kostek61 Opublikowano 7 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #726 Opublikowano 7 Lutego 2016 (edytowane) Wołowina była dzisiaj wydawana w kuchni Jeszcze chleb żytnio-pszenny na zakwasie upiekłem. Edytowane 7 Lutego 2016 przez kostek61 Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/30/#findComment-473888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 7 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #727 Opublikowano 7 Lutego 2016 Smaczna wolowinka u nas tez wolowinka tylko ze sloika bo trzeba bylo posmakowac domowe wyroby sloikowe Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/30/#findComment-473892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 7 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #728 Opublikowano 7 Lutego 2016 Jeszcze chleb żytnio-pszenny na zakwasie upiekłem. Brawo Kostek Dlugo juz pieczesz chleby? Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/30/#findComment-473921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 8 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #729 Opublikowano 8 Lutego 2016 Smaczna wolowinka Zgadza się,bardzo lubię i często robię Dlugo juz pieczesz chleby? Teraz od trzech miesięcy,tak co drugi,trzeci dzień. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/30/#findComment-473997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #730 Opublikowano 10 Lutego 2016 Teraz od trzech miesięcy,tak co drugi,trzeci dzień. Pozniej Tobie przejdzie. Bedziesz robil raz na tydzien Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/30/#findComment-474508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 10 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #731 Opublikowano 10 Lutego 2016 (edytowane) Teraz od trzech miesięcy,tak co drugi,trzeci dzień. Pozniej Tobie przejdzie. Bedziesz robil raz na tydzien Temat mi znany,przechodzę go co jakiś czas :P Edytowane 10 Lutego 2016 przez kostek61 Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/30/#findComment-474653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 13 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #732 Opublikowano 13 Lutego 2016 (edytowane) Karkówka podsuszana w posypce z pieprzu,papryki i czosnku.Karkówka zapeklowana peklosolą w dawce 35g na 1 kg i cukrem 2 g. na 1 kg przez 6 dni w lodówce,potem obtoczona przyprawami ,zawinięta w materiał z bawełny i włożona w siatkę.Ta na zdjęciach wisiała 14 dni. Tu jeszcze w ubranku. Po przekrojeniu. Edytowane 13 Lutego 2016 przez kostek61 Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/30/#findComment-475586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #733 Opublikowano 13 Lutego 2016 Bardzo ładnie wygląda, ale czy nie jest za twarda?.Moja w soli ( 50 g/kg) i przyprawach leży w chłodni dwa tygodnie, wisi następne dwa w piwnicy w temp.12ºC i ponownie w chłodni następne dwa.Razem 6 tygodni.Po tym czasie rozpływa się w ustach.Jak robiłem wszystkie trzy etapy po 7 dni to była twarda. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/30/#findComment-475600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #734 Opublikowano 13 Lutego 2016 Piekna az slinka leci :clap: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/30/#findComment-475611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #735 Opublikowano 13 Lutego 2016 Kostek, ja dopiero oko otworzylam, a tutaj takie cos pokazujesz. Piekna karkoweczka, chyba jednak te 2 dni podrozy bedzie ok aby zaczac probowac wszystkiego u ciebie Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/30/#findComment-475636 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #736 Opublikowano 13 Lutego 2016 Kostek ta karkówka wygląda zarąbiście . Iście medalowa wędlinka Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/30/#findComment-475643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 13 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #737 Opublikowano 13 Lutego 2016 ale czy nie jest za twarda? Jest akurat ,wcale nie twarda,zdaję sobie sprawę że nie jest to w moim wykonaniu wędlina dojrzewająca i Twoja posiada lepsze ,,parametry,,ale spoko jestem zadowolony ,dlatego też napisałem że to karkówka podsuszana az tutaj takie cos pokazujesz ta karkówka Dziewczyny dzięki staram się . Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/30/#findComment-475651 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #738 Opublikowano 13 Lutego 2016 Jacku jesteś " Mistrzem" ... Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/30/#findComment-475655 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #739 Opublikowano 13 Lutego 2016 Podpinam się pod komentarz halusi! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/30/#findComment-475662 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #740 Opublikowano 13 Lutego 2016 Karkówka zapeklowana peklosolą w dawce 35g na 1 kg Moja w soli ( 50 g/kg) Duża rozbieżność w ilości (peklo)soli - ja daję zwykle w granicach 30g/kg . Mam obawy, że 50g/kg spowoduje bardzo wysoką słoność wyrobu Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/30/#findComment-475664 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 13 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #741 Opublikowano 13 Lutego 2016 Mam obawy, że 50g/kg spowoduje bardzo wysoką słoność wyrobu Też tak mi się wydaje,ale każdy ma swój ,próg,, słoności,, ,chociaż przy wędlinach dojrzewających w miarę i dojrzewania słoność przestaje dominować i smak staje się swoisty dla wędlin dojrzewających.dla mnie rewelka Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/30/#findComment-475671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #742 Opublikowano 13 Lutego 2016 chociaż przy wędlinach dojrzewających w miarę i dojrzewania słoność przestaje dominować i smak staje się swoisty dla wędlin dojrzewających Tak - ale 50g? Ktoś ma smaka na snaka, też słony jak.... Po przekrojeniu. Młoda jeszcze.... , surowa i świeża.... Taką też lubię.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/30/#findComment-475684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazior83 Opublikowano 14 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #743 Opublikowano 14 Lutego 2016 Kolejna lisiecka i wędzonki. Krakowska wg twojego przepisu w miarę ogarnięta, to teraz cza sie zabrać za Lisiecką bo wygląda bajecznie Cytuj Piwo jest dobre ale piwa są lepsze MOJE MASZKETY ---> https://www.facebook.com/pages/Kaziorowe-maszkety/107837452882778Pozdrawiom Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/30/#findComment-475704 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #744 Opublikowano 14 Lutego 2016 Mam obawy, że 50g/kg spowoduje bardzo wysoką słoność wyrobu Nie jest tak źle.Każdy ma swój próg słoności a poza tym w miarę wydłużania procesu słoność zanika na rzecz innych smaków. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/30/#findComment-475714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 14 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #745 Opublikowano 14 Lutego 2016 Ale też i wzrasta wskutek utraty masy mięsa. Ale jak przedmówcy mówią różne są odczucia/gusty słoności, i jak autorowi wędliny smakuje czemu nie Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/30/#findComment-475724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 14 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #746 Opublikowano 14 Lutego 2016 teraz cza sie zabrać za Lisiecką Bierz się,nie można stać w miejscu,Ty i tak masz szeroki repertuar wyrobów i to nie tylko wędlin Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/30/#findComment-475789 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eMKa Opublikowano 14 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #747 Opublikowano 14 Lutego 2016 wisiała 14 dni Tak nieśmiało się spytam - w jakiej temperaturze- czy po wyjęciu z peklowania obmywasz przed przyprawami Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/30/#findComment-475880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 14 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #748 Opublikowano 14 Lutego 2016 w jakiej temperaturze - czy po wyjęciu z peklowania obmywasz przed przyprawami Wisiała w kuchni w temp ok 18 st ale zwróć też uwagę ,że była owinięta płótnem bawełnianym i dopiero włożona w siatkę,co spowalniało obsychanie.W czasie peklowania w lodówce na początku odlewałem wydzielającą się wodę i przewracałem na drugą stronę,po 6 dniach bez obmywania nacierasz przyprawami które lubisz i w ubranko,następnie wieszasz. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/30/#findComment-475889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eMKa Opublikowano 14 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #749 Opublikowano 14 Lutego 2016 Dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/30/#findComment-475922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 25 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #750 Opublikowano 25 Lutego 2016 Chleb pszenno-żytni na zakwasie. Mielona z udzca indyczego z szynkowara. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/30/#findComment-479573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.