Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Nie za słodkie to jest?

 

To patent mojej siostry, ja jem i nie narzekam, ale ja zjem wszystko i wypiję wszystko :D

 

Jak uważasz że za słodkie to daj 3 łyżki cukru ;)

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/83/#findComment-508538
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 4,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

I to jest wyjście. :D :D :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/83/#findComment-508539
Udostępnij na innych stronach

Jak małe maślaki to można obrać ze skórki, jest przy tym trochę zabawy ale smak  wyborny.

Wcześniej do octu zawsze obierałem maślaki ze skórki. I duże i malutkie.

W zeszłym roku dowiedziałem się, że właśnie nie trzeba, mniej roboty, a grzyb w occie nie robi się jak ślimak, tylko jest jędrny i prawie "chrupki".

Wypróbowaliśmy i faktycznie tak jest. Ze skórką są lepsze!

Tylko trzeba wcześniej je odpowiednio przygotować. Gdzieś mam zapisane jak, tylko... muszę poszukać.  :facepalm:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/83/#findComment-508561
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tylko trzeba wcześniej je odpowiednio przygotować. Gdzieś mam zapisane jak, tylko... muszę poszukać. :facepalm:

Szukaj , szukaj

:)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/83/#findComment-508562
Udostępnij na innych stronach

Gdzieś, dobre pytanie gdzie,czytałem o smażonych kaniach a następnie marynowanych. Ponoć delicje, ja póki co nie mam żadnych w okolicznych lasach,to tylko mogę pomarzyć. Bazyl fajnie że wróciłeś.
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/83/#findComment-508584
Udostępnij na innych stronach

Bazyl witaj spowrotem ciesze sie ze jestes !!!!!

 

 

Cześc Sylwek :) Filipińskie piwo wypite,  piwo jak piwo tyle że filipińskie a to jest coś bo jeszcze takiego nie piłem :D Japońskie jadno tak samo, ale drugie ciemnawe bardzo smaczne :frantics: Dzięki wielkie za te piwa :thumbsup:

 

post-51707-0-10762600-1470085893_thumb.jpg

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/83/#findComment-508589
Udostępnij na innych stronach

:D eeeeno Bazyl...jołjoł :)

...kanie bez panierki, za to w occie, piwo z Filipin- to się nazywa Poszukiwant Krawędzi Smaków :clap:

Miło czytać :)

--------

 

 

Ze skórką są lepsze! Tylko trzeba wcześniej je odpowiednio przygotować. Gdzieś mam zapisane jak, tylko... muszę poszukać.

Gen :clap: , Gen :clap: , Gen :clap:  ....kibicuję Poszukiwantowi Metody  :thumbsup: 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/83/#findComment-508615
Udostępnij na innych stronach

 

 

czytałem o smażonych kaniach a następnie marynowanych
  jadłem w okolicy Czarnkowa  podobno tam pospolite smażone w panierce i marynowane - Baaaardzo mi smakowały :)

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/83/#findComment-508641
Udostępnij na innych stronach

Okazuje się, że metoda przygotowania jest bardzo prosta. :)

Maślaki trzeba umyć w słonej wodzie. Im bardziej słona tym łatwiej się myje.

Sól wypłukuje piach i "śluz" z maślaków i w rezultacie mamy czyste grzybki, którym nie zawijają się kapelusze jak po zerwaniu skórki i są dużo "jędrniejsze".

Dalej, to już tak normalnie, jak każde grzybki w occie. Delikatne obgotowanie i zalewa octowa.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/83/#findComment-508644
Udostępnij na innych stronach

:laugh: Ku uciesze gawiedzi, Bazyl nawet na grzyby bieży z miską :thumbsup::D:yes:

Ładny zbiorek, ja w miniony zapiątek turków (!!! :yes: ) żem yębł kosze 2 (dwa!!!) na dwie osoby.

Zasłonikowane już... czają się :)

Ewenement na tę porę roku...

---------

Dzięki Gen :)

Edytowane przez ziezielony
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/83/#findComment-508649
Udostępnij na innych stronach

Ładny zbiorek,

 

2 godziny  zbierania, tylko za późno się wybralismy. O 9 już wyzbierane została sama drobnica, jutro o 5 się wybieramy ;)

Edytowane przez BazylWidzew

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/83/#findComment-508655
Udostępnij na innych stronach

Dzisiejsze zbiory :cool:

 

post-51707-0-66273500-1470221402_thumb.jpg

 

Znów 2 h zbierania i grzybów mam więcej, ale 1,5 h obierałem. Nie wiem o której tubylcy chodzą na grzyby, ale o 6 już były wyzbierane :mad:

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/83/#findComment-508807
Udostępnij na innych stronach

piękny zbiór


jeszcze a propos "siniaków" po przekrojeniu zrobią się granatowe, ale jak wrzucisz do octowe zalewy to będą białe i są pyszne twarde i jędrne, tylko do gotowania grzybów dolej trochę octu to zbieleją

Edytowane przez szanta
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/83/#findComment-508810
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie wiem o której tubylcy chodzą na grzyby

 

Tubylcy mieszkają  w lesie :D :D :D .

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/83/#findComment-508812
Udostępnij na innych stronach

 

 

o 6 już były wyzbierane :mad:
Bazylku... no co Ty... :w00t: Nie znasz powiedzenia... ? ,, Roboty nie przerobisz , wódki nie przepijesz... grzybów nie wyzbierasz...''  :tongue:  :D  :D  :D  :facepalm: 
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/83/#findComment-508815
Udostępnij na innych stronach

Na bogato ;) Więcej grzybów niż jajec. I tak trzymać :D

 

A piaskowce modrzaki to super grzyby. Delikatne jak mało które. A kolorek znika po usmażeniu :D

Rafał (ryszpak)

rakrzes@poczta.onet.pl

 

Z prawdą jest jak z d..pą. Każdy ma inną i każdy ma swoją...

 

Iure et gladio

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/83/#findComment-508979
Udostępnij na innych stronach

 

 

Efes Greckie :thumbsup:

 

Mołdawskie ale browar wykupiony przez turków ;) Całkiem smaczne z dodatkiem ryżu, było ostatnio w biedronce. Kupiłem jedno na spróbowanie, jak za 3 dni chciałem kupic karton to było tylko 8 butelek :mad:

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/83/#findComment-508986
Udostępnij na innych stronach

 

 

wykupiony przez turków

 

No widzę że nie tylko pijesz ale i zbierasz Turki (Płachetka zwyczajna) mało znany a super grzyb tylko nie wszędzie jest u mnie ni ma ale są na Grzybozlocie   ... ;)  

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/83/#findComment-508993
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.