Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie na jedynce idzie program ze zlotu w Nopoleonowie,jest wołowinka ale również ,@halusia,JacekC i na pewno wielu innych forumowiczów.Bardzo ciekawy reportaż

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6862-gruby7074-moje-wyroby/page/5/#findComment-608767
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 143
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

  • 1 miesiąc temu...

Witam,chcę na święta zrobić cienką kiełbasę coś w stylu Kiełbasa Dziadka i zastanawiam się ile mogę dodać rozmrożonej wieprzowiny w stosunku do świeżego mięsa.Czytałem kiedyś o tym ale w tej chwili nie mogę tego odszukać.Pomoże  ktoś lepiej obeznany z tematem?Z góry dziękuje.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6862-gruby7074-moje-wyroby/page/5/#findComment-615408
Udostępnij na innych stronach

 

 

ile mogę dodać rozmrożonej wieprzowiny w stosunku do świeżego mięsa
możesz zrobic z dowolnej ilości mrożonej - tylko pamiętaj o rozmrażaniu w lodówce - i to może trochę potrwać - nawet kilka dni . Prawie zawsze daje zamrożoną dziczyzne  

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6862-gruby7074-moje-wyroby/page/5/#findComment-615441
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Zrobiłem karkówkę i zmieloną łopatkę w słoiczkach ok 350 gram.Pierwsza tyndalizacja w czasie 60 min na dwóch poziomach w garnku,zostawiłem w tej wodzie do wystygnięcia i drugiej obróbki cieplnej-czy tak może być?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6862-gruby7074-moje-wyroby/page/5/#findComment-623658
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

Witam,mam pytanko-czy mogę dzisiaj wieczorem zmielić mięso na kiełbasę,dodać przyprawy,wyrobić i schować do jutra rana do lodówki[5*C]i rano dopiero nadziewać i wędzić? :( jacekw21 tak robi w niektórych przepisach ale On to specjalista :) Mam tego 10 kg i 13 kg mięsa na wedzonki i trudno będzie to wszystko na raz ogarnąć

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6862-gruby7074-moje-wyroby/page/5/#findComment-644351
Udostępnij na innych stronach

 

 

czy mogę dzisiaj wieczorem zmielić mięso na kiełbasę,dodać przyprawy,wyrobić i schować do jutra rana do lodówki[5*C]i rano dopiero nadziewać i wędzić?

:) Możesz, pewnie, że możesz...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6862-gruby7074-moje-wyroby/page/5/#findComment-644389
Udostępnij na innych stronach

 

 

Witam,mam pytanko-czy mogę dzisiaj wieczorem zmielić mięso na kiełbasę,dodać przyprawy,wyrobić i schować do jutra rana do lodówki[5*C]i rano dopiero nadziewać i wędzić?

 

Zapewne nic się nie stanie, ale ja tego nie polecam. Lepiej wstać godzinę wcześniej :)

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6862-gruby7074-moje-wyroby/page/5/#findComment-644395
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zapewne nic się nie stanie

Oczywiście, że nic się nie stanie. Nawet smaki się lepiej uleżą.

Przeważnie tak robię bo nie jestem w stanie jednoosobowo wszystkiego ogarnąć w jeden dzień.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6862-gruby7074-moje-wyroby/page/5/#findComment-644548
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje za odpowiedzi,tego dnia wieczorem miałem jakieś problemy z otwarciem strony więc tylko zmieliłem mięso.Rano przed 4-tą pobudka i to co na wędzonki to na haki i do ociekania a zmielone doprawione,nadziane,powieszone do osadzania do 10-tej i w dym :) Takim to sposobem minął wczorajszy dzień ale warto było,jakieś fotki wstawię w późniejszym czasie :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6862-gruby7074-moje-wyroby/page/5/#findComment-644552
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...
  • 7 miesięcy temu...

Problem za problemem a mianowicie na dziś miałem zaplanowane wędzenie ale nie z mojej winy nie może się to odbyć.Mięso na wędzonki zapeklowane na 7 dni,na kiełbasę 2 doby.Próbowałem przesunąć na sobotę,też nie da rady,najszybciej w niedzielę a najlepiej w poniedziałek.Pomożecie jak to ogarnąć? :(

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6862-gruby7074-moje-wyroby/page/5/#findComment-688745
Udostępnij na innych stronach

 

 

jak to ogarnąć?

Wędzonki  trochę wymoczysz, nie widzę problemu.

Pojemniki z mięsem na kiełbasy trzymaj w niskiej, lodówkowej temperaturze. Peklowanie 5 dni to nie jest żadna tragedia.

Kolega @EL GREGOR pekluje mięsa 7 dni a robi pyszne kiełbasy.

Jak ci pasuje to wędź w poniedziałek. 

Wędzonki w niedziele wymocz i daj do ocieknięcia.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6862-gruby7074-moje-wyroby/page/5/#findComment-688774
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...
  • 1 rok później...
  • 1 rok później...

Przepis 
1. Boczek wieprzowy 1.5kg
2. Łopatka wieprzowa 1 kg
3. Mięso drobiowe 1.5kg
4. Wątroba drobiowa 1kg
5. Bułka zwykła 3 szt
6. Jaja 5 szt
7. Rosół z gotowania do namoczenia bulek i poprawienia spójności wyrobu ok. 1 litr
8. Przyprawy na smak bo siadła bateria od wagi
2 opakowania przyprawy do pasztetu, gałka muszkatołowa, pieprz czarny, sól.
Pieczenie 1h 05min
Temp 160-170°

IMG_20231020_211613.jpg

IMG_20231021_052554.jpg

IMG_20231021_052644.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6862-gruby7074-moje-wyroby/page/5/#findComment-871470
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.