Skocz do zawartości

Mierzenie temperatury wewnątrz wędzonki.


Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiegoś czasu przy parzeniu używam termometru z bagnetem, co by dokładnie sprawdzać temperaturę wewnątrz wyrobu. Zawsze robiłem tak, że bagnet wbijałem w środek wędzonki, równolegle do jej najdłuższego boku, tak, że praktycznie bagnet na całej swojej długości siedzi w wędzonce (np. przy parzeniu polędwic). Przy ostatniej produkcji eksperymentalnie wbiłem też bagnet w środek wędzonki równolegle do jej najmniejszej średnicy (bagnet w wędzonce wbity na mniej więcej 1/3 długości). Oba sposoby pomiaru temperatury zasadniczo się różnią. Naszły mnie wątpliwości, stąd pytanie: Jak powinno się mierzyć temperaturę w wędzonkach kształtem zbliżonych do kształtu walca ? Wzdłuż, czy w poprzek ? Czy jeżeli w poprzek (równolegle do najmniejszego przekroju) to tak, żeby bagnet był wbity w całą wędzonkę (czyli na całej średnicy), czy tylko tak aby tylko jego końcówka znajdowała się mniej więcej pośrodku (długość wbitego bagnetu odpowiadała by promieniowi najmniejszego przekroju). Jak to powinno się robić ?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6859-mierzenie-temperatury-wewn%C4%85trz-w%C4%99dzonki/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 57
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Pools, a w szynkę to jak wbijać, jak mniej więcej jest okrągła ? Wg. mnie to czytnik temperatury znajduje się w szpicu bagnetu, rozbroiłem IKEOWSKI, to wiem :) Nie wierzę, że wahania temp. są aż tak różne.... może stopień, dwa... czy może się mylę?

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6859-mierzenie-temperatury-wewn%C4%85trz-w%C4%99dzonki/#findComment-211394
Udostępnij na innych stronach

tylko tak aby tylko jego końcówka znajdowała się mniej więcej pośrodku

Dokładnie tak - i staramy się umieścić w najgrubszym miejscu.

 

 

Pozdrawiam :wink:

P.S. Wybacz Zbóju że posłużyłem się Twoim zdjęciem.

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6859-mierzenie-temperatury-wewn%C4%85trz-w%C4%99dzonki/#findComment-211395
Udostępnij na innych stronach

Gonzo, No i ja zwykłem tak robić, więc dziwi mnie troszkę wpis Pools'a, ...

 

A co odnośnie mniej, więcej, to wiemy chyba ile to jest? :D :D :D ....

jeden mniej, a drugi więcej ... :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6859-mierzenie-temperatury-wewn%C4%85trz-w%C4%99dzonki/#findComment-211397
Udostępnij na innych stronach

KAŻDY termometr posiada układ pomiarowy w samym wierzchołku sondy, dawniej był to termistor, obecnie najczęściej stosuje się układ scalony LM35.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6859-mierzenie-temperatury-wewn%C4%85trz-w%C4%99dzonki/#findComment-211426
Udostępnij na innych stronach

Nie wierzę, że wahania temp. są aż tak różne.... może stopień, dwa... czy może się mylę?

U mnie różnica wahała się między 5 a 6 stopni, co już ma spory wpływ na soczystość, wędzonek. A co do szynek, to pisałem, że chodzi mi tylko o wędzonki, które swoim kształtem przypominają walec, w które można wbić bagnet na dwa sposoby. Dzięki wam sprawa się wyjaśniła, dzięki za informacje.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6859-mierzenie-temperatury-wewn%C4%85trz-w%C4%99dzonki/#findComment-211578
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
A ja się dzisiaj zdziwiłem. Postanowiłem zrobić biała szynkę bez wedzenia tylko peklowana 4 dni. Pierwszy raz do parzenia użyłem dwóch termometrów. Pierwszy do wody drugi do bagnetowy do mierzenia temperatury szynki w środku. I tu ku mojemu zdziwieniu szynka osiągnęła temperaturę ok 72st. dopiero po 2h waga ok 1,1kg. A ja myślałem że parzenie ok 1h na kilogram i zawsze tak robiłem.

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6859-mierzenie-temperatury-wewn%C4%85trz-w%C4%99dzonki/#findComment-221804
Udostępnij na innych stronach

I tu ku mojemu zdziwieniu szynka osiągnęła temperaturę ok 72st. dopiero po 2h waga ok 1,1kg.

Taka różnica zawsze wystąpi w zależności szynka wyjęta z wędzarki z lodówki ,temperatura pokojowa ,czas dochodzenia do temperatury w środku wyrobu za każdym razem będzie inny
Henryk
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6859-mierzenie-temperatury-wewn%C4%85trz-w%C4%99dzonki/#findComment-221810
Udostępnij na innych stronach

A ja myślałem że parzenie ok 1h na kilogram i zawsze tak robiłem.

72C w środku to dużo.Radzę parzyć do 68C.A od jakiej temperatury wody rozpocząłeś parzenie.?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6859-mierzenie-temperatury-wewn%C4%85trz-w%C4%99dzonki/#findComment-221814
Udostępnij na innych stronach

72C w środku to dużo.

Nie koniecznie ja zawsze parzę do 70-72C dla mnie bardziej odpowiada Ze 2 lata wstecz na ten problem temperaturowy na mój post odpowiedział kol.Bagno że stare receptury mówiły 68-70C nowe 70-72C

 

 

 

 

 

 

 

 

 

c

Henryk
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6859-mierzenie-temperatury-wewn%C4%85trz-w%C4%99dzonki/#findComment-221817
Udostępnij na innych stronach

No i tu mamy problem.Bo jeśli parzysz do 72C to po wyjęciu z parzenia temperatura Ci wzrośnie o ok. 2C w środku chyba ,że wrzucasz szynkę po parzeniu do zimnej wody.Jeśli parzysz do 68C w środku i rozwieszasz do ostygnięcia to szynka w środku będzie miała ok.70C.Jak z tego widać lepiej parzyć do 68C bo 72C spowoduje przeparzenie.Wszystko zależy jak studzimy nasze szyneczki.Ja preferuję rozwieszanie bo uważam ,że taki szok termiczny jak wrzucenie do zimnej wody nie jest wskazany i objawia się twardą skórką.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6859-mierzenie-temperatury-wewn%C4%85trz-w%C4%99dzonki/#findComment-221818
Udostępnij na innych stronach

na mój post odpowiedział kol.Bagno że stare receptury mówiły 68-70C nowe 70-72C

Kolega Bagno mówił o recepturach stosowanych w produkcji przemysłowej. W warunkach domowych, gdy wyroby zjadamy na bieżąco, nie wozimy ich przez pół Polski, nie magazynujemy w hurtowniach i nie trzymamy całymi dniami w źle chłodzonych ladach, temperatury parzenie mogą być niższe, z korzyścią dla soczystości wyrobu.

 

Aha, jakby ktoś próbował oponować i jako koronny argument przywołał ptasią grypę lub inne zagrożenia bakteriologiczne, to niech najpierw się zastanowi, dlaczego nikt na forum nie kwestionuje parzenia polędwic do 60 stopni.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6859-mierzenie-temperatury-wewn%C4%85trz-w%C4%99dzonki/#findComment-221819
Udostępnij na innych stronach

na mój post odpowiedział kol.Bagno że stare receptury mówiły 68-70C nowe 70-72C

ale znając Andrzeja napisał również dlaczego te normy zostały podniesione :cool: - nie z powodu soczystości bynajmniej :cool:

 

Wszystko zależy jak studzimy ...uważam ,że taki szok termiczny jak wrzucenie do zimnej wody nie jest wskazany

dlatego nie wrzucamy do zimnej ale do takiej o temp ok 40 stopni, czekamy aż mniej więcej to tej temperatury spadnie wewnątrz i rozwieszamy do odparowania :cool: - ta metoda, choć wpływa korzystnie na soczystość to niestety zmniejsza trwałość
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6859-mierzenie-temperatury-wewn%C4%85trz-w%C4%99dzonki/#findComment-221820
Udostępnij na innych stronach

ta metoda, choć wpływa korzystnie na soczystość

Próbowałem i tej metody ,ale wspomnianych efektw nie zauważyłem. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6859-mierzenie-temperatury-wewn%C4%85trz-w%C4%99dzonki/#findComment-221822
Udostępnij na innych stronach

Próbowałem i tej metody ,ale wspomnianych efektu nie zauważyłem.

A ja zauważyłem wyższa temperatura o 2do 4C przed wyjęciem z kotła czyli wyjmujemy przy 70 nie zmienia soczystości a podnosi walor smakowy.Najbardziej to widać na dużej szynce takiej z kością ok 8kg
Henryk
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6859-mierzenie-temperatury-wewn%C4%85trz-w%C4%99dzonki/#findComment-221826
Udostępnij na innych stronach

72C w środku to dużo.Radzę parzyć do 68C.A od jakiej temperatury wody rozpocząłeś parzenie.?

85st a później cały czas 80st.

 

Szynka leżakowała w temperaturze pokojowej 3godz. Temperatura w środku przed parzeniem 17 stopni.

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6859-mierzenie-temperatury-wewn%C4%85trz-w%C4%99dzonki/#findComment-221836
Udostępnij na innych stronach

Szynki wrzucam do gotującej wody i tak trzymam 10-15min a potem obniżam do 80C i parzę do 68 w środku.Może różnica czasowa wynika z tego ,że nie gotujesz szynek na poczatku parzenia.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6859-mierzenie-temperatury-wewn%C4%85trz-w%C4%99dzonki/#findComment-221840
Udostępnij na innych stronach

Arku nigdy tak jak ty piszesz nie robiłem, będę musiał kiedyś spróbować. Zapewne szybciej nabierają wtedy temperatury i czas ulega zmniejszeniu.

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6859-mierzenie-temperatury-wewn%C4%85trz-w%C4%99dzonki/#findComment-221841
Udostępnij na innych stronach

I będą bardziej soczyste.Tak mówi teoria. :grin:.Nastąpi denaturacja białka na powierzchni.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6859-mierzenie-temperatury-wewn%C4%85trz-w%C4%99dzonki/#findComment-221844
Udostępnij na innych stronach

85st a później cały czas 80st.

bendetto, Tak się nie parzy szynek

 

Szynki wrzucam do gotującej wody i tak trzymam 10-15min a potem obniżam do 80C i parzę do 68 w środku.

Tak jak pisze arkadiusz, jest prawidłowo i najlepiej jest wkładać szynki jeszcze ciepłe - prosto z wędzarni a do wrzątku dlatego żeby białko się ścięło i zablokowało wydostawanie się soków z szynki

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6859-mierzenie-temperatury-wewn%C4%85trz-w%C4%99dzonki/#findComment-221846
Udostępnij na innych stronach

Dziś parzyłem szynkę ze skórą zaraz po wędzeniu w temp. 75 *C - 80 *C(włożona do wody o temp 82 *C). Waga 1,4 kg. Czas parzenia do osiągnięcia temp. wewnątrz wędzonki wyniósł 105 minut. Następnie została włożona do wody o temp. 17 *C na 10 minut i rozwieszona do wystygnięcia. Jutro zobaczę co z tego wyszło, bo takie rzeczy wędziłem pierwszy raz, wkleję zdjęcia, ale już w innym, własnym :lol: temacie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6859-mierzenie-temperatury-wewn%C4%85trz-w%C4%99dzonki/#findComment-221848
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Potrzebuje szybkiej odpowiedzi bo jestem w trakcie produkcji mielonki ,  jesli używam osłonek do mielonki i parzę ją

w garku /na szybkowar przyjdzie czas jak się  naucze /  to jak zmierzyć temperaturę w środku batona mam przebić osłonke ? !

Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/
Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:
Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6859-mierzenie-temperatury-wewn%C4%85trz-w%C4%99dzonki/#findComment-340172
Udostępnij na innych stronach

No jasne. :D Możesz zakorkować ją potem patyczkiem lub czymś innym. 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6859-mierzenie-temperatury-wewn%C4%85trz-w%C4%99dzonki/#findComment-340173
Udostępnij na innych stronach

dzięki może  pytanie naiwne było ale zawsze mnnie masarz pouczał

że  delikatnie z parzonkami bo  mogą pęknąć ale to dotyczyło tylko podrobów.

No to ide  parzyć   DZIĘKI

Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/
Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:
Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6859-mierzenie-temperatury-wewn%C4%85trz-w%C4%99dzonki/#findComment-340176
Udostępnij na innych stronach

dzięki może  pytanie naiwne było ale zawsze mnnie masarz pouczał

że  delikatnie z parzonkami bo  mogą pęknąć ale to dotyczyło tylko podrobów.

No to ide  parzyć   DZIĘKI

 

No jasne. :D Możesz zakorkować ją potem patyczkiem lub czymś innym. 

No  porada była skuteczna rozpier.........em   batona 0.9 kg dobrze że to tylko kilka sekund  było i dało się uratować.

Jak mierzycie temperature w środku mięsa jak się parzy w osłonkach...  !  ?   :mellow: 

Edytowane przez robotek

Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/
Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:
Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6859-mierzenie-temperatury-wewn%C4%85trz-w%C4%99dzonki/#findComment-340237
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.