Adek Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #426 Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Dlaczego zdecydowałeś się parzyć karkówkę na godziny a nie na temperaturę wewnątrz wyrobu ???? Nie szkodzi tak długi czas parzenia dla jakości wyrobu a może coś poprawia ?? Ja zawsze robię albo na termometr ( 68 w środku ) albo jak jest tego więcej to parzę tak jak szynki według przelicznika 50 min na kg wyrobu w tym 10-15 min w wrzątku potem 80 stopni . Teraz się zastanawiam bo może źle kombinuje z parzeniem karczku . Karczek ja zawsze wiążę . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/18/#findComment-231877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #427 Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Dlaczego zdecydowałeś się parzyć karkówkę na godziny a nie na temperaturę wewnątrz wyrobu ???? Nie szkodzi tak długi czas parzenia dla jakości wyrobu a może coś poprawia ?? Ja zawsze robię albo na termometr ( 68 w środku ) albo jak jest tego więcej to parzę tak jak szynki według przelicznika 50 min na kg wyrobu w tym 10-15 min w wrzątku potem 80 stopni . Teraz się zastanawiam bo może źle kombinuje z parzeniem karczku . Karczek ja zawsze wiążę . Pozdrawiam I tego się trzymaj , baleron możesz potrzymać troszkę dłużej 70-72 st C mu nie zaszkodzą . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/18/#findComment-231881 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #428 Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Karczek ja zawsze wiążę . :clap: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/18/#findComment-231886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #429 Opublikowano 13 Sierpnia 2012 kostek61, powiesz coś więcej na temat wyższości sznurowania karkówki nad siatką wędliniarską? :P jakoś tak na mój rozum siatka lepiej spaja całą karkówkę, czyniąc z niej zgrabną wędlinkę Zapraszam, daleko nie maszalbo i w drugą stronę :grin: nie wiem jeszcze kiedy Sasza mnie odwiedzi, ale jeśli nie będzie to kolidowało z Napoleonowem i będziesz miał czas.. miro, może się okazać, że osłonka kolagenowa to jednak najlepsza opcja dla tej receptury.. tak myślę, że podstawa to wytrzymałość.. ale popróbuję, dzięki za rady O kolagenowej powiedziałbym raczej "nie trująca", ale i nie zjadliwa :lol: Adek, kierowałem się czasem dla baleronu z akademii Dziadka.. celem była mięciutka acz odpowiednio zwięzła wędlina.. myślę że cel został osiągnięty nie ma prostej odpowiedzi na pytanie "dlaczego zrobiłem coś tak a nie inaczej" :grin: ciągle eksperymentuję i następnym razem pewnie pokuszę się o sparzenie karkówki właśnie do określonej temperatury wewnętrznej.. zobaczę czy będzie lepsza czy gorsza Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/18/#findComment-231919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #430 Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Adek, czesto parze karczek , i zawsze na temperature w srodku 72-74 stopnie , przy wiekszej liosci ,staram sie wkladac mniej wiecej rowne waga , z tych wybieram najwieksza i po wlozeniu do wrzatku ( ktory natychmiast sie ochladza) trzymam na wolnym ogniu okolo 45 minut nastepnie wbijam termometr , gdy osiagnie tem 72 stopnie wewnatrz , wybieram z garnka troche mniejsze , gotowanie na czas to loteria , przy jednej sztuce lub dwoch to sie sprawdzi , jesli parzysz 5-6 sztuk juz lepiej termometrem sprawdzac . Zgadzam sie z Kostkiem61 , siatka jest lepsza , trzyma ksztalt wedzonki ,, latwo sie ja naklada przy pomocy przyrzadu ( ja to robie przy pomocy ksztaltki PCV- kolano 45 wodociagowe - dopuszczone do stosowania w celach spozywczych fi 110 lub rurki fi 110 dlugosc 250 mm -wejdzie wiecej siatki ) ponadto zblizona ksztaltem wedzonka do walca rownomiernie sie nagrzewa . Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/18/#findComment-231921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #431 Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Zgadzam sie z Kostkiem61 , siatka jest lepsza , trzyma ksztalt wedzonki ,, latwo sie ja naklada przy pomocy przyrzadu ( ja to robie przy pomocy ksztaltki PCV- kolano 45 wodociagowe - dopuszczone do stosowania w celach spozywczych fi 110 lub rurki fi 110 dlugosc 250 mm -wejdzie wiecej siatki ) ponadto zblizona ksztaltem wedzonka do walca rownomiernie sie nagrzewa . Kostek właśnie proponuje aby wiązać karkówkę.. Twoje fachowo podane argumenty tym bardziej utwierdzają mnie w przekonaniu, że jednak siatka to lepszy pomysł Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/18/#findComment-231925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #432 Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Jak zwykle szybciej mysle niz pisze , masz racje , pewnie tez pomylilem imiona przepraszam, Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/18/#findComment-232011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #433 Opublikowano 20 Sierpnia 2012 kostek61, :wink: ciągle czekam z zaciekawieniem Trochę zwolniłem z procesem produkcji czegokolwiek :P brak czasu, ogórki powoli się kończą (oby św. Roch nie nafajdał w te, które być może uda mi się jeszcze kupić).. a chciałbym zrobić trochę słoików z sałatką ogórkową i kiszone.. jak na razie tylko 20kg przerobu ;/ jak to jest z tymi przesądami? :P http://img820.imageshack.us/img820/8752/cukiniawsoikach.jpg Cukinie urosły nawet całkiem całkiem :P jak przedramię rosłego człowieka jest w tym ten plus, że szkoda je marnować i trzeba było zrobić trochę słoików na zimę :P Zalewa: szklanka octu, 4 szklanki wody, łyżka soli, 10 łyżek cukru Przyprawy: natka pietruszki, chilli wypestkowane, pieprz kolorowy Warzywa: zasolone; cukinia, cebula, papryka; sparzone kilka minut we wrzątku; marchew, fasolka szparagowa, seler naciowy... i kukurydza z puszki pasteryzowane 15 minut.. 21 słoiczków, ciekawe czy dobre będą :P http://img692.imageshack.us/img692/8624/cukiniawsoikach1.jpg http://img515.imageshack.us/img515/5618/cukiniawsoikach2.jpg Mama uparła się na zrobienie ajranu w słoiczki hmm nie pamięta gdzie w ogóle usłyszała o tym specjale :rolleyes: ja pamiętam kto mi o nim powiedział :grin: Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/18/#findComment-233099 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #434 Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Kostek właśnie proponuje aby wiązać karkówkę.. Twoje fachowo podane argumenty tym bardziej utwierdzają mnie w przekonaniu, że jednak siatka to lepszy pomysł To wszystko zależy co kto potrafi i jakiego ma lenia.Jak potrafi wiązać to wiąże jak nie to do siatki.Jak potrafi wiązać i ma lenia to też do siatki :grin: .Ot cała różnica :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/18/#findComment-233106 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #435 Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Mama uparła się na zrobienie ajranu w słoiczki A Ty pewny jesteś że Ajranu ... ? to przecież jogurt z wodą + dodatki zależne od gustu i kraju ... i wekować to chcesz ? Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/18/#findComment-233107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #436 Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Jak potrafi wiązać i ma lenia to też do siatki :grin: to ja powiem, że w siatce ładniej wygląda :p kwestia gustu hehe .. no dobra leniwy jestem ^^ roger, :blush: masz rację, chodziło mi o zupełnie co innego :P nazwa trochę podobna, mózg przegrzany dzisiaj.. AJWAR produkcję na pewno widzieliście już w temacie TeBe :grin: przepraszam za pomyłkę :tongue: Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/18/#findComment-233108 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #437 Opublikowano 20 Sierpnia 2012 No to się da Tu masz dobry przepis :http://zofiluka.wordpress.com/2010/10/25/przepis-na-domowy-ajwar-wedlug-jovanki-karazinec-z-zagrzebia/ Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/18/#findComment-233109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #438 Opublikowano 20 Sierpnia 2012 PanieBoczku pozwoliłem sobie wstawić Twoje cudeńka na FB.Niestety wszystkich się nie dało. :wink: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/18/#findComment-233112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duende Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #439 Opublikowano 21 Sierpnia 2012 kostek61 i trzeba było zrobić trochę słoików na zimę :P ciekawe czy dobre będą :P witajcie, u mnie też cukinie obrodziły. mam nadzieję, że będą dobre, bo właśnie skorzystałam z tego sposobu :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/18/#findComment-233259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #440 Opublikowano 21 Sierpnia 2012 kostek61, ciągle czekam z zaciekawieniem :grin: dla mnie to kwestia tradycji ,zawsze wiaze sznurkiem :wink: ot i tyle. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/18/#findComment-233313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #441 Opublikowano 21 Sierpnia 2012 duende, bardzo mi miło, że spróbowałaś tak przy okazji też zapytam.. sprawdziłaś czy skórka na cukiniach jest miękka? zależnie od rośliny może być jadalna albo twarda jak papier ścierny zasada jest taka, że jak można ją zjeść na surowo to będzie dobra w każdej postaci, jeżeli na surowo jest twarda i nieprzyjemna przy przeżuwaniu to należy obrać Pasteryzowałaś w piekarniku??? ktoś mi odradzał takie postępowanie, chyba jeśli dobrze pamiętam ze względu na plastikową powłoczkę na pokrywkach... ciekawe.. daj znać jak wyszło :grin: kostek61, masz rację tradycję trzeba szanować i kultywować :P tak jak Arkadiusz wcześniej (bardzo trafnie) napisał.. lenistwo wzięło górę :grin: Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/18/#findComment-233323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duende Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #442 Opublikowano 21 Sierpnia 2012 PanieBoczku, cukinie przerabiam na wszelkie sposoby bo lubię ja bardzo. Moje są dość młode, świeżo zerwane, średniej wielkości, takie bez wyraźnych pestek jeszcze. Skórka miękka, jadalna na surowo. Mam nadzieję, że taka będzie też później. Wprawdzie najlepsze cukinie są moim zdaniem na surowo (z twarożkiem, szczypiorkiem i papryką) ale zimą też coś coś trzeba jeść :-) Pasteryzowałam w piekarniku, bo przy tej ilości słoików nie chce mi się bawić w gotowanie. Zwłaszcza, że zwykle się oparzę. :rolleyes: Właściwie od kilku lat wyłącznie w ten sposób pasteryzuję wszystkie przetwory. Czy dla tej plastikowej części na przykrywkach ma znaczenie co podnosi temperaturę? Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za przepis. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/18/#findComment-233332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #443 Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Moje są dość młode, świeżo zerwane, średniej wielkości, takie bez wyraźnych pestek jeszcze. :thumbsup: no to najlepsze... zgadzam się w 110%, że świeże cukinie z ogródka na surowo smakują najlepiej przy przeróbce co raz podjadałem hehe czysta słodycz, delikatny przyjemny smak :grin: Poczytam w sieci o patencie z piekarnikiem :P wygodnie byłoby się na to zdecydować Co do sałatki do wziąłem jeden słoik do znajomych do Łodzi :P oceny pozytywne, jednak pieprz kolorowy w dużej ilości jest dobry dla tych, którzy lubią zdecydowane smaki ale to już jest 'the way i roll" :lol: dużo chilli i pieprzu, coby w zimę nie było nudno hehe Dziś wędzenie piersi, udek i boczków jak się uda to i fotki sałatki ogórkowej wrzucę, Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/18/#findComment-233624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #444 Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Koniec sezonu ogórkowego prawie... nie mogłem przepuścić sałatki ogórkowej Skład: 6kg ogórków 1kg cebuli 1kg marchwi 1kg papryki 0.5kg pieczarek Zalewa: 2l płynu (spod ogórków i z parzenia marchwi z pieczarkami) 0.5l octu 2 łyżki soli 20 łyżek cukru Ogórki pokroiłem w plasterki i półplasterki - nie za cienkie, nie za grube hehe jakieś 0.2-0.3 cm, cebule w grube piórka, tak ok. 0.5cm i to zasoliłem - zostawiłem na jakieś 2 godziny co jakiś czas mieszając, żeby oddało maks płynu. Papryka w kawałeczki ładne i do ogórków i cebuli - przed samym nakładaniem. Marchew ugotowana aldente, pod koniec wrzucone pieczarki (pokrojone w plasterki), żeby tylko ciut zmiękły. Zalewę znowu zrobiłem wg przepisu cioci, tyle że dodałem 1l wody spod ogórków i cebuli i 1l wody po gotowaniu pieczarek i marchewki, do tego to co już wymieniłem oraz koper, liść bobkowy i ziele angielskie. (zalewę po zagotowaniu należy przecedzić, żeby w sałatce nie było nic niejadalnego czy też nieprzyjemnego w jedzeniu..) http://img842.imageshack.us/img842/3836/24sierpnia2012.jpg http://img269.imageshack.us/img269/8396/24sierpnia20121.jpg Pasteryzowane po 20 minut. Pakować należy nie za ścisło, żeby zalewa mogła otulić ogórki dlatego wyszła mi przed czasem - zabrakło na 2 słoiki, więc dorobiłem musztardowej.. http://img43.imageshack.us/img43/4556/24sierpnia20122.jpg Dziś małe standardowe wędzenie :P udka dla siostry, mama zażyczyła sobie roladę z boczku, kawałek boczku do zup, trochę słoniny do eksperymentów :devil: Dla mnie zostają praktycznie tylko owędzone cycuszki ^^ nic innego mi do szczęścia nie trzeba hehehe http://img861.imageshack.us/img861/838/24sierpnia20123.jpg Roladka z boczku z nieco odmiennym zestawem przypraw, jako że prowadzę intensywne poszukiwania czegoś smacznego i w miarę nowego :P Nasiona fenkuła, czosnek w proszku, czarnuszka, czarna gorczyca, pieprz. http://img145.imageshack.us/img145/1599/24sierpnia20124.jpg Ktoś pisał w SB o zasolonej w beczce słoninie, którą potem krojono i pakowano w konserwy, które gotowano... dużo niewiadomych, ale co tam :P podobno dobre, więc warto spróbować.. Słoninka zasolona na 4 dni, podwędzona 4 godziny, pokrojona w kostkę i spakowana w 4 słoiki... :shock: cóż, skoro tych czwórek tyle to dla dobrej passy będę gotował je 4 zdrowaśki :lol: (przyp. tłum. 2 godziny - moja babcia często zapomina na której jest :lol: ). jeden słoik zapakowałem luźniej, żeby sprawdzić co będzie lepsze.. intuicja podpowiadała, żeby upchać do granic możliwości, ale ile razy już się myliła? hehehe Zobaczymy czy wejdzie z tego coś dobrego :blush: Pozdrawiam http://img811.imageshack.us/img811/5584/24sierpnia20125.jpg http://img849.imageshack.us/img849/364/24sierpnia20126.jpg http://img32.imageshack.us/img32/6416/24sierpnia20127.jpg Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/18/#findComment-233700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #445 Opublikowano 24 Sierpnia 2012 prowadzę intensywne poszukiwania czegoś smacznego i w miarę nowego :grin: po degustacji opisz jak wyszlo :grin: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/18/#findComment-233703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #446 Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Ktoś pisał w SB o zasolonej w beczce słoninie, którą potem krojono i pakowano w konserwy, które gotowano... dużo niewiadomych, ale co tam :P podobno dobre, więc warto spróbować.. PAnie BOczek pamiec masz dobra, ale krotka. Opisalam tobie sposob jak pewien bardzo starszy pan ( ow pan jest juz po ojcemosiemdziesiadce), w czasie wojny robil cos takiego, ze swoim ojcen dla wojska. I szczegolow oczywiscie nie znalam. Ale mam nadzieje ze nie jest to niewypal i tak jak wyzej opisz smak czy jest dobra. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/18/#findComment-233721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #447 Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Ktoś pisał w SB o zasolonej w beczce słoninie, którą potem krojono i pakowano w konserwy, które gotowano... dużo niewiadomych, ale co tam :P podobno dobre, więc warto spróbować..A może tak : http://wedlinydomowe.pl/konserwy/domowe/818-slonina-wojskowa-2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/18/#findComment-233724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #448 Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Heniu, to mialo byc nasolone , pozniej zmielone i zawekowane, a tutaj slonina jest w calych kawalkach,wyglada wspaniale i na pewno tez smakuje. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/18/#findComment-233725 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #449 Opublikowano 25 Sierpnia 2012 kostek61, rolada czeka na spróbowanie przeciągnąłem parzenie do 3 godzin i troszkę się obawiam o słoność.. może w przypadku rolady będzie ok.. Aniu, pamięć mam wybiórczą gorszą niż może się wydawać :lol: dzięki za ten pomysł Henio zapodał bardzo ciekawy przepis.. chociaż osobiście wolę wersję smarowną niż taką w bloku do krojenia.. kwestia gustu hehe Pofolgowałem sobie i popróbowałem trochę wczoraj.. ta metoda dla wędzonej słoniny jest zdecydowanie lepsza niż wytapianie :idea: przeciągnąłem gotowanie słoików do 3 godzin.. myślę, że optymalnie byłoby 3.5-4 godziny.. chociaż kawałeczki słoniny były mięciutkie i stawiały tylko delikatny opór.. świetna sprawa, smak wędzonki świetnie wkomponował się w tłuszcz :grin: być może next time spróbuję jak wyjdzie ta procedura ze zmieloną słoninką.. dzięki za pomysł ^^ Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/18/#findComment-233751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #450 Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/18/#findComment-233754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.