miro Opublikowano 12 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 12 Maja 2012 Tak ni w gruszkę ni w pietruszkę.PanieBoczek, a jak u Ciebie z kuchnią chińską ? Czemu pytam ?A temu, że bardzo lubię, ale jakoś nie mogę uzyskać ich smaku.Cały czas brakuje mi tego czegoś .... tylko czego ? Jeśli ten temat nie jest Ci obcy chętnie poczytam przepis na np. kurczaka w grzybach mun, kurczaka w pięciu kolorach, a może i ryż po kantońsku ?A wdzięczny będę niezmiernie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/8/#findComment-217520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 12 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 12 Maja 2012 Cały czas brakuje mi tego czegoś .... tylko czego ?kto by pomyślał że nie wiesz :devil: - MSG :tongue: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/8/#findComment-217521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 12 Maja 2012 Abratku też tak pomyślałem, jednak chyba diabeł tkwi w szczegółach i tego mi brak.MSG dodałem, może za mało ?. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/8/#findComment-217531 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 12 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 12 Maja 2012 Jakie MSG ?? Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/8/#findComment-217534 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 12 Maja 2012 Glutaminian sodu - piąty smak. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/8/#findComment-217536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 12 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 12 Maja 2012 No piękny ten kardynalski fioletowy łosoś po warszawsku, a,la "Pan Boczek" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/8/#findComment-217540 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 13 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 13 Maja 2012 PanieBoczek, a jak u Ciebie z kuchnią chińską ?no niestety.. przychodzi mi na myśl ta reklama knorra.. siedzi sobie rodzinka w chińskiej restauracji i synek pyta tatę-kucharza, czy w domu będzie umiał zrobić takie żarcie :grin: na co chiński kucharz.. "nee chińskie w doma ne da se" :lol: czy jakoś tak.. Święta prawda.. od tak, nawet z autentycznymi składnikami nie da sie :P Trzeba by się naumieć od jakiegoś chińczyka.. albo próbować po tysiąckroć zrobić różne dania do uzyskania smaczku O kuchni chińskiej wiem tylko, że jest to praktycznie forma medycyny - wszystko jest zbalansowane poprzez łączenie produktów rozgrzewających i wychładzających.. jin i yang :blush: nie miałem niestety okazji poeksperymentować z oryginalnymi składnikami ich kuchni.. być może dlatego, że bardziej preferuje kuchnie tajską Chiny kojarzą mi się z ryżem, stir-fry, makaronem i pierożkami.. niestety to co najbardziej mnie pociąga w tej kuchni wyklucza na razie moja dieta :rolleyes: Na szczęście masa potraw jest gotowana na parze, więc kto wie ^^ Poleciłbym Ci zakupy w jakimś sklepie internetowym (jak i ja robie), zakup sosów. przypraw, produktów, które są sprowadzane z chin, nawet bez polskich napisów. Z doświadczenia wiem, że niektóre są ohydne :grin: a niektóre odmieniają dania, które zrobisz Ciekawym pomysłem, byłoby przejść się do chińskiej knajpki - nie za dużej, kiedy ruch jest mały.. i poprosić o rozmowe z kucharzem Chińczycy to wbrew temu co uważają polacy, bardzo mili, uczciwi i pożądni ludzie. Doświadczeni wojną, głodem, okupacją.. więc z Polakami mają dużo wspólnego.. ok ok zanim ktoś sie przyczepi, nie zamieniajmy tego w temat historyczny ^^ Miro polecam podejść do chińczyka, u którego smakuje Ci żarcie, i powiedzieć prosto - Twoja kuchnia jest świetna, proszę naucz mnie. Jeśli ten temat nie jest Ci obcy chętnie poczytam przepis na np. kurczaka w grzybach mun, kurczaka w pięciu kolorach, a może i ryż po kantońsku ?popytam znajomych jeżeli znajde przepisy sprawdzone i warte publikowania.. zrobie i zamieszcze tutaj :grin: znowu ten buraczany łosoś .bleee... :grin: haha zawsze miło widzieć Twój post Małgosiu ^^ kardynalski fioletowy łosoś po warszawsku, a,la "Pan Boczek" :blush: :clap: co za pomysł!!! moze jak go przedstawie babci w ten sposób to się odważy zjeść surową rybe genialne! Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/8/#findComment-217578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 13 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 13 Maja 2012 Wywaliłam swoją uwagę o Twoim "kardynalskim łososiu"( jak to pięknie ujął sverige :grin: ) aby nie zaśmiecać tematu....ale podtrzymuję swoje zdanie o tym daniu Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/8/#findComment-217588 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 13 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 13 Maja 2012 Małgoś, absolutnie mi nie przeszkadzał ten post niepotrzebnie usuwałaś ^^ ..ale podtrzymuję swoje zdanie o tym daniuSzanuję i doceniam zawsze najważniejsza dla mnie jest szczerość.. W tych programach typu 'ugotowani' mierzi mnie po prostu jak przy stole wszyscy chwalą.. oh jakie dobre, mięciutkie, smaczne, idealne.. a potem kiedy są sami przed kamerą mówią co naprawde sądzili Często zdarza mi sie po pytaniu 'i jak smakuje' dodać 'tylko tak szczerze!' ^^ Każdy chciałby komplementów.. ale niestety komplementy nic nie uczą Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/8/#findComment-217590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 13 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 13 Maja 2012 Każdy chciałby komplementów.. ale niestety komplementy nic nie uczą Ja również jestem tego zdania i chociaż zazwyczaj ciężko przeżywam słowa krytyki :blush: .. to wolę ją usłyszeć z tzw.pierwszych ust :blush: a nie ,żeby do mnie dotarła za moimi plecami :devil: .. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/8/#findComment-217591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 13 Maja 2012 Problem w tym, że jedyna chińska knajpka z prawdziwym kucharzem została zamknięta a reszta to .... podróby. :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/8/#findComment-217621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 13 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 13 Maja 2012 to wolę ją usłyszeć z tzw.pierwszych ust a nie ,żeby do mnie dotarła za moimi plecami ..nie wierze, że ktoś narzeka :grin: Problem w tym, że jedyna chińska knajpka z prawdziwym kucharzem została zamknięta a reszta to .... podróby. szkoda wielka, sporo dobrych knajpek nie mogło już wydolić z tymi fastfoodami na karku.. strach coś własnego otwierać hehe Jedyna opcja to remake Gesslerowej.. darmowa reklama na całą polske :grin: wóz albo przewóz.. Na razie niestety nie wiem jak Ci doradzić :P musze popytać P.S. tak dla koloru HULK i Orzechowo-Zurawinowa... macerowanko hihi :devil: Pozdrawiam http://img804.imageshack.us/img804/9382/hulkorzechwka.jpg Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/8/#findComment-217643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 13 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 13 Maja 2012 nie wierze, że ktoś narzeka :grin: zdziwiłbyś się.. :blush: ..ale czasami się znajdą pewne osoby .. :tongue: ..ale fajnie..przynajmniej na laurach nie siadam :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/8/#findComment-217778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 13 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 13 Maja 2012 Małgoś, to chyba jakieś "FATUM" na Tobie spoczywa Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/8/#findComment-217779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 13 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 13 Maja 2012 No wiesz..?? :devil: :grin: .. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/8/#findComment-217780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 14 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 14 Maja 2012 Małgoś, to chyba jakieś "FATUM" na Tobie spoczywa:lol: Ekspresowo wręcz powstały 3 naleweczki ^^ ---Hulkówka - Limoncellą - Zielony Je* w Łeb - The Incredible Hulk dzięki metodzie próżniowej skórki wytrawiają się w ciągu 24-36 godzin. 2 litry spirytusu, 2 litry wody, 1kg cukru ---Cytrynówka z pozostałych po Hulkówce cytrusów wycisnąłęm sok 700ml soku, 600g cukru i 500ml spirytusu Wyszła mętna ze szczątkową 'galaretką' - moja wina :grin: niewłaściwie wymieszałęm spirytus z syropem.. ale smak jest super :thumbsup: ---Miętówka na miodzie U babci znalazłem zasuszoną mięte z zeszłego roku, która pachniałą wspaniale.. a mialem jeszcze pół litra spirytusu w zapasie xD Mięta zalana na 12 godzin roztworem 500ml spirytusu i 300ml wody. Dziś dopełniona syropem z 500ml wody i 500ml miodu. P.S. obliczyłem sobie mniejwięcej ich moc.. ale wiem, że pewnie sie pomyliłęm :lol: jeżeli ktoś tu ma doświadczenie i mógłby.. widziałęm gdzieś obliczenia jednego z moderatorów :grin: Pozdrawiam http://img525.imageshack.us/img525/4271/naleweczki.jpg Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/8/#findComment-217804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 14 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 14 Maja 2012 Robert Ty to masz dobrze ja nie mam możliwości zakupu spirytusu nie ma w IRL. w sprzedaży :devil: muszę pomyśleć nad produkcją :grin: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/8/#findComment-217805 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 14 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 14 Maja 2012 Aby obliczyć żądaną moc alkoholu należy moc przewidywanego alkoholu jaki chcemy otrzymać np. 40% pomnożyć przez ilość jaka chcemy otrzymać np. 0,7l. i podzielić przez moc posiadanego spirytusu np. 96% . Czyli 40%x0,7l.=28 podzielone przez 96% pokazuje że należy 0,29 litra spirytusu uzupełnić płynem do ilości 0,7 i mamy 40% alkohol.Lub 0,7-0,29=0.41l. dowolnego płynu dodane do 0,29l. spirytusu 96% da nam 0,7 litra nalewki o mocy 40% Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/8/#findComment-217811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 14 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 14 Maja 2012 sverige2, :grin: dokładniej mówiąc miałem niepewości co do cukru.. jak wiadomo 100g cukru odpowiada 60 ml - objętościowo.. więc jak należy to policzyć? Każde 100g cukru jako dodatkowe 60ml płynu, którym rozcieńcza sie alkohol? Dopiero teraz wpadło mi do głowy, że kupiłęm zabaweczke do mierzenia alkoholu w domowych wyrobach może tym sie pobawie.. Dzieki za wykłąd chociaż do mnie akurat nie przemawia ten tok myślenia.. Nie lubie zakłądać mocy nalewki.. szczególnie jeżeli robie ją pierwszy raz.. To jest fajna tabelka... http://wino.org.pl/images/stories/tabela_spirytus.pdf p.s. będe wdzięczy za zbliżenie zagadnienia tego cukru ^^ Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/8/#findComment-217818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 14 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 14 Maja 2012 Panie Boczek. Czy tok myślenia przemawia do Ciebie, czy też nie to twoja zupełnie prywatna sprawa. Pytałeś, podałem Ci wzór na obliczanie żądanej mocy alkoholu i nie ważne czy to ma być nalewka na skórkach z cytryny z cukrem czy bez, czy też pomyje na na ścierce od podłogi z wywabiaczem do plam. Wzór pozostaje ten sam.PS. Do mierzenia zawartości cukru używa się balingomierza. Pan Boczek napisał. P.S. obliczyłem sobie mniej więcej ich moc.. ale wiem, że pewnie sie pomyliłęm :lol: jeżeli ktoś tu ma doświadczenie i mógłby.. widziałęm gdzieś obliczenia jednego z moderatorów Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/8/#findComment-217822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 14 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #196 Opublikowano 14 Maja 2012 sverige2, chodziło mi głównie o to jak cukier wpływa na moc nalewki... Pytałeś, podałem Ci wzór na obliczanie żądanej mocy alkoholu i nie ważne czy to ma być nalewka na skórkach z cytryny z cukrem czy bez, czy też pomyje na na ścierce od podłogi z wywabiaczem do plam. Wzór pozostaje ten sam.czyli rozumiem, że wcześniej wszystko obliczyłem dobrze... 2l spirytusu rozcieńczone 2 litrami wody + kilo cukru liczone jako 600ml do płynu, którym rozcienczam.. z czego licze ubytek płynów w czasie robienia syropu ze 100ml.. Z Twojego wzoru, jezeli za x weźmiemy % jaki ma nalewka, wyjdzie mój tok myślenia X x 4.5 : 95 = 2.. więc X=95x2:4.5 Zielona naleweczka ma 42.(22) %.. Zgadza się wszystko? ^^ Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/8/#findComment-217830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drgranatt Opublikowano 14 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #197 Opublikowano 14 Maja 2012 Kolega sverige2 dokładnie napisał ile trzeba dodać spirytusu o mocy 96% do dowolnego płynu zawierającego 0% alkoholu aby otrzymać ok. 40% nalewkę w ilości 0,7l.Inaczej mówiąc, jeżeli weźmiemy 500ml spirytusu o mocy 96% i dodamy 600ml wody to można wg prostego wzoru wyliczyć (bez uwzględniania strat):5x96/11≈43,6 %I to wszystko na ten temat Cytuj Piekę, smażę, gotuję, konserwuję, pędzę... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/8/#findComment-217888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 14 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #198 Opublikowano 14 Maja 2012 HerrBoczek , najprościej jak można - 1 litr spirtu 96% plus 1 kg cukru daje 1,6 litra roztworu o mocy 60% :rolleyes: Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/8/#findComment-217900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 15 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #199 Opublikowano 15 Maja 2012 jumbo, jawohl mein Jumbo :grin: Ich verstehe Sie vollkommen xD jak śpiwała moja mama.. "jawohl jawohl ich liebe alkohol" :lol: Najważniejszy i tak jest smak moc obliczona poprawnie ale co z tego :devil: Trunek będzie sie przegryzał miesiącami ale już czuć ten cytrusowy-limonkowy aromacik hehe 7/10 jak na razie Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/8/#findComment-217926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 15 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #200 Opublikowano 15 Maja 2012 1 litr spirtu 96% plus 1 kg cukru daje 1,6 litra roztworu o mocy 60% czy powyższe wyliczenie jest słuszne także dla miodu? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/8/#findComment-217933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.