Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Zrobiłem wędzonkę z mięśni łopatki i okrywającą ją słoniną,wyrób wędzony i parzony.

wyroby super, fotki fajne...  A GDZIE PRZEPISY na te dobroci ? :)

 

Driven Like The Snow

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/30/#findComment-470021
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 949
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

A GDZIE PRZEPISY
Tą szynkę z łopatki robisz tak samo jak z innych  mięśni szynek właściwych ta sama technologia,peklowanie,wędzenie i parzenie.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/30/#findComment-470139
Udostępnij na innych stronach

Zatem łopatka z tłuszczykiem to kolejny (a właściwie pierwszy) wyrób na liście: must to do

Tylko gdzie ja dostane taką piękną, chyba tylko na zamówienie spod lady „Politechnik” lub „Poradnik Speleologiczny” :D

 

ps

tak przeglądam Twój kącik i co strona to bardziej zazdroszczę...masz chłopie talent do wyrobów

 

Driven Like The Snow

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/30/#findComment-470495
Udostępnij na innych stronach

 

 

co strona to bardziej zazdroszczę
Masz szczęście,jest na forum od kogo się uczyć,tylko czytać i jak co to pytać,nie święci garnki lepią :) .

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/30/#findComment-470591
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Kolejna lisiecka i wędzonki.

 

post-41979-0-05223000-1454602364_thumb.jpg

 

post-41979-0-42105100-1454602391_thumb.jpg

 

post-41979-0-85219600-1454602548_thumb.jpg

 

 

post-41979-0-90771800-1454602414_thumb.jpg

Edytowane przez kostek61

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/30/#findComment-473293
Udostępnij na innych stronach

Kostek, a ta wedzonka w calosci z tym pieknym tluszczykiem dlaczego sie nie kroi jeszcze?  Pieknosci panie, pieknosci  :clap:  :clap:  :clap:  :clap:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/30/#findComment-473357
Udostępnij na innych stronach

I jak

Dzięki electro :)

 

z tym pieknym tluszczykiem dlaczego sie nie kroi jeszcze?

 

też bym chętnie w przekroju zobaczył
Jeszcze nie czas ,dojrzewa :)

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/30/#findComment-473435
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kolejna lisiecka i wędzonki.

Bardzo apetycznie wygląda szczególnie ta lisiecka. :clap: :clap: :clap:

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/30/#findComment-473436
Udostępnij na innych stronach

Wołowina była dzisiaj wydawana w kuchni :)

 

post-41979-0-42482600-1454861479_thumb.jpg

 

post-41979-0-98500700-1454861499_thumb.jpg

 

Jeszcze chleb żytnio-pszenny na zakwasie upiekłem.

 

post-41979-0-98532500-1454861540_thumb.jpg

Edytowane przez kostek61

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/30/#findComment-473888
Udostępnij na innych stronach

Smaczna wolowinka :thumbsup:   :)  u nas tez wolowinka tylko ze sloika bo trzeba bylo posmakowac domowe wyroby sloikowe :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/30/#findComment-473892
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jeszcze chleb żytnio-pszenny na zakwasie upiekłem.
 

 Brawo Kostek  :clap:  Dlugo juz pieczesz chleby?

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/30/#findComment-473921
Udostępnij na innych stronach

 

 

Smaczna wolowinka
Zgadza się,bardzo lubię i często robię :)

 

Dlugo juz pieczesz chleby?
Teraz od trzech miesięcy,tak co drugi,trzeci dzień.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/30/#findComment-473997
Udostępnij na innych stronach

 

 

Teraz od trzech miesięcy,tak co drugi,trzeci dzień.

 Pozniej Tobie przejdzie. Bedziesz robil raz na tydzien ;)  :D  

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/30/#findComment-474508
Udostępnij na innych stronach

 

Teraz od trzech miesięcy,tak co drugi,trzeci dzień.

 Pozniej Tobie przejdzie. Bedziesz robil raz na tydzien ;)  :D  

 

Temat mi znany,przechodzę go co jakiś czas  :P

Edytowane przez kostek61

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/30/#findComment-474653
Udostępnij na innych stronach

Karkówka podsuszana w posypce z pieprzu,papryki i czosnku.Karkówka zapeklowana peklosolą w dawce 35g na 1 kg i cukrem 2 g. na 1 kg przez 6 dni w lodówce,potem obtoczona przyprawami ,zawinięta w materiał z bawełny i włożona w siatkę.Ta na zdjęciach wisiała 14 dni.

 

Tu jeszcze w ubranku.

 

post-41979-0-92119200-1455382120_thumb.jpg

 

Po przekrojeniu.

 

post-41979-0-72821400-1455382132_thumb.jpg

 

post-41979-0-81687900-1455382178_thumb.jpg

 

post-41979-0-59314500-1455382202_thumb.jpg

Edytowane przez kostek61

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/30/#findComment-475586
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ładnie wygląda, ale czy nie jest za twarda?.Moja w soli ( 50 g/kg) i przyprawach leży w chłodni dwa tygodnie, wisi następne dwa w piwnicy w temp.12ºC i ponownie w chłodni następne dwa.Razem 6 tygodni.Po tym czasie rozpływa się w ustach.Jak robiłem wszystkie trzy etapy po 7 dni to była twarda.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/30/#findComment-475600
Udostępnij na innych stronach

Kostek, ja dopiero oko otworzylam, a tutaj takie cos pokazujesz. Piekna karkoweczka, :thumbsup:  :clap:  :clap:  chyba jednak te 2 dni podrozy bedzie ok aby zaczac probowac wszystkiego u ciebie  ;)  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/30/#findComment-475636
Udostępnij na innych stronach

Kostek ta karkówka wygląda zarąbiście . Iście medalowa wędlinka :)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/30/#findComment-475643
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale czy nie jest za twarda?
Jest akurat ,wcale nie twarda,zdaję sobie sprawę że nie jest to w moim wykonaniu wędlina dojrzewająca i Twoja posiada lepsze ,,parametry,,ale spoko jestem zadowolony ,dlatego też napisałem że to karkówka podsuszana :)

 

az

 

tutaj takie cos pokazujesz

 

ta karkówka
Dziewczyny dzięki :) staram się :) .

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/30/#findComment-475651
Udostępnij na innych stronach

 

 

Karkówka zapeklowana peklosolą w dawce 35g na 1 kg

 

Moja w soli ( 50 g/kg)

Duża rozbieżność w ilości (peklo)soli  - ja daję zwykle w granicach 30g/kg .  Mam obawy,  że 50g/kg spowoduje bardzo wysoką słoność wyrobu :cry:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/30/#findComment-475664
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.