Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 4,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

W dniu 10.02.2013 o 09:46, BazylWidzew napisał(a):

Wczoraj zrobiłem Brunost. Z 10 l. mleka wyszło 666g.(ale diabelska liczba), dzisiaj jeszcze wędzenie oscypków.

Bazyl widzę, że kilkakrotnie robiłeś Brunost opisz proces jego wykonania. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, że ten ser wykonuje się z serwatki po odebraniu skrzepu?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/161/#findComment-1004566
Udostępnij na innych stronach

Grzegorz należy się Złota Łopata za dokopanie się do 2013 r. w moim temacie:D

 

16 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, że ten ser wykonuje się z serwatki po odebraniu skrzepu?

 

Tak, serwatkę zagotowujesz i gotujesz aż zacznie się robić gęsta i karmelizować, na końcu trzeba stać przy garze i cały czas mieszać. Gar z podwójnym dnem. Na koniec wlewasz do pojemnika na przykład po maśle i szybko chłodzisz w wodzie. Mnie wychodził taki kruszący się, nie wiem czy to kwestia gotowania (czytałem przepis że  trzeba gotować powoli na małym ogniu), czy tego że nie dodawałem mleka lub śmietany bo to dodają do brunosta, czy wyczucia momentu kiedy go zdejmujesz z palnika. Poza tym brunost jest robiony z mleka koziego. Z mleka krowiego to jest flotemysost.

Edytowane przez BazylWidzew

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/161/#findComment-1004708
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, BazylWidzew napisał(a):

Grzegorz należy się Złota Łopata za dokopanie się do 2013 r. w moim temacie:D

Biorę każdą ilość tylko żeby były ze złota 🤣.

Dzięki za info.

Bazyl Ty robiłeś ten niby ser po odebraniu skrzepu na oscypki, czyli jako drugi wyrób. Czy w przypadku wykonania korycina i odebraniu ricotty z pozostałej serwatki jest możliwe wykonanie tego wyroby jako trzeci wyrób?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/161/#findComment-1004759
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, Grzewlod napisał(a):

Czy w przypadku wykonania korycina i odebraniu ricotty z pozostałej serwatki jest możliwe wykonanie tego wyroby jako trzeci wyrób?

 

Nie wiem, nie próbowałem. Zrób zobaczymy, tylko najpierw zrób z   serwatki po zrobieniu korycina żebyś miał porównanie.

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/161/#findComment-1004760
Udostępnij na innych stronach

11 minut temu, BazylWidzew napisał(a):

 

Nie wiem, nie próbowałem. Zrób zobaczymy, tylko najpierw zrób z   serwatki po zrobieniu korycina żebyś miał porównanie.

Czytalam ze ktos robil i wyszedl ale bardziej jak sos karmelowy wiec mozna sprobowac , nic nie tracisz 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/161/#findComment-1004767
Udostępnij na innych stronach

23 minuty temu, electra napisał(a):

Czytalam ze ktos robil i wyszedl ale bardziej jak sos karmelowy

Tak może być bo białka zostaną odebrane wcześniej 👍.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/161/#findComment-1004772
Udostępnij na innych stronach

Moze jak dodasz smietane z mlekiem to wyjdzie👍

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/161/#findComment-1004776
Udostępnij na innych stronach

11 minut temu, electra napisał(a):

Moze jak dodasz smietane z mlekiem to wyjdzie👍

Temat "rozgryzlem" mianowicie po zebraniu skrzepu trzeba usunąć biały koagulant więc możemy uzyskać trzy wyroby. Electro śmietanę lub mleko dodaje się w końcowej fazie redukcji serwatki👍.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/161/#findComment-1004784
Udostępnij na innych stronach

54 minuty temu, Muski napisał(a):

Chmmmmmmmm a ile czasu zajmie odparowanie np 60 l serwatki

Szcześliwy serowar czasu nie liczy 😉.

55 minut temu, Muski napisał(a):

Tanie to nie będzie:angel:

Szczęśliwy serowar szuka sponsora😉.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/161/#findComment-1004813
Udostępnij na innych stronach

13 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

Temat "rozgryzlem" mianowicie po zebraniu skrzepu trzeba usunąć biały koagulant więc możemy uzyskać trzy wyroby. Electro śmietanę lub mleko dodaje się w końcowej fazie redukcji serwatki👍.

Tak ,bodajze w proporcji 1/3 smietanomleka do srewatki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/161/#findComment-1004905
Udostępnij na innych stronach

10 minut temu, quadro555 napisał(a):

Jak wlejesz mleko do śmietany to wyjdzie mlekośmietana?🤣

Raczej mleko śmietankowe lub jak kto woli śmietanka mlekowa 😂.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/161/#findComment-1004976
Udostępnij na innych stronach

W dniu 4.04.2025 o 06:36, Muski napisał(a):

Co to jest śmietanomleko ? 

Smietana + mleko zrobil mi sie szwedzki wyraz po polsku 😉(gräddmjölk)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/161/#findComment-1005242
Udostępnij na innych stronach

W dniu 3.04.2025 o 13:56, Grzewlod napisał(a):

Czy w przypadku wykonania korycina i odebraniu ricotty z pozostałej serwatki jest możliwe wykonanie tego wyroby jako trzeci wyrób?

Grzesiu wierzy w cuda?

  • Like 1

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/161/#findComment-1005264
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.