Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dlaczego zdecydowałeś się parzyć karkówkę na godziny a nie na temperaturę wewnątrz wyrobu ???? Nie szkodzi tak długi czas parzenia dla jakości wyrobu a może coś poprawia ?? Ja zawsze robię albo na termometr ( 68 w środku ) albo jak jest tego więcej to parzę tak jak szynki według przelicznika 50 min na kg wyrobu w tym 10-15 min w wrzątku potem 80 stopni . Teraz się zastanawiam bo może źle kombinuje z parzeniem karczku . Karczek ja zawsze wiążę . Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/18/#findComment-231877
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dlaczego zdecydowałeś się parzyć karkówkę na godziny a nie na temperaturę wewnątrz wyrobu ???? Nie szkodzi tak długi czas parzenia dla jakości wyrobu a może coś poprawia ?? Ja zawsze robię albo na termometr ( 68 w środku ) albo jak jest tego więcej to parzę tak jak szynki według przelicznika 50 min na kg wyrobu w tym 10-15 min w wrzątku potem 80 stopni . Teraz się zastanawiam bo może źle kombinuje z parzeniem karczku . Karczek ja zawsze wiążę . Pozdrawiam

I tego się trzymaj , baleron możesz potrzymać troszkę dłużej 70-72 st C mu nie zaszkodzą .

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/18/#findComment-231881
Udostępnij na innych stronach

Karczek ja zawsze wiążę .

:clap:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/18/#findComment-231886
Udostępnij na innych stronach

kostek61, powiesz coś więcej na temat wyższości sznurowania karkówki nad siatką wędliniarską? :P jakoś tak na mój rozum siatka lepiej spaja całą karkówkę, czyniąc z niej zgrabną wędlinkę :)

Zapraszam, daleko nie masz

albo i w drugą stronę :grin: nie wiem jeszcze kiedy Sasza mnie odwiedzi, ale jeśli nie będzie to kolidowało z Napoleonowem i będziesz miał czas.. :cool:

miro, może się okazać, że osłonka kolagenowa to jednak najlepsza opcja dla tej receptury.. tak myślę, że podstawa to wytrzymałość.. ale popróbuję, dzięki za rady :)

O kolagenowej powiedziałbym raczej "nie trująca", ale i nie zjadliwa :lol:

Adek, kierowałem się czasem dla baleronu z akademii Dziadka.. celem była mięciutka acz odpowiednio zwięzła wędlina.. myślę że cel został osiągnięty :) nie ma prostej odpowiedzi na pytanie "dlaczego zrobiłem coś tak a nie inaczej" :grin: ciągle eksperymentuję i następnym razem pewnie pokuszę się o sparzenie karkówki właśnie do określonej temperatury wewnętrznej.. zobaczę czy będzie lepsza czy gorsza ;) Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/18/#findComment-231919
Udostępnij na innych stronach

Adek, czesto parze karczek , i zawsze na temperature w srodku 72-74 stopnie , przy wiekszej liosci ,staram sie wkladac mniej wiecej rowne waga , z tych wybieram najwieksza i po wlozeniu do wrzatku ( ktory natychmiast sie ochladza) trzymam na wolnym ogniu okolo 45 minut nastepnie wbijam termometr , gdy osiagnie tem 72 stopnie wewnatrz , wybieram z garnka troche mniejsze , gotowanie na czas to loteria , przy jednej sztuce lub dwoch to sie sprawdzi , jesli parzysz 5-6 sztuk juz lepiej termometrem sprawdzac . Zgadzam sie z Kostkiem61 , siatka jest lepsza , trzyma ksztalt wedzonki ,, latwo sie ja naklada przy pomocy przyrzadu ( ja to robie przy pomocy ksztaltki PCV- kolano 45 wodociagowe - dopuszczone do stosowania w celach spozywczych fi 110 lub rurki fi 110 dlugosc 250 mm -wejdzie wiecej siatki ) ponadto zblizona ksztaltem wedzonka do walca rownomiernie sie nagrzewa . Pozdrawiam
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/18/#findComment-231921
Udostępnij na innych stronach

Zgadzam sie z Kostkiem61 , siatka jest lepsza , trzyma ksztalt wedzonki ,, latwo sie ja naklada przy pomocy przyrzadu ( ja to robie przy pomocy ksztaltki PCV- kolano 45 wodociagowe - dopuszczone do stosowania w celach spozywczych fi 110 lub rurki fi 110 dlugosc 250 mm -wejdzie wiecej siatki ) ponadto zblizona ksztaltem wedzonka do walca rownomiernie sie nagrzewa .

Kostek właśnie proponuje aby wiązać karkówkę.. Twoje fachowo podane argumenty tym bardziej utwierdzają mnie w przekonaniu, że jednak siatka to lepszy pomysł :) Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/18/#findComment-231925
Udostępnij na innych stronach

kostek61, :wink: ciągle czekam z zaciekawieniem

Trochę zwolniłem z procesem produkcji czegokolwiek :P brak czasu, ogórki powoli się kończą (oby św. Roch nie nafajdał w te, które być może uda mi się jeszcze kupić).. a chciałbym zrobić trochę słoików z sałatką ogórkową i kiszone.. jak na razie tylko 20kg przerobu ;/ jak to jest z tymi przesądami? :P

 

http://img820.imageshack.us/img820/8752/cukiniawsoikach.jpg

 

Cukinie urosły nawet całkiem całkiem :P jak przedramię rosłego człowieka ;) jest w tym ten plus, że szkoda je marnować i trzeba było zrobić trochę słoików na zimę :P

Zalewa: szklanka octu, 4 szklanki wody, łyżka soli, 10 łyżek cukru

Przyprawy: natka pietruszki, chilli wypestkowane, pieprz kolorowy

Warzywa: zasolone; cukinia, cebula, papryka; sparzone kilka minut we wrzątku; marchew, fasolka szparagowa, seler naciowy... i kukurydza z puszki :)

pasteryzowane 15 minut.. 21 słoiczków, ciekawe czy dobre będą :P

 

http://img692.imageshack.us/img692/8624/cukiniawsoikach1.jpg

 

http://img515.imageshack.us/img515/5618/cukiniawsoikach2.jpg

 

Mama uparła się na zrobienie ajranu w słoiczki hmm nie pamięta gdzie w ogóle usłyszała o tym specjale :rolleyes: ja pamiętam kto mi o nim powiedział :grin: Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/18/#findComment-233099
Udostępnij na innych stronach

Kostek właśnie proponuje aby wiązać karkówkę.. Twoje fachowo podane argumenty tym bardziej utwierdzają mnie w przekonaniu, że jednak siatka to lepszy pomysł

To wszystko zależy co kto potrafi i jakiego ma lenia.Jak potrafi wiązać to wiąże jak nie to do siatki.Jak potrafi wiązać i ma lenia to też do siatki :grin: .Ot cała różnica :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/18/#findComment-233106
Udostępnij na innych stronach

Mama uparła się na zrobienie ajranu w słoiczki

A Ty pewny jesteś że Ajranu ... ? to przecież jogurt z wodą + dodatki zależne od gustu i kraju ... i wekować to chcesz ?

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/18/#findComment-233107
Udostępnij na innych stronach

Jak potrafi wiązać i ma lenia to też do siatki

:grin: to ja powiem, że w siatce ładniej wygląda :p kwestia gustu hehe .. no dobra leniwy jestem ^^

roger, :blush: masz rację, chodziło mi o zupełnie co innego :P nazwa trochę podobna, mózg przegrzany dzisiaj.. AJWAR :D produkcję na pewno widzieliście już w temacie TeBe :grin: przepraszam za pomyłkę :tongue: Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/18/#findComment-233108
Udostępnij na innych stronach

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/18/#findComment-233109
Udostępnij na innych stronach

PanieBoczku pozwoliłem sobie wstawić Twoje cudeńka na FB.

Niestety wszystkich się nie dało. :wink:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/18/#findComment-233112
Udostępnij na innych stronach

kostek61

i trzeba było zrobić trochę słoików na zimę :P

ciekawe czy dobre będą :P

 

 

witajcie, u mnie też cukinie obrodziły.

mam nadzieję, że będą dobre, bo właśnie skorzystałam z tego sposobu :-)

 

Dołączona grafika

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/18/#findComment-233259
Udostępnij na innych stronach

kostek61, ciągle czekam z zaciekawieniem

:grin: dla mnie to kwestia tradycji ,zawsze wiaze sznurkiem :wink: ot i tyle.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/18/#findComment-233313
Udostępnij na innych stronach

duende, bardzo mi miło, że spróbowałaś :)

tak przy okazji też zapytam.. sprawdziłaś czy skórka na cukiniach jest miękka? zależnie od rośliny może być jadalna albo twarda jak papier ścierny ;) zasada jest taka, że jak można ją zjeść na surowo to będzie dobra w każdej postaci, jeżeli na surowo jest twarda i nieprzyjemna przy przeżuwaniu to należy obrać ;)

Pasteryzowałaś w piekarniku??? ktoś mi odradzał takie postępowanie, chyba jeśli dobrze pamiętam ze względu na plastikową powłoczkę na pokrywkach... ciekawe.. daj znać jak wyszło :grin:

kostek61, masz rację tradycję trzeba szanować i kultywować :P tak jak Arkadiusz wcześniej (bardzo trafnie) napisał.. lenistwo wzięło górę :grin: Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/18/#findComment-233323
Udostępnij na innych stronach

PanieBoczku, cukinie przerabiam na wszelkie sposoby bo lubię ja bardzo. Moje są dość młode, świeżo zerwane, średniej wielkości, takie bez wyraźnych pestek jeszcze. Skórka miękka, jadalna na surowo. Mam nadzieję, że taka będzie też później.

Wprawdzie najlepsze cukinie są moim zdaniem na surowo (z twarożkiem, szczypiorkiem i papryką) ale zimą też coś coś trzeba jeść :-)

 

Pasteryzowałam w piekarniku, bo przy tej ilości słoików nie chce mi się bawić w gotowanie. Zwłaszcza, że zwykle się oparzę. :rolleyes: Właściwie od kilku lat wyłącznie w ten sposób pasteryzuję wszystkie przetwory. Czy dla tej plastikowej części na przykrywkach ma znaczenie co podnosi temperaturę?

 

Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za przepis.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/18/#findComment-233332
Udostępnij na innych stronach

Moje są dość młode, świeżo zerwane, średniej wielkości, takie bez wyraźnych pestek jeszcze.

:thumbsup: no to najlepsze... zgadzam się w 110%, że świeże cukinie z ogródka na surowo smakują najlepiej :) przy przeróbce co raz podjadałem hehe czysta słodycz, delikatny przyjemny smak :grin:

Poczytam w sieci o patencie z piekarnikiem :P wygodnie byłoby się na to zdecydować ;)

Co do sałatki do wziąłem jeden słoik do znajomych do Łodzi :P oceny pozytywne, jednak pieprz kolorowy w dużej ilości jest dobry dla tych, którzy lubią zdecydowane smaki :)

ale to już jest 'the way i roll" :lol: dużo chilli i pieprzu, coby w zimę nie było nudno hehe

Dziś wędzenie piersi, udek i boczków :) jak się uda to i fotki sałatki ogórkowej wrzucę, Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/18/#findComment-233624
Udostępnij na innych stronach

Koniec sezonu ogórkowego prawie... nie mogłem przepuścić sałatki ogórkowej ;)

Skład:

6kg ogórków

1kg cebuli

1kg marchwi

1kg papryki

0.5kg pieczarek

Zalewa:

2l płynu (spod ogórków i z parzenia marchwi z pieczarkami)

0.5l octu

2 łyżki soli

20 łyżek cukru

 

Ogórki pokroiłem w plasterki i półplasterki - nie za cienkie, nie za grube hehe jakieś 0.2-0.3 cm, cebule w grube piórka, tak ok. 0.5cm i to zasoliłem - zostawiłem na jakieś 2 godziny co jakiś czas mieszając, żeby oddało maks płynu.

Papryka w kawałeczki ładne i do ogórków i cebuli - przed samym nakładaniem.

Marchew ugotowana aldente, pod koniec wrzucone pieczarki (pokrojone w plasterki), żeby tylko ciut zmiękły.

Zalewę znowu zrobiłem wg przepisu cioci, tyle że dodałem 1l wody spod ogórków i cebuli i 1l wody po gotowaniu pieczarek i marchewki, do tego to co już wymieniłem oraz koper, liść bobkowy i ziele angielskie. (zalewę po zagotowaniu należy przecedzić, żeby w sałatce nie było nic niejadalnego czy też nieprzyjemnego w jedzeniu..)

 

http://img842.imageshack.us/img842/3836/24sierpnia2012.jpg

 

http://img269.imageshack.us/img269/8396/24sierpnia20121.jpg

 

Pasteryzowane po 20 minut. Pakować należy nie za ścisło, żeby zalewa mogła otulić ogórki ;) dlatego wyszła mi przed czasem - zabrakło na 2 słoiki, więc dorobiłem musztardowej..

http://img43.imageshack.us/img43/4556/24sierpnia20122.jpg

 

Dziś małe standardowe wędzenie :P udka dla siostry, mama zażyczyła sobie roladę z boczku, kawałek boczku do zup, trochę słoniny do eksperymentów :devil:

Dla mnie zostają praktycznie tylko owędzone cycuszki ^^ nic innego mi do szczęścia nie trzeba hehehe

 

http://img861.imageshack.us/img861/838/24sierpnia20123.jpg

 

Roladka z boczku z nieco odmiennym zestawem przypraw, jako że prowadzę intensywne poszukiwania czegoś smacznego i w miarę nowego :P

Nasiona fenkuła, czosnek w proszku, czarnuszka, czarna gorczyca, pieprz.

 

http://img145.imageshack.us/img145/1599/24sierpnia20124.jpg

 

Ktoś pisał w SB o zasolonej w beczce słoninie, którą potem krojono i pakowano w konserwy, które gotowano... dużo niewiadomych, ale co tam :P podobno dobre, więc warto spróbować..

Słoninka zasolona na 4 dni, podwędzona 4 godziny, pokrojona w kostkę i spakowana w 4 słoiki... :shock: cóż, skoro tych czwórek tyle to dla dobrej passy będę gotował je 4 zdrowaśki :lol: (przyp. tłum. 2 godziny - moja babcia często zapomina na której jest :lol: ). jeden słoik zapakowałem luźniej, żeby sprawdzić co będzie lepsze.. intuicja podpowiadała, żeby upchać do granic możliwości, ale ile razy już się myliła? hehehe

Zobaczymy czy wejdzie z tego coś dobrego :blush: Pozdrawiam

 

http://img811.imageshack.us/img811/5584/24sierpnia20125.jpg

 

http://img849.imageshack.us/img849/364/24sierpnia20126.jpg

 

http://img32.imageshack.us/img32/6416/24sierpnia20127.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/18/#findComment-233700
Udostępnij na innych stronach

prowadzę intensywne poszukiwania czegoś smacznego i w miarę nowego

:grin: po degustacji opisz jak wyszlo :grin:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/18/#findComment-233703
Udostępnij na innych stronach

Ktoś pisał w SB o zasolonej w beczce słoninie, którą potem krojono i pakowano w konserwy, które gotowano... dużo niewiadomych, ale co tam :P podobno dobre, więc warto spróbować..

PAnie BOczek pamiec masz dobra, ale krotka. Opisalam tobie sposob jak pewien bardzo starszy pan ( ow pan jest juz po ojcemosiemdziesiadce), w czasie wojny robil cos takiego, ze swoim ojcen dla wojska. I szczegolow oczywiscie nie znalam.

Ale mam nadzieje ze nie jest to niewypal i tak jak wyzej opisz smak czy jest dobra.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/18/#findComment-233721
Udostępnij na innych stronach

Ktoś pisał w SB o zasolonej w beczce słoninie, którą potem krojono i pakowano w konserwy, które gotowano... dużo niewiadomych, ale co tam :P podobno dobre, więc warto spróbować..

A może tak :

http://wedlinydomowe.pl/konserwy/domowe/818-slonina-wojskowa-2

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/18/#findComment-233724
Udostępnij na innych stronach

Heniu, to mialo byc nasolone , pozniej zmielone i zawekowane, a tutaj slonina jest w calych kawalkach,wyglada wspaniale i na pewno tez smakuje.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/18/#findComment-233725
Udostępnij na innych stronach

kostek61, rolada czeka na spróbowanie ;) przeciągnąłem parzenie do 3 godzin i troszkę się obawiam o słoność.. może w przypadku rolady będzie ok..

Aniu, pamięć mam wybiórczą gorszą niż może się wydawać :lol: dzięki za ten pomysł ;) Henio zapodał bardzo ciekawy przepis.. chociaż osobiście wolę wersję smarowną niż taką w bloku do krojenia.. kwestia gustu hehe

Pofolgowałem sobie i popróbowałem trochę wczoraj.. ta metoda dla wędzonej słoniny jest zdecydowanie lepsza niż wytapianie :idea: przeciągnąłem gotowanie słoików do 3 godzin.. myślę, że optymalnie byłoby 3.5-4 godziny.. chociaż kawałeczki słoniny były mięciutkie i stawiały tylko delikatny opór.. świetna sprawa, smak wędzonki świetnie wkomponował się w tłuszcz :grin: być może next time spróbuję jak wyjdzie ta procedura ze zmieloną słoninką.. dzięki za pomysł ^^ Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/18/#findComment-233751
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.