za przepisy, na dniach mam mieć "wołu" więc będę tworzył :grin: zaciekawiłaś mnie przepisem forszmaku po Lubelsku, nie znałem tego dania i korci mnie aby "popełnić" gotowanie tej potrawy z myślą że rodzinka zaakceptuje :wink:

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6744-boeuf-strogonow/#findComment-205301
Udostępnij na innych stronach

Ja strogonowa robie z serc wołowych wiem to nie to samo ale mi smakuje i tańsze od wersji orginalnej

A ja z mięsa z uda indyczego bez skóry :thumbsup:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6744-boeuf-strogonow/#findComment-205325
Udostępnij na innych stronach

A ja z mięsa z uda indyczego bez skór

, tylko że to już nie boeuf strogonow

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6744-boeuf-strogonow/#findComment-205343
Udostępnij na innych stronach

Czy strogonowa można dać do słoików i zapasteryzować - czy wytrzyma 6 miesięcy w słoikach ? Jesli tak, to czy wystarczy że takie słoiki będę trzymał w piwnicy w 15 stopniach ?

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6744-boeuf-strogonow/#findComment-205357
Udostępnij na innych stronach

Przepis ze starej Kuchni Polskiej:

 

Surowce:

Boeuf Stroganow

60 dkg polędwicy (może być od "głowy") lub 80dkg rostbefu

6 dkg tłuszczu

2 dkg mąki

5dkg cebuli

1/8l śmietany

1/3-1/2 łyżeczki papryki

pieprz i sól

3-5 dkg koncentratu pomidorowego (12%)

1 łyżeczka siekanej zielonej pietruszki

 

Wykonanie:

Polędwicę opłukać, obrać z łoju i powięzi, pokrajać w plastry tejże szerokości.

Cebulę pokrajać na talarki.

Część tłuszczu rozgrzać na patelni i zrumienić na nim cebulę, którą następnie przełożyć do szerokiego rondla.

Resztę tłuszczu silnie rozgrzać, smażyć na nim mięso na ostrym ogniu ok. 2-3 min. stale mieszając, a pod koniec smażenia oprószyć mąką.

Jeżeli patelnia nie jest dość duża, aby pomieścić na raz mięso w cienkiej warstwie, smażyć je w 2-3 partiach, gdyż inaczej wydzieli sok i nie zrumieni się.

Osmażone na rumiano mięso przełożyć do rondla z cebulą, dodać do niego koncentrat pomidorowy, paprykę, pieprz i śmietanę, osolić i mieszając mocno rozgrzać.

Podawać w tym samym rondlu lub na okrągłym, głębokim półmisku, posypane natką, z ziemniakami pod dowolną postacią i sałatą lub surówką z warzyw albo jarzyną z wody.

 

[ Dodano: Pią 02 Mar, 2012 19:57 ]

Boeuf Stroganow z poledwicy wołowej jest moją ulubioną potrawą.

Jednak efekt końcowy zależy zarówno od jakości polędwicy jak i umiejętności kucharza :cool:

Tego ostatniego nauczył mnie mój Sp. Ojciec, który był fachowcem i czuł kuchnię jak mało kto.

Kilka dodatkowych wskazówek:

1. Kawałki mięsa muszą być osuszone

2. Można od razu posypać je przez sitko delikatnie krupczatką lub nie posypywać w ogóle

3. Tłuszcz o wysokiej temp. dymienia (smalec lub masło klarowane)

4. Patelnia tylko delikatnie posmarowana tłuszczem

5. I najważniejsze, patelnia musi być masywna, aby kumulowała ciepło.

6. Przed smażeniem patelnię wyczyścić solą z tłuszczem i wytrzeć papierowym ręcznikiem

7. Po połączeniu wszystkich składników tylko rozgrzać (nie gotować) i pozostawić pod przykryciem aby potrawa doszła.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6744-boeuf-strogonow/#findComment-205359
Udostępnij na innych stronach

, tylko że to już nie boeuf strogonow

Ja nie mam wyboru jak niektórzy :grin: .Polędwica wołowa jest dla mnie za droga żebym z niej robił boeuf.Wolę wędzoną surową.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6744-boeuf-strogonow/#findComment-205365
Udostępnij na innych stronach

Polędwica wołowa jest dla mnie za droga

dla mnie też , więc zazwyczaj używam ligawy.Pozdrawiam serdecznie

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6744-boeuf-strogonow/#findComment-205407
Udostępnij na innych stronach

EAnna, i to jest właśnie to czego szukałem :wink: a dlatego ponieważ kiedyś jeżdżąc trochę po świecie zdarzyło się że na Węgrzech jadłem właśnie Strogonowa bez pieczarek, ogórków, itp, jedyny dodatek to papryka..... bardzo mi smakował w takim wydaniu, ba.... smakował bardziej niż tradycyjny z dodatkami i wydaje mi się że Twój przepis to właśnie będzie to :grin: Wielkie Dzięki...... będzie wielkie żarcie Strogonowa :wink: :thumbsup: :thumbsup:

 

Na Węgrzech jadłem również gulasz wołowy który był wspaniały w smaku, z tego co pamiętam to ten smak i to że prawdopodobnie wykonany był z wołowych obrzynków czy też ścinków mięsa.... tak przynajmniej to wyglądało na talerzu, ale za to smakował wyśmienicie.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6744-boeuf-strogonow/#findComment-205437
Udostępnij na innych stronach

Na Węgrzech jadłem również gulasz wołowy który był wspaniały w smaku

Najlepszy gulasz wołowy wychodzi z pręgi.

To równiez tradycja mojego rodzinnego domu.

Do takiego gulaszu dodaje się bardzo dużą ilość cebuli oraz paprykę słodką i ostrą.

Tłuszcz to smalec wieprzowy.

Klej z pręgi, rozgotowana cebula i papryka tworzą naturalnie gęsty sos.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6744-boeuf-strogonow/#findComment-205473
Udostępnij na innych stronach

Świadziu.Zajrzyj do tematu pasteryzacja,była tam dyskusja na temat pasteryzowania słoików.Strogonowa robiełem w pełnym wydaniu i pasteryzowałem 3 krotnie(zgodnie z tabelą) i bez problemów wytrzymuje w piwnicy o temp. 18-20 stopni.Pozdrawiam.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6744-boeuf-strogonow/#findComment-205480
Udostępnij na innych stronach

EAnna, czy mogłabyś podać przepis na gulasz :question: dosłownie coś mnie ostatnio wzięło na wołowinę i za jednym zamachem zrobię Strogonowa i gulasz :thumbsup: :grin:

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6744-boeuf-strogonow/#findComment-205588
Udostępnij na innych stronach

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6744-boeuf-strogonow/#findComment-205591
Udostępnij na innych stronach

Myślisz że nie dotarłem do tego tematu :question: :wink: przeczytany i wszystko zapisane już dawno, ale dzięki za przypomnienie. :grin:

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6744-boeuf-strogonow/#findComment-205638
Udostępnij na innych stronach

EAnna, czy mogłabyś podać przepis na gulasz

Przepis:

Surowce:

- 1kg pręgi wołowej

- 15 dkg smalcu lub 10dkg smalcu+10dkg wędzonego boczku

- 25-30 dkg cebuli

- sól

- papryka słodka w proszku (20g lub więcej)

- papryka ostra

- 1 łyżka przecieru pomidorowego

- 1 listek bobkowy

- 2 ziarna ziela angielskiego

- 1 ząbek czosnku

- 1 płaska łyżeczka bazylii

 

Wykonanie:

 

1. Pręgę pokroić w kostki 2,5x2,5cm

2. Na rozgrzanej, lekko posmarowanej smalcem patelni obrumienić partiami kawałki wołowiny

3. Z boczku wytopić skwarki i na pozostałym tłuszczu zeszklić pokrajaną cebulę.

4. Połączyć cebulę z mięsem i skwareczkami w dużym rondlu, dodać przyprawy i podlać wodą.Dusić w temp. 95 st.C aż do miękkości. 1/2h przed końcem duszenia dodać przecier pomidorowy i słodką paprykę. Doprawić do smaku papryką ostrą.

Sos musi być emulsją tłuszczu, kleju z mięsa, wody, papki cebulowej, przecieru pomidorowego i papryki.

Ze względu na charakter mięsa - pręga - duszenie trwa kilka godzin.

Ale gulasz jest przepyszny i wart długotrwałej obróbki.

Żadnej mąki nie dodajemy.

Najlepszy jest na drugi dzień.

Smacznego.

 

P.S. Gulasz ten jest tradycją w mojej rodzinie i podawany był przy okazji rodzinnych zjazdów. Zrobiłam go również na nasze skromne, akademickie przyjęcie weselne prawie 40 lat temu.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6744-boeuf-strogonow/#findComment-206106
Udostępnij na innych stronach

Piękne dzięki za przepisy, postaram się w najbliższym czasie sprawdzić ich działanie na rodzince :wink: :grin:

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6744-boeuf-strogonow/#findComment-206129
Udostępnij na innych stronach

Rano na kanale kuchnia+ Kuroniów oglądałem i się przypomniało, że kiedyś widziałem jak dreptali przy Stroganowie, może filmik się przyda http://www.kuchniaplus.pl/kuchnia_przepis_0-0-5938_boeuf-stroganow.html

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6744-boeuf-strogonow/#findComment-206388
Udostępnij na innych stronach

Wielkie dzięki Zbóju, na 100% przydatne ponieważ ostatnio mam newsa na "wołu" :grin: i zbieram wszelkie przepisy na Strogonowa oraz gulasze. Chcę po kolei robić ściśle według różnych przepisów aby pozostawić ten który podpasuje najbardziej pod względem smakowym.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6744-boeuf-strogonow/#findComment-206430
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.