michal278 Opublikowano 18 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #826 Opublikowano 18 Grudnia 2016 (edytowane) To nie jest to kindziuk. Prawdziwy kindziuk przywędrował na Podlasie wraz z Tatarami. Kindziuk jest robiony w żołądku wołowym i jest to wędlina dojrzewająca i suszona pod strzechą. Informacje te są zarówno od znajonych Tatarów jak i Litwinów. Edytowane 18 Grudnia 2016 przez michal278 Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/34/#findComment-531857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 18 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #827 Opublikowano 18 Grudnia 2016 Kindziuk Litewski a'la tier, lepiej? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/34/#findComment-531858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 18 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #828 Opublikowano 18 Grudnia 2016 haha.. Nawet jak nie wg oryginalnego przepisu to i tak chyle czoła. A w co go kolega pakuje? Naprawdę podziwiam. Też ostatnio robiłem kozio-krowi ser jest mega delikatny. Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/34/#findComment-531859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 18 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #829 Opublikowano 18 Grudnia 2016 "Kindziuk (lit. kindzukas lub skilandis) – bardzo twarda, dojrzewająca litewska wędlina; jeden z najbardziej znanych przysmaków kuchni litewskiej. Kindziuk ma kwaskowaty, pieprzny smak.Kindziukas tradycyjnie produkowany jest w Auksztocie. Mięsem wypycha się dokładnie wymyty świński pęcherz lub mięso zawija się w przytłuszczowe błony." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/34/#findComment-531861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 18 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #830 Opublikowano 18 Grudnia 2016 Kindziuk pochodzi od Tatarów, a Ci świni nigdy nie jedli. Kwasy oraz flora bakteryjna żołądka wołowego wspomagała konserwacje gotowego wyrobu. Ja te co prawdziwe jadłem to przepis był od dziada pradziada ustnie przekazywany. Smak dosyć dziwny - mięso siekane wołowe i baranie. Było to z 15 lat temu. Te skkepowe lub z jarmarkow się chowają. Tutaj też trzeba powiedzieć że Jadzwingowie też robili coś podobnego. Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/34/#findComment-531863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 18 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #831 Opublikowano 18 Grudnia 2016 Mnie się już niestety piwko kończy a brak czasu na kolejne. Na święta bez piwka zostanę. A tak na marginesie, pisze się że w zielonych butelkach piwko potrafi "skunksa" złapać, chyba że trzymasz w ciemnym pomieszczeniu. Ja asekuracyjnie zrezygnowałem z zielonych i używam ich tylko do cydru. Tak różnie piszą, tak jak używanie cukru do refermentacji... posmak bimbru. Dostępu do innych butelek nie mam i nie wyobrażam sobie żeby jeszcze płacić za brązowe, bo w sklepie tylko browary z kampanii "żubr" itd. a tego nie piję. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/34/#findComment-531865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 18 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #832 Opublikowano 18 Grudnia 2016 Po czwartym wędzeniu bez kadzenia - rewelka a nazwa nie przesadzajmy - kindziuk i ok. Mnie się już niestety piwko kończy do Warki masz "prawie na piechtę" Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/34/#findComment-531867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 18 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #833 Opublikowano 18 Grudnia 2016 Kindziuk pochodzi od Tatarów, a Ci świni nigdy nie jedli. Kwasy oraz flora bakteryjna żołądka wołowego wspomagała konserwacje gotowego wyrobu. Ja te co prawdziwe jadłem to przepis był od dziada pradziada ustnie przekazywany. Smak dosyć dziwny - mięso siekane wołowe i baranie. Było to z 15 lat temu. Te skkepowe lub z jarmarkow się chowają. Tutaj też trzeba powiedzieć że Jadzwingowie też robili coś podobnego. Bigos każdy robi inaczej ale nadal jest bigosem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/34/#findComment-531869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_1 Opublikowano 18 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #834 Opublikowano 18 Grudnia 2016 Tier'u, zbędnie rozpisywał się nie będę... Piękne wyroby... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/34/#findComment-531873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 18 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #835 Opublikowano 18 Grudnia 2016 Przemku, dużo mi brakuje by zrobić takie cudeńka :clap: Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/34/#findComment-531902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 18 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #836 Opublikowano 18 Grudnia 2016 Bigos to była ogólna nazwa na potrawy gotowane z kiszonych produktów. Tier to wg Ciebie Okrasa robiąc kiszke ziemniaczaną we flalu z celofanu nazwiesz kiszką?? Tutaj przywiązuje się wagę do różnych rzeczy, odpowiedniej wędzarni, technologii, maszynki, a używa się nazw które to nie mają nic wspólnego z gotowym produktem. Sorki Tier za czepianie się .. Takie niedzielne naszly mnie refleksje. Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/34/#findComment-531904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 18 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #837 Opublikowano 18 Grudnia 2016 Ale nie rozumiem w czym masz problem? napisałem przecież że to kindziuk litewski a'la tier, czy to ważne kto pierwszy zrobił gdzie i jak? jak będziemy tak przestrzegać szczegółów to niedługo mięso do peklowania będzie trzeba kroić w kostkę z dokładnością co do 1 mm, EOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/34/#findComment-531905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 18 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #838 Opublikowano 18 Grudnia 2016 Sa i tacy purysci.. Ale to skrajność. A nazwa lepsza niż sam kindziuk. Tiers Lithuanian Kindziuk. Brzmi zacnie. Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/34/#findComment-531908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 18 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #839 Opublikowano 18 Grudnia 2016 I chyba już niedługo tylko tacy puryści tutaj zostaną z Tobą na czele. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/34/#findComment-531909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 18 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #840 Opublikowano 18 Grudnia 2016 Ejże, nie będzie tak źle. :D Co w takim razie robisz w tak okropnym towarzystwie? „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/34/#findComment-531910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 18 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #841 Opublikowano 18 Grudnia 2016 Proszę nie zaśmiecać mi tematu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/34/#findComment-531912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 18 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #842 Opublikowano 18 Grudnia 2016 Jesteś tutaj gościem, więc zachowuj się jak gość.Uwagę o zaśmiecaniu tematu pozostawiam bez komantarza. „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/34/#findComment-531915 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 18 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #843 Opublikowano 18 Grudnia 2016 Tier bo zaraz wyjdzie że w sklepie sprzedają wędliny domowe. Przy okazji wiesz czemu prawdziwy ser Korycinski smakuje tak w Korycinach? Bo mleko jest z jednej rasy krów, w oborze i w sklepie (piwnicy) odpowiednie bakterie. Weź ten sam ser spróbuj zrobić w innych warunksch z innego mleka. Porażka. Dlatego jest cos takiego jak chroniony region pochodzenia. Zobacz ilu robi parnezan i nie jest to samo co oryginał. Należy eksperymentować, przecież do tych przepisów też doszli ludzie eksperymentujac. Tylko używać nazwy zastrzeżonej w dodatku to trochę nie bardzo. Czy jadąc w góry chcez zjeść oscypka co naprawdę jest oscypiorem czy prawdziwego oscypka?? Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/34/#findComment-531917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 18 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #844 Opublikowano 18 Grudnia 2016 Kolego, przeczytaj sobie co to jest kindziuk litewski. Ser koryciński robią nie tylko w Korycinie a w kilku sąsiednich gminach.... i jest to ser Koryciński. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/34/#findComment-531919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 18 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #845 Opublikowano 18 Grudnia 2016 Korycin może robić tylko kilku gospodarzy. A to że robią.. Moja rodzina pochodzi z okolic Suchowoli, mam znajomych w gminie Korycin. W tej chwili zaczęto kontrolować i wlepiać mandaty. Także tym co robią ten ser z mleka od ras holenderskich. Ser ten wypromowano w celu ochrony rodzimej krowy tzw czerwonej, ale wiadomo jaka jest pazerność ludzi.. Powracając do kindziuka to poszukam przepisu jeszcze sprzed wojny. Nie omieszkam podać wraz ze skanem. Glodger opisywał już ten przepis. Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/34/#findComment-531943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 18 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #846 Opublikowano 18 Grudnia 2016 Glodger A kto to jest ? Bo ja to Glogera znam,Zygmunta zresztą "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/34/#findComment-531946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 18 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #847 Opublikowano 18 Grudnia 2016 oczywiscie że Zygmunt Gloger.. Komórka mi walnela byka.. Pelna kompromitacja.. Eh chyba sobie pójdę. A na poważnie to Tier naprawdę chciałbym chociaż potrafić robić w 10% takie wędliny. Powiedz jeszcze jsk smakuje ser mieszany, bo mój z 30% koziego to mocno czuć kozą.. Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/34/#findComment-531952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 18 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #848 Opublikowano 18 Grudnia 2016 Korycin może robić tylko kilku gospodarzy. A to że robią.. Moja rodzina pochodzi z okolic Suchowoli, mam znajomych w gminie Korycin. W tej chwili zaczęto kontrolować i wlepiać mandaty. Także tym co robią ten ser z mleka od ras holenderskich. Ser ten wypromowano w celu ochrony rodzimej krowy tzw czerwonej, ale wiadomo jaka jest pazerność ludzi.. Powracając do kindziuka to poszukam przepisu jeszcze sprzed wojny. Nie omieszkam podać wraz ze skanem. Glodger opisywał już ten przepis. "Wytwarzany jest w gospodarstwach rodzinnych na Podlasiu w gminach Korycin, Janów i Suchowola. Aktualnie kilkunastu producentów z gmin Korycin, Janów i Suchowola wytwarza ser koryciński zgodnie ze wszystkimi obowiązującymi przepisami. W 2012 r. ser koryciński "swojski" został zarejestrowany jako Chronione Oznaczenie Geograficzne. Od 2005 r. jest wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych MRiRW, a w 2004 r. został uhonorowany Perłą w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/34/#findComment-531961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sękacz Opublikowano 18 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #849 Opublikowano 18 Grudnia 2016 (edytowane) Na liście ministerstwa rolnictwa i produktach regionalnych nic nie ma na temat ras krów z których pozyskuje się mleko. Jest tylko regionalizacja ,że z gmin Korycina. To jak oscypek w Zakopanym nie ma 100procentowego z mleka owczego,jest dozwolona mieszanka ileś procent mleka owczego iles krowiego. Na straganach ludzie co sprzedają to napewno mieszanina. Za mało owiec aby wszystkich obdzielic. Edytowane 18 Grudnia 2016 przez sękacz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/34/#findComment-531978 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 18 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #850 Opublikowano 18 Grudnia 2016 Jak znajde w święta na kompie to Ci podam dokladne zgloszenie do certyfikacji. Co do oscypka to dopuszcza się mininum 20% owczego w składzie. Z Korycinem teraz robią porzadek więc będzie tylko kilka gospodarstw. Ten ser zaczął mieć taka rozbieżność w jakości, że glowa mała. Ale miało być o kindziuku. Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/34/#findComment-531985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi