kotunia Opublikowano 11 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #301 Opublikowano 11 Lutego 2013 Do pojtki daje się mąkę i wędzone podgardle Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6750-s%C5%82owia%C5%84ski-bazar/page/13/#findComment-267584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 11 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #302 Opublikowano 11 Lutego 2013 Feederman, możne chodzi Ci o jajecznice na śmietanie i masełku? Ja to robiłem dzieciom jak 1 łyżka stołowa masła 2 szt jajka - ilość dowolna 1 łyżka śmietany 18% (jajka wbijane do miski do tego śmietana i lekko wymieszane- ja lubię jak widać kawałki ściętego białka i żółtka) na wolnym ogniu podgrzewałem masełko, do sklarowanego masła wlewałem z miseczki jajka i powolutku zaczyna się to ścinać. Jak jest konsystencja prawie (kurcze nie wiem jak to opisać taka nie za mocno ścięta ale nie lejąca się) to wyłączam gaz, chwilkę jeszcze dochodzi a ja wyciągam talerze i nakładam na nie. Konsystencja ścięte jajka ale nie mocno, żeby malutkie ząbki nie musiały się trudzić z gryzieniem :thumbsup: Ja to nie o to chodziło to sorki za zaśmiecanie tematu Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6750-s%C5%82owia%C5%84ski-bazar/page/13/#findComment-267588 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feederman Opublikowano 11 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #303 Opublikowano 11 Lutego 2013 Bracia, dziękuje! Na Was można polegać - nie rzucicie w nieszczęściu. :lol: To pojtka? :thumbsup: https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS-c00liFip37zn1PxG3tqgbDUCZR0NQizgxirNQgrRiQoyW_Fs Przepis tej dziwnej potrawy nie narodowa tajemnica? :grin: P.S. Karol, twój przepis już w księdze. Znalazł przepis. Super. Google :grin: https://wedlinydomowe.pl/forum/printview.php?t=7353&start=0&sid=8b50d0cc8d67447b72793547bd7514ee Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6750-s%C5%82owia%C5%84ski-bazar/page/13/#findComment-267598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 11 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #304 Opublikowano 11 Lutego 2013 Z tym mieszaniem jajek to ja bym był ostrozny Białko ścina się dłużej niż żółtko więc takim sposobem nie da się zrobić naprawdę dobrej jajówki :grin: Najlepiej wbić całe jaj na patelnię i delikatnie mieszać ścięte białko tak żeby nie naruszyć żółtek. I dopiero jak już białko się zetnie zabełtać na patelni z żółtkami. Jajecznica nie jest wtedy sucha tylko taka ładna błyszcząca i równomiernie ścięta :thumbsup: Ale co ja pisze, to pewnie wiecie już dawno :wink: Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6750-s%C5%82owia%C5%84ski-bazar/page/13/#findComment-267625 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedobry78 Opublikowano 11 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #305 Opublikowano 11 Lutego 2013 Nie wiem czy to odpowiednie miejsce ale zachęciły mnie te zdjęcia "jajecznicy". Wychowywałem się tylko z bratem i jako dzieciaki pewne wakacje spędziliśmy w domku nad jeziorem u starszej pani i pana (małżeństwo dziadków) Starsi Państwo byli Polakami mieszkajacymi od 100 lat w Szwecji i robili nam kanapki z masłem i keczup plus musztarda w kształcie uśmiechu (szwedzkie feliksy były pyyycha hehe) ale sztandarową potrawą śniadaniową było "fles pan koke" ...coś jakby omlet ale taki pikantny i zawierał kawałki zieleniny i kiełbasy...do dziś pamiętam smak, ale nie wiem jak to powtórzyć, a w necie nie wyskakuje...Jadł/zna to ktoś z forumków i przypomni mi smak z dzieciństwa przytoczeniem przepisu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6750-s%C5%82owia%C5%84ski-bazar/page/13/#findComment-267628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 11 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #306 Opublikowano 11 Lutego 2013 Moja mama zawsze robila omlet duzy jak patelia, a my z niecierpliwoscia czekalismy kiedy bedzie gotowy. A tak robila: ubijalam najpierw same bialka z sola, kiedy byly dobrze ubite domieszala zoltka. To na patelnie i do tego to co chcia. Czy grzyby, czy zielenine,tu juz tylko wyobraznia jest hamulcem. Pozniej zlozyla na pol, na mome przykryla pokrywka i po chwili odwrocila go ( aby strona dolna za bardzo sie nie przypiekla), znowu przykryla i na talerz. Nie jajecznica, ale wlasnie jakby omlet, jednak nie ma tu odrobiny maki.Teraz kiedy potrzeba szybko zrobic lunch, zawsze to wskakuje ,bo jest szybkie i pozywne. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6750-s%C5%82owia%C5%84ski-bazar/page/13/#findComment-267645 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 11 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #307 Opublikowano 11 Lutego 2013 niedobry78, napisz do svergie 2 , on ma kontakty w Szwecji , jesli sie nie uda , napisz do mnnie na pw poprosze córke , by mi pomogła , ona ma przyjaciół w |Szwecji .Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6750-s%C5%82owia%C5%84ski-bazar/page/13/#findComment-267648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedobry78 Opublikowano 11 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #308 Opublikowano 11 Lutego 2013 Super pomysł! Dzięki serdeczne. Pozdrawiam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6750-s%C5%82owia%C5%84ski-bazar/page/13/#findComment-267649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #309 Opublikowano 12 Lutego 2013 Przepis tej dziwnej potrawy nie narodowa tajemnica?Sasza, u nas to codziennie na śniadanie mamy Z tym mieszaniem jajek to ja bym był ostroznytusiaczek... mieszam tak od 20 lat ... i jest OK Sasza, polecam jeszcze jajecznicę na pomidorach, to jest dopiero "odjazd" Moja ulubiona !!! Ale to pewnie znasz Pozdro Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6750-s%C5%82owia%C5%84ski-bazar/page/13/#findComment-267660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #310 Opublikowano 12 Lutego 2013 Jeszcze raz chcę podkreślić, co chyba wszystkie "poznańskie pyry potwierdzą", że "pojtka " to rozbełtane jajka z mąką na mleku lub wodzie, smażone najczęściej na wędzonym podgardlu lub boczku. W okresach gdy była zielenina dodawało się szczypior. Wszystkie inne przepisy to różnego rodzaju wariacje w temacie. :blush: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6750-s%C5%82owia%C5%84ski-bazar/page/13/#findComment-267672 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #311 Opublikowano 12 Lutego 2013 Niedobry 78, a może jadłeś jakąś odmianę frittaty. Na patelnie wrzucamy kostkę z boczku lub kiełbasy a jak się podsmaży dodajemy pokrojoną paprykę oraz posiekaną dymkę, na to zielony groszek (ziarno), natkę kolendry, pietruszki, lub bazylii - co kto lubi. Na to wszystko pare kostek topliwego sera. w między czasie trzepiemy kilka jaj doprawionych solą i pieprzem, wlewamy na patelnie, mieszamy, na sam wierzch tarkujemy pikantny ser i wsadzamy patelnie do rozgrzanego piekarnika na 5 - 6 minut , jak się ser roztopi wyciągamy patelnie z piekarnika nożem odcinamy od brzegów i potrząsając patelnią staramy się odkleić frittatę od dna, jak nam się to uda przekładamy na talerz i smacznego :grin: Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6750-s%C5%82owia%C5%84ski-bazar/page/13/#findComment-267673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feederman Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #312 Opublikowano 12 Lutego 2013 Dziękuje SiB za wyrażone zdania, względem mojego pytania! :lol: Postaram się wasze rekomendacje ucieleśnić do realnie smacznej potrawy. :thumbsup: Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6750-s%C5%82owia%C5%84ski-bazar/page/13/#findComment-267677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedobry78 Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #313 Opublikowano 12 Lutego 2013 Pepe brzmi ciekawie i smakowicie:) ale to chyba raczej nie to...tak czy inaczej Twój pomysł już na kartkę spisałem do wykonania Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6750-s%C5%82owia%C5%84ski-bazar/page/13/#findComment-267682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedobry78 Opublikowano 13 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #314 Opublikowano 13 Lutego 2013 Troszeczkę się przypominam...może ktoś z "poleconych" akurat zajrzy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6750-s%C5%82owia%C5%84ski-bazar/page/13/#findComment-268038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feederman Opublikowano 25 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #315 Opublikowano 25 Lutego 2013 Drodzy druhowie ! Gratuluję Was z bardzo ważnym wydarzeniem! :lol: Jednakowo rok jak rejestrowałem się na Waszej stronie internetowej i "pudruję" Wam mózgi. :grin: W ciągu tego roku dużo dlaczego nauczyłem się, a z wieloma zapoznał się osobiście. Dla mnie to ważnie i bardzo drogo. Dziękuje Wam za pomoc i naukę, którą pojąłem dzięki Waszym wiedzom! Z zadowoleniem wypiję parę szklaneczek dziś za Wasza zdrowie i rozkwit forum. Dziękuje Wam i niski ukłon! Lubię WB! http://s60.radikal.ru/i169/1302/8e/95eff8415b32.jpg P.S. Z dumą dziś przykleił na samochód naklejkę WB Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6750-s%C5%82owia%C5%84ski-bazar/page/13/#findComment-270977 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 25 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #316 Opublikowano 25 Lutego 2013 Na zdrowie Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6750-s%C5%82owia%C5%84ski-bazar/page/13/#findComment-270980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 25 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #317 Opublikowano 25 Lutego 2013 Dołączył: 25 Lut 2012Sasza, taka piękna rocznica trafia się tylko raz Zadziwiasz, zaskakujesz i powalasz na kolana każdym postem :grin: obyś nigdy nie miał dość i został z nami na zawsze :clap: jak tylko będę mógł wypiję za Twoją pomyślność, nie jeden toast! całą serię :grin: Pozdrawiam serdecznie Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6750-s%C5%82owia%C5%84ski-bazar/page/13/#findComment-270986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 25 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #318 Opublikowano 25 Lutego 2013 sztandarową potrawą śniadaniową było "fles pan koke" ...coś jakby omlet ale taki pikantny i zawierał kawałki zieleniny i kiełbasy...do dziś pamiętam smak, ale nie wiem jak to powtórzyćNiedobry. To o czym piszesz to wymawia się po polsku fleskpankoka ( fläskpannkaka) co w tłumaczeniu na polski znaczy mięsny naleśnik, (placek). Tutaj masz recepturę na ten szwedzki przysmak: http://somethingswedish.wordpress.com/2013/01/29/cooking-swedish-flaskpannkaka/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6750-s%C5%82owia%C5%84ski-bazar/page/13/#findComment-270988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 26 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #319 Opublikowano 26 Lutego 2013 P.S. Z dumą dziś przykleił na samochód naklejkę WB :clap: za całokształt :smile: . Do miluśkiego na zadymionym szlaku :smile: Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6750-s%C5%82owia%C5%84ski-bazar/page/13/#findComment-271128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 26 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #320 Opublikowano 26 Lutego 2013 Sasza gratuluję pierwszego roku intensywnej nauki.Trzymaj tak dalej :clap: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6750-s%C5%82owia%C5%84ski-bazar/page/13/#findComment-271214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 26 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #321 Opublikowano 26 Lutego 2013 Jednakowo rok jak rejestrowałem się na Waszej stronie internetowej i "pudruję" Wam mózgi. :grin: W ciągu tego roku dużo dlaczego nauczyłem się, a z wieloma zapoznał się osobiście. Dla mnie to ważnie i bardzo drogo.Drogi Saszo! Moje gratulacje za rok intensywnej pracy.. wyrosłeś na'' Mistrza'' :clap: Nie jeden użytkownik może pozazdrościć takiego osiągnięcia... brniesz z taki rozpędem że trudno Ciebie dogonić :grin: Co mogę jeszcze dodać to to że było mi dane poznać Cię realu.. :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6750-s%C5%82owia%C5%84ski-bazar/page/13/#findComment-271218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 26 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #322 Opublikowano 26 Lutego 2013 Saszka :clap: :clap: Do miluśkiego na zadymionym szlaku :smile: Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6750-s%C5%82owia%C5%84ski-bazar/page/13/#findComment-271247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feederman Opublikowano 26 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #323 Opublikowano 26 Lutego 2013 Oj, doba mnie nie było, a tu tyle gratulacji. Dziękuje Wam moje drogie! http://www.youtube.com/watch?v=mj_QMm4Hn3Y Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6750-s%C5%82owia%C5%84ski-bazar/page/13/#findComment-271341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feederman Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #324 Opublikowano 4 Marca 2013 Druhowie, znów ja do Was o pomocy. Podpowiedzcie gdzie można kupić tarę dla różnych wyrobów mleczarskich. Interesuje producent. Znam w nieszczęściu nie rzucicie zawczasu dziękuję! :grin: Z szacunkiem, Sasza. Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6750-s%C5%82owia%C5%84ski-bazar/page/13/#findComment-272739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #325 Opublikowano 8 Marca 2013 Sasza, jaką tarę? Napisz do EAnny. Ona kompletowała sprzęt i urządzenia na potrzeby kursów serowarskich w SDM. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6750-s%C5%82owia%C5%84ski-bazar/page/13/#findComment-273432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.