Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Bazylku

nie myślałeś o wejściu do drugiej tury wyborów? mój głos masz

 

 

Robert ja za cienki bolek jestem, ale znam super gościa na prezydenta Wiesław Wszywka :frantics:

Tu jego spot prezydencki ;)

  https://www.youtube.com/watch?v=OUQpdQ2YVqY

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/48/#findComment-426001
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Przy okazji.. niestety odkryłem, że mój starszy termometr nieco przekłamuje... o ok. 6*C  :( a myślałem, że będzie gniotsa nie łamiotsa hehehe w końcu najprostsze powinno być najtrwalsze. 

Wyreguluj go do pozostałych.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/48/#findComment-426009
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale znam super gościa na prezydenta Wiesław Wszywka

Polska Partia Uczciwości? :laugh:  :laugh:  :laugh: 

obejrzałem sobie wszystkie 3 jego filmiki... muszę powiedzieć, że od razu pragnienie odchodzi hehe

 

 

Wyreguluj go do pozostałych. 

ano będę musiał :) przecież wywalić szkoda - z drugiej strony nigdy tego nie robiłem, więc jest spora szansa, że i tak zepsuje hehe

bimetaliczne i tak nie są super dokładne.. a jeszcze z laickimi korektami huhu :laugh: trzeba najpierw poczytać co i jak.. Pozdrawiam 

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/48/#findComment-426308
Udostępnij na innych stronach

 

ale znam super gościa na prezydenta Wiesław Wszywka

Polska Partia Uczciwości? :laugh:  :laugh:  :laugh:

obejrzałem sobie wszystkie 3 jego filmiki... muszę powiedzieć, że od razu pragnienie odchodzi hehe

 

 

Wyreguluj go do pozostałych. 

ano będę musiał :) przecież wywalić szkoda - z drugiej strony nigdy tego nie robiłem, więc jest spora szansa, że i tak zepsuje hehe

bimetaliczne i tak nie są super dokładne.. a jeszcze z laickimi korektami huhu :laugh: trzeba najpierw poczytać co i jak.. Pozdrawiam 

Nic nie czytaj tylko delikatnie kręć śrubką i sprawdzaj temp.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/48/#findComment-426317
Udostępnij na innych stronach

post-52552-0-31361600-1432458041_thumb.jpg

 

Dzięki Arkadiuszowi zobaczone w Makro ozowy wp... powędrowały do wózka  :devil:  :tongue:

w sumie to myślałem, że będą tańsze.. ok. 14zł/kg przy czym szynka b/s b/k i praktycznie bez tłuszczu - 14,90zł 

..ale było warto :) 

Powiedziałem NIE - płukaniu, NIE - obgotowywaniu, NIE - zmianom wody przy gotowaniu, NIE - obieraniu z błonki...

Woda zagotowana (niewielka ilość, tyle tylko żeby ozorki były przykryte do połowy.. no 3/4), dodali listek, ziele, majeranek i nasiona kolendry. Ozory wrzucone na wrzątek, gotowanie ok. 2,5 godzinki. 

Na wywarze powstał sosik chrzanowy - klasyka ^^ , która sama się zawsze obroni hehe 

Wszamaliśmy wczoraj z mamą po 2 ozorki, dziś jeden zjadła na śniadanie babcia  :thumbsup:

szynka nie dorasta ozorkom do pięt.. w głowie się nie mieści, co?  :tongue:

 

 

 

''Fat'' Albert Einstein wiedział co dobre :P Pozdrawiam 

 

 

post-52552-0-07118000-1432458047_thumb.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/48/#findComment-426819
Udostępnij na innych stronach

 

 

w sumie to myślałem, że będą tańsze.. ok. 14zł/kg

 

:clap: Cielęce jeszcze lepsze, ale droższe.W cenie wołowych 16 zł/kg..  :D

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/48/#findComment-426821
Udostępnij na innych stronach

Kurcze nie mogę się napatrzyć na takie delicje :D

 

 

 

''Fat'' Albert Einstein wiedział co dobre :P

 

:D :D

 

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/48/#findComment-426827
Udostępnij na innych stronach

Hehe dzięki dzięki ;) Czerepach i ten tekst wymiatają :P ranczo uwielbiam! 

Arkadiuszu w następnym razem w Makro weźmiemy oprócz wp i wołowe i jak będa cielęce ;) warto się Ciebie posłuchać ^^ 

tylko tym razem może sosy inne... do wołowych jakoś mi się widzi czosnkowy a do cielęcych ziołowy.. z cudownie cytrynową  melisą, miętą i tymiankiem (świeżymi) mniam mniam 

 

Wczoraj tak sobie czekałem i czekałem.. i mnie wzięło w końcu na zrobienie czegoś z dostępnych składników hehe 

Wyjęte z zamrażalnika.. cienki, zwinięty płat słoniny wielkości pięści, chude mięso z żeberek wielkości dwóch pięści... znalazłem krew w proszku, kaszę jaglaną.. 

 

post-52552-0-39574500-1432623368_thumb.jpg

 

Mięso i tłuszcz ugotowane w 5 szklankach wody (ziele, listek), szklanka odparowała.. mięso do ostygnięcia, 1l wywaru a do niego 2 szkl kaszy jaglanej.

20 min, potem dodałem krew, zmielone; mięso, 1 surowa cebula i tłuszcz, czosnek, pieprz, majeranek, sól , trochę swojskiej mieszanki grillowej i odrobinę oleju sezamowego dla podkreślenia orzechowej nuty.. nadmiar soli zbalansowany cukrem..  i ok. 1-2 szkl wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji. 

Suszona krew dodana oczywiście w sposób nieodpowiedni (proszek do gorącej kaszy i intensywne mieszanie).. za to smak jest + zrobił się fajny, niejednolity, marmurkowy kolorek hehehe 

 

post-52552-0-01441700-1432623374_thumb.jpg

 

Masa zapakowana w słoiki, pasteryzacja 40min. Dziś kolejne 20-30, żeby na spółdzielnię dotrwało ciut ciut :)

 

post-52552-0-13209800-1432623380_thumb.jpg

 

Jak mama wróciła poszedł od razu jeden, jeszcze gorący, słój. Bardzo smakowite na ciepło.. 

Zaskoczenie - przygotowałem jako dodatki cebulkę, kiszone ogórki, pomidorka, chrzan, keczup, musztardę, jakieś pikle... nic a nic nie trzeba było do szczęścia. Chyba będę przed podaniem słoiki podgrzewał. Pozdrawiam

 

post-52552-0-32875300-1432623385_thumb.jpg

 

Edit; na zimno też bardzo smaczna :) tak jak chciałem - smarowna, ale dość zwarta... coś pomiędzy kaszanką z niewystarczającą ilością skórek a pasztetową smarowną.. mniam! 

Edytowane przez PanBoczek

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/48/#findComment-427158
Udostępnij na innych stronach

 

 

tylko tym razem może sosy inne.

 

Bardzo dobry jest też koperkowy. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/48/#findComment-427234
Udostępnij na innych stronach

Borniaczkujem siem  :D 'piwne kąski' czyli podudzia z kuraka peklowane tydzień w 7% solance i słoninka na następną partię słońbasy... jakoś szybko ta pierwsza wyszła  :laugh: ale następna jeszcze lepsza będzie  :devil:

słoninkę zostawię w borniaku i ją jeszcze jutro popieszczę dymem.. a może i pojutrze ;) w końcu musi nadać smak wędzonki klejowi.. 

kolorek kuraka niby już ładny, ale potrzymam go jeszcze trochę ;) a cooo!  :laugh:

 

post-52552-0-62927700-1432908241_thumb.jpg

 

Borniaczek znalazł sobie miejsce w szopce wolno stojącej.. dymek ładnie ucieka przez rurę i jest gites :D

Zimą też wygodnie będzie tam wędzić.. 

Trochę niepokojący był płomień buchający z DG pod koniec (chwilę temu).. obstawiałbym, że to wina takiej osłonki na DG, która jest podobno nowością.. coś się pod nią zaczęło dziać - po zdjęciu osłonki, praktycznie od razu, wszystko wróciło do normy hmm 

temp. przy włączonym samym DG skoczyła do 55*C (spirala czyściutka, wszystko sprawne) dodatkowo ta osłonka uświniła całą część DG, który pokrywała  :hmm: chyba w przyszłości po prostu nie będę jej używał. Dureństwo jakieś  :laugh:

Nie wiem czy to miało coś wspólnego z szybkością 'uchodzenia' zrębków.. to co normalnie powinno styknąć na 8 godzin poszło w 3.. innego wyjaśnienia nie widzę. Miseczka z wodą szybciej zapełniała się średnio przepalonym materiałem. 

 

post-52552-0-68828900-1432908211_thumb.jpg

 

i krótki filmik poglądowy  :tongue: Pozdrawiam

 

https://youtu.be/2FSkdCjfAtQ

Edytowane przez PanBoczek

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/48/#findComment-427841
Udostępnij na innych stronach

Myślałem, że nie muszę... ale skoro muszę to z wielką radością.. 

Zapraszam WSZYSTKICH użytkowników Borniaka do dyskusji... temat tegoż dzieła się zawiesił... a ja.. cóż  

chcę wiedzieć to i owo o tym ustrojstwie!

Poza tym, że 'zepsuł się' przez udoskonalenie... (to są wszystko szczegóły techniczne, każdy zaradny człowiek to obejdzie)... chciałbym wiedzieć realnie co sądzicie o smaku i aromacie.. 

Tego na forum jeszcze nie czytałem... więc proszę Was o opinie. 

Jako, że sam używam.. nie wypowiem się. Swoje zdanie mam i jestem ciekaw Waszego.  Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/48/#findComment-427893
Udostępnij na innych stronach

Trochę niepokojący był płomień buchający z DG pod koniec (chwilę temu).. obstawiałbym, że to wina takiej osłonki na DG, która jest podobno nowością.. coś się pod nią zaczęło dziać - po zdjęciu osłonki, praktycznie od razu, wszystko wróciło do normy hmm 

 

Mam podobną opinię do Roberta co do tej osłonki. U mnie co prawda płomienia nie było, temperatura nie wzrosła, ale ... zabrudzenie GD było wyraźnie większe niż przy "starej" pracy. Zrębki także szybciej zużywały się.

Wyjaśnię u źródła i napiszę jaki jest cel jej stosowania.

 

Ps  ostatnie 2 wędzenie robiłem bez tej osłoni i wszytko było jak zawsze, po co ona więc jest :rolleyes:

Edytowane przez DZIADEK MACIEK

www.wedzarnie.com.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/48/#findComment-427944
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Co raz ktoś pyta "a co tam z borniaczkiem kombinujesz?"  :blush: no niewiele.. zatem zakupiłem filecik łososia.. taki po byku i jazda.. ości wyjęte, mieszanka 35g peklosoli i 8g cukru na kilogram ryby, ryba zasypana i 3 dni w lodówce. 

 

post-52552-0-40584400-1437047066_thumb.jpgpost-52552-0-63236400-1437046880_thumb.jpg

 

 

Odeszła +/- szklanka 'soków'.. łosoś prezentował się wyśmienicie i tak też smakował (próbowany na surowo po peklowaniu).

 

post-52552-0-55449300-1437046900_thumb.jpg

 

Osuszenie w borniaku z wentylatorkiem, 20 godzin zimnego dymu (przystawka do zimnego wędzenia)... od kiedy poszedł dym kawałki były suche.. sprawdzałem co jakiś czas papierowym ręczniczkiem, aż do godz. 21:00 - potem wędził się dalej przez noc już bez nadzoru. 

Temperatura w dzień w komorze to ok. 25*C, w nocy mniej - nad ranem było 17-18. 

Coś poszło bardzo nie tak - co nie zdarzało mi się przy normalnym wędzeniu  :hmm:

 

post-52552-0-46508600-1437046927_thumb.jpgpost-52552-0-13673000-1437046945_thumb.jpg

 

post-52552-0-53886800-1437046965_thumb.jpgpost-52552-0-60164200-1437046978_thumb.jpg

 

pomijam już fakt, że w nocy skapnęło gdzieniegdzie trochę smolistego płynu ;)

zaczynałem testowanie (rano) od brzuszka.. miałem nadzieję, że w grubszych kawałkach jest inaczej, ale niestety.. zdatne do jedzenia mięso jest pod okropna, niejadalną powłoką. 

 

post-52552-0-84431500-1437046988_thumb.jpgpost-52552-0-81910100-1437047006_thumb.jpg

 

Widać na zdjęciach - równomiernie ścięte białko.. ale zupełnie inaczej niż w przypadku skoków temperatury, których z resztą w borniaku z przystawką do zimnego wędzenia być nie może.. 

Wyglądają tak, jakby potrzymać je przez noc w soku z cytryny  :mad: wierzchnia warstwa jest jakby kwaśnym i gorzkim koncentratem 'aromatu wędzarniczego' z DG borniaka.. 

Czy to możliwe, żeby kwaśny i gryzący dym miał taki wpływ na rybę? Różnicę między tym a normalnym dymem czuć od razu - tzn przy otwieraniu wędzarni.. normalny dym, co jest normalne, dusi i piecze w oczy.. ale ten z DG wręcz piecze w gardło i płuca, nie ma przyjemnego zapachu a oczy drażni jak gaz pieprzowy. 

Gdyby kawałki łososia się pociły.. to byłoby jakieś wyjaśnienie i wskazówka.. 

 

Po okrojeniu wierzchniej warstwy wszystko jest jak zwykle.. konsystencja, smak.. i jest pyszne.  :thumbsup:

 

post-52552-0-24442300-1437047027_thumb.jpgpost-52552-0-43221600-1437046855_thumb.jpg

 

Proszę o jakieś sugestie dot. wędzenia łososia w borniaku... Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/48/#findComment-435437
Udostępnij na innych stronach

Nie zablokowały Ci się zrębki w Borniaku i spalałeś już spalone ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/48/#findComment-435439
Udostępnij na innych stronach

Nie chodzi o zablokowanie. Zrębki się zapaliły i to pewnie nie jeden raz. Nie wolno zostawiać Borniaka bez nadzoru szczególnie podczas wędzenia zimnego.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/48/#findComment-435441
Udostępnij na innych stronach

Robert dym z tego konkretnego DG czy wędzisz bezpośrednio czy z przystawką jest dokładnie taki sam różnica jest taka że grzałka DG nie nagrzewa komory ... ;) W przypadku Borniaka nie stawiam na nadmiar dymu bo jego nie ma duzo - stawiam na kiepski przepływ dymu w całej komorze i przez to wsad się "kisił" ;)

Następnym razem uchyl lekko drzwiczki i ni kładź łososia tylko go powieś lepiej się wędzi i nie bedzie niespodzianek smolistych ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/48/#findComment-435442
Udostępnij na innych stronach

Bardzo często, zwłaszcza jeśli nie czyści się grzałek i sprężynki dymogeneratora, na jego końcówce dochodzi do zapalenia się zrębek. Powstający płomień podnosi dość drastycznie temperaturę w komorze i jeśli brak nadzoru, to nasza robota jest zmarnowana. 


Roger, często wędzę w Borniaku polędwiczki i polędwice na zimno i nie stwierdziłem jakiegokolwiek problemu z przepływem dymu, czy powietrza.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/48/#findComment-435443
Udostępnij na innych stronach

Stawiam na za mały przepływ dymu i może za bardzo wilgotne zrębki.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/48/#findComment-435445
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie zablokowały Ci się zrębki w Borniaku i spalałeś już spalone ?

poszedłem sprawdzić, żeby jak najlepiej odpowiedzieć... rano zerknąłem tylko, ze zeszła mniej więcej zakładana ilość zrębek. Tak było.. 

Z jednej strony sprężyny zrębki były jakby bardziej spalone niż z drugiej (w chwili wyjmowania DG przed chwilą), ale bez przesady.. w sumie to chyba 3 lub 4 wędzenie na tym DG.. Jutro usiądę nad nim i popatrzę dokładnie jak pracuje na świeżym powietrzu. 

 

 

Zrębki się zapaliły i to pewnie nie jeden raz. Nie wolno zostawiać Borniaka bez nadzoru szczególnie podczas wędzenia zimnego.

:facepalm: o kurczę... myślałem, że to cała radość i innowacyjność borniaków.. że można je napełnić zrębkami i na te 8-9 godzin zostawić ;/ 

Sprężynę z nagaru i grzałkę czyszczę po każdym użyciu a wczoraj wieczorem wyczyściłem przed nocką, ponieważ producent zaleca chyba oczyszczanie co 8 godzin? Ogromne zasmolenie i płomień miałem tylko przy ten nowatorskiej pokrywce, bez niej tego nie zauważyłem

 

 

stawiam na kiepski przepływ dymu w całej komorze i przez to wsad się "kisił"

to miałoby sens.. czasem zdarzają się.. jakby to nazwać - prądy zwrotne, czkawka? kiedy dym nie płynie do komory i rurą do komina tylko  próbuje wrócić w stronę zrębek.. może to kwestia nagłych podmuchów wiatru w 'rurę wydechową'? Wszystko jest ustawione tak, że ciepły dym powinien przemieszczać się cały czas w górę. 

Na uchylenie drzwiczek bym nie wpadł :) wypróbuję patent.. 

 

 

Stawiam na za mały przepływ dymu i może za bardzo wilgotne zrębki.

zrębki oryginalne, wydają się być suchutkie.. ale kto wie :)

 

Dzięki za dobre rady :) może wypróbuję za jakiś czas na trochę mniejszej ilości surowca.. Pozdrawiam 

 

 

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/48/#findComment-435449
Udostępnij na innych stronach

Dwie rzeczy mi wpadły jeszcze do głowy, mianowicie :) 

1. Odcięta otoczka jest niejadalna.. ale tylko przez swoją intensywność (chyba).. zalałem ją octem jabłkowym i spirytusowym 4-1.. może wyjdzie fajny rybno-wędzony ocet do dressingów czy przetworów np. z cukinii.. i słono-kwaśne rybne kąski.. kto wie do czego hehe 

Ciekawi mnie jedna rzecz - takie zakiszone w wędzarni mięso nie przedstawia żadnych negatywnych właściwości? 

2. Kawałki leżą popakowane próżniowo - czy zostawić je tak i odkrawać otoczkę przed jedzeniem czy może rozpakować je, odkroić i zapakować ponownie? 

Czy ten smak i kwasowość nie będą przenikały zanadto wgłąb ryby? (do smacznego 'miąższu') Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/48/#findComment-435455
Udostępnij na innych stronach

Robert - przy ostatnim wędzeniu łososia miałem dokładnie to samo, a ...

łososie wędzę od bardzo długo (prawie 30 lat), w Borniaku już prawie 5 lat i taki przypadek wydarzył się pierwszy raz. Danuśka mówi ...coś Ty narobił, jaki eksperyment wprowadziłeś...

Zrębki nie zapaliły się na 1000 %, dym przepływał właściwie, GD mam czyszczony regularnie. Temp nie przekroczyła 23 st.

Ogólnie to ryba wyszła smakowicie, gdyby tylko nie ta "skóra".

 

roger - płat łososia wieszać ?   nie spłynie ?    kiedyś poszedłem sprawdzić efekty wędzenia łososia na ciepło, nie znalazłem ryby, na dnie leżała, a skóra wisiała na miejscu

www.wedzarnie.com.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/48/#findComment-435456
Udostępnij na innych stronach

 

 

Robert - przy ostatnim wędzeniu łososia miałem dokładnie to samo, a ... łososie wędzę od bardzo długo (prawie 30 lat), w Borniaku już prawie 5 lat i taki przypadek wydarzył się pierwszy raz. Danuśka mówi ...coś Ty narobił, jaki eksperyment wprowadziłeś... Zrębki nie zapaliły się na 1000 %, dym przepływał właściwie, GD mam czyszczony regularnie. Temp nie przekroczyła 23 st. Ogólnie to ryba wyszła smakowicie, gdyby tylko nie ta "skóra".

:laugh:  :laugh:  :laugh:  takie to moje szczęście  :tongue: i talent  :cool: Ty pracowałeś na to 30 lat a mi wyszło za pierwszym razem hahaha ^^ 

trzeba będzie jakoś rozwikłać tą zagadkę :) dzięki Przyjacielu za podtrzymanie na duchu  :D

nie poddajemy się! łososika tego się wszamie to inny pójdzie na warsztat  :thumbsup:

Szkoda jednakowoż, że lepiej się wędzą powieszone :P szczególnie to mi się w borniakach podobało.. półeczka.. można elegancko położyć filecik i po sprawie hehe Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/48/#findComment-435460
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.