Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wołowina była dzisiaj wydawana w kuchni :)

 

post-41979-0-42482600-1454861479_thumb.jpg

 

post-41979-0-98500700-1454861499_thumb.jpg

 

Jeszcze chleb żytnio-pszenny na zakwasie upiekłem.

 

post-41979-0-98532500-1454861540_thumb.jpg

Edytowane przez kostek61

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/30/#findComment-473888
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 938
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Smaczna wolowinka :thumbsup:   :)  u nas tez wolowinka tylko ze sloika bo trzeba bylo posmakowac domowe wyroby sloikowe :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/30/#findComment-473892
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jeszcze chleb żytnio-pszenny na zakwasie upiekłem.
 

 Brawo Kostek  :clap:  Dlugo juz pieczesz chleby?

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/30/#findComment-473921
Udostępnij na innych stronach

 

 

Smaczna wolowinka
Zgadza się,bardzo lubię i często robię :)

 

Dlugo juz pieczesz chleby?
Teraz od trzech miesięcy,tak co drugi,trzeci dzień.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/30/#findComment-473997
Udostępnij na innych stronach

 

 

Teraz od trzech miesięcy,tak co drugi,trzeci dzień.

 Pozniej Tobie przejdzie. Bedziesz robil raz na tydzien ;)  :D  

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/30/#findComment-474508
Udostępnij na innych stronach

 

Teraz od trzech miesięcy,tak co drugi,trzeci dzień.

 Pozniej Tobie przejdzie. Bedziesz robil raz na tydzien ;)  :D  

 

Temat mi znany,przechodzę go co jakiś czas  :P

Edytowane przez kostek61

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/30/#findComment-474653
Udostępnij na innych stronach

Karkówka podsuszana w posypce z pieprzu,papryki i czosnku.Karkówka zapeklowana peklosolą w dawce 35g na 1 kg i cukrem 2 g. na 1 kg przez 6 dni w lodówce,potem obtoczona przyprawami ,zawinięta w materiał z bawełny i włożona w siatkę.Ta na zdjęciach wisiała 14 dni.

 

Tu jeszcze w ubranku.

 

post-41979-0-92119200-1455382120_thumb.jpg

 

Po przekrojeniu.

 

post-41979-0-72821400-1455382132_thumb.jpg

 

post-41979-0-81687900-1455382178_thumb.jpg

 

post-41979-0-59314500-1455382202_thumb.jpg

Edytowane przez kostek61

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/30/#findComment-475586
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ładnie wygląda, ale czy nie jest za twarda?.Moja w soli ( 50 g/kg) i przyprawach leży w chłodni dwa tygodnie, wisi następne dwa w piwnicy w temp.12ºC i ponownie w chłodni następne dwa.Razem 6 tygodni.Po tym czasie rozpływa się w ustach.Jak robiłem wszystkie trzy etapy po 7 dni to była twarda.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/30/#findComment-475600
Udostępnij na innych stronach

Kostek, ja dopiero oko otworzylam, a tutaj takie cos pokazujesz. Piekna karkoweczka, :thumbsup:  :clap:  :clap:  chyba jednak te 2 dni podrozy bedzie ok aby zaczac probowac wszystkiego u ciebie  ;)  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/30/#findComment-475636
Udostępnij na innych stronach

Kostek ta karkówka wygląda zarąbiście . Iście medalowa wędlinka :)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/30/#findComment-475643
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale czy nie jest za twarda?
Jest akurat ,wcale nie twarda,zdaję sobie sprawę że nie jest to w moim wykonaniu wędlina dojrzewająca i Twoja posiada lepsze ,,parametry,,ale spoko jestem zadowolony ,dlatego też napisałem że to karkówka podsuszana :)

 

az

 

tutaj takie cos pokazujesz

 

ta karkówka
Dziewczyny dzięki :) staram się :) .

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/30/#findComment-475651
Udostępnij na innych stronach

 

 

Karkówka zapeklowana peklosolą w dawce 35g na 1 kg

 

Moja w soli ( 50 g/kg)

Duża rozbieżność w ilości (peklo)soli  - ja daję zwykle w granicach 30g/kg .  Mam obawy,  że 50g/kg spowoduje bardzo wysoką słoność wyrobu :cry:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/30/#findComment-475664
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mam obawy, że 50g/kg spowoduje bardzo wysoką słoność wyrobu :cry:
Też tak mi się wydaje,ale każdy ma swój ,próg,, słoności,, ,chociaż przy wędlinach dojrzewających w miarę i dojrzewania słoność przestaje dominować i smak staje się swoisty dla wędlin dojrzewających.dla mnie rewelka :thumbsup: 

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/30/#findComment-475671
Udostępnij na innych stronach

chociaż przy wędlinach dojrzewających w miarę i dojrzewania słoność przestaje dominować i smak staje się swoisty dla wędlin dojrzewających

Tak - ale 50g? :cool: Ktoś ma smaka na snaka, też słony jak.... :cool:

 

 

Po przekrojeniu.

Młoda jeszcze.... , surowa i świeża.... :cool: Taką też lubię....

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/30/#findComment-475684
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kolejna lisiecka i wędzonki.

Krakowska wg twojego przepisu w miarę ogarnięta, to teraz cza sie zabrać za Lisiecką bo wygląda bajecznie :) 

Piwo jest dobre ale piwa są lepsze  :D  :devil:

MOJE MASZKETY ---> https://www.facebook.com/pages/Kaziorowe-maszkety/107837452882778

Pozdrawiom 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/30/#findComment-475704
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mam obawy,  że 50g/kg spowoduje bardzo wysoką słoność wyrobu

 

Nie jest tak źle.Każdy ma swój próg słoności a poza tym w miarę wydłużania procesu słoność zanika na rzecz innych smaków.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/30/#findComment-475714
Udostępnij na innych stronach

Ale też i wzrasta wskutek utraty masy mięsa. Ale jak przedmówcy mówią różne są odczucia/gusty słoności, i jak autorowi wędliny smakuje czemu nie
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/30/#findComment-475724
Udostępnij na innych stronach

 

 

teraz cza sie zabrać za Lisiecką
Bierz się,nie można stać w miejscu,Ty i tak masz szeroki repertuar wyrobów i to nie tylko wędlin :thumbsup:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/30/#findComment-475789
Udostępnij na innych stronach

 

 

w jakiej temperaturze - czy po wyjęciu z peklowania obmywasz przed przyprawami
Wisiała w kuchni w temp ok 18 st ale zwróć też uwagę ,że była owinięta płótnem bawełnianym i dopiero włożona w siatkę,co spowalniało obsychanie.W czasie peklowania w lodówce na początku odlewałem wydzielającą się wodę i przewracałem na drugą stronę,po 6 dniach bez obmywania nacierasz przyprawami które lubisz i w ubranko,następnie wieszasz.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/30/#findComment-475889
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Chleb pszenno-żytni na zakwasie.

 

post-41979-0-46319000-1456413538_thumb.jpg

 

Mielona z udzca indyczego z szynkowara.

 

post-41979-0-43058200-1456413553_thumb.jpg

 

 

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/30/#findComment-479573
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.