Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Bo Ci może źle podałem strony - zaraz sprawdzę i wkleję linki

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kielbasy-by-pokemon15/?p=286196

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5226-kielbasy-by-pokemon15/?p=232529

Edytowane przez KURP

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/8/#findComment-398071
Udostępnij na innych stronach

Wiesław zerknąłem na przepis, ale tam są tylko przyprawy - czy mógłbyś podać proporcje mięsa z jakiego tą palcówkę robisz? Ja wiem że mógłbym z przepisu tak jak Pokemon, ale dziś kupiłem whisky i chcę odwzorować Twój przepis wraz z mięsem jakie używasz. :)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/8/#findComment-398556
Udostępnij na innych stronach

Witam KURP  :) robię to w ten sposób  :)

 

składniki:

wieprzowina I kl. w moim przypadku jest to mięso z szynki kiedyś używałem mięsa z łopatki  

słonina

 

na 5 kg mięsa dodaję 0.6-0.7 kg słoniny 

mięso krojone w kostkę 2 x 2 cm 

słonina krojona w kostkę 0.5 x 0.5 cm  

 

P/sól - 20 g /kg może być 50 na 50 z solą niejodowaną  - tu jest zmiana zmniejszyłem ilość P/soli z 25 g  na 20 g /kg

 

przyprawy 

cukier- 2 g /kg 

pieprz czarny mielony 2 g /kg 

 

ziele angielskie 0.5 g/ kg 

gorczyca 0.5 g /kg

jałowiec 0.5 g /kg kg      te przyprawy należy utrzeć w moździerzu 

 

kolendra 0.5 g /kg      w całości 

 

majeranek 0.5 g /kg   rozetrzeć w dłoniach 

 

czosnek 3-5 g /kg  dodawany na drugi dzień 

 

alkohol 250 ml na 5 kg  przy wyrabianiu dodaję 150 ml wraz z wszystkimi przyprawami oprócz czosnku  ,pozostałe 100 ml na drugi dzień wraz z czosnkiem 

 

peklowanie 24 godz. w temp 4-7 st.C 

 

po nabiciu wieszam w ciepłym przewiewnym miejscu na 2-3 dni potem do wędzarni na 1 godz  temp . 30 - 35 stop.C  następnie w moim przypadku piwnica tam sobie wisi i dosycha minimum 2 tyg  

 

w razie pytań wątpliwości  605922399  :) Pozdrawiam 

post-47291-0-87458200-1421934676_thumb.jpgpost-47291-0-54383900-1421934709_thumb.jpgpost-47291-0-72985500-1421934735_thumb.jpg

 

 

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/8/#findComment-398780
Udostępnij na innych stronach

Pięknie mi to rozpisałeś - dziękuje :)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/8/#findComment-398810
Udostępnij na innych stronach

Niema za co :)  zapomniałem dodać  w cienkim jelicie nadaje się do gryzienia, żucia  :frantics: burza smaków ,a w jelicie 32 + lub wołowym wiankowym na czipsy do %  :D

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/8/#findComment-398845
Udostępnij na innych stronach

Ja też pięknie dziękuję.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/8/#findComment-400137
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Witam :) dzisiejsze przygotowanie do wędzenia a tu zima wróciła  :mad:

kiełbaskę już uwędziłem ,no to trzeba osuszyć mięsko i dalej wędzić wieczorem będą efekty  :cry:

 

post-47291-0-35521400-1427811730_thumb.jpgpost-47291-0-96910600-1427811756_thumb.jpgpost-47291-0-01360700-1427811799_thumb.jpgpost-47291-0-80750200-1427811884_thumb.jpgpost-47291-0-81066500-1427811910_thumb.jpg

 

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/8/#findComment-417266
Udostępnij na innych stronach

Witam efekty wczorajszego wieczornego wędzenia  :) byłem tak zmęczony że zrobiłem tylko dwa zdjęcia na szybko  :yawn:  :D

 

post-47291-0-39103100-1427894929_thumb.jpgpost-47291-0-64007200-1427894954_thumb.jpg

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/8/#findComment-417494
Udostępnij na innych stronach

Witam efekty wczorajszego wieczornego wędzenia  :) byłem tak zmęczony że zrobiłem tylko dwa zdjęcia na szybko  :yawn:  :D

 

attachicon.gif004.JPGattachicon.gif005.JPG

 

Tylko dwa, ale jakie piękne !!! Chciałoby by się monitor zjeść  :D  :clap:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/8/#findComment-418297
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Witam  :) dawno już nic nie wrzucałem na stronkę ,dzisiejsze małe co nieco  :)

post-47291-0-72898300-1434311034_thumb.jpgpost-47291-0-02135900-1434311061_thumb.jpg

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/8/#findComment-430385
Udostępnij na innych stronach

Witam :)  uzupełnienie zapasów  :tongue: kiełbasa chłopska według Szczepana ,wiejska pieczona by paweljack oraz Sami Swoi z Lubomierza według Zbója Madeja  :) trochę zmodyfikowana 

 

post-47291-0-55281700-1434727169_thumb.jpgpost-47291-0-88387000-1434727194_thumb.jpgpost-47291-0-83197100-1434727219_thumb.jpg

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/8/#findComment-431390
Udostępnij na innych stronach

uzupełnienie zapasów 

Bardzo ładne.  :clap:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/8/#findComment-431407
Udostępnij na innych stronach

Wiesław jakoś tak mi się Twoje wpisy ominęły, ale szacun i powiem krótko ..... COŚ PIĘKNEGO !!!

Dla takich fotek warto być z Wami.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/8/#findComment-431412
Udostępnij na innych stronach

Bazyl  :) płyn na bieżąco uzupełniam  :D

Eli55  :) dziękuje 

paweljack  :) również dziękuje 

miro  :) bardzo dziękuje za tak sympatyczną wypowiedź ,jest to bardzo motywujące .Pozdrawiam 

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/8/#findComment-431432
Udostępnij na innych stronach

 

 

Sami Swoi z Lubomierza według Zbója Madeja

Już dawno nie robiłem. Może w Sierpniu uda się zrobić :D

Kiełbaski prezentują się bdb :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/8/#findComment-431453
Udostępnij na innych stronach

Witam Zbójaszku  :) u mnie przy każdej produkcji mniej czy więcej zawsze jest robiona ,z tym że ja do składu dodaję  udziec z indyka i zawsze jest pieczona  :) Pozdrawiam

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/8/#findComment-431493
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam  :) zacząłem robić zapasy drewna i między kłodami znalazłem takie leśne straszydło  :D chyba go zostawię 

 

post-47291-0-02699400-1438781993_thumb.jpgpost-47291-0-73364100-1438782019_thumb.jpgpost-47291-0-17398700-1438782045_thumb.jpg

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/8/#findComment-437796
Udostępnij na innych stronach

Postaw koło wędzarni, wtedy nikt się do niej nie zakradnie  :)

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/8/#findComment-437803
Udostępnij na innych stronach

JaGra :) dobry pomysł ,chociaż do odstraszania  mam jeszcze dwóch azjatów jeden hałaśliwy drugi konkretny   :D

post-47291-0-64030400-1438798561_thumb.jpgpost-47291-0-30156500-1438798586_thumb.jpg

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6848-w%C4%99dzenie-a-la-cztery-pory-roku/page/8/#findComment-437839
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.