Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 889
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

:clap:  :clap:  :clap:

 

 

 

Zapakowałem też próżniowo szynkę ala szwarcwaldzką

 

Sory za lamerskie pytanie. Z jakiego kawałka mięsa ta schwarzwaldzka ?

Pewnie z szynki kuraka ;) hehe

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/13/#findComment-405919
Udostępnij na innych stronach

 

 

Sory za lamerskie pytanie. Z jakiego kawałka mięsa ta schwarzwaldzka ?

Kucharz powiedziałby, że frykando II z szynki.

My, powiemy, że szynka szwarcwaldzka  składa się z części  mięśnia półbłoniastego, półścięgnistego i dwugłowego.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/13/#findComment-405959
Udostępnij na innych stronach

 

 

rozkroiłem sery żółte goudę i kaszkawał które były robione w grudniu

 

A to czarne na serach to co jest?  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/13/#findComment-406009
Udostępnij na innych stronach

A to czarne na serach to co jest? 

 

Pewnie to to co u wszystkich czerwone  :) .Jak zobaczyłem, to pierwsza myśl: Tieru zmień ten niezbyt ciekawy kolor . Pewnie Tieru "świeczki z sadzą" zmieszał   :D

 

Pozdrawiam  ;)

Edytowane przez Gonzo

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/13/#findComment-406015
Udostępnij na innych stronach

My, powiemy, że szynka szwarcwaldzka składa się z części mięśnia półbłoniastego, półścięgnistego i dwugłowego.

było kupione jako "szynka ze skórą"

 

 

Dziękuję Panowie. Już chyba wiem jaki to kawałek, bo też kupuję to, gdzie napisane, że to szynka ze skórą.

 

post-51023-0-86776500-1424508488_thumb.jpg   post-51023-0-49154500-1424508510_thumb.jpg

 

Ja tę skórę odcinam, pekluję i wsadzam do szynkowara. W ten sposób mam szynkę gotowaną. Teraz zawędzę.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/13/#findComment-406040
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Arko, Za bardzo czasu nie ma przy robieniu korbaczy, kilka fotek machnąłem :D  w skrócie to wygląda tak:

 

masa zakwaszona (była za mało odstawiłem jeszcze na na 3 godz.) pózniej wygniatanie i wyciągnie, szybkie solenie, wędzenie :)

 

post-39848-0-02231200-1425408246_thumb.jpgpost-39848-0-19201400-1425408281_thumb.jpg

post-39848-0-76344600-1425408298_thumb.jpgpost-39848-0-10362600-1425408345_thumb.jpg

post-39848-0-14411900-1425408379_thumb.jpgpost-39848-0-85223100-1425408410_thumb.jpg

post-39848-0-16344400-1425408431_thumb.jpgpost-39848-0-01591700-1425408440_thumb.jpg

post-39848-0-79635600-1425408451_thumb.jpg

 

gruyer od rana rośnie jak na drożdzach. :cool:

 

post-39848-0-45999000-1425408686_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/13/#findComment-409051
Udostępnij na innych stronach

Grouyer dobry ser :)

Korbacze -Przemek się staje korbaczowym ekspertem, dobrze... jest wiedza, jest komu przekazywać i wiadomo że nie zaginie ;)  W Gąsiorowie będzie wymiana doświadczeń i chyba z 50litrów mleka pęknie jak nic ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/13/#findComment-409063
Udostępnij na innych stronach

Kamil, Eli Dzięki ;)

 

KURP, 50l? :laugh: :laugh: chyba 150 :cool: moje z 28l robione.

 

Arko, warto warto.. smak korbaczy szczególnie wynagradza ciężką pracę. :) nawet po dzisiejszej porażce, pasztetowej... z której wyszła zupa. :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/13/#findComment-409070
Udostępnij na innych stronach

Kamil, Eli Dzięki ;)

 

KURP, 50l? :laugh: :laugh: chyba 150 :cool: moje z 28l robione.

 

Arko, warto warto.. smak korbaczy szczególnie wynagradza ciężką pracę. :) nawet po dzisiejszej porażce, pasztetowej... z której wyszła zupa. :D

Mogę przywieźć i 150litrów;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/13/#findComment-409150
Udostępnij na innych stronach

Dziś mały teścik wędlin, kiełbasa parzona podwędzana wisiała tydzień w chłodnym w smaku dobra, szynka i karkówka wołowa potrzebuja jeszcze czasu trafiły ponownie w chłodne :cool: z 7l mleka zrobiłem ser z niebieską pleśnią kilka dziurek zrobiłem, zobaczymy co z tego wyjdzie. :)

 

post-39848-0-98790200-1425465802_thumb.jpgpost-39848-0-07150400-1425465827_thumb.jpg

post-39848-0-21989700-1425465836_thumb.jpgpost-39848-0-45475200-1425465936_thumb.jpg

post-39848-0-07860000-1425465844_thumb.jpgpost-39848-0-99509500-1425465852_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/13/#findComment-409258
Udostępnij na innych stronach

Nowe źródło mleka, nowa cena 1,20zł/l można działać :D, dziś na warsztat 50l i w końcu przełamałem się zrobić koryciński oraz goudę (na omedze + iota2), trochę ricotty wyszło z serwatki po wczorajszych oscypkach lekko ponad 1,3kg, ktoś pisał że serwatkę trzeba przerobić przeciągu paru godzin - moja stała dobę.  Ser pleśniowy ma równo tydzień :cool:

 

post-39848-0-14440800-1426102808_thumb.jpg

post-39848-0-71659400-1426102776_thumb.jpgpost-39848-0-41579400-1426102786_thumb.jpg

post-39848-0-27928500-1426102800_thumb.jpgpost-39848-0-78532800-1426102837_thumb.jpg

post-39848-0-98416800-1426102816_thumb.jpgpost-39848-0-55146500-1426102826_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/13/#findComment-411476
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ser pleśniowy ma równo tydzień

 

A "ciem" żeś go malował?  :cool:

 

 

 

 

Nowe źródło mleka, nowa cena 1,20zł/l

 

No ja czasem mam promocję po 1 zylu, ale tak to płacę jak Mlekowita - 1,35. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/13/#findComment-411538
Udostępnij na innych stronach

 

 

ser zaszczepiony niebieską pleśnią z kawałka sera kupionego w lidlu,

 

Tak jak tu https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3197-ser-z-niebieska-plesnia-fotorelacja-z-produkcji-domowej/Anna robiła, czy cały serek dawałeś ?

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/13/#findComment-411612
Udostępnij na innych stronach

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.