GuRu Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Yatzeque, nie mocz. Opłukaj, osusz i uwędź :-) Rozumiem, że zapisałeś na przyszłość w jakim stężeniu i ile dni peklowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6841-s%C5%82ono%C5%9B%C4%87-w%C4%99dzonek-i-ich-smak/page/4/#findComment-211651 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 TeBe co ty piszesz ? Miro, czyli kolor mięsa w czasie peklowania zależy od wymiany tlenowej? Nie od dyfuzji soli z roztworu? Uściślając, dyfuzja soli z solanki następuje niezależnie od łatwego dostępu solanki do mięsa, a wymiana tlenowa tylko przy dobrym dostępie roztworu?Kolor zależy od tego czy w roztworze będzie w odpowiedniej ilości saletra bądź nitryt. Do tego musi być jeszcze mięso, przy saletrze flora bakteryjna, .....itd. Jak można coś sugerować skoro samemu się nie wie? Nie. Nie znam się na tyle i nie oznacza. Widzę tylko, że mięso swobodnie otoczone solanką ma inny kolor od mięsa przylegającego do ścianki naczynia. Tebe, a jak przekroisz swoje polędwiczki to też są szare ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6841-s%C5%82ono%C5%9B%C4%87-w%C4%99dzonek-i-ich-smak/page/4/#findComment-211653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Miro, zakończmy tą dyskusję, bo ona do niczego nie prowadzi. Ty peklujesz 0,4:1 i ci smakuje, ja pekluję 1:1 i mi smakuje. Niech każdy robi jak chce. Jak do tej pory nikt mi nie przedstawił żadnych dowodów, że peklowanie 1:1 jest szkodliwe, więc uznaję, że jest nieszkodliwe. I skoro mi smakuję, to tak będę peklował i ch.j. Mam również prawo przedstawiać moje doświadczenia z takim peklowaniem innym uzytkownikowm forum. I dyskutować z nimi o technologii wynikającej z takiego sposobu peklowania. Tak? Bo jeśli się mylę, to wywieście na nagłówku forum banner "Peklujemy tylko 0,4:1 i banujemy wszystkich, którzy peklują inaczej". Senkju, gudbaj. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6841-s%C5%82ono%C5%9B%C4%87-w%C4%99dzonek-i-ich-smak/page/4/#findComment-211655 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yatzeque Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Pax, pax między chrześcijany... !!! Panowie - jesteśmy w trakcie okresu głębokiej zadumy, analizy sensu własnego istnienia oraz jestestwa...:-)Wyciszmy emocje w otulinie lekkich smug dymu z naszych zadymiaczy... Nieważne czy słone czy nie - zawiśnie na haku i zniknie w czeluściach gardeł wielkanocnych biesiadników... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6841-s%C5%82ono%C5%9B%C4%87-w%C4%99dzonek-i-ich-smak/page/4/#findComment-211658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Masz rację Tebe do niczego sensownego nie prowadzi. Masz prawo peklować jak chcesz i nikt Ci tego nie zabroni. Jak do tej pory nikt mi nie przedstawił żadnych dowodów, że peklowanie 1:1 jest szkodliwe, więc uznaję, że jest nieszkodliwe. I skoro mi smakuję, to tak będę peklował i ch.j.Pamiętaj tylko o jednym. Twoje informacje czyta bardzo wiele osób które nie mają zielonego pojęcia o peklowaniu. Skoro zapewniasz ich swoją wiedzą, że postępują poprawnie i nie szkodzą sobie oraz osobom które będą spożywać wędzonki ..... możesz spać spokojnie Nie wiem tylko dlaczego traktujesz mnie jak wroga ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6841-s%C5%82ono%C5%9B%C4%87-w%C4%99dzonek-i-ich-smak/page/4/#findComment-211661 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Miro, miałem już nie pisać, ale podsumuję: 1. Czytam forum od roku, pisze od pół roku, wędzę od pół roku.2. Na forum są dwie frakcje, jedna trzyma się 0,4:1, druga idzie w kierunku 1:13. Przeczytałem WSZYSTKIE dyskusje na ten temat, w ŻADNEJ nie znalazłem jakiegokolwiek dowodu, że peklowanie 1:1 jest szkodliwe.4. Cała dyskusja w tym wątku nie daje ŻADNEGO racjonalnego argumentu przeciwko peklowaniu, jakie stosuję. Przypominam, pekluję 5 dni w solance o stężeniu 7Be w proporcji 1 litr zalewy na 1 kg mięsa.5. Jedynym argumentem przeciw takiemu sposobowi peklowania są mityczne księgi plemienne z czasów PRLu. Daj mi proszę jeden naukowy/racjonalny powód, że takie peklowanie jakie ja stosuję jest szkodliwe/niezdrowe/chorobotwórcze. Przy czym od razu zaznaczam, że nie akceptuję argumentów typu "Bo tak mówi ViP X", albo "bo tak jest napisane w skanie pokazanym przez ViPa Y". I nie, nie traktuję Cię jak wroga :-) Uważam tylko, ze używasz argumentu "bo tak ma być i tyle". A co do mojej odpowiedzialności za przepisy, to chyba żartujesz :-) Za zatrucie się przepisem z bloga pozwiesz autora? Polska to nie USA, tu jest prawny obowiązek posiadania mózgu :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6841-s%C5%82ono%C5%9B%C4%87-w%C4%99dzonek-i-ich-smak/page/4/#findComment-211665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 ja pekluję 1:1Tomuś, czyli peklujesz wg Szczepana, tak?? :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6841-s%C5%82ono%C5%9B%C4%87-w%C4%99dzonek-i-ich-smak/page/4/#findComment-211674 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yatzeque Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 A może zapytam tak:gdybyśmy stosowali wobec tego przy peklowaniu 1:1 na podstawie sposobu omawianego przez TeBe zamiast całości wyliczonej peklosoli w połowie zwykłą sól a w połowie peklosól? Czy wtedy oponenci ilości azotynów uznaliby to za pójscie w dobrym kierunku?Zamiast np. 230 g peklosoli dać w połowie sól a w połowie peklosól pytam, bo kto pyta nie błądzi... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6841-s%C5%82ono%C5%9B%C4%87-w%C4%99dzonek-i-ich-smak/page/4/#findComment-211676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwek_57 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Daj mi proszę jeden naukowy/racjonalny powód, Nie będzie to może naukowy ale na pewno racjonalny powód, nie tak dawno wymieniałem 2 półki w lodówce, ze względu na nadmierne obciążenie mięsem peklowanym i wodą. Pomimo stosowania 0,4:1 to i tak jest to duża waga, np.15kg mięsa i 6kg wody, nie licząc peklosoli. Należy również uwzględnić moc potrzebną do schłodzenia dodatkowej wody i utrzymania właściwej temperatury 30kg wkładu. Ten powód przeważa w moim wypadku, nie mam innej alternatywy dla lodówki. Inni mają prawdopodobnie inne racje, ja przedstawiam swoje. Cytuj Pozdrawiam Sylwek ZduniakTabela peklowania dla leniwych :happy: :happy: :happy:https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=188359#188359 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6841-s%C5%82ono%C5%9B%C4%87-w%C4%99dzonek-i-ich-smak/page/4/#findComment-211677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Sylwek, ten powód rozumiem :-) [ Dodano: Czw 05 Kwi, 2012 14:13 ]ja pekluję 1:1Tomuś, czyli peklujesz wg Szczepana, tak?? :grin:Zbóju, podobno tego imienia nie wolno wymawiać :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6841-s%C5%82ono%C5%9B%C4%87-w%C4%99dzonek-i-ich-smak/page/4/#findComment-211682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 pis, dziękuję za dobre słowo :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6841-s%C5%82ono%C5%9B%C4%87-w%C4%99dzonek-i-ich-smak/page/4/#findComment-211689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zbóju, podobno tego imienia nie wolno wymawiać :-)E tam :lol: :tongue: Ja wg Szczepana pekluję od początku istnienia mego na forum i od razu mi podpasiło, wg Dziadka nie peklowałem, jakoś nie mam potrzeby Kilka razy już proponowałem ludziom takie peklowanie, ale jak wolą metodę 0.4:1 to ja zmuszał nie będę :tongue: :lol: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6841-s%C5%82ono%C5%9B%C4%87-w%C4%99dzonek-i-ich-smak/page/4/#findComment-211690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zbóju, podobno tego imienia nie wolno wymawiaćCzemu o tym nic nie wiem ? :shock: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6841-s%C5%82ono%C5%9B%C4%87-w%C4%99dzonek-i-ich-smak/page/4/#findComment-211691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Niech każdy sam wybierze metodę peklo. byle jemu smakowało a nie przypodobać się komuś na forum.Mamy demokrację czy nie :grin: :tongue: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6841-s%C5%82ono%C5%9B%C4%87-w%C4%99dzonek-i-ich-smak/page/4/#findComment-211692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Mamy :-) Demokracja to rządy wiekszości :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6841-s%C5%82ono%C5%9B%C4%87-w%C4%99dzonek-i-ich-smak/page/4/#findComment-211693 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Ja na razie pekluję wg. tabeli Dziadka, ale jak mam do peklowania małą ilość mięsa coraz bardziej skłaniam się do metody 1-1. Sylwek przy peklowaniu świątecznym trzeba usunąć wszystkie półki z lodówki mimo sprzeciwów żony :wink: Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6841-s%C5%82ono%C5%9B%C4%87-w%C4%99dzonek-i-ich-smak/page/4/#findComment-211711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 PePe, i to jest argument poparty eksperymentem :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6841-s%C5%82ono%C5%9B%C4%87-w%C4%99dzonek-i-ich-smak/page/4/#findComment-211726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 ...WIĘKSZOŚĆ przeważnie głosuje za tym, co jest w stanie łatwo pojąć, lub co jest wygodniejsze...Peklowanie niestety jest procesem skomplikowanym. Równolegle zachodzi tak dużo "procesów", że trudno o ZROZUMIENIE i całościowe ogarnięcie procesu wedle życzeń. Na pewno często "większość" uzyskuje "przypadkowe" efekty w pewnych "widełkach jakościowych", które uzależnione są od ....... :tongue: Zupełnie inna sytuacja jest dla MNIEJSZOŚCI, tam powstają ARCYDZIEŁA! :clap: . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6841-s%C5%82ono%C5%9B%C4%87-w%C4%99dzonek-i-ich-smak/page/4/#findComment-211766 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Czyli wnioskuję z tego, że wg Ciebie czerwony kolor mięsa oznacza brak zapeklowania ? tak, oznacza brak zapeklowania .... i brak dostępu tlenu (spójnik "i", iloczyn logiczny zwany też koniunkcją jest tu bardzo ważny) Pomimo stosowania 0,4:1 to i tak jest to duża waga, np.15kg mięsa i 6kg wody, nie licząc peklosoli. Należy również uwzględnić moc potrzebną do schłodzenia dodatkowej wody i utrzymania właściwej temperatury 30kg wkładu. Konieczność zastosowania proporcji 1:1 lub (innej >0,4:1) pojawia się przy peklowaniu mniejszych ilości mięsa niż 15 czy 30kg. Np. gdy mamy dwie lub trzy małe szyneczki nie ma moim zdaniem żadnego powodu, żeby kombinować jak koń pod górę i trzymać się sztywno proporcji 0,4:1 tylko dlatego, że w książkach pisanych dla zawodowców taka proporcja się pojawia ... i jest automatycznie powielana w naszych przepisach. Czemu o tym nic nie wiem ? takich osób, Których_Imienia_Nie_Wolno_Wymawiać, na forum było więcej w mojej pamięci np. są takie nicki jak Dymek, Jarek_Zielona_Pietruszka, Papla i kilku innych - szkoda Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6841-s%C5%82ono%C5%9B%C4%87-w%C4%99dzonek-i-ich-smak/page/4/#findComment-211803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Maad :-))) Przyjdzie wiosna, zaproszę Cię na grilla :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6841-s%C5%82ono%C5%9B%C4%87-w%C4%99dzonek-i-ich-smak/page/4/#findComment-211818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Violka Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 które uzależnione są od .......[/b] :tongue: .Misiu zapomniałes dokonczyc zdanie. :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6841-s%C5%82ono%C5%9B%C4%87-w%C4%99dzonek-i-ich-smak/page/4/#findComment-211824 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 marek301, a Ty kuźwa swoje... dlaczego nie wypowiadasz się tak jak każdy? Tajemniczy jesteś jak smark na firance ... podaj jakieś swoje sukcesy, porażki.... jak tTy peklujesz, zasalasz... a nie dziwne klimaty wkręcasz.... :P Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6841-s%C5%82ono%C5%9B%C4%87-w%C4%99dzonek-i-ich-smak/page/4/#findComment-211832 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yatzeque Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 7 Kwietnia 2012 No jeszcze mam pytanko.Moje wędzonki właśnie zadymiam (mix olchy i jabłonki). Zastanawiam się cały czas nad ich słonością - jakie wyjdą. Zapewne idealnie, ale chcę się zabezpieczyć.Po uwędzeniu i przed sparzeniem zapewne skosztuję troszeczkę z szyneczki, boczku i polędwicy...Pytam dlatego, bo nie wiem co zrobię jak okażą się np. za słone (czy wtedy brak soli w wodzie przed parzeniem "wyciągnie" nieco soli), albo jak się okażą mało słone (czy wtedy jak dorzucę nieco soli do wody to przynajmniej częściowo uda się dosolić je. Pytanie czy podczas parzenia dodaje się sól do wody? Czy to bez sensu, bo z uwagi na ścięcie się białek w zewnętrznej części wędlin zamyka jakiekolwiek ruchy roztworów z lub do wędzonek? Jakies uwagi? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6841-s%C5%82ono%C5%9B%C4%87-w%C4%99dzonek-i-ich-smak/page/4/#findComment-212175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Pytanie czy podczas parzenia dodaje się sól do wody? Z reguły nie.Wędzonki powinny być na tyle słone ,żeby po parzeniu były akurat do jedzenia.Próbowanie przed parzeniem niewiele da bo mięso po wędzeniu może być nieco przysłone a woda w czasie parzenia wyciągnie trochę soli.Jeśli będą za mało słone po wędzeniu to można nieco dosolić wodę do parzenia,ale do tego trzeba mieć nieco wprawy ,żeby nie przesolić. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6841-s%C5%82ono%C5%9B%C4%87-w%C4%99dzonek-i-ich-smak/page/4/#findComment-212185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yatzeque Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 10 Kwietnia 2012 No to jestem już po pierwszym przygotowaniu wędzonek wg Tebe i pierwszym wędzeniu wędzonek (nie kiełbas) wg ...instrukcji własnej :-) Może komuś się przyda, więc opiszę całość (częściowo dla przypomnienia): miałem w sumie 4,65 kg mięsa (po oczyszczeniu) w tym, ajk dobrze pamiętam: - 2 szynki po ok. 1,30 i 1,35kg - boczek 1,05kg - schab 0,95kg peklowałem 6 dni i 3 godziny (tak dokładnie wyszło): na 1kg mięsa 1 litr wody i dokładnie 7% solanki. Nastrzyk - schab 10%, a szynkę i boczek ok. 13%. Z braku "szprycy" - zwykłą strzykawką... 1 raz dziennie przewracałem w misce. Po wyjęciu całość schło 14 godzin w domowej skrytce (sucho, choć bez przewiewu...). Wędzenie od godz. 9.30 dymem +-50 stopni (dokładnie między 40 a 55 stopni C) do godz. 18.15, w tym od 17.00 do 18.15 temp. 90-100 stopni (temperatury odczytane Termometrem analogowym TPM03 umieszczonym nad kijami w wędzarni; nie wiem na ile jest dokładny - ponoć jest dokładny). Wędzarnia murowana z klinkieru z kanałem ok. 2,5m (rura zakopana w ziemi) Chciałem po prostu dpiec wędzonki, zamiast je parzyć, ale nie dało się., jak odcinałem jeszcze w wędzarni "drobne kęsy" to białko nie było ścięte. Dodatkowo wędziłem ok. 9 kg kiełby "swojskiej", tj taki sam przepis jak na białą tyle, że uwędziłem a nie sparzyłem. Po wyjęciu z wędzarni sparzyłem całość po ok. 1 h w temp. 80 stopni (tą temperaturę podaję na "oko"). A teraz sedno - słoność: wyśmienita!!! Musze przyznać, że bałem się, że całość będzie mniej słona sugerując się przepisami naszych VIPów. Mi wyszła słoność taka jaka powinna być. Nawet wśród biesiadników wielkanocnych, wśród których mam lubiących "wszystko posolone" opinia była, że słoność - taka jaka powinna być. Jakie wyciągnąłem wnioski po pierwszym wędzeniu: 1. słoność - wyśmienita, nie zmieniam ilości peklosoli i ilości wody w stosunku do mięsa (pozostaje 1:1 + 0,07) 2. ukłonem w stronę zwolenników 1:0,4 i ich opinii (przynajmniej niektórych) na temat azotynów, itd. będzie to, że przy kolejnym peklowaniu zamiast peklosoli dam 0,5 części peklosoli i 0,5 części soli 3. Chyba jest możliwość skrócenia czasu wędzenia, bo, o ile nie nauczę się dopiekać tylko w wędzarni wędlin nie ma sensu tak długo wędzić. TeBe - dzięki !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6841-s%C5%82ono%C5%9B%C4%87-w%C4%99dzonek-i-ich-smak/page/4/#findComment-212691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.