Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jak dla mnie tak zwłaszcza te po prawej stronie . Najgorsze jak dla mnie do odróżnienia są gruczoły przyusznicy (mają taką strukturę kuleczek, , mi bardziej przypomina to "pęcherzyki" , "łezki" pomarańcza zatopione w tłuszczu ) . Ale może coś jeszcze podpowiedzą bardziej doświadczeni :)

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6853-czy-to-s%C4%85-gruczo%C5%82y/page/2/#findComment-536423
Udostępnij na innych stronach

W przypadku gruczołów nie widać na przekroju włókien mięśniowych.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6853-czy-to-s%C4%85-gruczo%C5%82y/page/2/#findComment-536453
Udostępnij na innych stronach

Następnym razem nie będe się bawił. Wytnę wszystko co czerwone, krwawe, szare i brunatne i zostawię sam tłuszcz bo on jest tu głównym aktorem -chodzi nam przecież o pozyskanie do produkcji wedlin twardego tłuszczu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6853-czy-to-s%C4%85-gruczo%C5%82y/page/2/#findComment-536485
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wytnę wszystko co czerwone, krwawe, szare i brunatne i zostawię sam tłuszcz

No co Ty,

w podgardlu może być sporo  mięska i jest ono łatwe do rozróżnienia.

Mięso = włókna

Gruczoły = kulki i kuleczki

Najlepiej, najpraktyczniej jest pociąć podgardle na paski 3-4 cm grubości tak, jak na Twoim zdjęciu.

Na przekroju takiego paska wszystko ładnie widać i w łatwy sposób usuniesz tkankę nie-mięsną oraz przekrwienia.

Skóra i tkanka gruczołowa w podgardlu to 25-30% wagi elementu.

W efekcie to dosyć drogi tłuszcz.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6853-czy-to-s%C4%85-gruczo%C5%82y/page/2/#findComment-536487
Udostępnij na innych stronach

 

 

Najlepiej, najpraktyczniej jest pociąć podgardle na paski 3-4 cm grubości tak, jak na Twoim zdjęciu.

 

I to jest najlepszy sposób na wycinanie gruczołów.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6853-czy-to-s%C4%85-gruczo%C5%82y/page/2/#findComment-536498
Udostępnij na innych stronach

 

Wytnę wszystko co czerwone, krwawe, szare i brunatne i zostawię sam tłuszcz

No co Ty,

w podgardlu może być sporo  mięska i jest ono łatwe do rozróżnienia.

 

No dobra, dobre rady przyjmuję zawsze z otwartymi rękami. Następnym razem podejdę do sprawy metodycznie i dokonam wnikliwego rozbioru podgardla zgodnie z Waszymi wskazówkami

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6853-czy-to-s%C4%85-gruczo%C5%82y/page/2/#findComment-536528
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Te grube ciemne tak jak piszesz . Te drobne jasne tzw ślinianki do pasztetu, pasztetowej  kaszanki .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6853-czy-to-s%C4%85-gruczo%C5%82y/page/2/#findComment-539020
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.