Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Pracując (dawno temu) w Rawickim Elbudzie, na przerwach, dostawaliśmy do picia zsiadłe mleko. A i też do dzisiaj w barach typu "Bar mleczny", proponowane są te mleka.

Tak naszła mnie teraz ochota, na kubek chłodnego, zsiadłego mleka. W PL to raczej nie ma problemu, ale np. w niemczech (większe miasta) sprawa jest problematyczna z kupnem mleczka "prosto od krowy". Mieszkam w betonowym molochu i mam do dyspozycji tylko pobliskie markety, w których mogę kupić całą gamę mlek (tylko pasteryzowanych.!!!), jogurtów, maślanek, śmietan, kefirów itd. itp.

 

Moje pytanie: Czy z tych produktów można zrobić zsiadle mleko ??

 

Prubowałem już ze trzy razy, ale zawsze śmierdziało i było gorzkie. Zmieniałem mleka, od ceny po zawartość tłuszczu, ale efekt był zawsze ten sam.

 

p.s Oczywiśćie szukałem na forum i Google, ale zawsze posty kończyły się na mleku prosto od krówki, do którego nie mam dojścia. :mellow:

 

Pozdrawiam miło i proszę o pomoc.. :wink:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6940-jak-zrobi%C4%87-zsiad%C5%82e-mleko-z-mleka-pasteryzowanegosklepowego/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 138
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Czy z tych produktów można zrobić zsiadle mleko ??

Robiłem a'la koryciński tylko mleko było pasteryzowane w niskiej temperaturze.Przynajmniej tak było napisane na opakowaniu.Jak dobrze pamiętam to kupowałem go w Tesco, ale głowy nie dam bo było to dawno.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

po pierwsze o ile pamietam sprzed lat to w niemieckich marketaqch też bywało sauer milch, a po drugie to z każdego mleka zrobisz kwaśne o ile wpuścisz do niego trochę bakterii powodujących kwaśnienie. :!:

Pamiętam opowiadania emigrantów którzy jak relikwię przechowywali słoiczek kwaśnego mleka i dodawali do nowo zakupionego porcję i to kwaśniało i tak w kółko i największym nieszczęściem było jak "teściowa" :grin: wylała zawartość słoiczka bo wyglądała nieświeżo i trzeba było czekać aż ktoś umrze w kraju bo to był pretekst żeby przyjechać do ojczyzny i zaopatrzyc się w kolejną porcję kwasnego :thumbsup:

My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/

But what was the first

Podczas pasteryzacji zabijane są pożyteczne bakterie kwasu mlekowego.

 

Skoro tak, to do jałowego mleka trzeba bakterie dodać.

 

Czyste i liofilizowane bakterie kupisz w aptece jako środki ochronne przy terapii antybiotykowej.

Nazwy handlowe są różne, ale wyłuszczywszy aptekarzowi o co chodzi, to wręczy kapsułki z bakteriami kwasu mlekowego.

 

Jeżeli zaszczepisz mleko i się zsiądzie, to po wypiciu nie myjesz naczynia, tylko wlewasz kolejne jałowe mleko.

Ważne, aby było pełnotłuste (co najmniej 3,2%.

 

Oczywiście pilnuj, aby zaszczepiane mleko miało 30 - 35 st. C. Wsyp zawartość kapsułki do mleka, dobrze wymieszaj, przykryj np. talerzykiem i w ciągu 1 - 2 dni powinno być zsiadłe.

 

Inny wariant, to przemyt z Polski zsiadłego mleka od chłopa, aby mieć kultury bakterii do zaszczepienia.

 

Takie są najprostsze metody.

A czy nie prościej by było dodać do mleka pasteryzowanego łyżkę, dwie jogurtu naturalnego?

No niestety wty wypadku otrzymamy jogurt a nie kwaśne mleko a to nie to samo szcze olnie na obczyżnie gdzie jogutu tony a kwaśnego nawet na lekarstwo :mellow: :cool:

My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/

But what was the first

Sam nie sprawdzałem metody ale kolega mi podpowiadał, że dolewał actimel do mleka i zostawiał, jego mama robiła potem z tego racuchy
Osobiście tego nie próbowałam. Natomiast sąsiadka kiedyś wspominała, że tak robi. Być może to, co jej wychodziło to w rzeczywistości był jogurt, a nie zsiadłe mleko.
Pozdrawiam Monia.

Witam!

wez Sauersahne, Schmand albo Kalinke, dodaj na 1l mleka kilka lyzek i juz masz gotowe. Sposob wyprobowany przezemnie, poza tym mieszkasz w sasiedztwie Kamen Methler, ja kupuje tam u gospodarza mleko za 45 centow litr nie ma najmniejszego problemu z kupieniem.

Pozdrawiam yogi

Wystarczy do np. 1 litra pasteryzowanego mleka dodać 2 łyżki stołowe najnormalniejszej kwaśnej śmietany i wymieszać. Po ok. dwóch dniach mamy pięknie zsiadłe mleko, które można przysłowiowym nożem kroić. Postępuję tak od dawien dawna zarówno z mlekiem szwedzkim jak też będąc w Polsce naszym mlekiem krajowym. Robiłem próby ze wszystkimi dostępnymi rodzajami mleka UHT i nie było przypadku aby się nie udało.

Mleko to spożywam następnie w postaci zsiadłej np. do ziemniaczków ze słoninką i cebulką lub sporządzam z niego po tzw. owarzeniu w ciepłej kąpieli twarożek, lub biały serek w zależności od stopnia odciśnięcia z niego wody.

Sposób ten jest doskonała metodą gwarantowaną i sprawdzoną na przestrzeni wielu lat z zawsze doskonałym rezultatem.

Sposób ten jest doskonała metodą gwarantowaną i sprawdzoną na przestrzeni wielu lat z zawsze doskonałym rezultatem.

Wypróbuje to na pewno !!! Bo jak kiedyś postawiłem takie sklepowe... to tylko zgorzkniało, popsuło się, łe....

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

No teraz to już kumam dzięki Wam kochani. :grin:

Po "analizie" waszych odpowiedzi, doczytałem w necie że jogurt, maślanka, kefir i śmietana, to są "różne pary butów". Yogi naprowadził mnie jednak na pewną różnicę, bo do kefirku dodawany jest jakiś grzyb rosyjskiej nazwy "Kefirowskij Grzyb. :wink: ", który powstaje ze specjalnych bakterii i drożdży.

Ciekawostką jest, że ten Kefir podczas procesu fermentacji, zawiera aż do 1% alkoholu.. :grin:

 

Wiem teraz że kwas mlekowy, odgrywa najważniejszą rolę w zsiadłym mleku..

 

Pozostaje mi jeszcze jedno pytanie:

 

Ile dodać tej śmietany, jogurtu do 1 litra mleka (np. 3,5% tłu) , bo na pewno różnica jest w ilości kwasu mlekowego w tych produktach, na pewno inna. ?!

 

Zsiadło/Mlekowe.. "Na zdrówko" :wink:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Gregtom, GRigoruj, podejrzewam, że jeśli dasz więcej, to nic się nie stanie. Myślę, że każdy sobie musi wypracować "swój" przepis na to właśnie zsiadłe mleczko. U mnie np. mleko ma aż 3,9 % tłuszczu, więc zacznę od 2 łyżek stołowych i zobaczę :D

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Gregtom,

 

Grzesiu, najlepsze mleko to takie od wściekłej krowy ok. 45% :thumbsup: :clap: :clap:

Najlepiej to nic nie robić a potem odpocząć.

Pozdrawiam z Wrocka.

Jeżeli śmietany dodamy trochę mniej to po prostu trzeba troszkę dłużej poczekać aż się zsiądzie. z Reguły 2 pełne stołowe łyżki na 1 litr mleka, niezależnie od ilości zawartego w nim tłuszczu. Mleko o niższej zawartości tłuszczu, będzie po prosu bardziej kwaśne.

Mleko zaś bardziej tłuste będzie miało wspaniały kremowo śmietanowy smak. To samo odnosi się później do smaku wykonanego z tegoż to mleka twarożku lub serka.

bo do kefirku dodawany jest jakiś grzyb rosyjskiej nazwy "Kefirowskij Grzyb.

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3950&highlight=grzybek+tybeta%F1ski

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Dopiero teraz natrafiłam na ten temat więc postaram się uporządkować to, co zostało już powyżej powiedziane :grin:

W mleku po tzw. niskiej pasteryzacji (ok. 70st.C) zostały zabite bakterie ale żywe są przetrwalniki.

Aby uzyskać ścięte, kwaśne mleko należy potraktować je odpowiednim zakwasem (ok. 7% to optimum), zawierającym bakterie a w zasadzie grupy bakterii. W zależności od tego co dodamy, inkubujemy te bakterie w odpowiedniej temperaturze.

1. Jeżeli dodamy grzybka kefirowego - temp. 18-20st,C (grzybek to symbiotyczny organizm 2 typów bakterii i drożdży), otrzymamy kefir.

2. Jeżeli dodamy śmietanę, inne zsiadłe mleko lub/i grzybek kefirowy lub mieszanine powyższych i inkubujemy w temp. 22-28st.C otrzymamy zsiadłe mleko (w tej temp. drożdże kefirowe giną)

3. Dodając jogurtu inkubujemy mleko w temp. 42 st.C.

Zakwasy muszą posiadać żywe szczepy bakterii. Kefir i zsiadłe mleko powstają na skutek działania bakterii mezofilnych, bakterie jogurtowe to bakterie termofilne.

Ponieważ w pasteryzowanym mleku istnieją przetrwalniki powinniśmy je czym prędzej zakwasić, aby bakterie czystej fermentacji kwasu mlekowego zdominowały środowisko i nie dopuściły do rozwoju bakterii kwasu masłowego lub gnilnych, które powodują gorzknienie mleka.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Dzięki za temat :clap: , ja mieszkam w Hiszpanii gdzie nie uświadczysz tutaj innego mleka jak pasteryzowanego, a maślanki lub kwaśnego mleka to by człowiek zawsze się napił, w sieci Aldi czasami sprzedają maślankę czy coś w tym stylu i jakbym to dodał do mleka :grin: :grin: :grin: , muszę spróbować, pozdrawiam :clap: :clap:
dycha do dychy i strzelaja kielichy!!!

czasami sprzedają maślankę czy coś w tym stylu

Dziś prawdziwych maślanek już nie ma: http://www.fakt.pl/Dzis-prawdziwych-maslanek-juz-nie-ma,artykuly,115507,1.html :grin:

 

Choć latem przeżyłem déjà vu :lol: - sklepie przy mleczarni pojawiła się klientka z plastikowym baniakiem i poprosiła o maślankę, a sprzedawczyni poszła na zaplecze i napełniła tym wspaniałym płynem. :thumbsup:

Dziś prawdziwych maślanek już nie ma

Za wyjątkiem kursu serowarskiego.

W Bukowinie była serwowana :grin:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Dzisiaj "nastawiłem" półtora litra mleka na zsiadłe... zobaczymy za dwa dni ... dodałem oczywiście śmietanę kwaśną, 18% , po 2 łyżki na 0,75 l :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Dzisiaj "nastawiłem" półtora litra mleka na zsiadłe... zobaczymy za dwa dni ... dodałem oczywiście śmietanę kwaśną, 18% , po 2 łyżki na 0,75 l :)

A jakie mleczko wybrałeś.?

Pisałeś cosik o mleku 3,9 % tłuszczu.. :wink:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..

Dzisiaj "nastawiłem" półtora litra mleka na zsiadłe... zobaczymy za dwa dni ... dodałem oczywiście śmietanę kwaśną, 18% , po 2 łyżki na 0,75 l :)

Byłoby super, abyś przed dodaniem śmietany rozmieszał ją z mała ilością mlekiem i dopiero wlał do pozostałego mleka ponownie mieszając zawartość dla homogenizacji składników.

 

Licz się z porażką, jeżeli śmietana też była pasteryzowana, choć i ukwaszoną spasteryzować mogą.

 

Cienko widzę sukces znając Unię i jej wymogi.

 

Fatum, nie wygaszaj Twojego postu bo jest dla Nas ważną wskazówką.. !!!

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.