Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ciesze sie ,ze smakowalo BABCI, Robercie. W koncu to jej swieto bylo.

Ucaluj ja ode mnie i zycze najwiecej zdrowia :grin:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/36/#findComment-297836
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Robert , adoptuję Cię :) może szanowna Mama i Babcia chociaż Cię wypożyczą ? :) Jesteś dla mnie niedościgłym wzorem , w Twoim wieku umiałem usmażyć jajecznicę jedynie :) Pozdrawiam i Ciebie i Mamę i Babcię oczywiście też
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/36/#findComment-297857
Udostępnij na innych stronach

Robercie!

Ależ masz zapału i energii!

Ja to teraz aż sie boję, czy po Zlocie Ogólnopolskim nasz PanB. nie exploduje... specjałami... :grin:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/36/#findComment-297862
Udostępnij na innych stronach

:shock: moje roztrzepanie osiągnęło limity :D przeoczyłem własny wątek :lol: :lol:

Masz we mnie zapalonego kibica

dzięki Artur :D też będę czekał z niecierpliwością aż zaczniecie z LP coś wrzucać :D

Ucaluj ja ode mnie i zycze najwiecej zdrowia

wycałowałem.. oj dużo :D od Wszystkich forumowiczów przekazałem życzenia.. babcia idei internetu nie pojmuje (myślała, że my przez radio rozmawiamy :lol: ) ale była zadowolona :D

Jesteś dla mnie niedościgłym wzorem

:rolleyes: :shock: Bubu :D aleś mi przyładował haha ;)

dzięki, dzięki, ale Ty czego się nie tknąłeś to robiło się pyszne! ślodki wspominam do dziś :) świetnie doprawione, ostre i z idealnie posiekaną cebulką (ups sam sobie posłodziłem :lol: :lol: )

Bądź z nami i razem z Elusią gotuj, dziel się :D a ja na bank coś podpatrzę i się nauczę!

nie exploduje... specjałami...

nie ma strachu :lol: kilka pomysłów już się w mym czerepie ulęgło :lol: ale na razie luuussss bluuuussss :D (i brak mamony) :lol: ;) Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/36/#findComment-298013
Udostępnij na innych stronach

Amator wedlin, korzystaj do woli :grin:

 

Wypróbowałem inną metodę pieczenia udek i skrzydełek :) całkiem fajnie wyszły...

smakowite a mięsko delikatne tak jak lubię :D końcóweczki skrzydełek do zjedzenia jak chipsy z kości :lol: :thumbsup:

 

Najpierw zamarynowane z dużym udziałem czosnku, majeranku, musztardy i oleju..

 

http://img812.imageshack.us/img812/9606/rmr0.jpg

 

Pieczenie:

- 5 minut rozgrzewania w 150*C

- 2.5h pieczenia w 95*C

- dopiekanie pod kolor w 200*C - około 25 minut..

 

http://img407.imageshack.us/img407/636/6mks.jpg

 

http://img198.imageshack.us/img198/9985/kghx.jpg

 

http://img534.imageshack.us/img534/8458/oynq.jpg

 

Na pożegnanie lata wzięła mnie ochota do tych kurczaczków na wódkę malinową.. z zaprawki wyszła MIERNOTA! ..więc odparowałem 300ml wina malinowego o połowę..

wlałem do flaszki 0.7 pół litra wódki, 150ml odparowanego wina i 50 ml wina malinowego na 'surowo'.. schłodzone.. no pychooota!! Malina! rzec by się chciało :lol: ;)

 

http://img15.imageshack.us/img15/7445/1ig5.jpg

 

A wczoraj znowu kotlety mielone :cool:

nie.. nadal nie pulpety :lol: będę wierny temu co babcia uczyła :lol: ;) hehehe

na początek 250g słoniny - skwareczki i odrobina tłuszczu zostają, reszta odlana do smażenia kotletów! Do skwarek duuużo cebuli i z 40 minut powolnego smażenia :)

 

http://img23.imageshack.us/img23/442/qab6.jpg

 

W tym czasie obieranie włoszczyzny i nastawianie esencjonalnego wywaru warzywnego z nutą wędzonego boczku ;)

 

http://img153.imageshack.us/img153/1261/pip6.jpg

 

W tym czasie cebulka zmienia się w ciekawy i smaczny relish :)

Dodaję część przypraw - majeranek, 1/3 czosnku, cukier, ocet wcześniej już odparowany z cebulką..

 

http://img703.imageshack.us/img703/7104/kbv8.jpg

 

Przepis dokładny podawałem, nie ma się co powtarzać :D szukajka świetnie działa hehe

mam nadzieję, że ktoś go wypróbował.. wg mnie warto ;)

Dalej mieszamy i doprawiamy mięso.. uformowane zmoczonymi ręcami kotleciki smażymy na wytopionym wcześniej smalcu.. ostro smażymy :P nie ma to tamto ;)

 

http://img27.imageshack.us/img27/9260/z69e.jpg

 

http://img855.imageshack.us/img855/1372/xun6.jpg

 

Warzywa wyjęte żeby się nie rozgotowały, kotleciki lądują w wywarze razem z boczkiem i gotują się 40-50 minut... mniam :D Pozdrawiam

 

http://img833.imageshack.us/img833/300/ylwj.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/36/#findComment-299113
Udostępnij na innych stronach

będę wierny temu co babcia uczyła

też moja babcia i mama robiła w ten sposób kotlety mielone a nie pulpety :)

tylko jakoś tak one u mnie były i są zalewane gorącym wywarem i już się ich nie gotuje.

a tym samym narobiłeś mi tak zwanego " smaka " co bedzie skutkować wieczornym przygotowaniem tych że kotletów :)

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/36/#findComment-299120
Udostępnij na innych stronach

Panie Boczek, nie za mocno podpiekasz te skrzydełka i mielone :question: dla mnie wyglądają nie na usmażone a częściowo spalone :???:

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/36/#findComment-299123
Udostępnij na innych stronach

MariuszB, no właśnie

 

i 3 godz. to wg mnie za długo jak na skrzydełka.......

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/36/#findComment-299128
Udostępnij na innych stronach

PB, podaj proszę linka na Twoje kotlety mielone. Trudno się przebić przez wszystkie posty w Twoim dziale.

 

Z góry THX.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/36/#findComment-299135
Udostępnij na innych stronach

też moja babcia i mama robiła w ten sposób kotlety mielone a nie pulpety

tylko jakoś tak one u mnie były i są zalewane gorącym wywarem i już się ich nie gotuje.

a tym samym narobiłeś mi tak zwanego " smaka " co bedzie skutkować wieczornym przygotowaniem tych że kotletów

:grin: :grin: :grin: zrób zdjątka i wrzuć koniecznie przepis ;) pokazać trzeba, że kotlet mielony najlepszym jest, kiedy się go wywarem potraktuje hehehe

 

Panie Boczek, nie za mocno podpiekasz te skrzydełka i mielone dla mnie wyglądają nie na usmażone a częściowo spalone

Mielone po obgotowaniu prawie godzinnym są perfect.. zostaje na nich takie brązowy kolor a wszelka gorycz jaka mogła powstać przechodzi do bulionu i nadaje mu fajny smak (broń Boże go nie psuje ;) )

 

A skrzydełka po prostu takie lubię.. każdy ma swój gust hehe dla mnie nic lepszego nie ma ponad spalone kawałęczki mięsa np. z grilla - a z całego kurczaka najlepszym kąskiem jest dla mnie własnie koniuszek skrzydełka.. przypieczony tak, że można jeść chrupiące kostki ;) :lol: :thumbsup:

 

i 3 godz. to wg mnie za długo jak na skrzydełka.......

rajd testowy ;) tam piekły się też pałki i podudzia, one były idealne! skrzydełkom faktycznie można by dać ciut mniej.. chociaż nie wyschły - pozostały delikatne i mięciutkie :) pieczenie pieczeniem.. ale 95*C to nie to samo co 180.. ;) Pozdrawiam

 

[ Dodano: Sro 04 Wrz, 2013 11:16 ]

dyzio, proszę bardzo :D

Mielone gotowane Babci Boczek..

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=260421&highlight=#260421

 

lub.. inna wersja ..

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=260611&highlight=#260611

 

http://img225.imageshack.us/img225/8409/kotletymielone6.jpg

 

 

Pozdrawiam :)

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/36/#findComment-299136
Udostępnij na innych stronach

Karkan, różnie oczywiście ;) często mroziłem ten wywar do zup, jak już kotlety zjedzone były.. do sosów się nadawał przez ten intensywny smak od podsmażonego mocno mięsa.. na zimę zamiast herbaty na wieczór ;) oczywiście pozbawiony tłuszczu - zebranego łyżka jak się zestali na wierzchu..

Można go dalej używać np. do gołąbków.. do wszelkich zup, duszonych potraw.. przypuszczam, że świetny byłby taki wywar do pasztetu czy kaszanki jako baza do parzenia podrobów/gotowania kaszy..

tym razem wykorzystam go zapewne do cienkiej warzywnej zupki.. jako, że zaczynam liczyć kalorie :lol: znowu.. ;) a może jakiś kapuśniaczek.. hmm Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/36/#findComment-299161
Udostępnij na innych stronach

Panie Boczek, nie za mocno podpiekasz te skrzydełka i mielone dla mnie wyglądają nie na usmażone a częściowo spalone

Mielone po obgotowaniu prawie godzinnym są perfect.. zostaje na nich takie brązowy kolor a wszelka gorycz jaka mogła powstać przechodzi do bulionu i nadaje mu fajny smak (broń Boże go nie psuje ;) )
Wiem bo z kolei moja śp. babcia robiła identycznie, czyli dzisiaj mielone a następnego dnia jeżeli trochę ich pozostało to do wody i gotowanie na małym ogniu, piszę "małym ogniu" bo wszystkie potrawy były przyrządzane na kuchni opalanej drewnem..... innej opcji u babci nie było :grin: w wyniku gotowania powstawał ciemny wywar który babcia zagęszczała (nazywała to inaczej zaklepywaniem :grin: ) maką,dodawała listek laurowy, ziele angielskie, grubo mielony pieprz i w ten sposób powstawał przepyszny sos :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

 

A skrzydełka po prostu takie lubię.. każdy ma swój gust hehe dla mnie nic lepszego nie ma ponad spalone kawałęczki mięsa np. z grilla - a z całego kurczaka najlepszym kąskiem jest dla mnie własnie koniuszek skrzydełka.. przypieczony tak, że można jeść chrupiące kostki ;) :lol: :thumbsup:

OK.wiem że może być smaczne i nie neguję lecz spalone mięso zawiera bardzo dużo związków rakotwórczych :???: z racji tego że ja również lubię "chrupać" takie skrzydełka to podpiekam je mniejszą temperaturą, efekt jest taki że nie są spalone a można je schrupać razem z kosteczkami :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/36/#findComment-299207
Udostępnij na innych stronach

Mariusz czytałem dużo o tym wpływie spalonego na zdrowie.. związki rakotwórcze itp ;) odmówię sobie tej przyjemności, ale najpierw spróbuję odmówić sobie fajek np. ;) hehe rzadko sobie pozwalam na takie przyjemności :P

Niestety tym razem coś mi nie wyszło chyba z mielonymi :(

niby mama, babcia, ciocia, siorka chwaliły.. ale wg mnie coś poszło nie tak :devil:

tak to jest, że jak człowiek się stara żeby coś wyszło idealnie to się nie uda :P

jutro wielki test :D zobaczymy czy to tylko na fotkach ładnie wychodzi :lol: łatwo napisać, że to co na zdjęciu to dobre, smaczne i jedyne w swoim rodzaju :P Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/36/#findComment-299216
Udostępnij na innych stronach

odparowałem 300ml wina malinowego o połowę..

wlałem do flaszki 0.7 pół litra wódki, 150ml odparowanego wina i 50 ml wina malinowego na 'surowo'.. schłodzone.. no pychooota!! Malina! rzec by się chciało :lol: ;)

I co :rolleyes: wsio sam opróżniłeś?? :tongue: I nie zawołałeś?? :tongue: :lol: :lol: :lol:

A wczoraj znowu kotlety mielone :cool:

Takie mielone posmakuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=235604#235604 olej zastąp smalcem, a jak nie takie to z tłustszej łopatki, najważniejsze jest do panierki dodać estragon i smażyć na smalcu :thumbsup: :thumbsup: :grin: :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/36/#findComment-299223
Udostępnij na innych stronach

I co wsio sam opróżniłeś?? I nie zawołałeś??

:grin: :grin: :grin: sączyło się, sączyło.. aż się wysączyło haha :D

ale całkiem przyjemna rzecz wyszła ;)

Takie mielone posmakuj http://wedlinydomowe.pl/f...p=235604#235604 olej zastąp smalcem, a jak nie takie to z tłustszej łopatki, najważniejsze jest do panierki dodać estragon i smażyć na smalcu

spróbuję :thumbsup:

btw. właśnie chyba problem w mięsie tkwił.. tam gdzie zawsze dobre mięso mielone było w sklepie jakiś inny dostawca się trafił :( już przy wyrabianiu coś nie tak było..

może po temu smaku im brakuje.. Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/36/#findComment-299224
Udostępnij na innych stronach

Nie kupuj gotowego mielonego mięsa, lepiej kup ładne mięso z pewnego źródła i sam zmiel.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/36/#findComment-299255
Udostępnij na innych stronach

Nie kupuj gotowego mielonego mięsa, lepiej kup ładne mięso z pewnego źródła i sam zmiel.

zazwyczaj tak robię ;) albo kupuję tam gdzie jestem pewien co kupuję..

akurat sam nie wybierałem :???: śmiałem się niedawno, że w mięsie mielonym max mięsa dają ok. 60%... ot i na mnie dziadostwo trafiło :devil:

z drugiej strony czasem trzeba zadowolić się tym co jest :rolleyes: niestety..

gdybym miał wielką zamrażarkę nie byłoby problemu... kupić raz 10kg, zmielić, poporcjować i spokój. a tak.. ;) Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/36/#findComment-299309
Udostępnij na innych stronach

Nie masz gdzieś pod nosem małej prywatnej ubojni do której żywiec dostarczają okoliczni rolnicy :question: pytam ponieważ ja mam ten komfort, co prawda muszę jechać 50 km ale warto ponieważ mogę sobie wybrać co chcę, a dokładnie to: cały świniaczek, połówka świniaczka, oraz przednią lub tylną ćwiartkę, wszystko w bdb cenie i powiem uczciwie że nigdy nie naciąłem się........ no tak, ale ja mam zamrażarkę i 8 potężnych szuflad więc mogę mrozić a Ty wspominasz że nie masz jej wcale :sad: także w 1 kolejności kupuj zamrażarkę bo bez niej jak bez reki :wink: :grin:

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/36/#findComment-299333
Udostępnij na innych stronach

A ja szczerze mówiąc pierwszy raz się spotykam,żeby gotować usmażone kotelety. Pulpety w zupie-owszem,ale kotlety...

Niemniej jednak dobrze to wygląda i muszę spróbować :thumbsup:

mój najsmaczniejszy blog :)http://najsmaczniejszy.com.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/36/#findComment-299338
Udostępnij na innych stronach

A ja szczerze mówiąc pierwszy raz się spotykam,żeby gotować usmażone kotelety. Pulpety w zupie-owszem,ale kotlety...

Niemniej jednak dobrze to wygląda i muszę spróbować :thumbsup:

często robię tak samo kotlety jak PB... tylko ich tak długo nie gotuję w tym wywarze... który później jest bazą do sosu np. pieczarkowego albo cebulowego... :thumbsup: :thumbsup:
Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/36/#findComment-299341
Udostępnij na innych stronach

Nie masz gdzieś pod nosem małej prywatnej ubojni do której żywiec dostarczają okoliczni rolnicy pytam ponieważ ja mam ten komfort, co prawda muszę jechać 50 km ale warto ponieważ mogę sobie wybrać co chcę, a dokładnie to: cały świniaczek, połówka świniaczka, oraz przednią lub tylną ćwiartkę, wszystko w bdb cenie i powiem uczciwie że nigdy nie naciąłem się........ no tak, ale ja mam zamrażarkę i 8 potężnych szuflad więc mogę mrozić a Ty wspominasz że nie masz jej wcale także w 1 kolejności kupuj zamrażarkę bo bez niej jak bez reki

ano właśnie.. 50 metrów od mojego domu jest zakład mięsny Jurzyka.. ale co z tego?

kiedyś był sklep przy wielkiej firmie.. można było kupić dosłownie wszystko bo i ubojnia była, czyli cały kram w jednym molochu.. i ten mały cudowny sklepik z kaszankami, kiełbasami.. salcesony itp itd.. pamiętam jak z babcia tam chodziłem :)

za mały byłem żeby takie dobrodziejstwo docenić hehe

teraz faktycznie po znajomości mogę tam kupić pół czy ćwiartkę.. ale gdzie to trzymać :rolleyes:

w sprawdzonym sklepie miałem boczek lepszy niż na rynku - ładniejszy, oskórowany, świeżutki i dorodny. teraz zaczynają powoli sprzedawać to samo co wszędzie :(

mięso mielone zawsze było takie jakbym sam zmielił.. z wołowego nie bałem się robić z marszu tatara.. teraz mają tylko mielone wieprzowe :sad: i to na dodatek jakieś denne..

muszę zlokalizować nowy punkt zaopatrzenia, albo w zamrażarkę się zaopatrzyć.

 

Niemniej jednak dobrze to wygląda i muszę spróbować

:grin: nio nio

 

Aniu, ja pamiętam, że babcia gotowała je z 50 minut.. mama mówi, że około 35.. weź tu bądź mądry hehe ;) ale mi smakują takie długo gotowane.. delikatne i soczyste.

W sumie po smażeniu są zupełnie surowe w środku, więc gotowanie jest tu niezbędne..

następnym razem zrobię tak jak kolega pisał. zalać gorącym wywarem i odstawić ;)

Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/36/#findComment-299349
Udostępnij na innych stronach

Miło spędzone popołudnie :D odwiedził mnie nasz brat Sylwek :D Kurp ;)

właśnie wróciłem z 'ławeczki' gdzie z BigMamą, wujkiem i ciocią delektowaliśmy się pysznym piwkiem kozicowym :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: ten smak to jest to :grin:

w lodóweczce zawisło pęto chorizo celem podsuszania - pachnie obłędnie po prostu!

a uśmiech pozostanie jeszcze na jutro i dalej hehehe ;)

 

http://img59.imageshack.us/img59/1271/o2jh.jpg

 

http://img196.imageshack.us/img196/5347/owkw.jpg

 

nawet sąsiad w jakiś sposób podłapał humor i przyleciał dzielić się sadzonkami jakiegoś kwiatka :lol: tego powiem Wam jeszcze nie było :lol: ;)

 

http://img855.imageshack.us/img855/5776/t9bp.jpg

 

 

i jeszcze obiecana notka...

 

'Szybka sałatka Gruszka-Por-Pietruszka' :D

 

2 garście pietruszki świeżej

pół gruszki 'klaps' pociapane szybko na nierówne paski

odrobinę pora cienko krajanego dla ostrości :)

 

i do tego 2 łyżki uniwersalnego dressingu boczkowego..

 

-sok z 3 cytryn

-opakowanie musztardy delevey (takiej gładziutkiej i słodkawej)

-dużo soli i pieprzu, trochę cukru demerara

-1/3 szklanki oliwy z oliwek

-ewentualnie miażdżony czosnek, zioła czy inne przyprawy :P

 

zawsze robię duży słój z podwójnej porcji i używam do sałat/warzyw ;)

wszystko wystarczy wrzucić do słoja, powytrząsać i odstawić na noc do lodówki :P

gęsty dressing - wystarczy mało, żeby doprawić dużo ;)

oczywiście sam w sobie musi być za słony, za ostry i za kwaśny - żeby potem sałata i warzywa nie były mdłe hehe

gdzieś chyba już wstawiałem przepis na niego :) następnym razem zrobię z fotorelacją :)

 

Pozdrawiam i serdecznie dziękuję Sylwuś za wszelkie dobra :grin: :grin: :grin:

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/36/#findComment-299414
Udostępnij na innych stronach

Panie Boczek jutro robię Pana mielone/pulpety bój się Pan jak nie wyjdą ;) hehehe

Fajnie że znajomość z wirtualna przeradza się w znajomość na żywo ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/36/#findComment-299415
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.