Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Tak ni w gruszkę ni w pietruszkę.

PanieBoczek, a jak u Ciebie z kuchnią chińską ?

 

Czemu pytam ?

A temu, że bardzo lubię, ale jakoś nie mogę uzyskać ich smaku.

Cały czas brakuje mi tego czegoś .... tylko czego ?

 

Jeśli ten temat nie jest Ci obcy chętnie poczytam przepis na np. kurczaka w grzybach mun, kurczaka w pięciu kolorach, a może i ryż po kantońsku ?

A wdzięczny będę niezmiernie.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/8/#findComment-217520
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Cały czas brakuje mi tego czegoś .... tylko czego ?

kto by pomyślał że nie wiesz :devil: - MSG :tongue:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/8/#findComment-217521
Udostępnij na innych stronach

Abratku też tak pomyślałem, jednak chyba diabeł tkwi w szczegółach i tego mi brak.

MSG dodałem, może za mało ?. :cool:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/8/#findComment-217531
Udostępnij na innych stronach

Glutaminian sodu - piąty smak.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/8/#findComment-217536
Udostępnij na innych stronach

PanieBoczek, a jak u Ciebie z kuchnią chińską ?

no niestety.. przychodzi mi na myśl ta reklama knorra..

siedzi sobie rodzinka w chińskiej restauracji i synek pyta tatę-kucharza, czy w domu będzie umiał zrobić takie żarcie :grin: na co chiński kucharz..

"nee chińskie w doma ne da se" :lol: czy jakoś tak..

Święta prawda.. od tak, nawet z autentycznymi składnikami nie da sie :P

Trzeba by się naumieć od jakiegoś chińczyka.. albo próbować po tysiąckroć zrobić różne dania do uzyskania smaczku ;)

O kuchni chińskiej wiem tylko, że jest to praktycznie forma medycyny - wszystko jest zbalansowane poprzez łączenie produktów rozgrzewających i wychładzających.. jin i yang :blush: nie miałem niestety okazji poeksperymentować z oryginalnymi składnikami ich kuchni.. być może dlatego, że bardziej preferuje kuchnie tajską :)

Chiny kojarzą mi się z ryżem, stir-fry, makaronem i pierożkami.. niestety to co najbardziej mnie pociąga w tej kuchni wyklucza na razie moja dieta :rolleyes:

Na szczęście masa potraw jest gotowana na parze, więc kto wie ^^

Poleciłbym Ci zakupy w jakimś sklepie internetowym (jak i ja robie), zakup sosów. przypraw, produktów, które są sprowadzane z chin, nawet bez polskich napisów.

Z doświadczenia wiem, że niektóre są ohydne :grin: a niektóre odmieniają dania, które zrobisz :)

Ciekawym pomysłem, byłoby przejść się do chińskiej knajpki - nie za dużej, kiedy ruch jest mały.. i poprosić o rozmowe z kucharzem :) Chińczycy to wbrew temu co uważają polacy, bardzo mili, uczciwi i pożądni ludzie. Doświadczeni wojną, głodem, okupacją.. więc z Polakami mają dużo wspólnego.. ok ok zanim ktoś sie przyczepi, nie zamieniajmy tego w temat historyczny ^^ Miro polecam podejść do chińczyka, u którego smakuje Ci żarcie, i powiedzieć prosto - Twoja kuchnia jest świetna, proszę naucz mnie.

Jeśli ten temat nie jest Ci obcy chętnie poczytam przepis na np. kurczaka w grzybach mun, kurczaka w pięciu kolorach, a może i ryż po kantońsku ?

popytam znajomych :) jeżeli znajde przepisy sprawdzone i warte publikowania.. zrobie i zamieszcze tutaj :grin:

znowu ten buraczany łosoś .bleee...

:grin: haha zawsze miło widzieć Twój post Małgosiu ^^

kardynalski fioletowy łosoś po warszawsku, a,la "Pan Boczek"

:blush: :clap: co za pomysł!!! moze jak go przedstawie babci w ten sposób to się odważy zjeść surową rybe :D genialne! Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/8/#findComment-217578
Udostępnij na innych stronach

Wywaliłam swoją uwagę o Twoim "kardynalskim łososiu"( jak to pięknie ujął sverige :grin: ) aby nie zaśmiecać tematu..

..ale podtrzymuję swoje zdanie o tym daniu :cool:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/8/#findComment-217588
Udostępnij na innych stronach

Małgoś, absolutnie mi nie przeszkadzał ten post ;) niepotrzebnie usuwałaś ^^

..ale podtrzymuję swoje zdanie o tym daniu

Szanuję i doceniam ;) zawsze najważniejsza dla mnie jest szczerość..

W tych programach typu 'ugotowani' mierzi mnie po prostu jak przy stole wszyscy chwalą.. oh jakie dobre, mięciutkie, smaczne, idealne.. a potem kiedy są sami przed kamerą mówią co naprawde sądzili ;)

Często zdarza mi sie po pytaniu 'i jak smakuje' dodać 'tylko tak szczerze!' ^^

Każdy chciałby komplementów.. ale niestety komplementy nic nie uczą ;) Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/8/#findComment-217590
Udostępnij na innych stronach

Każdy chciałby komplementów.. ale niestety komplementy nic nie uczą

Ja również jestem tego zdania i chociaż zazwyczaj ciężko przeżywam słowa krytyki :blush: .. to wolę ją usłyszeć z tzw.pierwszych ust :blush: a nie ,żeby do mnie dotarła za moimi plecami :devil: ..

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/8/#findComment-217591
Udostępnij na innych stronach

Problem w tym, że jedyna chińska knajpka z prawdziwym kucharzem została zamknięta a reszta to .... podróby. :grin:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/8/#findComment-217621
Udostępnij na innych stronach

to wolę ją usłyszeć z tzw.pierwszych ust a nie ,żeby do mnie dotarła za moimi plecami ..

nie wierze, że ktoś narzeka :grin:

Problem w tym, że jedyna chińska knajpka z prawdziwym kucharzem została zamknięta a reszta to .... podróby.

:( szkoda wielka, sporo dobrych knajpek nie mogło już wydolić z tymi fastfoodami na karku.. strach coś własnego otwierać hehe Jedyna opcja to remake Gesslerowej.. darmowa reklama na całą polske :grin: wóz albo przewóz..

Na razie niestety nie wiem jak Ci doradzić :P musze popytać ;)

 

P.S. tak dla koloru :D HULK i Orzechowo-Zurawinowa... macerowanko hihi :devil: Pozdrawiam

 

http://img804.imageshack.us/img804/9382/hulkorzechwka.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/8/#findComment-217643
Udostępnij na innych stronach

nie wierze, że ktoś narzeka :grin:

zdziwiłbyś się.. :blush: ..ale czasami się znajdą pewne osoby .. :tongue:

 

..ale fajnie..przynajmniej na laurach nie siadam :grin:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/8/#findComment-217778
Udostępnij na innych stronach

Małgoś, to chyba jakieś "FATUM" na Tobie spoczywa :D

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/8/#findComment-217779
Udostępnij na innych stronach

Małgoś, to chyba jakieś "FATUM" na Tobie spoczywa

:lol:

Ekspresowo wręcz powstały 3 naleweczki ^^

---Hulkówka - Limoncellą - Zielony Je* w Łeb - The Incredible Hulk

dzięki metodzie próżniowej skórki wytrawiają się w ciągu 24-36 godzin.

2 litry spirytusu, 2 litry wody, 1kg cukru

---Cytrynówka

z pozostałych po Hulkówce cytrusów wycisnąłęm sok :)

700ml soku, 600g cukru i 500ml spirytusu

Wyszła mętna ze szczątkową 'galaretką' - moja wina :grin: niewłaściwie wymieszałęm spirytus z syropem.. ale smak jest super :thumbsup:

---Miętówka na miodzie

U babci znalazłem zasuszoną mięte z zeszłego roku, która pachniałą wspaniale.. a mialem jeszcze pół litra spirytusu w zapasie xD

Mięta zalana na 12 godzin roztworem 500ml spirytusu i 300ml wody.

Dziś dopełniona syropem z 500ml wody i 500ml miodu.

 

P.S. obliczyłem sobie mniejwięcej ich moc.. ale wiem, że pewnie sie pomyliłęm :lol: jeżeli ktoś tu ma doświadczenie i mógłby.. widziałęm gdzieś obliczenia jednego z moderatorów :grin: Pozdrawiam

 

http://img525.imageshack.us/img525/4271/naleweczki.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/8/#findComment-217804
Udostępnij na innych stronach

Robert Ty to masz dobrze ja nie mam możliwości zakupu spirytusu nie ma w IRL. w sprzedaży :devil: muszę pomyśleć nad produkcją :grin:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/8/#findComment-217805
Udostępnij na innych stronach

Aby obliczyć żądaną moc alkoholu należy moc przewidywanego alkoholu jaki chcemy otrzymać np. 40% pomnożyć przez ilość jaka chcemy otrzymać np. 0,7l. i podzielić przez moc posiadanego spirytusu np. 96% . Czyli 40%x0,7l.=28 podzielone przez 96% pokazuje że należy 0,29 litra spirytusu uzupełnić płynem do ilości 0,7 i mamy 40% alkohol.

Lub 0,7-0,29=0.41l. dowolnego płynu dodane do 0,29l. spirytusu 96% da nam 0,7 litra nalewki o mocy 40%

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/8/#findComment-217811
Udostępnij na innych stronach

sverige2, :grin: dokładniej mówiąc miałem niepewości co do cukru..

jak wiadomo 100g cukru odpowiada 60 ml - objętościowo.. więc jak należy to policzyć?

Każde 100g cukru jako dodatkowe 60ml płynu, którym rozcieńcza sie alkohol? :)

Dopiero teraz wpadło mi do głowy, że kupiłęm zabaweczke do mierzenia alkoholu w domowych wyrobach :D może tym sie pobawie..

Dzieki za wykłąd ;) chociaż do mnie akurat nie przemawia ten tok myślenia..

Nie lubie zakłądać mocy nalewki.. szczególnie jeżeli robie ją pierwszy raz.. :)

To jest fajna tabelka... http://wino.org.pl/images/stories/tabela_spirytus.pdf

p.s. będe wdzięczy za zbliżenie zagadnienia tego cukru ^^ Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/8/#findComment-217818
Udostępnij na innych stronach

Panie Boczek.

Czy tok myślenia przemawia do Ciebie, czy też nie to twoja zupełnie prywatna sprawa.

Pytałeś, podałem Ci wzór na obliczanie żądanej mocy alkoholu i nie ważne czy to ma być nalewka na skórkach z cytryny z cukrem czy bez, czy też pomyje na na ścierce od podłogi z wywabiaczem do plam. Wzór pozostaje ten sam.

PS. Do mierzenia zawartości cukru używa się balingomierza.

 

 

Pan Boczek napisał.

 

P.S. obliczyłem sobie mniej więcej ich moc.. ale wiem, że pewnie sie pomyliłęm :lol: jeżeli ktoś tu ma doświadczenie i mógłby.. widziałęm gdzieś obliczenia jednego z moderatorów

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/8/#findComment-217822
Udostępnij na innych stronach

sverige2, chodziło mi głównie o to jak cukier wpływa na moc nalewki...

Pytałeś, podałem Ci wzór na obliczanie żądanej mocy alkoholu i nie ważne czy to ma być nalewka na skórkach z cytryny z cukrem czy bez, czy też pomyje na na ścierce od podłogi z wywabiaczem do plam. Wzór pozostaje ten sam.

czyli rozumiem, że wcześniej wszystko obliczyłem dobrze...

2l spirytusu rozcieńczone 2 litrami wody + kilo cukru liczone jako 600ml do płynu, którym rozcienczam.. z czego licze ubytek płynów w czasie robienia syropu ze 100ml..

Z Twojego wzoru, jezeli za x weźmiemy % jaki ma nalewka, wyjdzie mój tok myślenia ;)

X x 4.5 : 95 = 2.. więc X=95x2:4.5 Zielona naleweczka ma 42.(22) %..

Zgadza się wszystko? ^^ Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/8/#findComment-217830
Udostępnij na innych stronach

Kolega sverige2 dokładnie napisał ile trzeba dodać spirytusu o mocy 96% do dowolnego płynu zawierającego 0% alkoholu aby otrzymać ok. 40% nalewkę w ilości 0,7l.

Inaczej mówiąc, jeżeli weźmiemy 500ml spirytusu o mocy 96% i dodamy 600ml wody to można wg prostego wzoru wyliczyć (bez uwzględniania strat):

5x96/11≈43,6 %

I to wszystko na ten temat

Piekę, smażę, gotuję, konserwuję, pędzę...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/8/#findComment-217888
Udostępnij na innych stronach

HerrBoczek , najprościej jak można - 1 litr spirtu 96% plus 1 kg cukru daje 1,6 litra roztworu o mocy 60% :rolleyes:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/8/#findComment-217900
Udostępnij na innych stronach

jumbo, jawohl mein Jumbo :grin: Ich verstehe Sie vollkommen xD

jak śpiwała moja mama.. "jawohl jawohl ich liebe alkohol" :lol:

Najważniejszy i tak jest smak ;) moc obliczona poprawnie ale co z tego :devil:

Trunek będzie sie przegryzał miesiącami :D ale już czuć ten cytrusowy-limonkowy aromacik hehe 7/10 jak na razie ;) Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/8/#findComment-217926
Udostępnij na innych stronach

1 litr spirtu 96% plus 1 kg cukru daje 1,6 litra roztworu o mocy 60%

czy powyższe wyliczenie jest słuszne także dla miodu?

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/8/#findComment-217933
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.