J.W. Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #451 Opublikowano 25 Sierpnia 2012 Klubowicze , jeśli mogę dorzucić coś od siebie - to ja "diabelską słoninkę" robię następująco : wybieram ładną 3-4 cm grubości słoninkę nacieram ją solą czonkową wymieszaną z papryką chili i tak pozostawiam w lodówce przez 4-5 dni.Wspomnę ,że słoninkę wędze przy "okazji" wędzenia innych specjałów.Wieszam ją najdalej od paleniska ( aby jej nie ugotować ! ) a wyciągam razem z innymi po 5-6 h. Sami dobrze wiecie ,że nie ma to jak jeszcze ciepła pachnąca słoninka z równie świeżym chlebkiem ( ma sie rozumieć własnego wypieku ! ) a do tego to tyko już własna ,ulubiona , porządna lektura ( pisząc to - już mi ślinka leci na samą myśl ). Z tego co uda mi się "uratować" po ostudzeniu , kroję w drobną kostkę i porcjuję w pojemniki aby następnie zamrozić. Wszyscy znajomi jednoznacznie stwierdzili że nie ma lepszej rzeczy jako dodatek do żurku,bigosu ... ( kości wędzone mogą się chować ! ) . Cytuj J.W. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/19/#findComment-233756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 3 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #452 Opublikowano 3 Września 2012 Dziadku jak zwykle ciekawe rzeczy pokazujesz jest tam coś o czasie obróbki termicznej konserw? tzn. jakiej obróbce była poddana słonina w tych konserwach.. J.W., fajna sprawa swojska słoninka cokolwiek by z nią nie zrobić.. Zestaw przypraw do boczku zdał egzamin.. za mało nasion fenkuła, trzeba będzie dopracować słonina w słoikach też wyszła super.. zdecydowanie lepiej zachowuje smak wędzenia gotowana w słoikach - spora przewaga nad normalnym wytapianiem ^^ aczkolwiek następnym razem ją zmielę zamiast kroić w kostkę.. i może pokuszę się o dodatek tych skórek wieprzowych jak wynika ze skanów Dziadka tak żeby podkolorować.. wypróbowałem nową (dla mnie) metodę grillowania - mała ilość węgli spalone na biało - na to wiórki olchowe i od razu mięsko. ale po kolei :P Marynata: miód, oliwa, ocet winny (czerwony), majeranek, przyprawa curry, czosnek w proszku, pieprz. Mięsko (pierwsza krzyżowa) marynowane 5 godzin. http://img692.imageshack.us/img692/4487/stekwrzesie2012.jpg Grillowane w specyficznych warunkach - temperatura z małej ilości rozgrzanych węgli upiekła mięso idealnie w około 20 minut (sprawdzałem na dotyk), papryki mogły się trochę bardziej 'ujarać' ale chodziło głównie o mięso, więc im odpuściłem, jedyny minus to brak mocnych przysmażeń na mięsie, które uwielbiam ;/ ale samo mięsko delikatne, soczyste.. :thumbsup: http://img196.imageshack.us/img196/290/stekwrzesie20121.jpg Sos podany w połówce grillowanej papryki, jako dodatek surówka z dressingiem, który jeszcze dopracowuję.. Sos do steku: wywar z pieczonego kurczaka i warzyw (pietruszka, seler, marchewka, seler naciowy, cebula) odparowany do 1/4 objętości, resztka marynaty, która została na talerzu, przyprawa cayene (pieprz cayene, ocet i sól), łyżka cukru. Można wszystko przygotować zawczasu, przed podaniem dodać marynatę, wygotować do odpowiedniej konsystencji i zbalansować smaki. Pozdrawiam http://img201.imageshack.us/img201/793/stekwrzesie20122.jpg Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/19/#findComment-235317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 6 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #453 Opublikowano 6 Września 2012 Mała afera z malinami 14kg na wino, 4.5 kg na dżem, 1.5kg zasypane cukrem na syrop 20kg przerobu.. tanie dosyć 6zł/kg.. http://img221.imageshack.us/img221/4118/malinywino.jpg http://img37.imageshack.us/img37/4186/malinywino1.jpg 1.5kg cukru żelującego, pół szklanki zwykłego, 4.5kg malin - jak dla mnie idealny skład na konsystencję i słodycz oczywiście dżem przetarty przez sito, żeby pestek nie było.. 3 słoiczki resztek zapasteryzuję i może pójdą do jakiegoś ciasta.. http://img99.imageshack.us/img99/9773/malinywino2.jpg wiem wiem... nie odwracać twist offów.. cóż :P tylko na 4 minuty były odwrócone Pozdrawiam http://img31.imageshack.us/img31/3917/malinywino3.jpg Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/19/#findComment-235881 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-stasek- Opublikowano 6 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #454 Opublikowano 6 Września 2012 Przerób malin - skądś to znam (rodzice mają na działce kilkanaście krzaczków) jeden z lepszych owoców i warto się potrudzić by zimą zakosztować rozkoszy. PanBoczek to niezły pracuś. Gratuluję zapału - przeglądając od początku jest co podziwiać. Ale wino z malin!? Robiłem kiedyś i mi nie wyszło - podczas dojrzewania straciło smak i kolor, więc od tamtej pory robię tylko nalewki. Jeżeli ktoś ma jakiś patent na podtrzymanie koloru i smaku to będę wdzięczny za radę. Cytuj http://www.e-gify.pl/gify/rozne/jedzenie_i_picie/jedzenie_i_picie2.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/19/#findComment-235902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 7 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #455 Opublikowano 7 Września 2012 PanBoczek to niezły pracuś. Gratuluję zapału :blush: coś robić trzeba, żeby się nie nudzić :grin: Ale wino z malin!? Robiłem kiedyś i mi nie wyszło - podczas dojrzewania straciło smak i kolor, więc od tamtej pory robię tylko nalewki. Jeżeli ktoś ma jakiś patent na podtrzymanie koloru i smaku to będę wdzięczny za radę.hmmm dziwna sprawa.. idę o zakład, że jeżeli ktoś wie co się z tym winem stało to jest to Alltid ja nigdy wcześniej wina z malin nie robiłem.. kolor jest bardzo intensywny i wątpię czy miałby zniknąć.. co prawda wujek opowiadał o winie z porzeczek, które po kilku latach zapomnienia stało się przezroczyste i bezbarwne, ale smaku nie straciło.. pozostaje mieć nadzieję Dla wzmocnienia smaku, po odciśnięciu soku z tego co teraz trzymam w fermentatorze, resztki przegotuję godzinę z wodą robiąc kompocik znowu odcisnę i w tymże kompocie rozpuszczę cukier... powinno wyjść nieźle Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/19/#findComment-235996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feederman Opublikowano 7 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #456 Opublikowano 7 Września 2012 :lol: :lol: Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/19/#findComment-236007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 7 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #457 Opublikowano 7 Września 2012 Panie Boczku.Na świecie jest taka opinia, że Polacy to nawet z truskawek wino zrobić potrafią. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/19/#findComment-236015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 7 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #458 Opublikowano 7 Września 2012 Panie Boczku. Na świecie jest taka opinia, że Polacy to nawet z truskawek wino zrobić potrafią.sverige2 pilam wino truskawkowe polskiej produkcji i nie mowie o winie robionym w domu. Smak pamietam do dzisiaj ,ksztalt butelki tez i jesli kiedys uda mi sie spotkac to wino to skrzynke kupie. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/19/#findComment-236035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 7 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #459 Opublikowano 7 Września 2012 http://www.winka.net/wino/strawberry-2805.htmlTeż miałem to szczęście degustować ten "specyjał" za mych pięknych młodych lat, w niezapomnianych czasach radosnego PRLu. Też go świetnie pamiętam, oj,oj, pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/19/#findComment-236036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 7 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #460 Opublikowano 7 Września 2012 Pytanie czy ten smak o którym mówicie to nie tęsknota za latami naszej młodości Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/19/#findComment-236174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 8 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #461 Opublikowano 8 Września 2012 Sasza, kiepski jestem z Rosyjskiego, więc poprosiłem o małą pomoc mamę :grin: warto było.. zgoła inny sposób niż ja zastosowałem :P Tłuczkiem do ziemniaków rozgniotłem maliny na paćkę razem z pożywką Active.. szkoda, że nie dowieźli jeszcze pektoenzymu :devil: Pytanko... warto dodać pektoenzym w późniejszej fazie produkcji? np. kiedy będę przegotowywał odciśnięte resztki malin z wodą? W 1995 r.piłam takie winko truskawkowe z 1962roku Robiła je moja babcia, jeszcze dwa lata temu poczęstowała ostatnią butelczyną ,co prawda rocznik koniec lat 80-tych. Moje stoi od 2002r.i jeszcze długo postoi .pamiętam, że Ś.P. dziadek lubił robić domowe trunki (albo zaprzęgać babcie do zbierania i robienia owocowych win :rolleyes: ).. 2 buteleczki się uchowały właśnie z takim truskawkowym posmaczkiem.. ja dostałem tyle co w zakrętkę a mama resztę wypiła :lol: Wino tak samo jak brandy da się zrobić ze wszystkiego :P btw. polecam program Bimbrownicy na Discovery.. ciekawy :P bananowa brandy :thumbsup: szkoda, że nie sprzedają za granicę :lol: ---------------------------------------------------------------------------------------------------- Serdeczne podziękowania dla TeBe i Małgosi za natchnienie Co prawda przepisy i wszystko już były, wiele osób zrobiło już własne (albo dziś będzie robić :grin: ), ale tak dla koloru pokażę jak ja zrobiłem 37 słoiczków Ajvaru Zacząłem od przecieru z czereśniowych chilli - dzień wcześniej wyszło sporo i dosyć ostrego, więc zostało dużo - zrobię z tego tabasco http://img145.imageshack.us/img145/7076/ajwar2012.jpg Ostatnio dużo rzeczy musiałem przecierać przez to sitko :lol: opłacało się ^^ http://img338.imageshack.us/img338/2096/ajwar20121.jpg Mniej więcej pół na pół.. odpadki i esencja chilli.. dla ścisłości.. zblendowałęm pozbawione szypułek chilli z dodatkiem pół szklanki wody, pół szklanki octu, pogotowałem 40 minut na wolnym ogniu, żeby dało się przetrzeć.. http://img29.imageshack.us/img29/9601/ajwar20122.jpg Jakby tego było mało :lol: dodałem też wędzone chipotle.. przepyszna rzecz, ale piekielnie ostra :devil: http://img824.imageshack.us/img824/3199/ajwar20123.jpg 15kg Papryki 5kg Bakłażanów ... dało to mniej więcej 12 litrów produktu końcowego.. http://img713.imageshack.us/img713/374/ajwar20124.jpg Piekarnik? ... eee za proste :lol: po co ułatwiać sobie życie jak można ślęczeć na głupim małym grillem pół dnia? :rolleyes: no! ale smaczek ciut inny :grin: http://img801.imageshack.us/img801/525/ajwar20125.jpg Papryki najpierw poszły z grilla do gara, gdzie zaparowały - w ten sposób skórka idealnie odchodzi... te, które widać na wierzchu są ciut mniej spalone niż być powinny.. węgiel mi się skończył :???: ostatnia partia papryk (8szt.) i bakłażanów poszła do piekarnika 280*C na 25-30 minut. http://img140.imageshack.us/img140/111/ajwar20126.jpg Bakłażany... poćwiartkowane i zasolone na 2 godziny, żeby się spociły nie chcemy w końcu goryczki nadmiernej w naszym Ajvarze! czosnek.. czosnek.. miały być 3 główki na tą ilość.. http://img84.imageshack.us/img84/3961/ajwar20127.jpg Dałem 5 główek :devil: przez praskę i wymieszane z oliwą.. http://img27.imageshack.us/img27/6530/ajwar20128.jpg Gotowanie na 2 garnki, żeby się nie przepaliło.. trzeba co 3-4 minuty mieszać, aż do uzyskania w miarę kremowej konsystencji.. doprawiałem jakieś 30 razy :P a to wędzonej soli, a to octu, cukru, kwasku... Ogólnie weszło prawie litr czerwonego octu winnego, szklanka cukru, opakowanie kwasku cytrynowego, 1.5l oliwy z oliwek.. soli nie wiem ile :P dosalałem do smaku garściami :lol: Całość obranych ze skórki warzyw zmielona na drobnym sitku zaskoczyło mnie, że dosyć ciężko się to wszystko mieliło.. polecam najpierw zmielić paprykę a potem bakłażany - kiedy próbowałem na przemian to maszynka zapychała się włóknami bakłażana.. nie wiem dlaczego, ale osobno było prościej http://img16.imageshack.us/img16/8062/ajwar20129.jpg Zapakowany w słoiczki, niedokręcony aby przez noc odrobinę góra przyschła.. http://img28.imageshack.us/img28/7760/ajwar201210.jpg Rano zalane z wierzchu oliwą do pełna, pasteryzacja jeszcze przede mną 25 minut http://img33.imageshack.us/img33/1475/ajwar201211.jpg Prawdziwy smak objawi się dopiero po pasteryzacji i tygodniowym odstaniu (podobno), więc tegoż nie będę komentował ..no dobraaa zadowolony jestem, pychotka :blush: Więcej skromności boczku... ale zachęcam do zrobienia, warto! Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/19/#findComment-236233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 8 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #462 Opublikowano 8 Września 2012 15kg Papryki 5kgJak widac sporo napracowałeś się Robercie, ale czy nie łatwiej byłoby Ci podpiekać paprykę przekrojoną w pół?? Wiem, wiem , każdy ma swoje metody ale po co się dodatkowo narabiać . :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/19/#findComment-236236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 8 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #463 Opublikowano 8 Września 2012 Gratuluje Robercie, jak to sie mowi(?): odwaliles kawal dobrej roboty. Polecam abys kupil sobie przecierak do warzyw, bedzie Tobie latwiej:http://cokupic.pl/produkt/Przecierak-do-warzyw-ELO Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/19/#findComment-236240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 8 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #464 Opublikowano 8 Września 2012 @halusia@, być może na pewno :grin: ale tak się nauczyłem robić.. a po kilkuset paprykach to już weszło w krew zawsze na mnie spadały takie drobnostki jak obieranie papryk, wiązanie snopków z fasolki szparagowej, zagniatanie makaronu :P Jak się już nauczyłem to mi zostało hehe Nie jestem pewien czy byłoby to ułatwienie.. przy grillowaniu na pewno, ale jak papryka jest cała to w środku tworzy się ciśnienie, papryka długo trzyma ciepło, ładnie zaparowuje i skórka lepiej odchodzi :P tak mi się przynajmniej wydaje.. ANNAM, zdecydowanie :P myślałem właśnie, żeby specjalnie do ajvaru kupić takie cuś, ale jakoś się nie złożyło hehe na następny sezon zaopatrzę się Słoiczki się pasteryzują a ja z resztek pasty z czereśniowych chilli zrobiłem domowe tabasco skład: - puree z chilli - 1l octu aromatyzowanego chilli, zielem angielskim i rozmarynem - pół szklanki wędzonej soli - 1/4 szklanki cukru Łoooostre piekielnie ^^ Pozdrawiam http://img528.imageshack.us/img528/9940/domowetabasco.jpg Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/19/#findComment-236248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 8 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #465 Opublikowano 8 Września 2012 chilli zrobiłem domowe tabasco tabasco powiadasz :thumbsup: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/19/#findComment-236294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 8 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #466 Opublikowano 8 Września 2012 tabasco powiadaszprosta sprawa... chilli, ocet, sól ogólnie... co tam dodasz to tylko będzie lepszy smak.. Dziś boczek w wiórkach kokosowych, karkówka w garammasali i polędwiczka cayenne http://img221.imageshack.us/img221/7023/aagrill.jpg http://img844.imageshack.us/img844/7227/aagrill1.jpg nie powiem. pyszne żarcie, w końcu grill.. Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/19/#findComment-236415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 11 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #467 Opublikowano 11 Września 2012 Gdyby ktoś robił wino malinowe, jeżynowe czy podobne... Polecam serdecznie po odciśnięciu moszczu (zrobiłem to po 5 dniach), wziąć resztki, wpakować do gara, zalać wodą i zrobić kompocik, w którym później rozpuszczamy cukier potrzebny do wina Sam syrop wyszedł pyszny, słodziutki i aromatyczny.. strach się bać jak niektórzy wyrzucają tą dobro i rozcieńczają moszcz wodą z cukrem... Ahh gotowałem resztki malin 1.5 godziny w ilości wody odpowiadającej potrzebnej do cukru + 1 litr.. odcedziłem, dodałem cukier :thumbsup: Pozdrawiam http://img253.imageshack.us/img253/8243/aasniadaniekolacjaobiad.jpg Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/19/#findComment-236884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 11 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #468 Opublikowano 11 Września 2012 :rolleyes: A robił Ty kiedy wino....?strach się bać jak niektórzy wyrzucają tą dobro i rozcieńczają moszcz wodą z cukrem... :shock: A kto to tak robi ??? po odciśnięciu moszczu Czyli mam rozumieć , że nie dajesz tych owoców do ''dymiona''... :rolleyes: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/19/#findComment-236886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 11 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #469 Opublikowano 11 Września 2012 einshel, napisałem tylko dlatego, że sam o tym nie wiedziałem pierwszy raz samodzielnie robię wino z malin (ogólnie z owocu, który wymagałby odciskania).. Skoro ja nie wiedziałem a wypraktykowałem, że warto to napisałem, może komuś wpadnie w oko Dokładnie zrobiłem tak: 14kg malin rozgniotłem z pożywką active i szklanką cukru, dodałem matkę drożdżową i siup do fermentatora na 5 dni wczoraj odcisnąłem cały sok i do fermentatora go całą materię pozostała przegotowałem z wodą i po przecedzeniu rozpuściłem w 5l kompotu 7kg cukru po schłodzeniu do 24*C (temp. moszczu) dolałem połowę syropu do fermentatora Drugą połową trzymam w lodówce i dodam za jakiś tydzień Będę wdzięczny za wskazanie ewentualnych błędów.. pektopolu nie dodałem, gdyż kopsnęła się wysyłka w sklepie... właśnie odebrałem paczkę z butelkami na cydr A kto to tak robi ???Czyli mam rozumieć , że nie dajesz tych owoców do ''dymiona''...przeczytałem kilka przepisów z neta i wyciągnąłem to co uważałem za najlepsze niektóre zakładały dolanie do moszczu syropu z wody i cukru.. a przegotowanie resztek malin dawały jako opcję.. trzeba wypraktykować do jest najlepsze Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/19/#findComment-236888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe60 Opublikowano 11 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #470 Opublikowano 11 Września 2012 Dokładnie zrobiłem tak: 14kg malin /... /rozpuściłem w 5l kompotu 7kg cukru po schłodzeniu do 24*C (temp. moszczu) dolałem połowę syropu do fermentatora Drugą połową trzymam w lodówce i dodam za jakiś tydzień Będę wdzięczny za wskazanie ewentualnych błędów.. przeczytałem kilka przepisów z neta i wyciągnąłem to co uważałem za najlepsze Podejrzewam, ze wybierałeś te ... najsłodsze :wink: Na mój gust to będzie straszny "ulepek" syrop winny, bo nawet nie z gatunku słodkich. Ja mam zaufanie do przepisów, które można znaleźć na stronie Wino a tam na wino z truskawek znajdziemy: Przykłady na 10l wina: wino 11% 6,5kg malin 4,5l wody 1,7kg cukru 3g pożywki wino 17% 7kg malin 4l wody 2,8kg cukru 4g pożywki O ile chce się utrzymać aromat malinowy, należy fermentować w temperaturze w miarę niskiej.Zachowując proporcje powinieneś dolać dużo więcej wody do takiej ilości cukru, kup sobie koniecznie cukromierz, kosztuje ok 10 PLN a będziesz wiedział co się dzieje z cukrem w winie. Przyda się także przy robieniu soków. Pozdrawiam Cytuj Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.Albert Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/19/#findComment-236891 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 11 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #471 Opublikowano 11 Września 2012 Podejrzewam, ze wybierałeś te ... najsłodszenie były przesadnie słodki.. za to bardzo aromatyczne W odciśniętym moszczu po 5 dniach... hmm spróbowałem - bardzo kwaskowe, cukier przejedzony właśnie zmierzyłem BLG.. 20, więc w granicach normy Zależy mi na uzyskaniu wina słodkiego 18+%.. dziś też spróbowałem i MNIAM ^^ o coś takiego mi chodzi.. tylko brak jeszcze mocy i dojrzałości Można powiedzieć, że bazowałem głównie na tym przepisie: http://www.winiarze.pl/?d=artykuly.php&AGID=5&AID=98 Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/19/#findComment-236892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 11 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #472 Opublikowano 11 Września 2012 W ''baniaku'' powinno być moszczu najmniej 1/3 pojemności,resztę uzupełniam (nie do pełna !) własnie syropem ( woda z cukrem ) . Robiłam z ciemnego swojego winogrona...Na baniak 30 litrów - 11 kg przymrożonego , nie mytego ( WAŻNE :idea: ) winogrona , zalane letnią wodą (7 litrów ) z cukrem ( 4 kg) .Po 2 tygodniach dolany syrop w ilości 6 l wody + 2 kg cukru. Żadnych drożdży i pożywki . Po trzech miesiącach -0,7 l na trzech...i...''wesoło'' :grin: :wink: :lol: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/19/#findComment-236893 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 11 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #473 Opublikowano 11 Września 2012 einshel, ja dopiero raczkuję we własnych trunkach więc dzięki za świetne rady Ś.P. dziadek Jan umiał, ale niestety nie zdążył mnie nauczyć.. kiedy mogę podłapuję co nieco od wujka Marcelego :P Dostarczyli butelki.. ufff rozlałem Cydr wg zamysłu Alltid i coś w ten deseń tylko że z innego soku mianowicie ummm ehhh tia zapomniałem jakiego :lol: muszę poszukać notatek hahaha ale dobre to.... Do cydru dodaję pół kilo cukru na 5l.. dla mocy ^^ ahh i po raz kolejny na drożdżach Malaga... żeby wyszło tak jak ostatnio 38 butelek 0.7 cydru i to co widać na zdjęciu tego drugiego :P hmm może to było 5 litrów soku z kaktusa + 1l soku żurawinowego? ah ta pamięć... no cóż :P Pozdrawiam http://img27.imageshack.us/img27/2544/cydriwinko.jpg http://img17.imageshack.us/img17/7361/cydriwinko1.jpg Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/19/#findComment-236904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 11 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #474 Opublikowano 11 Września 2012 Napitki pięknie się prezentują PanieBoczku, gratulacje :thumbsup: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/19/#findComment-237031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 12 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #475 Opublikowano 12 Września 2012 ja dopiero raczkuję we własnych trunkachRobert... czy Ty czasem nie przesadzasz.... ? :tongue: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/19/#findComment-237245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.