Bagno Opublikowano 4 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 4 Marca 2008 Wg tego linku, który podał AndrzejD. powinieneś do kawałka o masie 1,2 kg (zakładając, że nastrzyk 10 %) wstrzyknąć 120ml solanki a do kawałka o masie 0,8kg 80ml solanki lub odpowiednio mniej przeliczając sobie stężenia. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/702-ile-parzy%C4%87-szynk%C4%99/page/2/#findComment-30375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zezo Opublikowano 4 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 4 Marca 2008 Wielkie dzięki za linka i wyliczenia, myślę że teraz już wszystko jasne, ro znaczy tak mi się wydaje że wszystko jasne, a co się okaże to zobaczymy :wink:Sam nie wiem jak to możliwe że nie trafiłem na ten temat, :blush: ale ponoć człowiek całe życie się uczy :wink: Pozdrawia i jeszcze raz bardzo dziękuję za wyjaśnienia. Cytuj zielono mi..... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/702-ile-parzy%C4%87-szynk%C4%99/page/2/#findComment-30398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zezo Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 11 Marca 2008 Nareszcie jestemMuszę napisać że suchość moich szyneczek się powtórzyła temperaturę w wędzarni starałem ię utrzymywać w przedziale 40-50 stopni, następnie po 5 godzinach wędzenia piękne miodowe szyneczki do wrzątku na 15 minut, następnie zmniejszyłem temperaturę wody do 80-85 stopni, tak je parzyłem jeszcze około 45 minut na kg mięsa, po tym czasie zestawiłem garnek do wystygnięcia na jakieś 4 godzinki, wyjęte mięsko pozostawiłem na tacy do całkowitego wystygnięcia, rano do lodówki no i oczywiście degustacja,Z przykrością muszę przyznać że moje szyneczki dalej są suche, nie wiem co mogę robić źle ?Zastanawiam się nad tym parzeniem, wrzucam szyneczki z wędzarni do gara z wrzątkiem ale może mam za dużo wody, szyneczki są całkowicie zanurzone w wodzie, może mają troszkę wystawać tak jak boczek ? sam nie wiem co mam zmienić.Bardzo proszę was o pomoc, tak mnie wciąga ta produkcja, że już pekluje następne mięsko, a w sobotę zamierzam wędzić.Doradźcie proszę co czynić aby moje szyneczki były soczyste i wilgotne.POMOCY Cytuj zielono mi..... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/702-ile-parzy%C4%87-szynk%C4%99/page/2/#findComment-30842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 11 Marca 2008 Witam Jeżeli idzie o ilość wody to ja wkładam na sucho szynki do garnka i wlewam tyle wody żeby je lekko przykryć . Później wyjmuję i mam tyle wody ile potrzeba . Gotuję ledwo 10 min. Temperatura parzenia nie przekracza 80 st. Szynki po parzeniu wyjmuję z wody i chłodzę w chłodnym miejscu . Nigdy nie miałem problemu z soczystością . Jeszcze jedno parzę około 50min na kilogram wagi szynki Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/702-ile-parzy%C4%87-szynk%C4%99/page/2/#findComment-30843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 11 Marca 2008 zezo, Witam Czy ty wogóle używasz termometrów?. Ja parzę szynki w temp. 72 - 75 st C, ale mierzę temperaturę wewnątrz mięsa . Pierwsza faza 15 min w temp wrzenia II faza schłodzenie do 72-75 st i parzenie do osiągnięcia w mięsie temp 70 st C.III faza wrzucam szynki do b. zimnej wody na 10 min, a następnie studzę na powietrzu + lodówka - wychodzą soczyste , aż kapie sok po rozkrojeniu. Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/702-ile-parzy%C4%87-szynk%C4%99/page/2/#findComment-30844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zezo Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 11 Marca 2008 SMORODINA napisał Czy ty wogóle używasz termometrów?.Właśnie używam, ale mierzę temp. wody jakoś nie mogę się zdecydować na nakłucie mięsa. Pierwsza faza 15 min w temp wrzenia II faza schłodzenie do 72-75 st i parzenie do osiągnięcia w mięsie temp 70 st C.III faza wrzucam szynki do b. zimnej wody na 10 min, a następnie studzę na powietrzu + lodówka - wychodzą soczyste , aż kapie sok po rozkrojeniu kurcze blade muszę tak zrobić. andrzej k napisał Jeżeli idzie o ilość wody to ja wkładam na sucho szynki do garnka i wlewam tyle wody żeby je lekko przykryć . Później wyjmuję i mam tyle wody ile potrzeba . Gotuję ledwo 10 min. Temperatura parzenia nie przekracza 80 st. Szynki po parzeniu wyjmuję z wody i chłodzę w chłodnym miejscu . Nigdy nie miałem problemu z soczystością . Jeszcze jedno parzę około 50min na kilogram wagi szynki nie wiem czy ja dobrze parzę ? jeżeli mam dwa kawałki szyneczki, każdy po 1 kg to razem mam 2 kg mięsa To ile czasu mam parzyć ? ja parzę 50 minut na kg, czyli jakieś 100 minut, a może powinienem parzyć tylko 50 minut ?? Zauważyłem jeszcze coś takiego, szyneczki po wędzeniu mają bardzo ładny miodowy kolorek, w trakcie parzenia zmieniają kolor na ciemno brązowy, czy tak być powinno ? w początkowej fazie parzenia woda lekko zabarwia się na taki lekko miodowy kolor a następnie zmienia barwę na ciemny brąz, może właśnie ja za długo parzę i mi te soczki uciekają do wody ?? jakie jest zdanie wielkich tego forum ?? Cytuj zielono mi..... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/702-ile-parzy%C4%87-szynk%C4%99/page/2/#findComment-30848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 11 Marca 2008 jeżeli mam dwa kawałki szyneczki, każdy po 1 kg to razem mam 2 kg mięsa To ile czasu mam parzyć ? tyle co na 1 kg bo masz dwa kawałki , jak by był jeden duży to ok czas x 2 , przecież to chodzi o wielkośc mięsa , żeby ciepło dotarło do środka :shock: jak by była jedna wieksza to tą mniejszą wyjmujesz wczesniej :grin: Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/702-ile-parzy%C4%87-szynk%C4%99/page/2/#findComment-30850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zezo Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 11 Marca 2008 Anetka czyli twoim zdaniem winą moich suchych szynek jest to że za długo parzę ? właśnie może to jest przyczyna moich kruchych wyrobów, za długo parzę i soczki wypływają do wody. Cytuj zielono mi..... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/702-ile-parzy%C4%87-szynk%C4%99/page/2/#findComment-30852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 11 Marca 2008 Anetka czyli twoim zdaniem winą moich suchych szynek jest to że za długo parzę ? właśnie może to jest przyczyna moich kruchych wyrobów, za długo parzę i soczki wypływają do wody. No to sam sobie odpowiedziałeś. Czas parzenia nie wynika z sumy wagi wszystkich parzonych szynek. Zdarza mi sie, że parzę 10 szynek po ok. 1 kg. Czy musiałbym parzyć je 10 x 50 min. tj. 500 min. = 8 godz. 20 min ? :shock: Rozgotowałyby się chyba. Parzymy 50 min. na 1 kg, ale jednej szynki (co wcale się nie sprawdza przy dużych szynkach ok. 8-10kg, ale to już inna bajka) . Początkowe parzenie we wrzątku ma za zadanie ścięcie białka na powierzchni szynki co zatrzyma soczki wewnątrz, a potem już tylko do 50 min. przy szynce(-kach) o wadze 1 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/702-ile-parzy%C4%87-szynk%C4%99/page/2/#findComment-30853 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zezo Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 11 Marca 2008 Ja nie wiem co ja taki oporny jestem na tę wiedzę wędzarniczą? :blush: ale uparty jestem strasznie,w sobotę następne wędzenie, tak więc radykalnie skracam czas parzenia, A może jeszcze jakieś sugestie ?A może jeszcze dodatkowy nastrzyk przed samym wędzeniem ? ponoć też tak robią ? Cytuj zielono mi..... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/702-ile-parzy%C4%87-szynk%C4%99/page/2/#findComment-30854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 11 Marca 2008 moja sugestia to przy parzeniu używać termometra do pomiaru temp. wewnątrz mięsa ,wcale się nie dziwię że po dwóch godż parzenia 1kg szynki wychodzą Ci suche wióry :wink: :rolleyes: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/702-ile-parzy%C4%87-szynk%C4%99/page/2/#findComment-30855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 11 Marca 2008 Tak jest Jasiu.Szynki wyjdą Ci ekstra, kiedy zdecydujesz się je nakłuć bagnetem sondy. Wewnątrz, w środku najgrubszego kawałka, ma być ok. 68 st.C.Czas tutaj podawany jest orientacyjny. Niektóre szynki "dochodzą" już po 35 min. inne dopiero po 50, datego termometr z sondą to podstawa. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/702-ile-parzy%C4%87-szynk%C4%99/page/2/#findComment-30857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zezo Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 11 Marca 2008 Jednym słowem muszę zdecydować się na nakłucie mięska termometrem, nie ma rady. Mam taki termometr: taki pręt metalowy długości około 12 cm na jednym końcu zaostrzony na drugim taki zegarek z naniesioną podziałką, nie wiem czy będzie dobry do nakłucia ale myślę że się nada. Maxell jeżeli wyjmę mięso z wędzarki i dam do wrzątku to po jakim czasie dokonać pierwszego odczytu temperatury? otworek po termometrze mam zakołkować, czy drewniany patyczek wystarczy? co ile mam nakłuwać mięsko, w celu odczytania temperatury? czy np, jeżeli dokonam pierwszego pomiaru i termometr wskaże 55 stopni C, a temperatura wody będzie 80 stopni to po ilu minutach nakłuć ponownie termometrem ? nie chciał bym z tego mięska i patyczków zrobić jeża. Przepraszam że zadaje tyle pytań, ale jestem na początku swojej wędzarniczej drogi i moja wiedza jest bardzo znikoma, napaliłem się na te pyszne szyneczki, wybaczcie że nie zadaje sobie trudu z opcji szukaj, ale uwierzcie mi że nie mam czasu, raptem jestem po 2 dni w domu, a pozostałą część czasu spędzam w leśnej głuszy, wiadomo budowa, tak więc bardzo was proszę o zdradzenie rąbka wędzarniczych tajemnic Cytuj zielono mi..... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/702-ile-parzy%C4%87-szynk%C4%99/page/2/#findComment-30862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zezo Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 11 Marca 2008 jeszcze jedna sprawaaktualnie pekluje mięso z tylnej szynki, schabik i karczek, o ile coi do mięsa od szynki coś wiem, to na temat karczku i schabu wiem nie za wiele, czyli prawie nicmoże więc jeszcze coś ciekawego na temat tych ięsiwek. Cytuj zielono mi..... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/702-ile-parzy%C4%87-szynk%C4%99/page/2/#findComment-30863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 11 Marca 2008 Nie dziurkuj szynek. Jedno nakłucie wystarczy. Moim zdaniem jeżeli do 1 kg szynki wbijesz po 40 min. parzenia termometr to wystarczy. W tym czasie szynka zacznie dochodzić do zalecanej temperatury. Jeżeli szynki będą jednakowe to nie trzeba nakłuwać innych. Ta jedna posłuży Ci za "wzorzec". Jak parzyłem 10 kg szynke to wbiłem termometr i tam tkwił do końca parzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/702-ile-parzy%C4%87-szynk%C4%99/page/2/#findComment-30864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 11 Marca 2008 temat karczku i schabu wiem nie za wiele Z karczku robisz baleron. Zasady jak przy szynkach. Ze schabu proponuję zrobić polędwicę łososiową, czyli uwędzić i nie parzyć. Pychotka :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/702-ile-parzy%C4%87-szynk%C4%99/page/2/#findComment-30865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 11 Marca 2008 do pomiaru używaj jednej dziurki , nie rób jeża co do czasu po ilu mierzyc pierwszy raz to zależne to jest od temp wędzenia inaczej przy wedzeniu 35 a inaczej przy wędzeniu 65 musisz do tego podejsc racjonalnie .Pozdrawiam Jasiu Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/702-ile-parzy%C4%87-szynk%C4%99/page/2/#findComment-30866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zezo Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 11 Marca 2008 Jesteście SUPER GOśCIE Wiszę wam dobrego browarka Cytuj zielono mi..... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/702-ile-parzy%C4%87-szynk%C4%99/page/2/#findComment-30868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 11 Marca 2008 Aaaaaa jak do browara :lol: to ja jeszcze napiszę, że jak chcesz wyjąć bagnet termometru przy parzeniu to wcześniej przygotuj sobie taki patyczek stożkowy i zatknij po wyjęciu otworek bo inaczej fontanna soku :smile: i poczytaj ze strony głównej i w innych tematach - powodzenia i do widzenia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/702-ile-parzy%C4%87-szynk%C4%99/page/2/#findComment-30872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadzio Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 11 Marca 2008 Zezo - spróbuj jeszcze po spażeniu szynki wodę schlodzić do ok 40st i pozostawić w niej szynki w chlodnym pomieszczeniu do calkowitego wystygnięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/702-ile-parzy%C4%87-szynk%C4%99/page/2/#findComment-30876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 11 Marca 2008 Parzymy 50 min. na 1 kg, ale jednej szynki (co wcale się nie sprawdza przy dużych szynkach ok. 8-10kg,Pedro, Czy mógłbyś proszę rozwinąć ten wątek? Chodzi mi o te duże sztuki :grin: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/702-ile-parzy%C4%87-szynk%C4%99/page/2/#findComment-30888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 11 Marca 2008 tu masz linkahttps://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1402&postdays=0&postorder=asc&highlight=szynka&start=15 Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/702-ile-parzy%C4%87-szynk%C4%99/page/2/#findComment-30889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 11 Marca 2008 Dzięki Jasiu,ten ciekawy temat umknął mi niestety. Moje pytanie było prowokacyjne, ponieważ jasne jest dla mnie to, że długość parzenia zależy od kształtu i wymiarów szynki (a ściślej od średnicy największego okręgu wpisanego w przekrój poprzeczny szynki).Im kształt bardziej cylindryczny, tym czas parzenia krótszy. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/702-ile-parzy%C4%87-szynk%C4%99/page/2/#findComment-30890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 11 Marca 2008 Zezo - spróbuj jeszcze po spażeniu szynki wodę schlodzić do ok 40st i pozostawić w niej szynki w chlodnym pomieszczeniu do calkowitego wystygnięcia.Lub po sparzeniu włóż szynkę, wędzonkę do lodowatej wody. Stosowałem obydwa sposoby. Przy tak subtelnej różnicy wychodzi zupełnie inna wędlina. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/702-ile-parzy%C4%87-szynk%C4%99/page/2/#findComment-30892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zezo Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 11 Marca 2008 Wnuczek napisał Lub po sparzeniu włóż szynkę, wędzonkę do lodowatej wody. Stosowałem obydwa sposoby. Przy tak subtelnej różnicy wychodzi zupełnie inna wędlina. jednym słowem muszę wypróbować wiele sposobów :lol: nie wiem tylko czy zakłady mięsne wytrzymają moje zapotrzebowanie na świeże mięsko :lol: :lol: a tu budowa na ukończeniu, majstrów pilnować trzeba, zagospodarować teren działeczki /wiadomo tu skalniaczek tam trawniczek/ to i tamto wykończyć muszę a ja nic nie robię tylko mi peklowanie, wędzenie i parzenie w głowie :lol: :lol: jak wpadnę do domu na kilka dni to znowu internet i ściągam wiadomości oraz wszelką wiedzę o zdrowym żywieniu na kompa że wnet mi miejsca na dysku zabraknie, a jak się zaszywam w leśnej głuszy to czytam dopiero dokładnie wszystkie przepisy i receptury. Nie miałem zielonego pojęcia że się tak wciągnę :shock: Może już jestem uzależniony ?? Czy wy też tak macie ? Cytuj zielono mi..... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/702-ile-parzy%C4%87-szynk%C4%99/page/2/#findComment-30903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.