Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam  :) do kompletu zrobiłem  kiełbaskę oraz zmodyfikowane Lonzino 

 

post-47291-0-43185200-1495655951_thumb.jpgpost-47291-0-54556300-1495655997_thumb.jpgpost-47291-0-04611000-1495656050_thumb.jpg

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/15/#findComment-552680
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam  :)   mały wynalazek kiełbasa krucha pieczona ze schabu i udźca indyczego + tłusty boczek z białym i zielonym pieprzem lekko skruszonym 

 

 

post-47291-0-57994400-1499603083_thumb.jpgpost-47291-0-03810200-1499603107_thumb.jpgpost-47291-0-61721300-1499603134_thumb.jpg

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/15/#findComment-557986
Udostępnij na innych stronach

 

 

mały wynalazek kiełbasa krucha pieczona ze schabu i udźca indyczego + tłusty boczek z białym i zielonym pieprzem lekko skruszonym

 

Powiem Ci Tomku że bardzo mi się podoba to połączenie nie mówiąc o gotowej wędlinie :clap:  :clap:  :) 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/15/#findComment-558000
Udostępnij na innych stronach

 

 

ze schabu i udźca indyczego + tłusty boczek
dobre połączenie  udziec z indyka dodaję często do białej  :thumbsup: lece go na 3 ce ;) 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/15/#findComment-558001
Udostępnij na innych stronach

Halinko averoy Muski  ja potraktowałem indyka 8   :thumbsup:       Pozdrawiam 

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/15/#findComment-558016
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam  :) Zmodyfikowane Lonzino po 2,5 miesiąca leżakowania  

 

 

post-47291-0-11037200-1502381199_thumb.jpgpost-47291-0-84288800-1502381221_thumb.jpgpost-47291-0-90964900-1502381276_thumb.jpg

post-47291-0-76899600-1502381245_thumb.jpg

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/15/#findComment-562938
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zmodyfikowane Lonzino po 2,5 miesiąca leżakowania  

Jestem pod wrażeniem  :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/15/#findComment-562942
Udostępnij na innych stronach

Witam :) wczoraj troszkę zadymiłem 

 

 

post-47291-0-16711000-1502628491_thumb.jpgpost-47291-0-03092400-1502628515_thumb.jpgpost-47291-0-07144000-1502628541_thumb.jpgpost-47291-0-00020800-1502628565_thumb.jpgpost-47291-0-96436100-1502628588_thumb.jpgpost-47291-0-99479300-1502628614_thumb.jpgpost-47291-0-73333800-1502628641_thumb.jpgpost-47291-0-12468000-1502628666_thumb.jpgpost-47291-0-01408900-1502628706_thumb.jpgpost-47291-0-47106200-1502628730_thumb.jpg

 

 

 

 

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/15/#findComment-563208
Udostępnij na innych stronach

Tomasz, jak zawsze Twoje wyroby  wyglądają super, a ten kolor do zakochania :clap:  :clap: Ta kiełbasa z 1 go zdjęcia to jaka?

Możesz podać przepis lub link do niego.

 

Pozdrowionka

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/15/#findComment-563250
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Witam :) efekt letniego wędzenia 22 st.C jesienną porą 

post-47291-0-85065600-1508172002_thumb.jpg

post-47291-0-39258100-1508172050_thumb.jpg

post-47291-0-02369000-1508172082_thumb.jpg

post-47291-0-09156500-1508172171_thumb.jpg

post-47291-0-35715600-1508172335_thumb.jpg

Edytowane przez Tomasz_65

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/15/#findComment-571363
Udostępnij na innych stronach

Tomku, czy zdradzisz co to za wędlina? 

Wygląda bajecznie  :clap: 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/15/#findComment-571364
Udostępnij na innych stronach

Halinko  :)

 

 

  robocza nazwa Świętokrzyska lata 70-te 

 

na 10 kg

mięso wieprzowe szynka,łopatka 

mięso z indyka udziec bez skóry

wołowe 

tłuszcz twardy podgardle ,boczek 

 

wieprzowina l - 3 kg 

wieprzowina ll - 4 kg 

wołowe ll         -0,5 kg 

indyk               - 1,5 kg 

podgardle,boczek - 1 kg 

 

 

 

p/sól - 18 g /kg 

 

peklowanie: 36-48 godz.

 

przyprawy:

 

cukier - 2 g /kg

pieprz św.miel, -2 g /kg

majeranek utarty - 1 g/kg

jałowiec- 0,2 g /kg

gałka muszkatołowa- 0,3 g/kg

czosnek świeży - 5 g/kg 

 

woda zimna - 0,5 l na 10 kg

 

 

rozdrabnianie :

 

wieprzowina l - szarpak 

wieprzowina ll -10-13 

boczek,podgardle 4-6

wołowe - 6-4-2,5 

indyk 8 

 

mieszanie :

 

1.wołowe + połowę wody 

2.wieprzowe l + połowę tłuszczu + resztę wody i przyprawy 

3.wieprzowe ll + resztę tłuszczu 

4.indyk 

 

po wymieszaniu odstawić na 1 godz do lodówki 

 

nabijanie :

 

w jelita 28-30 

 

 osadzanie :

8-12 godz .

 

osuszanie:

w wędzarni 

 

wędzenie :45-65 st,C    około 120 min 

 

podpiekanie : 85-95 st.C do osiągnięcia w środku 72 st.C 

 

studzenie : 12 godz. piwnica 

 

 

smacznego .Pozdrawiam 

Edytowane przez Bee Gees

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/15/#findComment-571381
Udostępnij na innych stronach

Tomku, kabanosiki , super wyglądają,  :clap:  wszystkie Twoje wyroby wyglądają bardzo dobrze :thumbsup:

Serdeczne pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/15/#findComment-571392
Udostępnij na innych stronach

Witaj witt  :) to nie kabanosiki ,to jest kiełbasa kal. 28 -30 własnie na nią dawałem Ci  przepis  :D Pozdrawiam 

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/15/#findComment-571473
Udostępnij na innych stronach

 

 

Halinko robocza nazwa Świętokrzyska lata 70-te

 

Pięknie dziękuję Tomku, wyrób który zrobię w najbliższym czasie  :) 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/15/#findComment-571481
Udostępnij na innych stronach

 

 

efekt letniego wędzenia 22 st.C jesienną porą

 

Fotki gotowe do wstawienia w  najlepszych  szkolnych podręcznikach  .  :thumbsup::clap: :clap:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/15/#findComment-571500
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.