Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, nie wiem czy dobrze tutaj wklejam temat, ale troszkę jestem zabiegany mianowicie obrabiam półtuszę i mam problem co jest z tym miesem.

http://img571.imageshack.us/img571/7863/p1070212c.jpg

wczesniej na schabie byly takie ciemno brunatne centki a tutaj od razu pod skora jakies koleczka ???

czy to jakas wada miesa?? itp ??

prosze o pomoc

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6911-co-jest-nie-tak-z-mi%C4%99sem/
Udostępnij na innych stronach

Misiekk85 jeżeli jest to miejscowe to wygląda mi to jako pozostałośc po siniaku ,ale to jest tylko moje przypuszczenie,może inni się wypowiedzą.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6911-co-jest-nie-tak-z-mi%C4%99sem/#findComment-216395
Udostępnij na innych stronach

Misiekk85, Dokładnie nie wiem jak, to się nazywa. Nie świadczy o wadzie mięsa. Zakupiłeś półtuszę o wysokiej mięsności i małej ilości tłuszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6911-co-jest-nie-tak-z-mi%C4%99sem/#findComment-216398
Udostępnij na innych stronach

Misiekk85, Dokładnie nie wiem jak, to się nazywa. Nie świadczy o wadzie mięsa. Zakupiłeś półtuszę o wysokiej mięsności i małej ilości tłuszczu.

moze i tak byc z 50 kg poltuszy wyszlo mi okolo 2 kg tluszczu twardego i ogolnie chude to miesko. Dziekuje ze mnie uspokoiliscie bo zaczynalem praktycznie panikowac :)

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6911-co-jest-nie-tak-z-mi%C4%99sem/#findComment-216401
Udostępnij na innych stronach

chudy świniak - nie zrobisz najlepszego wyrobu - leberki

ale do kiełbasy to masz same plusy

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6911-co-jest-nie-tak-z-mi%C4%99sem/#findComment-216408
Udostępnij na innych stronach

Bagno, ja mam tylko takie ... ale takich śladów brak ....

chudy świniak - nie zrobisz najlepszego wyrobu - leberki

ale do kiełbasy to masz same plusy

no i tu bym się kłócił....

ja mam zawsze problem z kiełbasami, kiedy to zakupię tylko połóweczkę..... muszę sporo kombinować i kupować, aby kiełbasisko ładne było .....

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6911-co-jest-nie-tak-z-mi%C4%99sem/#findComment-216412
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous
Ja nie jestem w tej dziedzinie fachura, ostatnia sztuka mięsna, na górze grzbietu też tak miała, ale bardziej widoczne było, gdy mocno przy samej skórze ciołem, aby odciąć od cienkiej słoniny. na grzbiecie sama skóra gruba jest. Ja uznałem że to norma, i do dziś żyję.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6911-co-jest-nie-tak-z-mi%C4%99sem/#findComment-216430
Udostępnij na innych stronach

Tak po wszystkich przemyśleniach mogę powiedzieć, że wieprzowina z takimi śladami u mnie charakteryzowała się bardzo chudym mięsem (2kg twardego tłuszczu odzyskałem). Mięso miało bardzo małą ilość kleju i po długim wyrabianiu ciężko było uzyskać odpowiednią konsystencję wsadu mięsnego. Nawet śmiem twierdzić, że moje mięso miało wadę PSE bo schabik i szynka były bardzo blade.

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6911-co-jest-nie-tak-z-mi%C4%99sem/#findComment-217192
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

 

Wczoraj krojąc karkówkę ukazał mi się następujący obraz. Różne rzeczy w mięsku widziałem, ale w karku tego jeszcze nie było i nie wiem co to i skąd? :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6911-co-jest-nie-tak-z-mi%C4%99sem/#findComment-244243
Udostępnij na innych stronach

:shock: :tongue: :tongue: :tongue: A feeee...!!! Jakiegoś ''raka'' miała czy co...? :shock:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6911-co-jest-nie-tak-z-mi%C4%99sem/#findComment-244246
Udostępnij na innych stronach

Może to jest tłuszcz, spuchnięty od jakiejś chemii ?

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6911-co-jest-nie-tak-z-mi%C4%99sem/#findComment-244247
Udostępnij na innych stronach

To nie tłuszcz, chemii też nie było.

A zalatuje to mięso dzwinym zapachem..?

Widać jakieś przebarwienia jak po rozmrażaniu w mikrofali.. :rolleyes:

Mięso wygląda jakoś już po procesie peklowania, więc może tutaj tkwi ten problem..??

 

Czy te mięso się rusza..? :grin:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6911-co-jest-nie-tak-z-mi%C4%99sem/#findComment-244299
Udostępnij na innych stronach

Witam! Jestem początkujący, może ktoś mi podpowie jaka jest przyczyna, jeśli po wędzeniu i potem parzeniu jest między osłonką a kiełbasą galareta? Szynkową wędzę ok dwie godz. w temp. do 60st.C, potem parzę ok. dwóch godz.

Pozdrawiam!

Boczek:)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6911-co-jest-nie-tak-z-mi%C4%99sem/#findComment-245138
Udostępnij na innych stronach

Witam! Jestem początkujący, może ktoś mi podpowie jaka jest przyczyna, jeśli po wędzeniu i potem parzeniu jest między osłonką a kiełbasą galareta? Szynkową wędzę ok dwie godz. w temp. do 80st.C, potem parzę ok. dwóch godz.

Pozdrawiam!

moim skromnym zdaniem , to kochany upiekłeś je po prostu , a parzenie było niepotrzebne

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6911-co-jest-nie-tak-z-mi%C4%99sem/#findComment-245158
Udostępnij na innych stronach

Temperatury i czasy nie wiemy skąd wziałeś ... nie wiemy również wg jakiej receptury tą szynkową robisz, więc odpowiedź będzie równie ogólna albo za duzo wody albo nieprawidłowa obróbka termiczna albo jedno i drugie i na to stawiam ;)

 

PS

A tak na marginesie postaraj się mając problem opisać coś więcej bo to wyżej to jak pytanie:

"jechałem Toyotą i silnik zgasł dlaczego za holowanie zapłacę 300pln a za naprawę 1500 :( ? "

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6911-co-jest-nie-tak-z-mi%C4%99sem/#findComment-245199
Udostępnij na innych stronach

pis67 , właśnie był u mnie kolega co to na masarniach pracuje i mówi że to są ropienie ale oni tylko co gorsze wycinali a reszta w wyroby ...fuj !!! teraz to już naprawdę nic ze sklepu nie ruszę :devil: [/code]

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6911-co-jest-nie-tak-z-mi%C4%99sem/#findComment-245222
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Witam.

Nie mam pojęcia gdzie to zamieścić :rolleyes: A że stało się to w polędwicy, więc wybór padł - tu.

Pierwszy raz się z czymś takim spotkałem.Po rozkrojeniu polędwicy po jakimś czasie powstał na nie burchel, który pękł i pokazała się mazista substancja.Widok okropny i myślałem, że będzie niezbyt przyjemnie pachnieć ale nie w zapachu niczego się nie doszukałem, tak jakby maź była bezzapachowa.Ogólnie wszystko pachniało wędzonką. Po odkrojeniu kolejnym i wybraniu maźi można było włożyć piłeczkę ping pongową.

Było krojone nożem z drobnymi ząbkami, więc rwało :grin:

 

Czy ktoś się spotkał z czymś takim :question:

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6911-co-jest-nie-tak-z-mi%C4%99sem/#findComment-278863
Udostępnij na innych stronach

Uuuuuu, wygląda jakby zwierzę z którego był ten kawałek mięsa miało jakiegoś mega "czyraka"? Wygląda to okropnie i ciekawe że nie ma jakiegoś niefajnego zapachu?

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6911-co-jest-nie-tak-z-mi%C4%99sem/#findComment-278865
Udostępnij na innych stronach

Pierwszy raz się z czymś takim spotkałem.Po rozkrojeniu polędwicy po jakimś czasie powstał na nie burchel, który pękł i pokazała się mazista substancja

Może to jakiś gruczoł , który po obróbce zmienił swoją postać :shock:

Rzeczywiście wygląda bardzo nieapetycznie... :rolleyes:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6911-co-jest-nie-tak-z-mi%C4%99sem/#findComment-278868
Udostępnij na innych stronach

Nie mam pojęcia gdzie to zamieścić

Najlepiej do kolekcji

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8772

:mellow:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6911-co-jest-nie-tak-z-mi%C4%99sem/#findComment-278869
Udostępnij na innych stronach

Dla mnie typowy ropień. Skutecznie schował się w najdłuższym mięśniu grzbietu. Dlatego w w czasie wykrawania schabu nie został zauważony.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6911-co-jest-nie-tak-z-mi%C4%99sem/#findComment-278908
Udostępnij na innych stronach

To jest najprawdopodobniej ropień jak przed świętami rozbierałem kilkanaście sztuk świnek to w jednej sztuce tzn. w jednej połówce natrafiłem na dwie sztuki tego syfu. Jeden przy kości w szynce a drugi jak wykroiłem łopatkę i tez był przy samej kości. Ale śmierdziały z daleka.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6911-co-jest-nie-tak-z-mi%C4%99sem/#findComment-279050
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.