BazylWidzew Opublikowano 1 Kwietnia Autor Zgłoś Udostępnij #4001 Opublikowano 1 Kwietnia Śniadanko Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/161/#findComment-1004221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 1 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #4002 Opublikowano 1 Kwietnia Smacznego🍺..... prażona cebulka by się jeszcze przydała. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/161/#findComment-1004250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 2 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #4003 Opublikowano 2 Kwietnia W dniu 10.02.2013 o 09:46, BazylWidzew napisał(a): Wczoraj zrobiłem Brunost. Z 10 l. mleka wyszło 666g.(ale diabelska liczba), dzisiaj jeszcze wędzenie oscypków. Bazyl widzę, że kilkakrotnie robiłeś Brunost opisz proces jego wykonania. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, że ten ser wykonuje się z serwatki po odebraniu skrzepu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/161/#findComment-1004566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 3 Kwietnia Autor Zgłoś Udostępnij #4004 Opublikowano 3 Kwietnia (edytowane) Grzegorz należy się Złota Łopata za dokopanie się do 2013 r. w moim temacie 16 godzin temu, Grzewlod napisał(a): Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, że ten ser wykonuje się z serwatki po odebraniu skrzepu? Tak, serwatkę zagotowujesz i gotujesz aż zacznie się robić gęsta i karmelizować, na końcu trzeba stać przy garze i cały czas mieszać. Gar z podwójnym dnem. Na koniec wlewasz do pojemnika na przykład po maśle i szybko chłodzisz w wodzie. Mnie wychodził taki kruszący się, nie wiem czy to kwestia gotowania (czytałem przepis że trzeba gotować powoli na małym ogniu), czy tego że nie dodawałem mleka lub śmietany bo to dodają do brunosta, czy wyczucia momentu kiedy go zdejmujesz z palnika. Poza tym brunost jest robiony z mleka koziego. Z mleka krowiego to jest flotemysost. Edytowane 3 Kwietnia przez BazylWidzew Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/161/#findComment-1004708 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 3 Kwietnia Autor Zgłoś Udostępnij #4005 Opublikowano 3 Kwietnia Dziesięć lat temu nawet wstawiłem przepis Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/161/#findComment-1004741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 3 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #4006 Opublikowano 3 Kwietnia 3 godziny temu, BazylWidzew napisał(a): Grzegorz należy się Złota Łopata za dokopanie się do 2013 r. w moim temacie Biorę każdą ilość tylko żeby były ze złota 🤣. Dzięki za info. Bazyl Ty robiłeś ten niby ser po odebraniu skrzepu na oscypki, czyli jako drugi wyrób. Czy w przypadku wykonania korycina i odebraniu ricotty z pozostałej serwatki jest możliwe wykonanie tego wyroby jako trzeci wyrób? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/161/#findComment-1004759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 3 Kwietnia Autor Zgłoś Udostępnij #4007 Opublikowano 3 Kwietnia 2 minuty temu, Grzewlod napisał(a): Czy w przypadku wykonania korycina i odebraniu ricotty z pozostałej serwatki jest możliwe wykonanie tego wyroby jako trzeci wyrób? Nie wiem, nie próbowałem. Zrób zobaczymy, tylko najpierw zrób z serwatki po zrobieniu korycina żebyś miał porównanie. Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/161/#findComment-1004760 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 3 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #4008 Opublikowano 3 Kwietnia 11 minut temu, BazylWidzew napisał(a): Nie wiem, nie próbowałem. Zrób zobaczymy, tylko najpierw zrób z serwatki po zrobieniu korycina żebyś miał porównanie. Czytalam ze ktos robil i wyszedl ale bardziej jak sos karmelowy wiec mozna sprobowac , nic nie tracisz 🙂 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/161/#findComment-1004767 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 3 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #4009 Opublikowano 3 Kwietnia 23 minuty temu, electra napisał(a): Czytalam ze ktos robil i wyszedl ale bardziej jak sos karmelowy Tak może być bo białka zostaną odebrane wcześniej 👍. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/161/#findComment-1004772 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 3 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #4010 Opublikowano 3 Kwietnia Moze jak dodasz smietane z mlekiem to wyjdzie👍 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/161/#findComment-1004776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 3 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #4011 Opublikowano 3 Kwietnia 11 minut temu, electra napisał(a): Moze jak dodasz smietane z mlekiem to wyjdzie👍 Temat "rozgryzlem" mianowicie po zebraniu skrzepu trzeba usunąć biały koagulant więc możemy uzyskać trzy wyroby. Electro śmietanę lub mleko dodaje się w końcowej fazie redukcji serwatki👍. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/161/#findComment-1004784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #4012 Opublikowano 3 Kwietnia c Chmmmmmmmm a ile czasu zajmie odparowanie np 60 l serwatki i czas na mieszanie lub instalacja mieszałki ......Tanie to nie będzie Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/161/#findComment-1004792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 3 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #4013 Opublikowano 3 Kwietnia 54 minuty temu, Muski napisał(a): Chmmmmmmmm a ile czasu zajmie odparowanie np 60 l serwatki Szcześliwy serowar czasu nie liczy 😉. 55 minut temu, Muski napisał(a): Tanie to nie będzie Szczęśliwy serowar szuka sponsora😉. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/161/#findComment-1004813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 3 Kwietnia Autor Zgłoś Udostępnij #4014 Opublikowano 3 Kwietnia Obiadek Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/161/#findComment-1004851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 4 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #4015 Opublikowano 4 Kwietnia 13 godzin temu, Grzewlod napisał(a): Temat "rozgryzlem" mianowicie po zebraniu skrzepu trzeba usunąć biały koagulant więc możemy uzyskać trzy wyroby. Electro śmietanę lub mleko dodaje się w końcowej fazie redukcji serwatki👍. Tak ,bodajze w proporcji 1/3 smietanomleka do srewatki. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/161/#findComment-1004905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 4 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #4016 Opublikowano 4 Kwietnia 2 godziny temu, electra napisał(a): smietanomleka do srewatki Co to jest śmietanomleko ? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/161/#findComment-1004921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 4 Kwietnia Autor Zgłoś Udostępnij #4017 Opublikowano 4 Kwietnia 3 godziny temu, Muski napisał(a): Co to jest śmietanomleko ? Wlewasz śmietanę do mleka i masz 1 Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/161/#findComment-1004970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 4 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #4018 Opublikowano 4 Kwietnia 6 minut temu, BazylWidzew napisał(a): Wlewasz śmietanę do mleka i masz Jak wlejesz mleko do śmietany to wyjdzie mlekośmietana?🤣 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/161/#findComment-1004971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 4 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #4019 Opublikowano 4 Kwietnia (edytowane) 10 minut temu, quadro555 napisał(a): Jak wlejesz mleko do śmietany to wyjdzie mlekośmietana?🤣 Raczej mleko śmietankowe lub jak kto woli śmietanka mlekowa 😂. Edytowane 4 Kwietnia przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/161/#findComment-1004976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 4 Kwietnia Autor Zgłoś Udostępnij #4020 Opublikowano 4 Kwietnia Obiadek Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/161/#findComment-1005126 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 4 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #4021 Opublikowano 4 Kwietnia Normalnie Madzia G. się chowa. Tak na serio to przysnęło się Tobie podczas smażenia jajka? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/161/#findComment-1005168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 5 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #4022 Opublikowano 5 Kwietnia W dniu 4.04.2025 o 06:36, Muski napisał(a): Co to jest śmietanomleko ? Smietana + mleko zrobil mi sie szwedzki wyraz po polsku 😉(gräddmjölk) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/161/#findComment-1005242 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #4023 Opublikowano 5 Kwietnia W dniu 3.04.2025 o 13:56, Grzewlod napisał(a): Czy w przypadku wykonania korycina i odebraniu ricotty z pozostałej serwatki jest możliwe wykonanie tego wyroby jako trzeci wyrób? Grzesiu wierzy w cuda? 1 Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/161/#findComment-1005264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 6 Kwietnia Autor Zgłoś Udostępnij #4024 Opublikowano 6 Kwietnia Niedzielne śniadanko 1 Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/161/#findComment-1005595 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 7 Kwietnia Autor Zgłoś Udostępnij #4025 Opublikowano 7 Kwietnia Śniadanko Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/161/#findComment-1005854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.