Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Może jednak poczekajmy co napisze Halusia....

Ano już jestem :wink:

Na wyżej podany skład czyli 6 kg użyłam:

- 200 ml wody zimnej

- 1 szkl wody o temp 80 stopni

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/2/#findComment-231393
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 303
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Druga próba "Kruchej" z tym że 50/50 sól z peklosolą i ciut chudsza.. :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/2/#findComment-232870
Udostępnij na innych stronach

ciut chudsza

Chuda nie chuda na powitanie spróbujemy :grin: :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/2/#findComment-232871
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dzisiaj zrobiłam troszkę '' Kruchej".. na więcej brakło mi jelit.. :wink: Jutro przekrój...

Po wędzeniu...

Po parzeniu..

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/2/#findComment-242383
Udostępnij na innych stronach

Halusia pozwoliłem sobie Twoją kruchość wstawić na FB. :cool:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/2/#findComment-242391
Udostępnij na innych stronach

Nie mogłam się powstrzymać.. i musiałam '' gryza''... w smaku jak dla mnie bdb.. dość pikantna..bardzo dobrze wyczuwalny pieprz, taka lubią.. :thumbsup:

Miro nie mam nic przeciwko temu :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/2/#findComment-242393
Udostępnij na innych stronach

Nie mogłam się powstrzymać.. i musiałam '' gryza''... w smaku jak dla mnie bdb.. dość pikantna..bardzo dobrze wyczuwalny pieprz,

:clap: :clap: :clap:

 

 

Halusia , zostawisz w czwartek na parkingu koło szpitala parę kawałków . :smile: Pojadę z Tadziem rano na zlot to będziemy mieli na drogę . Popitkę będziemy mieli swoją . :D

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/2/#findComment-242403
Udostępnij na innych stronach

Halusia , zostawisz w czwartek na parkingu koło szpitala parę kawałków . :smile: Pojadę z Tadziem rano na zlot to będziemy mieli na drogę . Popitkę będziemy mieli swoją . :D

 

Andrzejku.. to niezbyt dobre miejsce..do mojej pracy również macie po drodze... poratuję Was paroma kawałkami :grin: a co mi tam... :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/2/#findComment-242404
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj zrobiłam troszkę '' Kruchej".. na więcej brakło mi jelit.. :wink: Jutro przekrój...

Po wędzeniu...

Halinko gratuluję :clap: kiełbaska śliczna jak dziewczyna śmieje się do mnie :thumbsup: :thumbsup:

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/2/#findComment-242410
Udostępnij na innych stronach

Kochani... ta moja kiełbasa '' krucha'' wcale nie zasługuje na pochwały... :shock: :sad:

Aby było jaśniej to podam wsad;

- wp I -2 kg polędwicy wpI

- wp I -2 kg szynki

- wp 2 kg łopatki

- wp III - 2.3 kg

Mięso peklowane 48 godz. ..50/50 sól i peklosól 18g /Kg

Oprócz tego pieprz 3g/kg ,1g/kg gorczyca i czosnek 3g/kg.

Polędwica i szynka pokrojona w kostkę 1,5/1,5

Łopatka na Fi 6 a wp III na Fi 4.

Kiełbasa nadziewana w niedziele i do poniedziałku leżała w lodówce.

O 10 godz.. wyjęta na osuszanie w temp pokojowej. O 14.30 jak wróciłam wędzenie.

Wszystkie czynności wykonane jak w poprzednim moim wyrobie wędlin.

A teraz proszę powiedzieć co zrobiłam nie tak.. chcę nadmienić że mięso pochodziło z 2 zródeł, a konkretnie łopatka.

Co do smaku nie mam nic do zarzucenie ...

Ze względu na to że brakło mi jelit resztę farszu musiałam nadziać w osłonę białkową z tym że do tej części nie dodawałam gorącej wody.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/2/#findComment-242590
Udostępnij na innych stronach

A moczyłaś osłonki?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/2/#findComment-242592
Udostępnij na innych stronach

A co jest według Ciebie nie tak ? :cool:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/2/#findComment-242593
Udostępnij na innych stronach

A moczyłaś osłonki?

Jasne że tak... :wink:

A co jest według Ciebie nie tak ? :cool:

Miro to nie widać?? Jest jakaś napowietrzona.. :shock: nie wiem jak to określić...

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/2/#findComment-242594
Udostępnij na innych stronach

A co jest według Ciebie nie tak ?

Za mało wyszło , a to co jest szybko znika :grin:

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/2/#findComment-242595
Udostępnij na innych stronach

A co jest według Ciebie nie tak

Szeroka się rozpada podobnie jak nasza szynkowa.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/2/#findComment-242601
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa nadziewana w niedziele i do poniedziałku leżała w lodówce.

O 10 godz.. wyjęta na osuszanie w temp pokojowej. O 14.30 jak wróciłam wędzenie.

Wszystkie czynności wykonane jak w poprzednim moim wyrobie wędlin.

A teraz proszę powiedzieć co zrobiłam nie tak..

Witaj Halinko ,może to przez to że osadzanie odbywało się nie na kijach , tylko na leżąco w lodówce.

 

Pozdrawiam

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/2/#findComment-242602
Udostępnij na innych stronach

Szeroka się rozpada podobnie jak nasza szynkowa.

_________________

Może nie tak do końca... ale zastanawia mnie skąd wzięły się takie pęcherzyki powietrza... pierwszy raz się z tym spotkałam w mojej branży wędliniarskiej. :shock:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/2/#findComment-242603
Udostępnij na innych stronach

A w jakiej kolejności wyrabiałaś?.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/2/#findComment-242604
Udostępnij na innych stronach

Witaj Halinko ,może to przez to że osadzanie odbywało się nie na kijach , tylko na leżąco w lodówce.

 

Pozdrawiam

Bodzio ale podobno nie powinno wpłynąć na jakość wyrobów. Robię tak często.. :rolleyes:

 

[ Dodano: Wto 09 Paź, 2012 21:34 ]

A w jakiej kolejności wyrabiałaś?

Polędwica, szynka i łopatka do michy.. i do tego dołożyłam wp III z wszystkimi przyprawami.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/2/#findComment-242606
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.