Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

To nie jest to kindziuk. Prawdziwy kindziuk przywędrował na Podlasie wraz z Tatarami. Kindziuk jest robiony w żołądku wołowym i jest to wędlina dojrzewająca i suszona pod strzechą. Informacje te są zarówno od znajonych Tatarów jak i Litwinów. Edytowane przez michal278
Dobre, bo Polskie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/34/#findComment-531857
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 889
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

haha.. Nawet jak nie wg oryginalnego przepisu to i tak chyle czoła. A w co go kolega pakuje? Naprawdę podziwiam. Też ostatnio robiłem kozio-krowi ser jest mega delikatny.
Dobre, bo Polskie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/34/#findComment-531859
Udostępnij na innych stronach

"Kindziuk (lit. kindzukas lub skilandis) – bardzo twarda, dojrzewająca litewska wędlina; jeden z najbardziej znanych przysmaków kuchni litewskiej. Kindziuk ma kwaskowaty, pieprzny smak.

Kindziukas tradycyjnie produkowany jest w Auksztocie. Mięsem wypycha się dokładnie wymyty świński pęcherz lub mięso zawija się w przytłuszczowe błony."

:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/34/#findComment-531861
Udostępnij na innych stronach

Kindziuk pochodzi od Tatarów, a Ci świni nigdy nie jedli. Kwasy oraz flora bakteryjna żołądka wołowego wspomagała konserwacje gotowego wyrobu. Ja te co prawdziwe jadłem to przepis był od dziada pradziada ustnie przekazywany. Smak dosyć dziwny - mięso siekane wołowe i baranie. Było to z 15 lat temu. Te skkepowe lub z jarmarkow się chowają. Tutaj też trzeba powiedzieć że Jadzwingowie też robili coś podobnego.
Dobre, bo Polskie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/34/#findComment-531863
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mnie się już niestety piwko kończy a brak czasu na kolejne. Na święta bez piwka zostanę. A tak na marginesie, pisze się że w zielonych butelkach piwko potrafi "skunksa" złapać, chyba że trzymasz w ciemnym pomieszczeniu. Ja asekuracyjnie zrezygnowałem z zielonych i używam ich tylko do cydru.

 

 

Tak różnie piszą, tak jak używanie cukru do refermentacji... posmak bimbru. Dostępu do innych butelek nie mam i nie wyobrażam sobie żeby jeszcze płacić za brązowe, bo w sklepie tylko browary z kampanii "żubr" itd. a tego nie piję.  :cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/34/#findComment-531865
Udostępnij na innych stronach

 

 

Po czwartym wędzeniu
bez kadzenia - rewelka a nazwa nie przesadzajmy - kindziuk i ok.

 

 

Mnie się już niestety piwko kończy
do Warki masz "prawie na piechtę" ;) 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/34/#findComment-531867
Udostępnij na innych stronach

Kindziuk pochodzi od Tatarów, a Ci świni nigdy nie jedli. Kwasy oraz flora bakteryjna żołądka wołowego wspomagała konserwacje gotowego wyrobu. Ja te co prawdziwe jadłem to przepis był od dziada pradziada ustnie przekazywany. Smak dosyć dziwny - mięso siekane wołowe i baranie. Było to z 15 lat temu. Te skkepowe lub z jarmarkow się chowają. Tutaj też trzeba powiedzieć że Jadzwingowie też robili coś podobnego.

 

Bigos każdy robi inaczej ale nadal jest bigosem :D 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/34/#findComment-531869
Udostępnij na innych stronach

Bigos to była ogólna nazwa na potrawy gotowane z kiszonych produktów. Tier to wg Ciebie Okrasa robiąc kiszke ziemniaczaną we flalu z celofanu nazwiesz kiszką?? Tutaj przywiązuje się wagę do różnych rzeczy, odpowiedniej wędzarni, technologii, maszynki, a używa się nazw które to nie mają nic wspólnego z gotowym produktem. Sorki Tier za czepianie się .. Takie niedzielne naszly mnie refleksje.
Dobre, bo Polskie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/34/#findComment-531904
Udostępnij na innych stronach

Ale nie rozumiem w czym masz problem?  :cool: napisałem przecież że to kindziuk litewski a'la tier, czy to ważne kto pierwszy zrobił gdzie i jak? jak będziemy tak przestrzegać szczegółów to niedługo mięso do peklowania będzie trzeba kroić w kostkę z dokładnością co do 1 mm, EOT  :cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/34/#findComment-531905
Udostępnij na innych stronach

Ejże, nie będzie tak źle. :D :D :D

Co w takim razie robisz w tak okropnym towarzystwie? ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/34/#findComment-531910
Udostępnij na innych stronach

Jesteś tutaj gościem, więc zachowuj się jak gość.

Uwagę o zaśmiecaniu tematu pozostawiam bez komantarza.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/34/#findComment-531915
Udostępnij na innych stronach

Tier bo zaraz wyjdzie że w sklepie sprzedają wędliny domowe. Przy okazji wiesz czemu prawdziwy ser Korycinski smakuje tak w Korycinach? Bo mleko jest z jednej rasy krów, w oborze i w sklepie (piwnicy) odpowiednie bakterie. Weź ten sam ser spróbuj zrobić w innych warunksch z innego mleka. Porażka. Dlatego jest cos takiego jak chroniony region pochodzenia. Zobacz ilu robi parnezan i nie jest to samo co oryginał. Należy eksperymentować, przecież do tych przepisów też doszli ludzie eksperymentujac. Tylko używać nazwy zastrzeżonej w dodatku to trochę nie bardzo. Czy jadąc w góry chcez zjeść oscypka co naprawdę jest oscypiorem czy prawdziwego oscypka??
Dobre, bo Polskie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/34/#findComment-531917
Udostępnij na innych stronach

Kolego, przeczytaj sobie co to jest kindziuk litewski. Ser koryciński robią nie tylko w Korycinie a w kilku sąsiednich gminach....  i jest to ser Koryciński.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/34/#findComment-531919
Udostępnij na innych stronach

Korycin może robić tylko kilku gospodarzy. A to że robią.. Moja rodzina pochodzi z okolic Suchowoli, mam znajomych w gminie Korycin. W tej chwili zaczęto kontrolować i wlepiać mandaty. Także tym co robią ten ser z mleka od ras holenderskich. Ser ten wypromowano w celu ochrony rodzimej krowy tzw czerwonej, ale wiadomo jaka jest pazerność ludzi.. Powracając do kindziuka to poszukam przepisu jeszcze sprzed wojny. Nie omieszkam podać wraz ze skanem. Glodger opisywał już ten przepis.
Dobre, bo Polskie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/34/#findComment-531943
Udostępnij na innych stronach

 

 

Glodger

A kto to jest ? Bo ja to Glogera znam,Zygmunta zresztą :D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/34/#findComment-531946
Udostępnij na innych stronach

oczywiscie że Zygmunt Gloger.. Komórka mi walnela byka.. Pelna kompromitacja.. Eh chyba sobie pójdę. A na poważnie to Tier naprawdę chciałbym chociaż potrafić robić w 10% takie wędliny. Powiedz jeszcze jsk smakuje ser mieszany, bo mój z 30% koziego to mocno czuć kozą..
Dobre, bo Polskie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/34/#findComment-531952
Udostępnij na innych stronach

Korycin może robić tylko kilku gospodarzy. A to że robią.. Moja rodzina pochodzi z okolic Suchowoli, mam znajomych w gminie Korycin. W tej chwili zaczęto kontrolować i wlepiać mandaty. Także tym co robią ten ser z mleka od ras holenderskich. Ser ten wypromowano w celu ochrony rodzimej krowy tzw czerwonej, ale wiadomo jaka jest pazerność ludzi.. Powracając do kindziuka to poszukam przepisu jeszcze sprzed wojny. Nie omieszkam podać wraz ze skanem. Glodger opisywał już ten przepis.

 

"Wytwarzany jest w gospodarstwach rodzinnych na Podlasiu w gminach Korycin, Janów i Suchowola. Aktualnie kilkunastu producentów z gmin Korycin, Janów i Suchowola wytwarza ser koryciński zgodnie ze wszystkimi obowiązującymi przepisami.

 

W 2012 r. ser koryciński "swojski" został zarejestrowany jako Chronione Oznaczenie Geograficzne. Od 2005 r. jest wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych MRiRW, a w 2004 r. został uhonorowany Perłą w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo."

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/34/#findComment-531961
Udostępnij na innych stronach

Na liście ministerstwa rolnictwa i produktach regionalnych nic nie ma na temat ras krów z których pozyskuje się mleko. Jest tylko regionalizacja ,że z gmin Korycina. To jak oscypek w Zakopanym nie ma 100procentowego z mleka owczego,jest dozwolona mieszanka ileś procent mleka owczego iles krowiego. Na straganach ludzie co sprzedają to napewno mieszanina. Za mało owiec aby wszystkich obdzielic. Edytowane przez sękacz
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/34/#findComment-531978
Udostępnij na innych stronach

Jak znajde w święta na kompie to Ci podam dokladne zgloszenie do certyfikacji. Co do oscypka to dopuszcza się mininum 20% owczego w składzie. Z Korycinem teraz robią porzadek więc będzie tylko kilka gospodarstw. Ten ser zaczął mieć taka rozbieżność w jakości, że glowa mała. Ale miało być o kindziuku.
Dobre, bo Polskie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/34/#findComment-531985
Udostępnij na innych stronach

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.