Hektor Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Za radą i dzięki uprzejmości oraz cierpliwości Jumbo zrobiłem nadziewarkę.Dołożyłem kilka swoich modyfikacji a oto efekt: https://picasaweb.google.com/hektor39/NadziewarkaNaWD?authkey=Gv1sRgCNjah6jY18erhQE Jutro rozdziewiczanie :grin: , kiełbasa wiejska z moich stron i Parówki Dziadka.Jak się będzie czym pochwalić to to zrobię :grin: Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Hektor czy mógł byś przedstawić kosztorys tej nadziewarki. I może jak długo zajęło Tobie robienie tego pięknego urządzenia? Robiłem dopiero raz kiełbasę ale namęczyłem się ze zwykłą maszynką więc myślę nad wykonaniem czegoś podobnego. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Hektor czy mógł byś przedstawić kosztorys tej nadziewarki. I może jak długo zajęło Tobie robienie tego pięknego urządzenia? Robiłem dopiero raz kiełbasę ale namęczyłem się ze zwykłą maszynką więc myślę nad wykonaniem czegoś podobnego. Z lekką zwłoką ale... Kosztorys ma sie następująco: Rura Fi 150- 37cm - 60PLN Płaskowniki -20PLN Szpilka M24-1m,nakrętki,podkładki -27 PLN Nakrętka czołowa od/do Zelmer 8 - 24PLN Lejka nie kupowałem bo mam od maszynki, ale koszt to około 12-18PLN Polietylen z atestem -25PLN Reszta materiału z robocizną tokarza- 240PLN Spawanie argonem- w gratisie(dług wdzięczności)-1,5h Pasta polerska,polerka-25PLN Łącznie około 18h , na przemyślenia, konsultacje,rysunki,wykończeniówke-bezcenne :wink: Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Hektor, czyli powiedzmy w 6 stówkach ze spawaniem byś się zamknął? Jaką pojemność ma nadziewarka? :clap: Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Hektor, czyli powiedzmy w 6 stówkach ze spawaniem byś się zamknął? Jaką pojemność ma nadziewarka? :clap: Spokojnie i to nawet kupując rurę precyzyjną, ja niestety kupiłem ze szwem :devil: ale.. :grin: Mięsa kiełbasianego weszło 4,30kg Parówkowego 3,5kg A tu są moje wypociny z rozdziewiczania nadziewarki w środę 04-04-12 https://picasaweb.google.com/hektor39/NadziewarkaNaWD?authkey=Gv1sRgCNjah6jY18erhQE#5728386135149236610 Dodam,że tak się poskładało ,że nie miał mi kto korbą pokręcić i walczyłem sam przy napełnianiu. Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 26 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 26 Października 2012 Nadziewarka fajna , tylko śruba ma zły skok gwintu , myślę , że z gwintem trapezowym kręcenie byłoby lepsze . Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 26 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 26 Października 2012 Nadziewarka fajna , tylko śruba ma zły skok gwintu , myślę , że z gwintem trapezowym kręcenie byłoby lepsze .Tak, zgadza się.Po taniości miało być i to jest zwykła szpilka z metrycznym gwintem kupiona w sklepie :grin: , co się zemściło przy kabanosach :devil: :devil: :devil: Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 26 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 26 Października 2012 Czy ktos z Was miał do czynienia z tym urządzeniem?Wygląda dość solidnie, ale czy warte tych pieniedzy..?http://www.gastrosilesia.pl/nadziewarka-do-kielbas-pionowa-l,18,2,581 Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 27 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 27 Października 2012 Czy ktos z Was miał do czynienia z tym urządzeniem? Jak chcesz wydać takie pieniądze to kupuj taką jak widziałeś u mnie .. http://www.inter-wiba.com.pl/showitem/pl/55/111/nadziewarka_reczna.html Będziesz zadowolony TY i jeszcze Twoje wnuki :grin: :lol: Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 27 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 27 Października 2012 Będziesz zadowolony TY i jeszcze Twoje wnuki :grin: :lol: Gorąco pozdrawiam "Święta prawda" Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregruda Opublikowano 17 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 17 Listopada 2012 Posiadam ją już jakiś czas i jak dla mnie jest wystarczajaca aby wkonać kiłbasy,ale ostatnio przyszła mi ochota na pasztetową.Okazało sie ,ze podczas nadziewania dużo wkładu przepycha się nad tłok ponieważ nie posiada uszczelnienia.Więc rozglądałem się nad tłokiem z uszczelnieniem,lecz bezskutecznie.Znalazłem jedynie nadziewarki które posiadaja na wyposażeniu dwa tłoki-drugi tłok silikonowy.Czy ktoś mugłby mi pomóc w znalezieniu takiego tłoka. Opis urządzenia: - tłok aluminiowy - w zestawie trzy lejki - korpus wykonany ze stali - listwa zębata wykonana ze stali nierdzewnej - nadziewarka wyposażona w solidne mocowanie do stołu - łatwa obsługa oraz bezproblemowe mycie i czyszczenia - pojemność cylindra 3 kg Wymiary końcówek: 15mm, 19mm, 22mm Wymiary cylindra: 32 cm x 11 cm Wymiar całkowity max. 52 cm, http://img203.imageshack.us/img203/9587/hoffner3.jpg To o taki tłok pytam. http://img17.imageshack.us/img17/3702/680ec93a75b4bd69.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 17 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 17 Listopada 2012 To są tłoki ze stali KO 2 mm. grubej i oblane grubym silikonem z obydwu stron. Super wykonanie, sztywne i bardzo szczelne. Ja na wyposażeniu dostałem dwie szt. nadziewarka "Rossler" Trzeba zwracać uwagę który model się nabywa, ponieważ są w sprzedaży obydwa rodzaje, a sprzedawcy nie zawsze informują o tym w jaki tłok jest nadziewarka wyposażona. Najlepiej zwrócić się do sprzedawcy tych nadziewarek na Allegro o możliwość nabycia zapasowego tłoka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiuszcz Opublikowano 17 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 17 Listopada 2012 Jeżeli nie znajdziesz tłoka z uszczelnieniem (nadziewarka jest chińska, i może być problem), to dotnij kawałek cienkiej słoniny, i podłóż pod tłok. Ja tak uszczelniam swoją nadziewarkę :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregruda Opublikowano 17 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 17 Listopada 2012 Jeżeli nie znajdziesz tłoka z uszczelnieniem (nadziewarka jest chińska, i może być problem), to dotnij kawałek cienkiej słoniny, i podłóż pod tłok. Ja tak uszczelniam swoją nadziewarkę :grin:Dzięki.Dobry pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 17 Listopada 2012 Najlepsza jest skórka wieprzowa. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minikron Opublikowano 17 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 17 Listopada 2012 Sprawdź, czy tłok jest dobrze przykręcony. Jeśli śruba mocująca nie jest dokręcona, tłok będzie się ukosował w cylindrze i dlatego farsz będzie wychodził nad tłok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 17 Listopada 2012 Najlepsza jest skórka wieprzowa. A jak skórki nie będzie pod ręką :tongue: Ja mam dorobiony tłok z tworzywa z oringiem a i tak pasztetową lekko przepuszcza.Winna jest rura , która nie jest osiowa i nic się tu nie da wykombinować.Całe szczęście ,że teraz to nadziewarka rezerwowa :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 18 Listopada 2012 W razie braku silikonowanego tłoka czy innej słoniny czy skórki można wsadzić dobrze ułożoną grubą reklamówkę. I też całkiem nieźle sobie radzi jako rozwiązanie doraźne Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nemo19788 Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 18 Listopada 2012 W razie braku silikonowanego tłoka czy innej słoniny czy skórki można wsadzić dobrze ułożoną grubą reklamówkę. I też całkiem nieźle sobie radzi jako rozwiązanie doraźne też robię podobnie - łączę zgrzewarką klka torebek śniadaniowych a w jedną wkładam 1listek ręcznika papierowego . Cytuj Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregruda Opublikowano 19 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 19 Listopada 2012 W razie braku silikonowanego tłoka czy innej słoniny czy skórki można wsadzić dobrze ułożoną grubą reklamówkę. I też całkiem nieźle sobie radzi jako rozwiązanie doraźne też robię podobnie - łączę zgrzewarką klka torebek śniadaniowych a w jedną wkładam 1listek ręcznika papierowego .Dzięki.Ciekawe rozwiązania.Napewno wypróbuję przy następnym wyrobie pasztetu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregruda Opublikowano 24 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 24 Listopada 2012 W razie braku silikonowanego tłoka czy innej słoniny czy skórki można wsadzić dobrze ułożoną grubą reklamówkę. I też całkiem nieźle sobie radzi jako rozwiązanie doraźne też robię podobnie - łączę zgrzewarką klka torebek śniadaniowych a w jedną wkładam 1listek ręcznika papierowego .Wyciąłem z pokrywy plastikowej białej z wiaderka po śledziach kółko dopasowane do cylindra i załozyłem pod tłokiem z blachy w którym zrobiłem odpowietrznik.Odpowietrznik to nic innego jak otwór większy od wkręconej tam sruby z nakrętką, na której od strony farszu założyłem uszczelkę i ta zamyka otwór podczas nadziewania faruszu w osłonki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Loren1 Opublikowano 25 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 25 Listopada 2012 witaj Maxellwysłałem Ci na email fotki mojej nadziewarki bo mam problem z wstawieniem! pokaż je na forum pozdrawiam Cytuj mądry uczy się od każdego, głupi wie wszystko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Witam, dostałem przed chwilą taką. Tłok fi 140mm, 7l. Jestem bardzo ciekaw, jak się będzie sprawować przy kabanosach. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 3 Grudnia 2012 A jakiej firmy jest ta nadziewarka? wygląda jak nadziewarka firmy Hendi (ale znaczek na Twojej jest inny). Jeżeli to ta sama to będziesz zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Firma Beeketal. Nazwa Wurstfüller BT07 7L 2 Gang Getriebe /dwubiegówka/. Wyciskał kolega już na niej kabanosy? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.