Michał Koperski Opublikowano 1 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 1 Października 2013 załączone fotki. Wędzarnie wykonałem sam na podstawie fotek zamieszczonych na stronie. Prosze sie nie sugerować termometrem w drzwiczkach. Nie zdaje egzaminu. Używam elektronicznego z sondą. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/7/#findComment-304289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 1 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 1 Października 2013 Michał poproś adminów, aby Twój wątek o kiełbasie przenieśli do nowego tematu, śmiecimy Halusi. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/7/#findComment-304321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe60 Opublikowano 1 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 1 Października 2013 Michał poproś adminów, aby Twój wątek o kiełbasie przenieśli do nowego tematu, śmiecimy Halusi.Jestem innego zdania, jest to temat o kiełbasie kruchej wg receptury Halusi a nie autorski wątek o dokonaniach Halusi w temacie kiełbasy kruchej.Nie mnóżmy podobnych tematów. Cytuj Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.Albert Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/7/#findComment-304323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 1 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 1 Października 2013 Nowy temat powinien nosić tytuł "autorski sposób na spieprzenie kiełbasy by Michał". A na poważnie. Nie ma sensu, moim zdaniem, ciągnąć dalej tego wątku. Wiadomo co zrobiłem źle. Nie do końca jestem jednak przekonany co należy zrobić aby było dobrze.Prosze tylko o radę:1. co z tym szybrem? w większości opisów, porad napisane jest" nakryć wędzarnie szmatą, workiem itp. Z tego co przeczytalem na forum wychodzi mi że unikać całkowitego zamknięcia szybra, a już na pewno nie robić tego w początkowej fazie wędzenia kiedy wędzonki mogą być jeszcze nie do końca osuszone. Szyber raczej przymknąć na 1/3 żeby troche stłumić ogień ale żeby był swobodny przepływ powietrza. Idę w dobrym kierunku czy znowu na mine?2 Zacząć suchym drzewem ( u mnie Olcha) a później może być wilgotne3 mam problem w ocenie czy kiełbasa jest luźno czy zbyt mocno nabita. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/7/#findComment-304337 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 1 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 1 Października 2013 Zacząć suchym drzewem ( u mnie Olcha) a później może być wilgotne używaj tylko i wyłącznie suchego drewna będziesz miał mniej problemów , przynajmniej do momentu aż będziesz mial opanowaną sztukę wędzenia w swojej wędzarni . Szyber raczej przymknąć na 1/3 żeby troche stłumić ogień Regulację temperatury w wędzarni i jak Ty piszesz tłumienie ognia dokonuj raczej dolotem powietrza do pieca ( umiejętnie przymykając i otwierając drzwiczki ) szkoda że nie masz szybra na wlocie dymu do wędzarni .Szyber w kominie zostaw otwarty , wedlug mnie masz i tak za mały przekrój komina ( 120 ) to bez sensu go jeszcze zamykać 3 mam problem w ocenie czy kiełbasa jest luźno czy zbyt mocno nabita. A tu się nie wypowiem bom za cienki w te klocki ( znam swoje miejsce ) ale co do wędzarni to się nawalczyłem z nią i dzięki pomocy kolegów opanowałem jakoś to wędzenie . Zobacz jak to wyglądało u mnie , ja też miałem za mały komin i musiałem dodać klapę dymną . Teraz wędzonki pachną a nie śmierdolą jak na początku https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1532-wedzarnia-prosze-o-kilka-porad/page-3?do=findComment&comment=298633 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/7/#findComment-304340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 1 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 1 Października 2013 Adekmiałbym kilka pytań dotyczących samego wędzenia i wędzarni ale Miro ma racje i nie chcę zaśmiecać Halusi tematu.Założę w dziale "wędzarnie" nowy temat to tam sie spotkajmy. Może ktoś jeszcze sie przyłączy. Pozostaje jeszcze sprawa nabijania jelit. Prośba o poradę. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/7/#findComment-304346 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 1 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 1 Października 2013 (edytowane) Myślę, że dość dokładnie zostało to wyjaśnione. Zastosuj się do powyższych rad i będzie ok. Powodzenia. Edytowane 1 Października 2013 przez anerka Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/7/#findComment-304350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 1 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 1 Października 2013 załączone fotki. Wędzarnie wykonałem sam na podstawie fotek zamieszczonych na stronie. Prosze sie nie sugerować termometrem w drzwiczkach. Nie zdaje egzaminu. Używam elektronicznego z sondą.Widzę, że masz bardzo ciekawą "wędzarnie"! Wiele osób już pisało wcześniej na temat tego rodzaju "pomników". No ale doskonal technikę. . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/7/#findComment-304363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 2 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 2 Października 2013 Wiesz wędzarnia jak wędzarnia. Sam ją robiłem od podstaw i pewnie ma wiele wad. Mam tego świadomośc. widziałem wiele lepszych wędzarni. To że jest taka a nie inna wynikało między innymi z lokalizacji, moich umiejętności. Teraz bym wiele poprawił. Ważne że mogę się świetnie bawić. Dziękuje wszystkim za rady i pomoc. Po kolejnym wędzeniu wrzucę fotki. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/7/#findComment-304479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 2 Października 2013 Skład i mielenie :- 1.6 kg karkówki... sitko Fi 8- 2.1 kg łopatki...sitko Fi 10- 1.3 kg golonki...sitko Fi 4- 1 kg podgarla...sitko Fi 6 - 200 ml wodyPrzyprawy1) sól -18 g / kg2) pieprz - 3 g / kg3) czosnek polski - 3 g / kg4) cukier - 2 g / kg5) gorczyca 1g/ kgSposób wykonaniaMięso zmielone ( rozmiar sitek podany wyżej ) ,do masy wiążącej czyli golonki dodałam szklankę wody ,czosnek i cukier . Wszystkie składniki dobrze wymieszałam , dodając w czasie mieszania pieprz , gorczycę i jedną szklankę wody temperaturze 80 stopni w celu nadania kruchości. Halusiu,Dzisiaj po raz pierwszy przestudiowałam uważnie Twój przepis.W składzie produktów podajesz 200ml wody na 6 kg mięsa a z opisu wynika, że dałaś 2 szklanki, czyli 500ml.Kilka osób deklarowało, że robili kiełbaske wg Twojego przepisu. Ciekawe, ile dodali wody Tak przy okazji, wartałoby przerobić ten przepis na 10kg mięsa.Jeżeli doprecyzujesz ilość wody to mogę wyedytowac Twój pierwszy post. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/7/#findComment-304614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 3 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 3 Października 2013 Wiesz wędzarnia jak wędzarnia. Sam ją robiłem od podstaw i pewnie ma wiele wad. Mam tego świadomośc. widziałem wiele lepszych wędzarni. To że jest taka a nie inna wynikało między innymi z lokalizacji, moich umiejętności. Teraz bym wiele poprawił. Ważne że mogę się świetnie bawić. Dziękuje wszystkim za rady i pomoc. Po kolejnym wędzeniu wrzucę fotki.Michał to co piszesz jest ważne, zawsze można poprawić ulepszyć. Najważniejsza to świadomość "sytuacyjna" jest. Podoba mi się Twoje podejście! A... Będzie coraz lepiej, gdy Wiemy i Chcemy. . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/7/#findComment-304621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gariwaldi Opublikowano 16 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 16 Grudnia 2013 (edytowane) Witam. Zrobiliśmy z żoną kiełbasę wg przepisu z pierwszej strony. Proporcje zmniejszone na 3 kg. Była to nasza pierwsza próba nadziewania farszu w jelita. Jako że nie mam jeszcze wędzarni dałem to do uwędzenia znajomemu. Kilka sztuk zostawiłem do eksperymentu. Połowę sparzyłem jak białą i później usmażyłem z cebulą. Drugą połowę rozwiesiłem w piekarniku na pręcie stalowym owiniętym papierem do pieczenia. Piekłem w 100 stopniach z termoobiegiem przez 90 minut. Kiełbasa w smaku super. Wiadomo, najlepsza z wędzenia choć ta z piekarnika też bardzo dobra. Na zimno i po ugotowaniu. Jest to jakiś sposób na własną kiełbasę do czasu wybudowania wędzarni. Kupiłem ogródek działkowy i na wiosnę muszę coś postawić. Dziękuję za jasno napisany przepis. Nawet całkiem początkujący sobie poradzi. Edytowane 16 Grudnia 2013 przez gariwaldi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/7/#findComment-320969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 16 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 16 Grudnia 2013 Jest to jakiś sposób na własną kiełbasę do czasu wybudowania wędzarni Pewnie że jest.. to mój ostatni wyrób... polecam .https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9022-kielbasa-inaczej/ Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/7/#findComment-321013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 27 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 27 Lutego 2014 I jeszcze troszkę kruchej.. jak dla mnie super :)kruchutka ...Tylko tyle mi się zostało Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/7/#findComment-337126 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzeznik Opublikowano 27 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 27 Lutego 2014 PIĘKNIE . ZRESZTĄ JAK WSZYSTKO ZA CO SIĘ BIERZESZ. BRAWO Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/7/#findComment-337228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 27 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 27 Lutego 2014 . jak dla mnie super :)kruchutka Tak na moje chore oczy to trochę chuda ............ oczywiście kiełbaska . :D Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/7/#findComment-337230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 27 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 27 Lutego 2014 (edytowane) A mnie to wqrwia , bo nie mam się do czego przypierniczyć . No ale od czego mamy tu tak zaufane forum , że zawsze coś wynajdą ... chłopaki do pisania , ale to już Ps .. Gdyby ta gorczyca była "wewśrodku" to by dała aromat na mięso nie flak . Edytowane 27 Lutego 2014 przez Henio Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/7/#findComment-337240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miru Opublikowano 21 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 21 Marca 2014 Czy golono mam przepuscic przez sitko razem ze skory czy nie???.Doswiadczenia niemam zadnego wiec prosze o wyrozumialosc Cytuj Idealem nie jestem,ale zawsze moge sie poprawic.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/7/#findComment-341766 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 21 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 21 Marca 2014 Czy golono mam przepuscic przez sitko razem ze skory czy nie???.Doswiadczenia niemam zadnego wiec prosze o wyrozumialosc Oczywiście że bez skóry Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/7/#findComment-341769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miru Opublikowano 21 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 21 Marca 2014 Dziekuje @halusia Cytuj Idealem nie jestem,ale zawsze moge sie poprawic.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/7/#findComment-341826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 14 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 14 Czerwca 2014 I troszkę kiełbaski na śniadanko.. Fotki robione w różnych miejscach stąd taka różnica... chyba muszę sobie sprawić porządny aparat Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/7/#findComment-357744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 14 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 14 Czerwca 2014 chyba muszę sobie sprawić porządny aparat Myślę że to dobra myśl . Może jeszcze do Chłapowa zdążysz :D Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/7/#findComment-357746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 14 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 14 Czerwca 2014 Nigdy nie robilam tej Twojej kruchej a tak ladnie wyglada, moze na nastepny raz sie skusze Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/7/#findComment-357749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maria.s Opublikowano 14 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 14 Czerwca 2014 chyba muszę sobie sprawić porządny aparat Halusia daj się wykazać domownikom toż to do 1 lipca blisko możesz tylko dać maleńką podpowiedź Nigdy nie robilam tej Twojej kruchej Aniu musisz zrobić jest b dobra cienką kiełbaskę robię ostatnio tylko z tego przepisu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/7/#findComment-357756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 20 Grudnia 2014 (edytowane) Pierwszy raz robiłem-własnie wyjąłem z parzenia 5 kg kruchej, tyle ze zamiast łopatki była szynka, wygląda ładnie, niech tylko trochę ostygnie... Jeszcze ciepła, więc nie widac dobrze, nie wiem czy krucha, ale naprawde smaczna Edytowane 20 Grudnia 2014 przez jacinto Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/7/#findComment-392020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.