Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Mam obawy, że 50g/kg spowoduje bardzo wysoką słoność wyrobu :cry:
Też tak mi się wydaje,ale każdy ma swój ,próg,, słoności,, ,chociaż przy wędlinach dojrzewających w miarę i dojrzewania słoność przestaje dominować i smak staje się swoisty dla wędlin dojrzewających.dla mnie rewelka :thumbsup: 

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/31/#findComment-475671
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 949
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

chociaż przy wędlinach dojrzewających w miarę i dojrzewania słoność przestaje dominować i smak staje się swoisty dla wędlin dojrzewających

Tak - ale 50g? :cool: Ktoś ma smaka na snaka, też słony jak.... :cool:

 

 

Po przekrojeniu.

Młoda jeszcze.... , surowa i świeża.... :cool: Taką też lubię....

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/31/#findComment-475684
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kolejna lisiecka i wędzonki.

Krakowska wg twojego przepisu w miarę ogarnięta, to teraz cza sie zabrać za Lisiecką bo wygląda bajecznie :) 

Piwo jest dobre ale piwa są lepsze  :D  :devil:

MOJE MASZKETY ---> https://www.facebook.com/pages/Kaziorowe-maszkety/107837452882778

Pozdrawiom 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/31/#findComment-475704
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mam obawy,  że 50g/kg spowoduje bardzo wysoką słoność wyrobu

 

Nie jest tak źle.Każdy ma swój próg słoności a poza tym w miarę wydłużania procesu słoność zanika na rzecz innych smaków.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/31/#findComment-475714
Udostępnij na innych stronach

Ale też i wzrasta wskutek utraty masy mięsa. Ale jak przedmówcy mówią różne są odczucia/gusty słoności, i jak autorowi wędliny smakuje czemu nie
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/31/#findComment-475724
Udostępnij na innych stronach

 

 

teraz cza sie zabrać za Lisiecką
Bierz się,nie można stać w miejscu,Ty i tak masz szeroki repertuar wyrobów i to nie tylko wędlin :thumbsup:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/31/#findComment-475789
Udostępnij na innych stronach

 

 

w jakiej temperaturze - czy po wyjęciu z peklowania obmywasz przed przyprawami
Wisiała w kuchni w temp ok 18 st ale zwróć też uwagę ,że była owinięta płótnem bawełnianym i dopiero włożona w siatkę,co spowalniało obsychanie.W czasie peklowania w lodówce na początku odlewałem wydzielającą się wodę i przewracałem na drugą stronę,po 6 dniach bez obmywania nacierasz przyprawami które lubisz i w ubranko,następnie wieszasz.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/31/#findComment-475889
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Chleb pszenno-żytni na zakwasie.

 

post-41979-0-46319000-1456413538_thumb.jpg

 

Mielona z udzca indyczego z szynkowara.

 

post-41979-0-43058200-1456413553_thumb.jpg

 

 

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/31/#findComment-479573
Udostępnij na innych stronach

Zakąska jest. A co z resztą.? :D  :D  :clap:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/31/#findComment-479601
Udostępnij na innych stronach

Zakąska jest. A co z resztą.? :D  :D  :clap:

Trochę ,,psoty,, też się znajdzie :D

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/31/#findComment-479633
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chleb pszenno-żytni na zakwasie.
 

 To mi jeszcze pokaz, co kotek ma w srodku :D

 W tortownicy pieczesz?

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/31/#findComment-479811
Udostępnij na innych stronach

 

 

To mi jeszcze pokaz, co kotek ma w srodku
Tak w tortownicy,przekrój następnym razem :)

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/31/#findComment-480069
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Dzisiejszy obiad,pieczona wołowina.

 

post-41979-0-74704000-1462111397_thumb.jpg

 

post-41979-0-91823900-1462111361_thumb.jpg

 

post-41979-0-95071200-1462111342_thumb.jpg

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/31/#findComment-494571
Udostępnij na innych stronach

Żywiecka z ostatniej produkcji, 10 dniowa,można jeść :)

 

post-41979-0-73257300-1462528877_thumb.jpg

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/31/#findComment-495251
Udostępnij na innych stronach

Piękna!!!

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/31/#findComment-495252
Udostępnij na innych stronach

Żywiecka z ostatniej produkcji, 10 dniowa,można jeść

Warto dodać, że w trakcie trwającej kwarantanny nie można nawet pomyśleć o "wędzonem" :D:thumbsup:

A wykony..... wg wykresu... równi wznoszącej :D:thumbsup:

Brawo Kostek :)

Edytowane przez ziezielony
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/31/#findComment-495269
Udostępnij na innych stronach

 

 

jakigo drewna
Przeważnie olcha,dąb ,jesion,brzoza i orzech laskowy.

 

Dziękuję wszystkim za komenty :)

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/31/#findComment-495302
Udostępnij na innych stronach

 

 

KOstek
Dzięki Anno :)

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/31/#findComment-495348
Udostępnij na innych stronach

 

 

Żywiecka z ostatniej produkcji, 10 dniowa,można jeść :)

ślinka cieknie na widok tej kiełbaski :clap: :clap: :clap:

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/31/#findComment-495380
Udostępnij na innych stronach

Reszta myśliwskiej,trochę tłusta ale smaczna,podobno.

 

post-41979-0-08194100-1462640078_thumb.jpg

 

 

 

 

na widok

Dzięki :)

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6876-kostek-zadymia-i-inne/page/31/#findComment-495396
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.