jumbo Opublikowano 15 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 15 Maja 2012 1 litr spirtu 96% plus 1 kg cukru daje 1,6 litra roztworu o mocy 60% czy powyższe wyliczenie jest słuszne także dla miodu? W założeniu musisz znać objętość drugiego czynnika - w Twoim przypadku miodu. Jeżeli 1 kg miodu ma objętość 0,6 litra to wyliczenie jest poprawne Jeżeli jednak ma np. 0,8 litra to moc wyniesie 53,3% moc w % ____________ (obj 1 + obj 2) Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/9/#findComment-217938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 15 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 15 Maja 2012 czy powyższe wyliczenie jest słuszne także dla miodu?wyczytalem ze 100g miodu ma obj. 74.2 ml http://puszka.pl/txt/przelicznik.jsp ale znowu trzebaby wziąć pod uwagę, że miód jest średnio o 30% mniej słodki niż cukier i dalej można sie bawić w obliczenia bez końca :grin: Jedno jest pewne - miód nadaje szlachetności nalewce aczkolwiek pewnie nie do kazdej pasuje.. Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/9/#findComment-217968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 15 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 15 Maja 2012 Jedno jest pewne - miód nadaje szlachetności nalewce aczkolwiek pewnie nie do kazdej pasuje.. PozdrawiamRobert zostaw te dywagacje :tongue: i bierz się za wedzenie. :grin: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/9/#findComment-217970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 15 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 15 Maja 2012 kostek61, po to tu jestem w sumie :grin: dziś kupiłem beczki, łądne czyste... troszke je jutro wymyje i będe sie bawił Dziś powstał zaczątek swojskiego zielnika na balkonie ^^ na razie rozmaryn, tymianecz cytrynowy i szałwia ananasowa (naprawde w pierwszej chwili ma smak ananasa xD ) Skonany jestem :P na razie lus blus Pozdrawiam http://img696.imageshack.us/img696/631/40830105.jpg http://img252.imageshack.us/img252/4135/13674432.jpg (balon 54l wlazł w kadr :lol: ) Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/9/#findComment-217972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 15 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 15 Maja 2012 ale znowu trzebaby wziąć pod uwagę, że miód jest średnio o 30% mniej słodki niż cukierale co ma piernik do wiatraka? -mowa jest nie o "poziomie słodkości", tylko o objętości a to zupełnie insza para kaloszy :tongue: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/9/#findComment-217975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 15 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 15 Maja 2012 abratek, no jeżeli chcemy dosłodzić nalewkę to będziemy potrzebować więcej miodu niż gdybyśmy brali cukier.. taka mała dygresja :P Dla mnie to bylaby cenna uwaga, że na 1l spirytusu muszę wziąć jakieś 30% więcej miodu i na dodatek o większej objętości niż cukier ^^ zmniejszy to też moc nalewki.. ale to wszystko retoryka :P w praktyce mało kto mierzy ile dosładza.. robi syrop i dolewa aż będzie po jego myśli i tyle powtarzalność produkty w takich wypadku zależy jedynie od smaku i doświadczenia producenta hehe :grin: P.S. uff juz myślałem, że będzie koment "Boczku przecież te beczki nie nadają sie na wędzarnie!" xD hahaha Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/9/#findComment-217979 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 15 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 15 Maja 2012 Panie Boczku rozmowa w temacie była o objętościach dlatego nic tu nam miód i jego słodkosć nie pasuje :tongue: natomiast.... skoro miód ciężkim jest ale zarazem mniej słodkim to logicznym jest że mniej on "rozcieńczy" alkoholum niźli sacharoza w czystey postaci :lol: będzie to tak mała różnica ze aż niezauważalna w stosunku do wspomnianego cukru Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/9/#findComment-217981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 15 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 15 Maja 2012 jeżeli 1 kg miodu ma 0,742 litra to 96____ =55,1% 1,000 + 0,742 uwzględniając podaną mniejszą o 30% słodkość miodu 1,3 kg miodu to 0,965 litra 96______ =48,9% 1,000+0,965 moc akurat ale i tak najlepiej wszystko się miesza na smak :tongue: i próbowanie Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/9/#findComment-217985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 15 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 15 Maja 2012 uff juz myślałem, że będzie koment "Boczku przecież te beczki nie nadają sie na wędzarnie!"lepsze by były z przetłoczeniami - karbami - są sztywniejsze po czym są? czym pokryte wewnątrz? i tak musisz wypalić dolne dno wytnij z z 5 - 10 centymetrowym zapasem - będzie sztywniejsza z tego co wytniesz zrób deflektor A po co 2 sztuki??????? Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/9/#findComment-218006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 15 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #210 Opublikowano 15 Maja 2012 A po co 2 sztuki??????? A ja wiem bo Pan Boczek pisał na SB :lol: :lol: On se grilla będzie robił :wink: Taki spryciarz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/9/#findComment-218008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 16 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #211 Opublikowano 16 Maja 2012 lepsze by były z przetłoczeniami - karbami - są sztywniejszeoj sztywności im nie brakuje solidne są - można by czołg zrobić po czym są?nie jestem pewien.. przy odbiorze miałęm dopytać, ale akurat nie było sprzedającego, tylko jego żona która sie spieszyła do pracy i nie wiedziałą ale nie pachną niczym.. w środku są czyściutkie, chyba po jakichś spożywczych rzeczach. czym pokryte wewnątrz?jedna lśniąco srebrna druga beżowa :lol: ..a skad mam wiedzieć :grin: na wszelki wypadek na wędzarnie wezme tą pierwszą częściej będe używał niż grilla.. tomaj77, ano masz racje :P chociaż jak popatrzyłem na rozmiar tej beczki... i pomyślałęm, że to ma być grill.. :lol: będe mógł tam prosiaka w całości upiec :devil: Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/9/#findComment-218079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zigo Opublikowano 16 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #212 Opublikowano 16 Maja 2012 Panie B. tak czy inaczej radzę dobrze wypalić od środka, no i czy dzisiaj wieczorem będą już foty gotowej wędzarki......Do roboty młodzieży..... :grin: :tongue: Pozdr. Cytuj ZIGO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/9/#findComment-218080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 16 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #213 Opublikowano 16 Maja 2012 zigo, dziś to napewno nie bo pada wole poczekać na umiarkowane słoneczko i z przyjemnością wykopać palenisko, wynieść beczke na podjazd i spokojnie ją pociąć, powiercić.. a nie tam w półcieniu ;D Beczułkę przepale napewno chociaż korci mnie.. oj korci.. żeby coś tam już pod koniec przepalania wsadzić :lol: Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/9/#findComment-218085 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zigo Opublikowano 16 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #214 Opublikowano 16 Maja 2012 PBoczku, zrób tak - śmignij do masarni czy rzeznika po jakiś materiał na wędzonki, zapekluj powiedzmy na 7 dni i hehe w ciągu tych 7 dni temat będziesz musiał załatwić. Pod presją podobno skuteczniej się działa. Pamiętaj że z wykonanej wędzarki i wyrobów zostaniesz surowo oceniony przez kolegów z WB. :grin: :grin: :grin: Cytuj ZIGO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/9/#findComment-218088 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 16 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #215 Opublikowano 16 Maja 2012 Pamiętaj że z wykonanej wędzarki i wyrobów zostaniesz surowo oceniony przez kolegów z WB. :grin: :mrgreen: :grin: Może nawet odbędzie się wizja lokalna :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/9/#findComment-218092 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 16 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #216 Opublikowano 16 Maja 2012 Pamiętaj że z wykonanej wędzarki i wyrobów zostaniesz surowo oceniony przez kolegów z WB. :grin: :mrgreen: :grin: Może nawet odbędzie się wizja lokalna :grin: i próby organoleptyczne..... płynów wszelakich również Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/9/#findComment-218132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 19 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #217 Opublikowano 19 Maja 2012 Jakby ktoś po obejrzeniu zdjęć, wnikliwie zauważył - niespodzianka :!: - nie jestem złotą rączką HAHAHAHAHAHA :lol: Zaczynało się nieźle.. a teraz wygląda żałośnie, jakby 2 latek sie bawił :blush: Na razie więc zakryłem to czarną folią i zapieczętowałem cegłówkami.. wygląda jak grób yhhh Wszelkie uwagi (oj będzie tego ;/) mile widziane :grin: Dalsza część prac jutro.. może wujka poprosze o pomoc :P Pozdrawiam http://img254.imageshack.us/img254/8231/wdzo.jpg http://img525.imageshack.us/img525/4075/wdz1.jpg Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/9/#findComment-218666 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 19 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #218 Opublikowano 19 Maja 2012 Zaczynało się nieźle.. a teraz wygląda żałośnie, jakby 2 latek sie bawiłNie przesadzaj, najważniejsze że zacząłeś wędzarnie robić. Dalej samo pójdzie :wink: Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/9/#findComment-218669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #219 Opublikowano 19 Maja 2012 Ta wędzarnia nie będzie miała ciągu, albo będzie bardzo słaby.Rura dymowa wychodząca z paleniska musi być na górze paleniska a nie tak jak jest na zdjęciu.Koniecznie podnieś rurę w palenisku.Po drugie musisz dodatkową rurą od spodu paleniska naprzeciwko rury dymowej doprowadzić powietrze Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/9/#findComment-218670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zigo Opublikowano 19 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #220 Opublikowano 19 Maja 2012 Panie Boczku ile rura ma długości? Cytuj ZIGO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/9/#findComment-218679 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 19 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #221 Opublikowano 19 Maja 2012 Nie przesadzaj, najważniejsze że zacząłeś wędzarnie robić. Dalej samo pójdzie :grin: oby oby... Rura dymowa wychodząca z paleniska musi być na górze paleniska a nie tak jak jest na zdjęciu.Koniecznie podnieś rurę w palenisku.Jak zawsze masz rację tylko, że głowie sie nadal nad samym paleniskiem.. mianowicie - czy jest wystarczająco pojemne, żeby zmieścił się z nim dymiący opał i został jeszcze spory zapas do ścianek.. Wkopanie blachy w ziemię to chyba nie najlepszy pomysł, ale cóż, pożyjemy zobaczymy Jutro jeszcze pomyślę i będe dalej kombinował Troche problematyczne wydaje mi się robienie dopływu powietrza do paleniska.. może spróbować najpierw uchylonej klapy na górze? Większość pomysłów zostanie zweryfikowana przy przepalaniu paleniska i beczki hehe będe miał możliwość poprawić niedociągnięcia.. P.S. czy nieszczelne palenisko to duży problem? tj. kiedy jest możliwość, że wsypie się tam troche ziemii? :P nad tym też będe musiał się zastanowić.. Pozdrawiam Edit: Zigo rura ma 1m Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/9/#findComment-218681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #222 Opublikowano 19 Maja 2012 Troche problematyczne wydaje mi się robienie dopływu powietrza do paleniska.. może spróbować najpierw uchylonej klapy na górze?Kiepski pomysł.Albo rurę z paleniskiem zrób na powierzchni ,albo musisz doprowadzić powietrze bo to nie będzie działać.Brak tlenu = brak spalania.Jak dasz klapę od góry to jak powietrze dotrze do dna paleniska.Zanim zacząłeś kombinować to widać ,że nie poczytałeś uważnie o budowie wędzarni.A tyle już na ten temat napisano a Ty powielasz błędy które już były. [ Dodano: Sob 19 Maj, 2012 20:18 ]P.S. czy nieszczelne palenisko to duży problem?Lepiej żeby było szczelne. [ Dodano: Sob 19 Maj, 2012 20:37 ]Naszukałem się ,ale znalazłem.Na wierzchu to tak mniej więcej powinno wyglądać. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/9/#findComment-218685 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #223 Opublikowano 19 Maja 2012 Nad czym tak kombinujesz ?Obniż palenisko tak aby wylot dymu był na samej górze.Na palenisko możesz prowizorycznie nałożyć blachę zostawiając luz na dopływ powietrza po przeciwnej stronie od wylotu i możesz zadymiać ! :grin:Blachą będziesz mógł regulować ilość powietrza dochodzącego do paleniska. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/9/#findComment-218700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 19 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #224 Opublikowano 19 Maja 2012 PanBoczek, widzę że masz dostęp do cegieł, więc po co kanał i kombinacje? Nie prościej było bezpośrednio pod beczką zrobić palenisko ... ? Arkadiusz ma rację z ułożeniem rury względem paleniska i "napowietrzeniem" z zewnątrz .... Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/9/#findComment-218701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 19 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #225 Opublikowano 19 Maja 2012 HerrBoczku ,widać ,że nie pałasz miłością do wędzenia , bo nie wiesz jaki to or.....mSkoro nie wiesz jak i co , to zrób jak myth mówi , a później będziemy dalej kombinować Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/9/#findComment-218705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.