@halusia@ Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1001 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Ale '' pojechałeś '' Robercie Tyle pyszności dla swoich gości to aż się w głowie nie mieści.Szkoda że nie było mnie wśród Nich Pozdrowienia i buziaki dla Mamuśki Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/41/#findComment-326269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 12 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #1002 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Halusiu dziękuję również po raz kolejny za przepisy i inspiracje hehe mama chwilowo śpi, ale z na pewno każe Cię wycałować i wyściskać Tak sobie wczoraj w Makro pomyślałem - co szkodzi spróbować jakiegoś nowego Tabasco... i tak bezwiednie wziąłem buteleczkę 57ml Mad Dog'a, chociaż w domciu mam jeszcze domowe ostrości, nawet w 2 wersjach.. ale Sosik wyborny, dużo ostrzejszy od mojego - o coś takiego mi właśnie chodziło MNIAM! myślę sobie, zobaczę ile to cudeńko małe kosztuje... 10,49zł O_o ooo nie.. tak być nie bedzie w domciu wszystkie potrzebne składniki mam! czasu i pracy dużo nie trzeba! a więc podaję skład "Malinowego Tabasco" Passata Mutti di pomodoro al basilico (blabla, włoski przecier pomidorowy z 0,1% bazyli.. ) ok 7zł2 duże słodkie papryki (takie podłużne, ale w sumie wszystko jedno) ok. 3zł? cukier groszowa sprawasól do przetworów aromatyzowana chilli - własnej roboty więc groszesuszone chilli.. 3 rodzaje i też groszowa sprawa powiedzmy 1zł bo łostreocet 1,30zł? syrop malinowy powiedzmy 50grsłodka papryka w proszku groszekumin groszesok z 1 cytryny 40 groszy?czosnek 1złskrobia ziemniaczana grosze no i oczywiście gaz.. mały ogień przez godzinkę cóż to jest.. Cukier do garnuszka, na ogień i robimy karmel (nie za ciemny), zalewamy wrzątkiem i zestawiamy z ognia. Przecier pomidorowy, papryczki, pokrojone papryki, wodę karmelową, sól, syrop malinowy (nie za dużo), paprykę słodką w proszku i prażone nasiona kuminu wrzucamy do garnka. Butelkę po przecierze płuczemy wodą i wlewamy do garnka (nie marnujemy przecieru dodając wodę). Gotujemy to około godziny pod przykryciem i zaciekle blendujemy do uzyskania gładkiego kremu. Wstawiamy znowu na ogień i szybko zagotowujemy, dolewając 1-1.5 łyżki skrobii ziemniaczanej rozprowadzonej w niewielkiej ilości wody.Gotujemy 2 minuty ciągle blendując, dopiero po zestawieniu z gazu dodajemy pół główki czosnku i blendujemy jeszcze ok. 5 min. Przecieramy przez sito i w nowym garnku dalej blendujemy dodając najpierw sok z 1 cytryny, do smaku więcej syropu malinowego i ocet (zeszło z 3/4 butelki 0.5l)... Przelewamy w słoiki i... sam nie wiem, ale chyba zapasteryzuję na wszelki wypadek Wychodzi tyle ile widać na zdjęciach a cena? powiedzmy 15zł. porównując sos kupny i domowej roboty smakowo - nie mam wątpliwości opłaca się robić samemu! do tego sos kupny to niecałe 200zł/litr.. a my mamy tyle słoiczków pysznej ostrości za pół darmo! Wielbicieli ostrych sosów zachęcam do produkcji i dzielenia się pomysłami! Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/41/#findComment-326286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1003 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Widzę Panie Boczku, że lubisz ostrą kuchnię. Ja obecnie testuję Mad Doga Inferno i powiem, że ma moc. Ten co Ty pokazałeś to widzę pierwszy raz ale trzeba będzie poszukać i spróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/41/#findComment-326289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 12 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #1004 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Jojo uwielbiam hehe najchętniej bym jeszcze podniósł próg wytrzymałości i żarł bez opamiętania papryczki, chrzany i inne wynalazki ten Mad Dog za ostry nie jest.. Skład: woda, miąższ papryczek Tabasco, ocet jabłkowy, melasa z cukru trzcinowego, sól, ocet, guma ksantanowa. Jak poszukujesz swojego ulubionego sosu albo po prostu lubisz próbować nowych to jednak bym odpuścił kupne Przepłacasz a nie dostajesz za to nic czego w domu nie można zrobić. ba domowe lepsze, smaczniejsze i można sobie rodzajem papryczek i ilością kontrolować ostrość właśnie dlatego kiedyś przestałem używać kupnych, zapomniałem dlaczego i kupiłem.. przypomniałem sobie dlaczego i z tego wyszedł post powyżej hehe Już planuję różne wariacje tabasco brzoskwiniowo-herbaciane, cytrusowe, a'la mole z czekoladą i tajskie z kokosem i liśćmi limonki kaffir Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/41/#findComment-326295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1005 Opublikowano 12 Stycznia 2014 (edytowane) więc podaję skład "Malinowego Tabasco"Robert podałbyś dokładnie ile gr. lub ml. czego Edytowane 12 Stycznia 2014 przez bazylwidzew Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/41/#findComment-326300 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 12 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #1006 Opublikowano 12 Stycznia 2014 (edytowane) Bazyl mogę spróbować chociaż ja wszystko na oko robiłem, więc i tak będą to ilości 'mniej więcej'Passata Mutti di pomodoro al basilico (blabla, włoski przecier pomidorowy z 0,1% bazyli.. ) 700ml2 duże słodkie papryki (takie podłużne, ale w sumie wszystko jedno) cukier - mały rondelek średnica 17cm, tyle żeby przykrył dno na grubość 1-1.5cmsól do przetworów aromatyzowana chilli - 3 może 4 łyżki stołowe, można dać więcejsuszone chilli.. jakie chcesz i ile chcesz.. zależy od odmiany dałem 5 pepperoni 2 czereśniowe i pół garstki bardzo ostrych (nie pamiętam dokładnie co to birds eye albo piri piri..)ocet na oko 3/4 butelki półlitrowejsyrop malinowy .. chlust na początki i 2 chlusty na koniec.. przechylasz butelkę i liczysz 1..2.. (po mojemu hehe)słodka papryka w proszku - 1-2 łyżki stołowekumin - 2 łyżki stołowesok z 1 cytryny czosnek - pół główkiskrobia ziemniaczana - 1 / 1.5 łyżkiwody do gotowania wlewasz około litra.. pół wrzątku do gorącego karmelu i pół litra do płukania butelki Ogólnie to nie ma się co bać pod koniec przy próbowaniu można doprawić, najważniejsze żeby złapać jakoś i ogarnąć tą ostrość..jak patrzysz na suszone papryczki to ciężko to przeliczyć na tyle i tyle sosu i jak ostry będzie.. Po gotowaniu możesz spróbować, jak będzie ostre odpowiednio to ok - a jak nie to można dorzucić jeszcze papryczek i pogotować, z tym że trzeba pamiętać o jednej rzeczy - przy blendowaniu pestki i środki papryczek uwolnią jeszcze więcej ostrości, więc lepiej mieć mniej ostry sos niż za ostry. Jakby końcowy efekt był za słaby można zawsze zagotować kilka papryczek w małej ilości wody, zblendować, przetrzeć i dodać do sosu żeby go podkręcić W razie jak wyjdzie za mocny można pokusić się o dodatek owoców, przecieru itp. żeby nie ujmując smaku rozrzedzić tą ostrość. Pozdrawiam Edytowane 12 Stycznia 2014 przez PanBoczek Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/41/#findComment-326306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1007 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Robert dzięki. Ja lubie bardzo ostre Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/41/#findComment-326310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1008 Opublikowano 12 Stycznia 2014 (edytowane) a te slodkie papryki to miksujesz na surowo?znaczy chodzi mi bez jakiejs obrobki wstepnej jak np podpieczenie w piecu celem uzyskania glebszego smaku. Edytowane 12 Stycznia 2014 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/41/#findComment-326334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1009 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Robercie podobne sosy jak Ty, to już kiedyś robiłem. Potwierdzam, że takie domowe są bardzo smaczne. Maja tylko jedną wadę - nie są wystarczająco ostre by nimi doprawiać potrawy. Są super jako sosy do kanapek lub do wędlin (czyli zamiast ketchupu). Niestety dodane do przygotowania jakiejś oddzielnej potrawy zmieniają mocno jej smak.Te sosy co Tobie podałem wcześniej są bardzo ostre i na jeden garnek daje się kilka kropel i nie zmieniają smaku podstawowego potrawy, ale da się uzyskać ostrość, która mnie zadowala. Dwa lata temu sam uprawiałem ostre papryczki to wtedy z nich kombinowałem rożne sosy. Miałem mix papryczek habanero i Trinidad Scorpion (jedna z najostrzejszych na świecie). Pozdrawiam lubiących ostrość. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/41/#findComment-326385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1010 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Robercie Bazylu Jojo zapraszam http://www.chilihead.pl/viewforum.php?f=41&sid=d61cf2681e322445a0252f439230aea7 Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/41/#findComment-326435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 13 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #1011 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Electra zdecydowanie TAK powiem więcej.. na razie to pitu pitu na szybko było hehe jeżeli już będę robił większą partię to zrobię tak, aby była wyjątkowo - tzn zamierzam papryczki uwędzić pieczenie też pewnie by zdało egzamin, chociaż chyba lepiej byłoby opalić je na grillu Jojo widzę, że znasz temat pikanterii dużo lepiej niż ja hehe nigdy nie wpadłem na to żeby dodawać sos chilli dla samej ostrości, zawsze też dla smaku..jak chcę samą ostrość to papryczkę dodaję może pokuszę się o zrobienie koncentratu z minimalną ilością smaku a maksymalnym poziomem ostrości hehe zawsze pozostaje gaz pieprzowy, gdzieś chyba go BigMama jeszcze ma xD Wujaszku fajne forum bardzo mi przypomina inne hehe podjaranie tematem, testy, odmiany ba nawet growboxy aż tak się chilli nie podniecam, ale od razu znalazłem to o czym wczoraj myślałem tzn. fermentowanie chilli.. będzie z tego coś ciekawego może!dzięki za link! Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/41/#findComment-326463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 13 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #1012 Opublikowano 13 Stycznia 2014 (edytowane) Postanowiłem jednak pójść za ciosem i zrobić sosik Chilli-kokos-limonka już wczoraj chciałem się przekonać czy uda się zachować jednolita konsystencję w niskich temperaturach.. jak wiadomo można sobie zrobić mleczko kokosowe z wiórków zalewając je wrzątkiem i potem odciskając.. a mleczko tłuste, a tłuszczyk odkłada się na górze i sos w stylu tabasco byłby bez sensu.. w temp. pokojowej po wystygnięciu sos był stabilny, po nocy na chłodzie zgęstniał nieco, ale nic się z niego nie wytrąciło skrobia ziemniaczana w małej ilości to świetny stabilizator jak na razie.. sosik zapakowany w słoiczki, właśnie się pasteryzuje hehe Bardzo podobny w smaku do curry, zapomniałem dodać listków limonki kafir byłby pewnie aromatyczniejszy, chociaż i jest jest bardzo ostry i smaczny. Skład:- 1l soku owocowego (najlepiej jakiś egzotyczny, jak użyłem z granatu)- 4 cebule- 150g wiórków kokosowych - skórka i sok z 3 limonek- 6 łyżek sosu rybnego- pół główki czosnku- 6 łyżek cukru trzcinowego - 2 łyżki cukru białego- 3 łyżki soli do przetworów- 600ml wody- 1.5 łyżki skrobi ziemniaczanej - 4 łyżki octu- pół garści suszonych chilli Składniki wrzucamy do garnka, gotujemy 30-40 min (uwaga, może kipieć) i blendujemy.Dodajemy skrobię rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody i gotujemy 2min. Przecieramy przez sito i łączymy z (tego nie dodawać wcześniej do gotowania) sokiem z limonek, octem i sosem rybnym. Szczególnie mama na rzęsach chodziła, uwielbia kokosa jak mało co hehe ładnie pachniało curry.. Sos oczywiście średnio nada się do kanapki z szynką czy steka - jakoś nie widzę tego połączenia smaków za to do zup, zaostrzania sosów, ryżu, makaronu, dań orientalnych itp itd. będzie na pewno świetny! Dodatkowo pozostałości po przecieraniu są bardzo smaczne - połowę odłożyłem do niedzielnego curry (za tydzień) a połowę zamroziłem z zamiarem zrobienia pierożków (farsz z tych pozostałości i odrobiny mięska surowego, to i pierożki i MNIAM! albo jakby to zrobili oryginalnie wieprzowina siekana z krewetkami hehe). Pierwszy test (po 20g na głowę hehe) kiełbaski przeprowadzony. Wygląda i smakuje jak należy, aczkolwiek jeszcze nie wyrobiła w sobie tego smaczku specyficznego. Pozdrawiam Teatralnie! Edytowane 13 Stycznia 2014 przez PanBoczek Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/41/#findComment-326468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 14 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #1013 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Nadszedł czas na sprzęty kuchenne hehe najpierw odszedł malakser, potem mikser i szejker do margarity xD a kilka dnie temu okazało się, że malutki zelmerek 5iątka też chyli się ku upadkowi.. Przed wielkanocą będę musiał skombinować nowy sprzęcik, ale na razie do małych prac.. może da się troszkę tego odratować Rozebrałem tak jak się tylko dał, wyczyściłem i posprawdzałem (swoją drogą - zawsze po pracy był myty! a w środku taki syf zastałem, że głowa mała.. niby obudowa szczelna itp itd, ale bród zawsze drogę znajdzie.. ba.. na gwarancji nawet rozkręcać go nie można do czyszczenia).Niestety problem tkwi w samym sercu silniczka.. zwolnione obroty, straszny hałas i coś więcej niż iskry - porównałbym raczej do świeczki w kuchence mikrofalowej - piorun kulisty czy inne wyładowanie. Przy ostatnim użyciu było wszyscy cacy - odłożone normalnie a problem powstał w międzyczasie. Jeżeli ktoś się zna na tych cudach techniki.. czy da się to jakoś domowo lub niskim kosztem naprawić? Nowy silniczek w całości kosztuje 160zł+wysyłka W psującym się (ALE JESZCZE DZIAŁAJĄCYM!) silniczku powodem nie jest żadne tarcie - sprawdziłem wszystko, podpiąłem do prądu i obejrzałem 'na golasa' (silniczek - nie ja ) skąd to wychodzi.. poza tym wydać po czarnym kolorze na tych rudych kabelkach Żeby smętnie nie było.. hehe wyciągnąłem sobie do kopenhaskiej ostatni kawałem krakowskiej ze spółdzielni.,. przepyszna! mrożenie nic w niej nie popsuło oczywiście do tego jugurcik.. marynowana chilli w środku, przyprawa chilli proszkowa na wierzchu, do tego kropelki mad dog i moje malinowe tabasco hiehie dolewaniu końca nie było :X I na koniec przestroga.. nawet w zaufanym sklepie nie ufaj nieznajomym pracownikom! A już na pewno nie pozwalaj kroić tymże mięsa na steki.. kończy się to paseczkami wołowiny zamiast pysznego, soczystego stejka! (ukrojony plaster 1cm i na dodatek wzdłuż włókien.. no ludzie kto tak robi) Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/41/#findComment-326707 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1014 Opublikowano 14 Stycznia 2014 W wirniku tego silniczka musisz przetoczyć komutator, wypiłować izolację między działkami no i oczywiście wymienić szczotki. Każdy zakład elektromechaniczny załatwi Ci sprawę. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/41/#findComment-326711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 14 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #1015 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Dziękuję bardzo Pepe dowiem się ile to będzie kosztować i czy warto naprawiać, czy kupić coś nowego. Myślałem, że może sam ogarnę jakoś temat hehe ale musiałbym się nauczyć co to jest komutator, gdzie są działki i szczotki hehehe w duszy liczyłem, że ktoś napisz "popsikaj wd40 i będzie śmigać" nie wiem na co liczyłem.. w końcu takie zelmerki to 'jednorazówki', których bez łamania plastiku otworzyć nie idzie hehe Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/41/#findComment-326712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1016 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Robson, najprostszy Zelmerek "8"http://www.ceneo.pl/14582079 to ok 150 pln http://www.ceneo.pl/Maszynki_do_mielenia;0112-0;017Zelmer_P0-230050.htm pozdr. Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/41/#findComment-326733 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1017 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Za 150 to są egzemplarze wystawowe. Żeby kupić nówkę sztukę trzeba dołożyć ponad stówkę. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/41/#findComment-326735 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boob96 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1018 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Maad masz racje, ja zakupiłem grudniu taką http://www.electro.pl/Maszynka_ZELMER_MM1200_84_Ivory-sE033102.html?utm_source=ceneo&utm_medium=cpc&utm_campaign=2014-01&utm_content=728173 Ma 1900 wat i spisuje się b.dobrze Cytuj „Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/41/#findComment-326743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1019 Opublikowano 14 Stycznia 2014 @Maad, Jest dostępny w czterech sklepach na terenie Warszawy, jest napisane, ze ma 24 miesiące gwarancji, można zadzwonić, podjechać obejrzeć i zadecydować o ew. zakupie. pozdr Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/41/#findComment-326745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1020 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Myślałem, że może sam ogarnę jakoś temat skoro życie ma mu się końcowi , weź bardzo drobny papier ścierny gradacji 220 -240 i wyczyść lamelki komutatora z czarnego grafitu ,pozostałości po szczotkach , następnie musisz czymś bardzo cieńkim usunąć pozostałości po szlifowaniu z pomiędzy lamelek , znaczy z tych rowków, zaczynając od zwojów wirnika do zewnątrz , tak aby nie rysować po samych blaszkach tylko z tych rowków wygarnąć ,jeżeli masz izopropanol można też wymyć sam komutator, WD nie polecam bo jest tłusty , może być spray "kontakt " nie wiem jak wyglądają szczotki bo nie zawsze konieczna jest ich wymiana .. tyle co mogę poradzić Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/41/#findComment-326746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1021 Opublikowano 14 Stycznia 2014 (edytowane) 1900 wat A co jest napisane na tabliczce znamionowej? Podają moc taką hmmm ... mniej marketingową a bardziej realną? bwie - można zadzwonić na infolinię i zapytać ile sztuk mają w danym sklepie - jak tylko jedną, to na bank powystawowanie mówię, że to dyskwalifikuje zakup, ale warto wiedzieć, jak kreatywnie podchodzi firma euro-rtv-agd do problemu pozbywania się eksponatów wystawowych Edytowane 14 Stycznia 2014 przez Maad Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/41/#findComment-326747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1022 Opublikowano 14 Stycznia 2014 (edytowane) jak tylko jedną, to na bank powystawowanie mówię, że to dyskwalifikuje zakup, ale warto wiedzieć, jak kreatywnie podchodzi firma euro-rtv-agd do problemu pozbywania się eksponatów wystawowych I tak i nie, bo chcąc kupić pewien model telewizora, okazało się, że w każdym ze sklepów jest po jednym, a był to model raczej mniej popularny. Natomiast w związku z tym, że z wystawy to kupiłem taniej ale sam musiałem zaproponować. Ale Pana Boczka ta dyskusja chyba nie interesuje. Edytowane 14 Stycznia 2014 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/41/#findComment-326753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1023 Opublikowano 14 Stycznia 2014 maszynka zelmera to raczej nie jest towar mniej popularny ... ale faktycznie może nie zaśmiecajmy Robertowi tak apetycznego wątku Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/41/#findComment-326757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boob96 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1024 Opublikowano 14 Stycznia 2014 (edytowane) 1900 wat A co jest napisane na tabliczce znamionowej? Podają moc taką hmmm ... mniej marketingową a bardziej realną? Sprawdziłem bardziej realna na tabliczce jest 650 Wat Proszę modelatora o posprzątanie , bo nie w temacie. Edytowane 14 Stycznia 2014 przez boob96 Cytuj „Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/41/#findComment-326758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 14 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #1025 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Oj nie na temat.... jak nie na temat jak na temat hehe w końcu czymś się to mięso mieli! Dzięki za rady.. będę myślał - kusi mnie alfa być może kiedyś dorobienie napędu, chociaż z moim roztrzepaniem przy pracy.. szkoda palców hehe w sumie jak na zelmerku 5tce dawałem spokojnie radę to na 8ce byłoby naprawdę dobrze.. wyjdzie w praniu :P Duchu dzięki! Jutro pobawię się w maka gajwera, a nuż się uda obdzwoniłem lokalne zakłady naprawy takich urządzeń i co? WSZYSTKIE małe zakłady się zwinęły tylko reklamy w necie zostały.. jedyna możliwość podejść do stacji napraw pojazdów hehe mam ten luzik, że na razie nie szykuje mi się żadne mielenie, ani większe ani mniejsze Brzmią mi w głowie słowa napisane przez Maxella, że każdy chociaż raz powinien wykorzystać maszynkę ręczną i przekonać się na własnej skórze jak wyglądała kiedyś produkcja kiełbas hehehe a nuż mi się spodoba? Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/41/#findComment-326763 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.