Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Rozumiem że zsiadłe mleko czy kefir z mleka sklepowego ale tego nie UHT tylko takiego świeżego bądź z mlekomatu tak?

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

• Odpowiedzi 138
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Tak, właśnie z UHT. Przeczytaj sobie przesłane wyżej linki, bo widzę że nie chciało Ci się tego zrobić.
Zapytałem ponieważ robiłem zsiadłe mleko z UHT szczepiąc je śmietaną i rezultat był kiepski, skrzep i wygląd ładny ale smak gorzki. Mleko z kartonu UHT, myślałem że popełniłem błąd bo jest jeszcze mleko w plastikowych butelkach też pasteryzowane ale w niższej temperaturze.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

...bo widzę że nie chciało Ci się tego zrobić...

Bracie Jarku, ludzie po prostu są MAŁEJ "wiary". :wink: :grin:

No bo jak to tak? Bracie......... :shock:

Z tego mleka UHT miałoby

powstać coś wartościowego? :tongue:

To wygląda na jakies "czary mary"

czy "hokus ryży_kus" :tongue: :grin:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

• 5 miesięcy temu...

Zgadzam sie,moze wyjsc gorzkie.Jest jednak na to lekarstwo.Po sprobowaniu stwierdzimy ze jest gorzkie,to je wylewamy,ale nie myjemy pojemnika w ktorym stalo tylko zalewamy pojemnik nowym mlekiem.Po dwoch ,trzech dniach zsiadle mleko powinno byc dobre.Robie tak od lat w Kanadzie.Pozdrawiam Adam.

Dodano: 24 październik 2013 - 06:52

Byla to odpowiedz dla SIVON Ktory zakwaszal mleko smietana.

Zapytałem ponieważ robiłem zsiadłe mleko z UHT szczepiąc je śmietaną i rezultat był kiepski, skrzep i wygląd ładny ale smak gorzki. Mleko z kartonu UHT, myślałem że popełniłem błąd bo jest jeszcze mleko w plastikowych butelkach też pasteryzowane ale w niższej temperaturze.

Twój błąd polegał na tym,, że Ty szczepiłeś śmietaną i tylko śmietaną. Każde mleko się zakisi i to nawet w ciągu kilku, góra w kilkanaście godzin jeśli je zaszczepimy kwaśną śmietaną, lub jogurtem. Ważna też jest temperatura 

Edytowane przez stan-

Ja jednak mam wątpliwości co do mleka UHT. Z pasteryzowanego robiłem na kilku kontynentach zakwaszając śmietaną i zawsze wychodziło natomiast z UHT jeszcze nigdy nie wyszło mi dobre kwaśne mleko albo nie kisło albo było gorzkie

My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/

But what was the first

• 1 rok później...

Bardzo mi się przydał ten watek, mieszkam we Włoszech i to w takiej miejscowości, że trudno tu o prawdziwą kwaśną śmietanę więc czym zakwasić mleko? Szukałam potwierdzenia mojego rozumowania (bylam w lidlu szukać "czegoś" co mi by mleko zakwasiło....i wpadło mi w oko...opakowanie tzw "fermenti lattici" czyli....bakterie lacidofilne, te co z antybiotykami sie zaleca...), no i patrzcie, ktoś nawet tak robił. Zobaczymy jak to wyjdzie, moje mleko stoi od przedwczoraj w temperaturze pokojowej i słodkie jak przedtem, bo nie miałam śnietany, ani nic innego. Właśnie dodałam 1 op bakterii, zobaczymy co się wykluje. jest nawet napisane na opakowaniu, że każda saszetka zawiera 8 miliardów żywych komórek bakterii, ja tam nie liczyłam, ale wierzę na słowo..... Dzięki za porady, przeczytałam wszystkie posty w temacie, moze zrobię twarożek po polsku????

Edytowane przez Asia-966

....dodaj po prostu bakterie kwasu mlekowego czyli - łyżkę wody z kiszonych ogórców lub kapusty , zakwas do chleba , ba , co niektórzy twierdzą że w zależności od człowieka i jego wewnęntrzej flory bakteryjnej - wystarczy napluć.... :angel:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

dodaj po prostu bakterie kwasu mlekowego czyli - łyżkę wody z kiszonych ogórców lub kapusty , zakwas do chleba , ba , co niektórzy twierdzą że w zależności od człowieka i jego wewnęntrzej flory bakteryjnej - wystarczy napluć....

Jumbo, zostaw nowa osobe, dosyc ze pierwsze kroki stawia tojeszcze ciebie i  twojego humoru nie zna. Moj jad jest zracy  i predzej naczynie wypali niz zkwasi mleko  :tongue:

Asiu, odpisz koledze BAgno, on specjalista  ;)  :)

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

ANNNAM - zapewniam cię że to nie poczucie humoru ,

a przekaz ustny :facepalm: sprawdzony - podaję ale sam jeszcze nie sprawdzałem (jestem notorycznie dezynfekowany )

więc jakiekolwiek bakterie mają małe szanse - wy kobiety jednak ...... :angel:

jumbo
--------------
Głupiec nie pomyśli.

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Nie bede wnikac jaki miales przekaz ustny, :tongue:   ;) ,ale jak przepis nie sprawdzony osobiscie, to sie nie liczy  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

...proszę Cię - czy bez całowania też się nie liczy....? :w00t:

jumbo
--------------
Głupiec nie pomyśli.

"Ostatnie życzenie"
Sapkowski