BazylWidzew Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1326 Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Trochę mięsa z kości wykroiłem Z 1620 g kości wykroiłem 420 g mięsa i 22 g mięsa tłustego, 27% słaby wynik Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/54/#findComment-440612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1327 Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Kosciste kosci byly Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/54/#findComment-440615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1328 Opublikowano 24 Sierpnia 2015 No ciekawy ten zestaw do whiskey.... ja jakiś czas temu też się interesowałem tym tematem.... ale bardziej od strony "leżakowania" ..... dostępność odpowiednich beczek w Polsce woła o pomstę to nieba.... ale mi się udało namierzyć firmę w Polsce która przygotowuje odpowiednie beczki (porto, sherry) ale koszt ok 2k skutecznie zbił mnie z nóg ale cóż.... może kiedyś.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/54/#findComment-440674 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1329 Opublikowano 24 Sierpnia 2015 .. ale bardziej od strony "leżakowania" ..... dostępność odpowiednich beczek w Polsce woła o pomstę to nieba.. Zawsze można coś wykombinować ... np damy 5l z palonymi dębowymi klepeczkami i kawałek lochu ... ilość klepeczek możesz sobie przeliczyć w funkcji powierzchni styku drewna z konkretną objętością alkoholu i po temacie Dodatkową zaletą takiej "szklanej metody" jest praktycznie brak "daniny aniołów" .... tylko od czasu do czasu otwierasz żeby "przewietrzyć" Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/54/#findComment-440683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1330 Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Dodatkową zaletą takiej "szklanej metody" jest praktycznie brak "daniny aniołów" .... tylko od czasu do czasu otwierasz żeby "przewietrzyć" No fakt..... to jest niewątpliwa zaletą jednak jak już to ja bym chciał "w starym stylu".... coś wyhodować.... ... może kiedyś....Chociaż nie wiem kto by moją familię powstrzymał przed tym aby testować zmianę smaku podczas procesu leżakowania..... chyba żebym gdzieś beczkę zamurował w ścianie jak "złoty pociąg" Interesowałem się też zrębkami i innego typu "specyfikami".... jednak nie do końca do mnie to przemawia..... ale jak nie spróbuję to nie będę wiedział trzeba będzie zrobić testy! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/54/#findComment-440685 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1331 Opublikowano 24 Sierpnia 2015 (edytowane) Najpierw wyszukaj ładny stary surowy kawałek dębu najlepiej nie z wierzchniej warstwy pnia (moim zdaniem szypułkowy jest najlepszy) ... potem go potnij na klepki ~10/5/100mm namocz , upiecz w folii aluminiowej w piekarniku ( różne są tu patenty i temperatury jak będziesz chciał więcej szczegółów to dryndnij) potem możesz np namoczyć je w dobrym czerwonym winie czy shery a potem masz dobroć do leżakowania Stopień upieczenia czy też namoczenie w winie dają różne efekty smakowe od posmaków ziemnych przez słomkową słodycz do wręcz wyraźnych słodkich nut waniliowych ... oj długo by pisać, ale uwierz mi na słowo beczka musi być naprawdę duża żeby to miało sens a zanim zrobisz te 150-200l destylatu to Ci się odechce starzenia bo sie zestarzejesz Edytowane 24 Sierpnia 2015 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/54/#findComment-440688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1332 Opublikowano 24 Sierpnia 2015 oj długo by pisać, ale uwierz mi na słowo beczka musi być naprawdę duża żeby to miało sens a zanim zrobisz te 150-200l destylatu to Ci się odechce starzenia bo sie zestarzejesz No i właśnie tutaj jest sedno sprawy co "rozbiło" moją teorię produkcji czegoś "do lodu".... 200l destylatu i tyle czekania.... a ten patent z klepkami jest wart uwagi.... bo taką ilość to spokojnie można sobie "testować" Dzięki wielkie Roger Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/54/#findComment-440698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1333 Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Z 2 l. mleka zrobiłem 50 g masła twaróg 383 g i 15 g ricotty Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/54/#findComment-440717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1334 Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Najpierw wyszukaj ładny stary surowy kawałek dębu.... A ja poszedłem na łatwiznę i kupiłem se na Alledrogo gotowe chipsy z beczek po sherry. I chyba czas będzie zacząć coś z tym robić... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/54/#findComment-440721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1335 Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Chipsy to mają jedną wadę Sławek, ze względu na grubość i rozmiar nie jesteś w stanie tego sensownie przeliczyć na długie leżakowanie zatem trzeba sprawdzać często żeby nie prze-dębić. A robiąc jak piszę jesteś w stanie bardzo zbliżyć się do warunków długiego "beczkowego leżakowania". Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/54/#findComment-440722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1336 Opublikowano 24 Sierpnia 2015 A ja poszedłem na łatwiznę i kupiłem se na Alledrogo gotowe chipsy Ja zrobiłem tak samo i dwie próby robienia łyski są średnio udane Chociaż jak powiada mój przyjaciel Leon "żeby procenty były i jest dobre" Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/54/#findComment-440723 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1337 Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Na razie to na tych chipsach to mój teściu dębową sobie robi i nachwalić się nie może.... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/54/#findComment-440724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1338 Opublikowano 24 Sierpnia 2015 to widać trzeba będzie testy organoleptyczne zrobić.... coby samemu ocenić, ale jakby co to Roger.... walę jak w "dym" .... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/54/#findComment-440737 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1339 Opublikowano 24 Sierpnia 2015 trzeba sprawdzać często żeby nie prze-dębić Sprawdzałem. Było prawidłowo. Nic nie zmieniać! Zwiększyć ilość! Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/54/#findComment-440775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1340 Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Daje się 1 gram płatków dębowych na 1 litr destylatu. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/54/#findComment-440835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1341 Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Bazyl skoro zaczynasz się bawić w piwo proponuję coś takiego jak ja zrobiłem. Kupiłem beczkę dębową taką:http://allegro.pl/beczka-debowa-antalek-10-l-beczki-z-wegier-i5618632707.htmlZalałem % na 4 miesiące. Procent zlałem i wlałem stouta 16BLG już teraz nie pamiętam na ile. Poezja smaku!Teraz wlałem znowu % i chcę jeszcze raz wlać piwo i chyba na tyle tej beczce wystarczy. Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/54/#findComment-440838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1342 Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Karol fajna beczułka http://www.allegromat.pl/aukcja176137ale na teraz to mam do wydania na sprzęt i zestawy surowców w Alepiwo jakieś 580 zł. Tylko się dzisiaj zarejestrowałem na stronie, a nie mogłem się zalogowac i zakupów nie zrobiłem Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/54/#findComment-440845 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1343 Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Wczoraj pobrałem z 1935 g kości 660 g mięsa i170 g mięsa tłustego. A reszta dla psów i kotów Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/54/#findComment-441744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1344 Opublikowano 29 Sierpnia 2015 oj nie pojedza, nie pojedza :-) u mnie odwrotnie pies je wolowe a my buljon z miesa Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/54/#findComment-441770 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1345 Opublikowano 29 Sierpnia 2015 oj nie pojedza, nie pojedza :-) u mnie odwrotnie pies je wolowe a my buljon z miesa Moje psy wszystko jedzą Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/54/#findComment-441859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1346 Opublikowano 29 Sierpnia 2015 kurcze dobrze ,cale szczescie ze moj maly ..bo to taki "tadek nie jadek"i na dodatek alergik Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/54/#findComment-441868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1347 Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Wczoraj dla ojca sery robiłem Gołka i ricotta. Z 15 l. mleka wyszło 1511 g gołki i 540 g ricotty. Dzisiaj wszystko pojechało do Łodzi Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/54/#findComment-442029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1348 Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Jesteś zarąbistym synem , dbasz o ojca jak mało kto Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/54/#findComment-442040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1349 Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Ojca ma się jednego, trza o niego dbac. Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/54/#findComment-442092 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 8 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1350 Opublikowano 8 Września 2015 Ostatnio kurier dostarczył Fermentatory mam 4 szt. I zestawy surowców od lewej na górze Hefe-Weizen 12 Blg, Angielski Bitter 9 Blg i na dole Owsiany Stout 12 Blg Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/54/#findComment-443622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.