Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/41/#findComment-326435
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Electra zdecydowanie TAK :) 

powiem więcej.. na razie to pitu pitu na szybko było hehe ;) jeżeli już będę robił większą partię to zrobię tak, aby była wyjątkowo - tzn zamierzam papryczki uwędzić  :devil: pieczenie też pewnie by zdało egzamin, chociaż chyba lepiej byłoby opalić je na grillu 

Jojo widzę, że znasz temat pikanterii dużo lepiej niż ja hehe nigdy nie wpadłem na to żeby dodawać sos chilli dla samej ostrości, zawsze też dla smaku..

jak chcę samą ostrość to papryczkę dodaję :) 

może pokuszę się o zrobienie koncentratu z minimalną ilością smaku a maksymalnym poziomem ostrości hehe ;) zawsze pozostaje gaz pieprzowy, gdzieś chyba go BigMama jeszcze ma xD 

Wujaszku fajne forum :) bardzo mi przypomina inne hehe podjaranie tematem, testy, odmiany ba nawet growboxy  :facepalm:  :laugh:

aż tak się chilli nie podniecam, ale od razu znalazłem to o czym wczoraj myślałem tzn. fermentowanie chilli.. będzie z tego coś ciekawego może!

dzięki za link! Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/41/#findComment-326463
Udostępnij na innych stronach

Postanowiłem jednak pójść za ciosem i zrobić sosik Chilli-kokos-limonka już wczoraj :)

chciałem się przekonać czy uda się zachować jednolita konsystencję w niskich temperaturach.. jak wiadomo można sobie zrobić mleczko kokosowe z wiórków zalewając je wrzątkiem i potem odciskając.. a mleczko tłuste, a tłuszczyk odkłada się na górze i sos w stylu tabasco byłby bez sensu.. 

w temp. pokojowej po wystygnięciu sos był stabilny, po nocy na chłodzie zgęstniał nieco, ale nic się z niego nie wytrąciło :D

skrobia ziemniaczana w małej ilości to świetny stabilizator jak na razie.. 

sosik zapakowany w słoiczki, właśnie się pasteryzuje hehe 

Bardzo podobny w smaku do curry, zapomniałem dodać listków limonki kafir :( byłby pewnie aromatyczniejszy, chociaż i jest jest bardzo ostry i smaczny. 

 

Skład:

- 1l soku owocowego (najlepiej jakiś egzotyczny, jak użyłem z granatu)

- 4 cebule

- 150g wiórków kokosowych 

- skórka i sok z 3 limonek

- 6 łyżek sosu rybnego

- pół główki czosnku

- 6 łyżek cukru trzcinowego 

- 2 łyżki cukru białego

- 3 łyżki soli do przetworów

- 600ml wody

- 1.5 łyżki skrobi ziemniaczanej 

- 4 łyżki octu

- pół garści suszonych chilli

 

Składniki wrzucamy do garnka, gotujemy 30-40 min (uwaga, może kipieć) i blendujemy.

Dodajemy skrobię rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody i gotujemy 2min. 

Przecieramy przez sito i łączymy z (tego nie dodawać wcześniej do gotowania) sokiem z limonek, octem i sosem rybnym. 

 

Szczególnie mama na rzęsach chodziła, uwielbia kokosa jak mało co hehe ładnie pachniało curry.. 

Sos oczywiście średnio nada się do kanapki z szynką czy steka - jakoś nie widzę tego połączenia smaków  :rolleyes: za to do zup, zaostrzania sosów, ryżu, makaronu, dań orientalnych itp itd. będzie na pewno świetny! 

Dodatkowo pozostałości po przecieraniu są bardzo smaczne - połowę odłożyłem do niedzielnego curry (za tydzień) a połowę zamroziłem z zamiarem zrobienia pierożków (farsz z tych pozostałości i odrobiny mięska surowego, to i pierożki i MNIAM! albo jakby to zrobili oryginalnie wieprzowina siekana z krewetkami hehe). 

 

post-52552-0-55314600-1389600799_thumb.jpg

 

post-52552-0-91241900-1389600806_thumb.jpg

 

post-52552-0-13421100-1389600812_thumb.jpg

 

post-52552-0-40515100-1389600814_thumb.jpg

 

Pierwszy test (po 20g na głowę hehe) kiełbaski przeprowadzony. 

Wygląda i smakuje jak należy, aczkolwiek jeszcze nie wyrobiła w sobie tego smaczku specyficznego. Pozdrawiam 

Teatralnie!

 

post-52552-0-13149500-1389600821_thumb.jpg

Edytowane przez PanBoczek

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/41/#findComment-326468
Udostępnij na innych stronach

Nadszedł czas na sprzęty kuchenne hehe 

najpierw odszedł malakser, potem mikser i szejker do margarity xD a kilka dnie temu okazało się, że malutki zelmerek 5iątka też chyli się ku upadkowi.. 

Przed wielkanocą będę musiał skombinować nowy sprzęcik, ale na razie do małych prac.. może da się troszkę tego odratować :) 

Rozebrałem tak jak się tylko dał, wyczyściłem i posprawdzałem (swoją drogą - zawsze po pracy był myty! a w środku taki syf zastałem, że głowa mała.. niby obudowa szczelna itp itd, ale bród zawsze drogę znajdzie.. ba.. na gwarancji nawet rozkręcać go nie można do czyszczenia).

Niestety problem tkwi w samym sercu silniczka.. zwolnione obroty, straszny hałas i coś więcej niż iskry - porównałbym raczej do świeczki w kuchence mikrofalowej - piorun kulisty czy inne wyładowanie. 

Przy ostatnim użyciu było wszyscy cacy - odłożone normalnie a problem powstał w międzyczasie. 

Jeżeli ktoś się zna na tych cudach techniki.. czy da się to jakoś domowo lub niskim kosztem naprawić? 

Nowy silniczek w całości kosztuje 160zł+wysyłka :( 

W psującym się (ALE JESZCZE DZIAŁAJĄCYM!) silniczku powodem nie jest żadne tarcie - sprawdziłem wszystko, podpiąłem do prądu i obejrzałem 'na golasa' (silniczek - nie ja  :laugh: ) skąd to wychodzi.. poza tym wydać po czarnym kolorze na tych rudych kabelkach  :facepalm:  :rolleyes:

 
post-52552-0-95058900-1389711496_thumb.jpg
 
post-52552-0-18209100-1389711502_thumb.jpg
 
Żeby smętnie nie było.. hehe wyciągnąłem sobie do kopenhaskiej ostatni kawałem krakowskiej ze spółdzielni.,. 
przepyszna! mrożenie nic w niej nie popsuło :) oczywiście do tego jugurcik.. marynowana chilli w środku, przyprawa chilli proszkowa na wierzchu, do tego kropelki mad dog i moje malinowe tabasco hiehie 
dolewaniu końca nie było :X 
 
post-52552-0-38657800-1389711517_thumb.jpg
 
post-52552-0-84071900-1389711522_thumb.jpg
 
I na koniec przestroga.. nawet w zaufanym sklepie nie ufaj nieznajomym pracownikom! 
A już na pewno nie pozwalaj kroić tymże mięsa na steki.. kończy się to paseczkami wołowiny zamiast pysznego, soczystego stejka! (ukrojony plaster 1cm i na dodatek wzdłuż włókien.. no ludzie kto tak robi) Pozdrawiam
 
post-52552-0-54417800-1389711529_thumb.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/41/#findComment-326707
Udostępnij na innych stronach

W wirniku tego silniczka musisz przetoczyć komutator, wypiłować izolację między działkami no i oczywiście wymienić szczotki. Każdy zakład elektromechaniczny załatwi Ci sprawę.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/41/#findComment-326711
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję bardzo Pepe :) dowiem się ile to będzie kosztować i czy warto naprawiać, czy kupić coś nowego. 

Myślałem, że może sam ogarnę jakoś temat hehe ale musiałbym się nauczyć co to jest komutator, gdzie są działki i szczotki hehehe 

w duszy liczyłem, że ktoś napisz "popsikaj wd40 i będzie śmigać"  :laugh:  :laugh:  :rolleyes:  :facepalm:

nie wiem na co liczyłem.. w końcu takie zelmerki to 'jednorazówki', których bez łamania plastiku otworzyć nie idzie hehe Pozdrawiam :thumbsup:

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/41/#findComment-326712
Udostępnij na innych stronach

Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/41/#findComment-326733
Udostępnij na innych stronach

Za 150 to są egzemplarze wystawowe. Żeby kupić nówkę sztukę trzeba dołożyć ponad stówkę.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/41/#findComment-326735
Udostępnij na innych stronach

„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/41/#findComment-326743
Udostępnij na innych stronach

@Maad, Jest dostępny w czterech sklepach na terenie Warszawy, jest napisane, ze ma 24 miesiące gwarancji, można zadzwonić, podjechać obejrzeć i zadecydować o ew. zakupie.

 

pozdr

Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/41/#findComment-326745
Udostępnij na innych stronach

 

 

Myślałem, że może sam ogarnę jakoś temat
 

skoro życie ma mu się końcowi , weź bardzo drobny papier ścierny gradacji 220 -240 i wyczyść lamelki komutatora z czarnego grafitu ,pozostałości po szczotkach , następnie musisz czymś bardzo cieńkim usunąć pozostałości po szlifowaniu  z pomiędzy lamelek , znaczy z tych rowków, zaczynając od zwojów wirnika do zewnątrz , tak aby nie rysować po samych blaszkach tylko z tych rowków wygarnąć ,jeżeli masz izopropanol można też wymyć sam komutator, WD nie polecam bo jest tłusty , może być spray "kontakt " nie wiem jak wyglądają szczotki bo nie zawsze konieczna jest ich wymiana .. tyle co mogę poradzić 

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/41/#findComment-326746
Udostępnij na innych stronach

1900 wat

 

A co jest napisane na tabliczce znamionowej? Podają moc taką hmmm ... mniej marketingową a bardziej realną?

 

 

bwie - można zadzwonić na infolinię i zapytać ile sztuk mają w danym sklepie - jak tylko jedną, to na bank powystawowa

nie mówię, że to dyskwalifikuje zakup, ale warto wiedzieć, jak kreatywnie podchodzi firma euro-rtv-agd do problemu pozbywania się eksponatów wystawowych

Edytowane przez Maad

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/41/#findComment-326747
Udostępnij na innych stronach

jak tylko jedną, to na bank powystawowa

nie mówię, że to dyskwalifikuje zakup, ale warto wiedzieć, jak kreatywnie podchodzi firma euro-rtv-agd do problemu pozbywania się eksponatów wystawowych

 

I tak i nie, bo chcąc kupić pewien model telewizora, okazało się, że w każdym ze sklepów jest po jednym, a był to model raczej mniej popularny. Natomiast w związku z tym, że z wystawy to kupiłem taniej ale sam musiałem zaproponować.

 

 

Ale Pana Boczka ta dyskusja chyba nie interesuje. :)

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/41/#findComment-326753
Udostępnij na innych stronach

maszynka zelmera to raczej nie jest towar mniej popularny ... ale faktycznie może nie zaśmiecajmy Robertowi tak apetycznego wątku :)

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/41/#findComment-326757
Udostępnij na innych stronach

 

1900 wat

 

A co jest napisane na tabliczce znamionowej? Podają moc taką hmmm ... mniej marketingową a bardziej realną?

 

Sprawdziłem bardziej realna na tabliczce jest 650 Wat :(

 

Proszę modelatora o posprzątanie , bo nie w temacie.

Edytowane przez boob96
„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/41/#findComment-326758
Udostępnij na innych stronach

Oj nie na temat.... jak nie na temat jak na temat hehe ;) w końcu czymś się to mięso mieli! 

Dzięki za rady.. będę myślał - kusi mnie alfa być może kiedyś dorobienie napędu, chociaż z moim roztrzepaniem przy pracy.. szkoda palców hehe 

w sumie jak na zelmerku 5tce dawałem spokojnie radę to na 8ce byłoby naprawdę dobrze.. wyjdzie w praniu :P 

Duchu dzięki! Jutro pobawię się w maka gajwera, a nuż się uda ;) obdzwoniłem lokalne zakłady naprawy takich urządzeń i co? 

WSZYSTKIE małe zakłady się zwinęły tylko reklamy w necie zostały.. jedyna możliwość podejść do stacji napraw pojazdów hehe 

mam ten luzik, że na razie nie szykuje mi się żadne mielenie, ani większe ani mniejsze  :cool:

 

Brzmią mi w głowie słowa napisane przez Maxella, że każdy chociaż raz powinien wykorzystać maszynkę ręczną i przekonać się na własnej skórze jak wyglądała kiedyś produkcja kiełbas hehehe  :rolleyes: a nuż mi się spodoba? Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/41/#findComment-326763
Udostępnij na innych stronach

Wyślij do mnie to Ci naprawię ...  :D

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/41/#findComment-326768
Udostępnij na innych stronach

Robciu, znalazłem coś espeszjali for ju :)

żeby łatwiej szła ta  Twoja dietka kopenhaska

 

 

post-39741-0-82318400-1389730669_thumb.jpg

 

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/41/#findComment-326791
Udostępnij na innych stronach

Miro  :laugh:  :laugh:  :laugh:  :laugh:  :laugh: tego by jeszcze brakowało żebym ten szmelc ludziom ciężko pracującym pocztą na głowę zwalał hehehe 

nie mam sumienia  :angel:  z resztą BigMama przed chwilą rzekła: "Nie będziemy tego szmelcu naprawiać, szkoda ludziom głowę zawracać!"  :rolleyes:

jak sam nie uruchomię to baj baj 

może to i lepiej bo miałem wątpliwości co do poprawności działania, źle spasowane, niepasujące do siebie części = za luźny ślimak (nie dało się go wsadzić w metalową obudową żeby centralnie wychodziła końcówka do napędu), nóż i sitka to w ogóle.. produkowały taki ciemny osad, który przy mieleniu trzeba wybierać pieczołowicie - może to było w ogóle powodem przeciążenia silniczka.. nie wspomnę, że słabo się mieliło niemalże wszystko  :mad:

 

Mareczku  :laugh: dobre! chciałem coś takiego w praktyce zastosować w formie chilli... 

tylko kurczę zapomniałem, że uwielbiam ostre  :blush: strzał w stopę hehe Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/41/#findComment-326833
Udostępnij na innych stronach

Lubię taką robotę ...... sam miałem swoją Dianę wyrzucić, ale kupiłem nowe koła zębate i do bułki tartej jak znalazł.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/41/#findComment-326847
Udostępnij na innych stronach

Popracuję jeszcze sam nad tym.. chociaż wszystko inne też do wymiany, coraz mniej sensu w naprawie widzę hehe 

 

Kupne tabasco się kończy powoli (a raczej szybko bo już z gwinta jadę xD) więc zrobiłem zamiennik :P coby strzykawką uzupełniać małą buteleczkę hehe

co wygoda to wygoda.. 

Wziąłem skład Mad Doga i na tym oparłem moje tabasco, które miało być nieco ostrzejsze.. 

okazało się wielokrotnie ostrzejsze hehehe już 20 minut ładnie pali w usta i język  :devil: ale bardzo przyjemnie  :rolleyes:

 

2 rodzaje papryczek - bird's eye i meksykańskie wędzone.. cuś tam (kiedyś już pokazywałem) o bardzo miłym i intensywnym aromacie. 

 

post-52552-0-04864600-1389864742_thumb.jpg

 

Gotowane w wodzie z solą 15 minut, potem nakryte talerzykiem na godzinkę żeby się 'zaparzyło'.

 

post-52552-0-24534400-1389864753_thumb.jpg

 

Ocet jabłkowy, melasa z trzciny cukrowej i cukier trzcinowy dodane do wystudzonej mieszanki (widać jak woda zmieniła ładnie kolor od samych papryczek).. ponownie wszystko zagotowane i stabilizowane skrobia ziemniaczaną.. tym razem dosłownie ociupinkę.. 1/2 łyżeczki do herbaty. 

 

post-52552-0-23629600-1389864750_thumb.jpg

 

post-52552-0-37819100-1389864757_thumb.jpg

 

Zblendowane z pestkami przed jakieś 15 minut, przetarte i voila :) pyszne, ostre i mogłoby spokojnie robić za produkt wytwarzany masowo.. Pozdrawiam

 

post-52552-0-99847800-1389864761_thumb.jpg

 

post-52552-0-20246700-1389864765_thumb.jpg

 

post-52552-0-51976100-1389864769_thumb.jpg

 

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/41/#findComment-327137
Udostępnij na innych stronach

calkiem niezle wyglada  :)

jak lubisz tak ostro to moze cos takiego

 http://www.maddog357.com/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/41/#findComment-327141
Udostępnij na innych stronach

Electra dzięki, ale nie rajcują mnie te ich super ostre i super drogie sosy :) raczej wolałbym nabyć suszone papryczki ostrych odmian do własnych eksperymentów.. jakby ktoś zauważył na allegro lub wiedział gdzie kupić TANIO ostre zasuszeńce proszę o cynk  :D butha czy trinidad scorpion, naga jolokia ew. habanero, scotch bonnet, piri piri.. 

Nadal niestety u nas zdzierają po prostu.. w większości internetowych sklepów papryczki są 2x albo więcej droższe niż być powinny.. 

nawet na przykładzie tych Birds Eye.. w masali są po 5zł 50g a gdzie indziej ponad dychę.. 

Bazyl  :laugh: nie ma wyjścia hehe 

chcę zmielić sobie wołowinkę na piątek.. więc wyszukałem ręczną maszynkę u babci.. trzeba szukać alternatywnych rozwiązań :) 

zaraz zmielę i będę miał.. w sumie zmielę, zrobię fotkę i dopiero posta wyślę hehehe xD 

 

No i fajno :D sprawnie się zmieliło.. aczkolwiek ponad godzinę szorowałem tego starocia (nieużywanego już z 12-15 lat..) 

i tak nie do końca doczyściłem.. przynajmniej tak gdzie dotykało mięso było ok hehe 

co ciekawe nożyk ostry, wszystko spasowane na styk.. gładko poszło!

Zawsze lepsze burgery krwiste niż twarde befsztyki.. Pozdrawiam

 

rosyjski sprzęcik ;) ale raczej nie zabytek hehe 

 

post-52552-0-14400700-1389892334_thumb.jpg

 

post-52552-0-58832200-1389892338_thumb.jpg

 

post-52552-0-69035400-1389892343_thumb.jpg

 

 

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/41/#findComment-327222
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj sam pokusiłem się o mały nastaw.. jak pewnie wszystko co zmierza ku dobremu.. za mało :lol: degustatorzy będą za 2 lata narzekać, że trunek 'trąci malizną' :lol: Jak to u mnie.. lekka prowizorka drożdże Biowin w płynie  :rolleyes: MD robiona na soku truskawkowym.. Miodu - 1l bardzo dobry, aromatyczny i z rodowodem :P z okolic Ostrowi Mazowieckiej.. a kolejny 1l wielokwiatowy marki Aro.. tak dla równowagi :P 2l miodu rozrobione 3l wody, gotowane 40 minut, piana zdejmowana na bieżąco. (teraz doczytałem, że będzie to miód sycony :grin: ..a ja pewnie nienasycony hehe jego ilością) Brzeczka rozcieńczona wodą i MD do niecałych 6ciu litrów, dziś rano zaczęła powoli pracować wychodzi na to, że produkuję mniej więcej trójniak.. pierwsze planowe zlewanie 1 września.. Pozdrawiam

 

 

 

2    lipiec      2013 - początek

17  stycznia 2014 - butelkowanie

ponad 6 miesięcy i 2 zlewania znad osadu :D

i gdzieś się w tym wszystkim magia kryje, MAGIA powiadam! 

było (o ile wierzyć temu co wtedy napisałem  :rolleyes: ) niecałe 6 litrów.. a do butelkowania poszło 4.5 litra  :mad:  :facepalm:  :angel:

no nic... hehehe postoi sobie jeszcze z roczek, półtora w piwnicy :P a ja niechybnie muszę nowy nastawić, bo chociaż nie spróbowałem, to pachnie niesamowicie ^^ w niedzielę zrobimy mały test smakowy.. 

Wyszedł bardzo klarowny i (przynajmniej wg mnie) ma piękny kolorek :) zobaczymy co z tego będzie... Pozdrawiam

 

post-52552-0-30497100-1389964616_thumb.jpg

 

post-52552-0-26232700-1389964624_thumb.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/41/#findComment-327402
Udostępnij na innych stronach

 

 

niecałe 6 litrów.. a do butelkowania poszło 4.5 litra :mad::facepalm::angel:

Bobo, znaczy się trochę "odeszło" na próbowanie podczas produkcji :rolleyes: :rolleyes: :laugh: :laugh:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/41/#findComment-327411
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.