Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Klubowicze , jeśli mogę dorzucić coś od siebie - to ja "diabelską słoninkę" robię następująco : wybieram ładną 3-4 cm grubości słoninkę nacieram ją solą czonkową wymieszaną z papryką chili i tak pozostawiam w lodówce przez 4-5 dni.Wspomnę ,że słoninkę wędze przy "okazji" wędzenia innych specjałów.Wieszam ją najdalej od paleniska ( aby jej nie ugotować ! ) a wyciągam razem z innymi po 5-6 h. Sami dobrze wiecie ,że nie ma to jak jeszcze ciepła pachnąca słoninka z równie świeżym chlebkiem ( ma sie rozumieć własnego wypieku ! ) a do tego to tyko już własna ,ulubiona , porządna lektura ( pisząc to - już mi ślinka leci na samą myśl ). Z tego co uda mi się "uratować" po ostudzeniu , kroję w drobną kostkę i porcjuję w pojemniki aby następnie zamrozić. Wszyscy znajomi jednoznacznie stwierdzili że nie ma lepszej rzeczy jako dodatek do żurku,bigosu ... ( kości wędzone mogą się chować ! ) .
J.W.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/19/#findComment-233756
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 1,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dziadku jak zwykle ciekawe rzeczy pokazujesz :) jest tam coś o czasie obróbki termicznej konserw? tzn. jakiej obróbce była poddana słonina w tych konserwach..

J.W., fajna sprawa swojska słoninka ;) cokolwiek by z nią nie zrobić..

Zestaw przypraw do boczku zdał egzamin.. za mało nasion fenkuła, trzeba będzie dopracować :) słonina w słoikach też wyszła super.. zdecydowanie lepiej zachowuje smak wędzenia gotowana w słoikach - spora przewaga nad normalnym wytapianiem ^^ aczkolwiek następnym razem ją zmielę zamiast kroić w kostkę.. i może pokuszę się o dodatek tych skórek wieprzowych jak wynika ze skanów Dziadka :)

 

tak żeby podkolorować.. ;) wypróbowałem nową (dla mnie) metodę grillowania - mała ilość węgli spalone na biało - na to wiórki olchowe i od razu mięsko. ale po kolei :P

Marynata: miód, oliwa, ocet winny (czerwony), majeranek, przyprawa curry, czosnek w proszku, pieprz. Mięsko (pierwsza krzyżowa) marynowane 5 godzin.

 

http://img692.imageshack.us/img692/4487/stekwrzesie2012.jpg

 

Grillowane w specyficznych warunkach - temperatura z małej ilości rozgrzanych węgli upiekła mięso idealnie w około 20 minut (sprawdzałem na dotyk), papryki mogły się trochę bardziej 'ujarać' ale chodziło głównie o mięso, więc im odpuściłem, jedyny minus to brak mocnych przysmażeń na mięsie, które uwielbiam ;/ ale samo mięsko delikatne, soczyste.. :thumbsup:

 

http://img196.imageshack.us/img196/290/stekwrzesie20121.jpg

 

Sos podany w połówce grillowanej papryki, jako dodatek surówka z dressingiem, który jeszcze dopracowuję..

Sos do steku: wywar z pieczonego kurczaka i warzyw (pietruszka, seler, marchewka, seler naciowy, cebula) odparowany do 1/4 objętości, resztka marynaty, która została na talerzu, przyprawa cayene (pieprz cayene, ocet i sól), łyżka cukru. Można wszystko przygotować zawczasu, przed podaniem dodać marynatę, wygotować do odpowiedniej konsystencji i zbalansować smaki. Pozdrawiam

 

http://img201.imageshack.us/img201/793/stekwrzesie20122.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/19/#findComment-235317
Udostępnij na innych stronach

Mała afera z malinami :) 14kg na wino, 4.5 kg na dżem, 1.5kg zasypane cukrem na syrop :D 20kg przerobu.. tanie dosyć 6zł/kg..

 

http://img221.imageshack.us/img221/4118/malinywino.jpg

 

http://img37.imageshack.us/img37/4186/malinywino1.jpg

 

1.5kg cukru żelującego, pół szklanki zwykłego, 4.5kg malin - jak dla mnie idealny skład na konsystencję i słodycz :) oczywiście dżem przetarty przez sito, żeby pestek nie było.. 3 słoiczki resztek zapasteryzuję i może pójdą do jakiegoś ciasta..

 

http://img99.imageshack.us/img99/9773/malinywino2.jpg

 

wiem wiem... nie odwracać twist offów.. cóż :P tylko na 4 minuty były odwrócone ;) Pozdrawiam

 

http://img31.imageshack.us/img31/3917/malinywino3.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/19/#findComment-235881
Udostępnij na innych stronach

Przerób malin - skądś to znam (rodzice mają na działce kilkanaście krzaczków) jeden z lepszych owoców i warto się potrudzić by zimą zakosztować rozkoszy.

PanBoczek to niezły pracuś. Gratuluję zapału - przeglądając od początku jest co podziwiać.

 

Ale wino z malin!?

Robiłem kiedyś i mi nie wyszło - podczas dojrzewania straciło smak i kolor, więc od tamtej pory robię tylko nalewki.

Jeżeli ktoś ma jakiś patent na podtrzymanie koloru i smaku to będę wdzięczny za radę.

http://www.e-gify.pl/gify/rozne/jedzenie_i_picie/jedzenie_i_picie2.gif
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/19/#findComment-235902
Udostępnij na innych stronach

PanBoczek to niezły pracuś. Gratuluję zapału

:blush: coś robić trzeba, żeby się nie nudzić :grin:

Ale wino z malin!?

Robiłem kiedyś i mi nie wyszło - podczas dojrzewania straciło smak i kolor, więc od tamtej pory robię tylko nalewki.

Jeżeli ktoś ma jakiś patent na podtrzymanie koloru i smaku to będę wdzięczny za radę.

hmmm dziwna sprawa.. idę o zakład, że jeżeli ktoś wie co się z tym winem stało to jest to Alltid :) ja nigdy wcześniej wina z malin nie robiłem..

kolor jest bardzo intensywny i wątpię czy miałby zniknąć.. co prawda wujek opowiadał o winie z porzeczek, które po kilku latach zapomnienia stało się przezroczyste i bezbarwne, ale smaku nie straciło.. pozostaje mieć nadzieję :)

Dla wzmocnienia smaku, po odciśnięciu soku z tego co teraz trzymam w fermentatorze, resztki przegotuję godzinę z wodą robiąc kompocik :) znowu odcisnę i w tymże kompocie rozpuszczę cukier... powinno wyjść nieźle ;) Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/19/#findComment-235996
Udostępnij na innych stronach

Panie Boczku.

Na świecie jest taka opinia, że Polacy to nawet z truskawek wino zrobić potrafią.

sverige2 pilam wino truskawkowe polskiej produkcji i nie mowie o winie robionym w domu. Smak pamietam do dzisiaj ,ksztalt butelki tez i jesli kiedys uda mi sie spotkac to wino to skrzynke kupie.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/19/#findComment-236035
Udostępnij na innych stronach

http://www.winka.net/wino/strawberry-2805.html

Też miałem to szczęście degustować ten "specyjał" za mych pięknych młodych lat, w niezapomnianych czasach radosnego PRLu. Też go świetnie pamiętam, oj,oj, pamiętam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/19/#findComment-236036
Udostępnij na innych stronach

Pytanie czy ten smak o którym mówicie to nie tęsknota za latami naszej młodości :cool:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/19/#findComment-236174
Udostępnij na innych stronach

Sasza, kiepski jestem z Rosyjskiego, więc poprosiłem o małą pomoc mamę :grin: warto było.. zgoła inny sposób niż ja zastosowałem :P

Tłuczkiem do ziemniaków rozgniotłem maliny na paćkę razem z pożywką Active.. szkoda, że nie dowieźli jeszcze pektoenzymu :devil:

Pytanko... warto dodać pektoenzym w późniejszej fazie produkcji? np. kiedy będę przegotowywał odciśnięte resztki malin z wodą?

W 1995 r.piłam takie winko truskawkowe z 1962roku Robiła je moja babcia, jeszcze dwa lata temu poczęstowała ostatnią butelczyną ,co prawda rocznik koniec lat 80-tych. Moje stoi od 2002r.i jeszcze długo postoi .

pamiętam, że Ś.P. dziadek lubił robić domowe trunki (albo zaprzęgać babcie do zbierania i robienia owocowych win :rolleyes: ).. 2 buteleczki się uchowały właśnie z takim truskawkowym posmaczkiem.. ja dostałem tyle co w zakrętkę a mama resztę wypiła :lol:

Wino tak samo jak brandy da się zrobić ze wszystkiego :P btw. polecam program Bimbrownicy na Discovery.. ciekawy :P bananowa brandy :thumbsup: szkoda, że nie sprzedają za granicę :lol:

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Serdeczne podziękowania dla TeBe i Małgosi za natchnienie :)

Co prawda przepisy i wszystko już były, wiele osób zrobiło już własne (albo dziś będzie robić :grin: ), ale tak dla koloru pokażę jak ja zrobiłem 37 słoiczków Ajvaru :)

 

Zacząłem od przecieru z czereśniowych chilli - dzień wcześniej :) wyszło sporo i dosyć ostrego, więc zostało dużo - zrobię z tego tabasco ;)

 

http://img145.imageshack.us/img145/7076/ajwar2012.jpg

 

Ostatnio dużo rzeczy musiałem przecierać przez to sitko :lol: opłacało się ^^

 

http://img338.imageshack.us/img338/2096/ajwar20121.jpg

 

Mniej więcej pół na pół.. odpadki i esencja chilli.. dla ścisłości.. zblendowałęm pozbawione szypułek chilli z dodatkiem pół szklanki wody, pół szklanki octu, pogotowałem 40 minut na wolnym ogniu, żeby dało się przetrzeć..

 

http://img29.imageshack.us/img29/9601/ajwar20122.jpg

 

Jakby tego było mało :lol: dodałem też wędzone chipotle.. przepyszna rzecz, ale piekielnie ostra :devil:

 

http://img824.imageshack.us/img824/3199/ajwar20123.jpg

 

15kg Papryki 5kg Bakłażanów ... dało to mniej więcej 12 litrów produktu końcowego..

 

http://img713.imageshack.us/img713/374/ajwar20124.jpg

 

Piekarnik? ... eee za proste :lol: po co ułatwiać sobie życie jak można ślęczeć na głupim małym grillem pół dnia? :rolleyes: no! ale smaczek ciut inny :grin:

 

http://img801.imageshack.us/img801/525/ajwar20125.jpg

 

Papryki najpierw poszły z grilla do gara, gdzie zaparowały - w ten sposób skórka idealnie odchodzi... te, które widać na wierzchu są ciut mniej spalone niż być powinny.. węgiel mi się skończył :???: ostatnia partia papryk (8szt.) i bakłażanów poszła do piekarnika 280*C na 25-30 minut.

 

http://img140.imageshack.us/img140/111/ajwar20126.jpg

 

Bakłażany... poćwiartkowane i zasolone na 2 godziny, żeby się spociły ;) nie chcemy w końcu goryczki nadmiernej w naszym Ajvarze! :cool: czosnek.. czosnek.. miały być 3 główki na tą ilość..

 

http://img84.imageshack.us/img84/3961/ajwar20127.jpg

 

Dałem 5 główek :devil: przez praskę i wymieszane z oliwą..

 

http://img27.imageshack.us/img27/6530/ajwar20128.jpg

 

Gotowanie na 2 garnki, żeby się nie przepaliło.. trzeba co 3-4 minuty mieszać, aż do uzyskania w miarę kremowej konsystencji.. doprawiałem jakieś 30 razy :P a to wędzonej soli, a to octu, cukru, kwasku...

Ogólnie weszło prawie litr czerwonego octu winnego, szklanka cukru, opakowanie kwasku cytrynowego, 1.5l oliwy z oliwek.. soli nie wiem ile :P dosalałem do smaku garściami :lol:

Całość obranych ze skórki warzyw zmielona na drobnym sitku ;)

zaskoczyło mnie, że dosyć ciężko się to wszystko mieliło.. polecam najpierw zmielić paprykę a potem bakłażany - kiedy próbowałem na przemian to maszynka zapychała się włóknami bakłażana..

nie wiem dlaczego, ale osobno było prościej :)

 

http://img16.imageshack.us/img16/8062/ajwar20129.jpg

 

Zapakowany w słoiczki, niedokręcony aby przez noc odrobinę góra przyschła..

 

http://img28.imageshack.us/img28/7760/ajwar201210.jpg

 

Rano zalane z wierzchu oliwą do pełna, pasteryzacja jeszcze przede mną :) 25 minut

 

http://img33.imageshack.us/img33/1475/ajwar201211.jpg

 

Prawdziwy smak objawi się dopiero po pasteryzacji i tygodniowym odstaniu (podobno), więc tegoż nie będę komentował ;) ..no dobraaa :D zadowolony jestem, pychotka :blush: Więcej skromności boczku... ale zachęcam do zrobienia, warto! :cool: Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/19/#findComment-236233
Udostępnij na innych stronach

15kg Papryki 5kg

Jak widac sporo napracowałeś się Robercie, ale czy nie łatwiej byłoby Ci podpiekać paprykę przekrojoną w pół?? Wiem, wiem , każdy ma swoje metody ale po co się dodatkowo narabiać . :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/19/#findComment-236236
Udostępnij na innych stronach

Gratuluje Robercie, jak to sie mowi(?): odwaliles kawal dobrej roboty.

Polecam abys kupil sobie przecierak do warzyw, bedzie Tobie latwiej:

http://cokupic.pl/produkt/Przecierak-do-warzyw-ELO

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/19/#findComment-236240
Udostępnij na innych stronach

@halusia@, być może na pewno :grin: ale tak się nauczyłem robić.. a po kilkuset paprykach to już weszło w krew ;) zawsze na mnie spadały takie drobnostki jak obieranie papryk, wiązanie snopków z fasolki szparagowej, zagniatanie makaronu :P

Jak się już nauczyłem to mi zostało hehe

Nie jestem pewien czy byłoby to ułatwienie.. przy grillowaniu na pewno, ale jak papryka jest cała to w środku tworzy się ciśnienie, papryka długo trzyma ciepło, ładnie zaparowuje i skórka lepiej odchodzi :P tak mi się przynajmniej wydaje..

ANNAM, zdecydowanie :P myślałem właśnie, żeby specjalnie do ajvaru kupić takie cuś, ale jakoś się nie złożyło hehe na następny sezon zaopatrzę się :)

 

Słoiczki się pasteryzują a ja z resztek pasty z czereśniowych chilli zrobiłem domowe tabasco :) skład:

- puree z chilli

- 1l octu aromatyzowanego chilli, zielem angielskim i rozmarynem

- pół szklanki wędzonej soli

- 1/4 szklanki cukru

 

Łoooostre piekielnie ^^ Pozdrawiam

 

http://img528.imageshack.us/img528/9940/domowetabasco.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/19/#findComment-236248
Udostępnij na innych stronach

chilli zrobiłem domowe tabasco

tabasco powiadasz :thumbsup:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/19/#findComment-236294
Udostępnij na innych stronach

tabasco powiadasz

prosta sprawa... chilli, ocet, sól ogólnie... co tam dodasz to tylko będzie lepszy smak..

Dziś boczek w wiórkach kokosowych, karkówka w garammasali i polędwiczka cayenne

 

http://img221.imageshack.us/img221/7023/aagrill.jpg

 

http://img844.imageshack.us/img844/7227/aagrill1.jpg

 

nie powiem. pyszne żarcie, w końcu grill.. Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/19/#findComment-236415
Udostępnij na innych stronach

Gdyby ktoś robił wino malinowe, jeżynowe czy podobne...

Polecam serdecznie po odciśnięciu moszczu (zrobiłem to po 5 dniach), wziąć resztki, wpakować do gara, zalać wodą i zrobić kompocik, w którym później rozpuszczamy cukier potrzebny do wina :)

Sam syrop wyszedł pyszny, słodziutki i aromatyczny.. strach się bać jak niektórzy wyrzucają tą dobro i rozcieńczają moszcz wodą z cukrem... :D

Ahh gotowałem resztki malin 1.5 godziny w ilości wody odpowiadającej potrzebnej do cukru + 1 litr.. odcedziłem, dodałem cukier :thumbsup: Pozdrawiam

 

http://img253.imageshack.us/img253/8243/aasniadaniekolacjaobiad.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/19/#findComment-236884
Udostępnij na innych stronach

:rolleyes: A robił Ty kiedy wino....?

strach się bać jak niektórzy wyrzucają tą dobro i rozcieńczają moszcz wodą z cukrem...

:shock: A kto to tak robi ???

po odciśnięciu moszczu

Czyli mam rozumieć , że nie dajesz tych owoców do ''dymiona''... :rolleyes:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/19/#findComment-236886
Udostępnij na innych stronach

einshel, napisałem tylko dlatego, że sam o tym nie wiedziałem ;) pierwszy raz samodzielnie robię wino z malin (ogólnie z owocu, który wymagałby odciskania)..

Skoro ja nie wiedziałem a wypraktykowałem, że warto to napisałem, może komuś wpadnie w oko :)

Dokładnie zrobiłem tak:

14kg malin rozgniotłem z pożywką active i szklanką cukru, dodałem matkę drożdżową i siup do fermentatora na 5 dni

wczoraj odcisnąłem cały sok i do fermentatora go

całą materię pozostała przegotowałem z wodą i po przecedzeniu rozpuściłem w 5l kompotu 7kg cukru

po schłodzeniu do 24*C (temp. moszczu) dolałem połowę syropu do fermentatora

Drugą połową trzymam w lodówce i dodam za jakiś tydzień :)

 

Będę wdzięczny za wskazanie ewentualnych błędów.. pektopolu nie dodałem, gdyż kopsnęła się wysyłka w sklepie... właśnie odebrałem paczkę z butelkami na cydr :)

A kto to tak robi ???

Czyli mam rozumieć , że nie dajesz tych owoców do ''dymiona''...

przeczytałem kilka przepisów z neta i wyciągnąłem to co uważałem za najlepsze :) niektóre zakładały dolanie do moszczu syropu z wody i cukru.. a przegotowanie resztek malin dawały jako opcję.. trzeba wypraktykować do jest najlepsze ;) Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/19/#findComment-236888
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie zrobiłem tak:

14kg malin /... /rozpuściłem w 5l kompotu 7kg cukru

po schłodzeniu do 24*C (temp. moszczu) dolałem połowę syropu do fermentatora

Drugą połową trzymam w lodówce i dodam za jakiś tydzień :)

 

Będę wdzięczny za wskazanie ewentualnych błędów..

przeczytałem kilka przepisów z neta i wyciągnąłem to co uważałem za najlepsze :)

Podejrzewam, ze wybierałeś te ... najsłodsze :wink:

Na mój gust to będzie straszny "ulepek" syrop winny, bo nawet nie z gatunku słodkich.

 

Ja mam zaufanie do przepisów, które można znaleźć na stronie Wino

 

a tam na wino z truskawek znajdziemy:

 

Przykłady na 10l wina:

wino 11%

6,5kg malin

4,5l wody

1,7kg cukru

3g pożywki

 

wino 17%

7kg malin

4l wody

2,8kg cukru

4g pożywki

 

O ile chce się utrzymać aromat malinowy, należy fermentować w temperaturze w miarę niskiej.

Zachowując proporcje powinieneś dolać dużo więcej wody do takiej ilości cukru, kup sobie koniecznie cukromierz, kosztuje ok 10 PLN a będziesz wiedział co się dzieje z cukrem w winie. Przyda się także przy robieniu soków.

Pozdrawiam

Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.

Albert Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/19/#findComment-236891
Udostępnij na innych stronach

Podejrzewam, ze wybierałeś te ... najsłodsze

nie były przesadnie słodki.. za to bardzo aromatyczne :)

W odciśniętym moszczu po 5 dniach... hmm spróbowałem - bardzo kwaskowe, cukier przejedzony ;) właśnie zmierzyłem BLG.. 20, więc w granicach normy

Zależy mi na uzyskaniu wina słodkiego 18+%.. dziś też spróbowałem i MNIAM ^^ o coś takiego mi chodzi.. tylko brak jeszcze mocy i dojrzałości ;)

Można powiedzieć, że bazowałem głównie na tym przepisie:

http://www.winiarze.pl/?d=artykuly.php&AGID=5&AID=98

Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/19/#findComment-236892
Udostępnij na innych stronach

W ''baniaku'' powinno być moszczu najmniej 1/3 pojemności,resztę uzupełniam (nie do pełna !) własnie syropem ( woda z cukrem ) . Robiłam z ciemnego swojego winogrona...Na baniak 30 litrów - 11 kg przymrożonego , nie mytego ( WAŻNE :idea: ) winogrona , zalane letnią wodą (7 litrów ) z cukrem ( 4 kg) .Po 2 tygodniach dolany syrop w ilości 6 l wody + 2 kg cukru. Żadnych drożdży i pożywki . Po trzech miesiącach -0,7 l na trzech...i...''wesoło'' :grin: :wink: :lol:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/19/#findComment-236893
Udostępnij na innych stronach

einshel, ja dopiero raczkuję we własnych trunkach ;) więc dzięki za świetne rady

Ś.P. dziadek Jan umiał, ale niestety nie zdążył mnie nauczyć.. kiedy mogę podłapuję co nieco od wujka Marcelego :P

Dostarczyli butelki.. ufff rozlałem Cydr wg zamysłu Alltid i coś w ten deseń tylko że z innego soku :) mianowicie ummm ehhh tia :D zapomniałem jakiego :lol: muszę poszukać notatek hahaha :D ale dobre to....

Do cydru dodaję pół kilo cukru na 5l.. dla mocy ^^ ahh i po raz kolejny na drożdżach Malaga... żeby wyszło tak jak ostatnio ;)

38 butelek 0.7 cydru i to co widać na zdjęciu tego drugiego :P hmm może to było 5 litrów soku z kaktusa + 1l soku żurawinowego? ah ta pamięć... no cóż :P Pozdrawiam

 

http://img27.imageshack.us/img27/2544/cydriwinko.jpg

 

http://img17.imageshack.us/img17/7361/cydriwinko1.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/19/#findComment-236904
Udostępnij na innych stronach

ja dopiero raczkuję we własnych trunkach

Robert... czy Ty czasem nie przesadzasz.... ? :tongue:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/19/#findComment-237245
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.