Misiekk85 Opublikowano 4 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Maja 2012 Witam, nie wiem czy dobrze tutaj wklejam temat, ale troszkę jestem zabiegany mianowicie obrabiam półtuszę i mam problem co jest z tym miesem. http://img571.imageshack.us/img571/7863/p1070212c.jpg wczesniej na schabie byly takie ciemno brunatne centki a tutaj od razu pod skora jakies koleczka ??? czy to jakas wada miesa?? itp ?? prosze o pomoc Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6911-co-jest-nie-tak-z-mi%C4%99sem/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 4 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Maja 2012 Misiekk85 jeżeli jest to miejscowe to wygląda mi to jako pozostałośc po siniaku ,ale to jest tylko moje przypuszczenie,może inni się wypowiedzą. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6911-co-jest-nie-tak-z-mi%C4%99sem/#findComment-216395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 4 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Maja 2012 Misiekk85, Dokładnie nie wiem jak, to się nazywa. Nie świadczy o wadzie mięsa. Zakupiłeś półtuszę o wysokiej mięsności i małej ilości tłuszczu. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6911-co-jest-nie-tak-z-mi%C4%99sem/#findComment-216398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 4 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Maja 2012 Misiekk85, Dokładnie nie wiem jak, to się nazywa. Nie świadczy o wadzie mięsa. Zakupiłeś półtuszę o wysokiej mięsności i małej ilości tłuszczu.moze i tak byc z 50 kg poltuszy wyszlo mi okolo 2 kg tluszczu twardego i ogolnie chude to miesko. Dziekuje ze mnie uspokoiliscie bo zaczynalem praktycznie panikowac Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6911-co-jest-nie-tak-z-mi%C4%99sem/#findComment-216401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 4 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Maja 2012 chudy świniak - nie zrobisz najlepszego wyrobu - leberki ale do kiełbasy to masz same plusy Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6911-co-jest-nie-tak-z-mi%C4%99sem/#findComment-216408 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 4 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 4 Maja 2012 Bagno, ja mam tylko takie ... ale takich śladów brak .... chudy świniak - nie zrobisz najlepszego wyrobu - leberki ale do kiełbasy to masz same plusy no i tu bym się kłócił.... ja mam zawsze problem z kiełbasami, kiedy to zakupię tylko połóweczkę..... muszę sporo kombinować i kupować, aby kiełbasisko ładne było ..... Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6911-co-jest-nie-tak-z-mi%C4%99sem/#findComment-216412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 4 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 4 Maja 2012 Ja nie jestem w tej dziedzinie fachura, ostatnia sztuka mięsna, na górze grzbietu też tak miała, ale bardziej widoczne było, gdy mocno przy samej skórze ciołem, aby odciąć od cienkiej słoniny. na grzbiecie sama skóra gruba jest. Ja uznałem że to norma, i do dziś żyję. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6911-co-jest-nie-tak-z-mi%C4%99sem/#findComment-216430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 10 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 10 Maja 2012 Tak po wszystkich przemyśleniach mogę powiedzieć, że wieprzowina z takimi śladami u mnie charakteryzowała się bardzo chudym mięsem (2kg twardego tłuszczu odzyskałem). Mięso miało bardzo małą ilość kleju i po długim wyrabianiu ciężko było uzyskać odpowiednią konsystencję wsadu mięsnego. Nawet śmiem twierdzić, że moje mięso miało wadę PSE bo schabik i szynka były bardzo blade. Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6911-co-jest-nie-tak-z-mi%C4%99sem/#findComment-217192 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 19 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 19 Października 2012 Wczoraj krojąc karkówkę ukazał mi się następujący obraz. Różne rzeczy w mięsku widziałem, ale w karku tego jeszcze nie było i nie wiem co to i skąd? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6911-co-jest-nie-tak-z-mi%C4%99sem/#findComment-244243 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 19 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 19 Października 2012 :shock: :tongue: :tongue: :tongue: A feeee...!!! Jakiegoś ''raka'' miała czy co...? :shock: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6911-co-jest-nie-tak-z-mi%C4%99sem/#findComment-244246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 19 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 19 Października 2012 Może to jest tłuszcz, spuchnięty od jakiejś chemii ? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6911-co-jest-nie-tak-z-mi%C4%99sem/#findComment-244247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 19 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 19 Października 2012 To nie tłuszcz, chemii też nie było. A zalatuje to mięso dzwinym zapachem..? Widać jakieś przebarwienia jak po rozmrażaniu w mikrofali.. :rolleyes: Mięso wygląda jakoś już po procesie peklowania, więc może tutaj tkwi ten problem..?? Czy te mięso się rusza..? :grin: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6911-co-jest-nie-tak-z-mi%C4%99sem/#findComment-244299 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boczek1959 Opublikowano 22 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 22 Października 2012 Witam! Jestem początkujący, może ktoś mi podpowie jaka jest przyczyna, jeśli po wędzeniu i potem parzeniu jest między osłonką a kiełbasą galareta? Szynkową wędzę ok dwie godz. w temp. do 60st.C, potem parzę ok. dwóch godz. Pozdrawiam! Cytuj Boczek:) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6911-co-jest-nie-tak-z-mi%C4%99sem/#findComment-245138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 22 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 22 Października 2012 Witam! Jestem początkujący, może ktoś mi podpowie jaka jest przyczyna, jeśli po wędzeniu i potem parzeniu jest między osłonką a kiełbasą galareta? Szynkową wędzę ok dwie godz. w temp. do 80st.C, potem parzę ok. dwóch godz. Pozdrawiam! moim skromnym zdaniem , to kochany upiekłeś je po prostu , a parzenie było niepotrzebne Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6911-co-jest-nie-tak-z-mi%C4%99sem/#findComment-245158 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 23 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 23 Października 2012 Temperatury i czasy nie wiemy skąd wziałeś ... nie wiemy również wg jakiej receptury tą szynkową robisz, więc odpowiedź będzie równie ogólna albo za duzo wody albo nieprawidłowa obróbka termiczna albo jedno i drugie i na to stawiam PS A tak na marginesie postaraj się mając problem opisać coś więcej bo to wyżej to jak pytanie: "jechałem Toyotą i silnik zgasł dlaczego za holowanie zapłacę 300pln a za naprawę 1500 ? " Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6911-co-jest-nie-tak-z-mi%C4%99sem/#findComment-245199 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 23 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 23 Października 2012 pis67 , właśnie był u mnie kolega co to na masarniach pracuje i mówi że to są ropienie ale oni tylko co gorsze wycinali a reszta w wyroby ...fuj !!! teraz to już naprawdę nic ze sklepu nie ruszę :devil: [/code] Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6911-co-jest-nie-tak-z-mi%C4%99sem/#findComment-245222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Witam. Nie mam pojęcia gdzie to zamieścić :rolleyes: A że stało się to w polędwicy, więc wybór padł - tu. Pierwszy raz się z czymś takim spotkałem.Po rozkrojeniu polędwicy po jakimś czasie powstał na nie burchel, który pękł i pokazała się mazista substancja.Widok okropny i myślałem, że będzie niezbyt przyjemnie pachnieć ale nie w zapachu niczego się nie doszukałem, tak jakby maź była bezzapachowa.Ogólnie wszystko pachniało wędzonką. Po odkrojeniu kolejnym i wybraniu maźi można było włożyć piłeczkę ping pongową. Było krojone nożem z drobnymi ząbkami, więc rwało :grin: Czy ktoś się spotkał z czymś takim :question: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6911-co-jest-nie-tak-z-mi%C4%99sem/#findComment-278863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Uuuuuu, wygląda jakby zwierzę z którego był ten kawałek mięsa miało jakiegoś mega "czyraka"? Wygląda to okropnie i ciekawe że nie ma jakiegoś niefajnego zapachu? Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6911-co-jest-nie-tak-z-mi%C4%99sem/#findComment-278865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Pierwszy raz się z czymś takim spotkałem.Po rozkrojeniu polędwicy po jakimś czasie powstał na nie burchel, który pękł i pokazała się mazista substancja Może to jakiś gruczoł , który po obróbce zmienił swoją postać :shock: Rzeczywiście wygląda bardzo nieapetycznie... :rolleyes: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6911-co-jest-nie-tak-z-mi%C4%99sem/#findComment-278868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Nie mam pojęcia gdzie to zamieścićNajlepiej do kolekcji https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8772 :mellow: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6911-co-jest-nie-tak-z-mi%C4%99sem/#findComment-278869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Dla mnie typowy ropień. Skutecznie schował się w najdłuższym mięśniu grzbietu. Dlatego w w czasie wykrawania schabu nie został zauważony. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6911-co-jest-nie-tak-z-mi%C4%99sem/#findComment-278908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majki110 Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 5 Kwietnia 2013 To jest najprawdopodobniej ropień jak przed świętami rozbierałem kilkanaście sztuk świnek to w jednej sztuce tzn. w jednej połówce natrafiłem na dwie sztuki tego syfu. Jeden przy kości w szynce a drugi jak wykroiłem łopatkę i tez był przy samej kości. Ale śmierdziały z daleka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6911-co-jest-nie-tak-z-mi%C4%99sem/#findComment-279050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.