Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

załączone fotki. Wędzarnie wykonałem sam na podstawie fotek zamieszczonych na stronie. Prosze sie nie sugerować termometrem w drzwiczkach. Nie zdaje egzaminu. Używam elektronicznego z sondą.

post-55186-0-05671200-1380614734_thumb.jpg

post-55186-0-69845600-1380614745_thumb.jpg

post-55186-0-75985400-1380614753_thumb.jpg

post-55186-0-49880600-1380614763_thumb.jpg

post-55186-0-41910100-1380614780_thumb.jpg

post-55186-0-11691900-1380614801_thumb.jpg

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/7/#findComment-304289
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 303
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Michał poproś adminów, aby Twój wątek o kiełbasie przenieśli do nowego tematu, śmiecimy Halusi.

 

 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/7/#findComment-304321
Udostępnij na innych stronach

Michał poproś adminów, aby Twój wątek o kiełbasie przenieśli do nowego tematu, śmiecimy Halusi.

Jestem innego zdania, jest to temat o kiełbasie kruchej wg receptury Halusi a nie autorski wątek o dokonaniach Halusi w temacie kiełbasy kruchej.

Nie mnóżmy podobnych tematów.

Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.

Albert Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/7/#findComment-304323
Udostępnij na innych stronach

Nowy temat powinien nosić tytuł "autorski sposób na spieprzenie kiełbasy by Michał". A na poważnie. Nie ma sensu, moim zdaniem, ciągnąć dalej tego wątku. Wiadomo co zrobiłem źle.  Nie do końca jestem jednak przekonany co należy zrobić aby było dobrze.

Prosze tylko o radę:

1. co z tym szybrem? w większości opisów, porad napisane jest" nakryć wędzarnie szmatą, workiem itp. Z tego co przeczytalem na forum wychodzi mi że unikać całkowitego zamknięcia szybra, a już na pewno nie robić tego w początkowej fazie wędzenia kiedy wędzonki mogą być jeszcze nie do końca osuszone. Szyber raczej przymknąć na 1/3 żeby troche stłumić ogień ale żeby był swobodny przepływ powietrza. Idę w dobrym kierunku czy znowu na mine?

2 Zacząć suchym drzewem ( u mnie Olcha) a później może być wilgotne

3 mam problem w ocenie czy kiełbasa jest luźno czy zbyt mocno nabita.

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/7/#findComment-304337
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zacząć suchym drzewem ( u mnie Olcha) a później może być wilgotne

 

używaj  tylko i wyłącznie suchego drewna będziesz miał mniej problemów , przynajmniej do momentu aż będziesz mial opanowaną sztukę wędzenia w swojej wędzarni .

 

 

 

Szyber raczej przymknąć na 1/3 żeby troche stłumić ogień

 

Regulację temperatury w wędzarni i jak Ty piszesz  tłumienie ognia dokonuj raczej dolotem powietrza do pieca ( umiejętnie przymykając i otwierając drzwiczki ) szkoda że nie masz szybra na wlocie dymu do wędzarni .

Szyber w kominie zostaw otwarty , wedlug mnie masz i tak za mały przekrój komina ( 120 )  to bez sensu go jeszcze zamykać

 

 

 

3 mam problem w ocenie czy kiełbasa jest luźno czy zbyt mocno nabita.

 

A tu się nie wypowiem bom za cienki w te klocki ( znam swoje miejsce  :)  )  ale co do wędzarni to się nawalczyłem z nią i dzięki pomocy kolegów opanowałem jakoś to wędzenie . Zobacz jak to wyglądało u mnie , ja też miałem za mały komin i musiałem dodać klapę dymną . Teraz wędzonki pachną a nie śmierdolą jak na początku :)https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1532-wedzarnia-prosze-o-kilka-porad/page-3?do=findComment&comment=298633 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/7/#findComment-304340
Udostępnij na innych stronach

Adek

miałbym kilka pytań dotyczących samego wędzenia i wędzarni ale Miro ma racje i nie chcę zaśmiecać Halusi tematu.

Założę w dziale "wędzarnie" nowy temat to tam sie spotkajmy. Może ktoś jeszcze sie przyłączy.

 

Pozostaje jeszcze sprawa nabijania jelit. Prośba o poradę. 

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/7/#findComment-304346
Udostępnij na innych stronach

Myślę, że dość dokładnie zostało to wyjaśnione. Zastosuj się do powyższych rad i będzie ok. Powodzenia.

Edytowane przez anerka
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/7/#findComment-304350
Udostępnij na innych stronach

załączone fotki. Wędzarnie wykonałem sam na podstawie fotek zamieszczonych na stronie. Prosze sie nie sugerować termometrem w drzwiczkach. Nie zdaje egzaminu. Używam elektronicznego z sondą.

Widzę, że masz bardzo ciekawą "wędzarnie"!  :tongue:  :D

 

Wiele osób już pisało wcześniej na temat tego rodzaju "pomników".  :rolleyes:

 

No ale doskonal technikę.  ;)

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/7/#findComment-304363
Udostępnij na innych stronach

Wiesz wędzarnia jak wędzarnia. Sam ją robiłem od podstaw i pewnie ma wiele wad. 

Mam tego świadomośc. widziałem wiele lepszych wędzarni. To że jest taka a nie inna wynikało między innymi z lokalizacji, moich umiejętności. Teraz bym wiele poprawił. Ważne że mogę się świetnie bawić. 

Dziękuje wszystkim za rady i pomoc. Po kolejnym wędzeniu wrzucę fotki.

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/7/#findComment-304479
Udostępnij na innych stronach

Skład i mielenie :

- 1.6 kg karkówki... sitko Fi 8- 2.1 kg łopatki...sitko Fi 10- 1.3 kg golonki...sitko Fi 4- 1 kg podgarla...sitko Fi 6 - 200 ml wody

Przyprawy

1) sól -18 g / kg2) pieprz - 3 g / kg3) czosnek polski - 3 g / kg4) cukier - 2 g / kg5) gorczyca 1g/ kg

Sposób wykonania

Mięso zmielone ( rozmiar sitek podany wyżej ) ,do masy wiążącej czyli golonki dodałam szklankę wody ,czosnek i cukier . Wszystkie składniki dobrze wymieszałam , dodając w czasie mieszania pieprz , gorczycę i jedną szklankę wody temperaturze 80 stopni w celu nadania kruchości.

 

Halusiu,

Dzisiaj po raz pierwszy przestudiowałam uważnie Twój przepis.

W składzie produktów podajesz 200ml wody na 6 kg mięsa a z opisu wynika, że dałaś 2 szklanki, czyli 500ml.

Kilka osób deklarowało, że robili kiełbaske wg Twojego przepisu. Ciekawe, ile dodali wody  :rolleyes:

Tak przy okazji, wartałoby przerobić ten przepis na 10kg mięsa.

Jeżeli doprecyzujesz ilość wody to mogę wyedytowac Twój pierwszy post.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/7/#findComment-304614
Udostępnij na innych stronach

Wiesz wędzarnia jak wędzarnia. Sam ją robiłem od podstaw i pewnie ma wiele wad

Mam tego świadomośc. widziałem wiele lepszych wędzarni. To że jest taka a nie inna wynikało między innymi z lokalizacji, moich umiejętności. Teraz bym wiele poprawił. Ważne że mogę się świetnie bawić. 

Dziękuje wszystkim za rady i pomoc. Po kolejnym wędzeniu wrzucę fotki.

Michał to co piszesz jest ważne, zawsze można poprawić ulepszyć.  :clap:

 

Najważniejsza to świadomość "sytuacyjna" jest.  :cool:

 

Podoba mi się Twoje podejście!  :clap:

 

A... :D  Będzie coraz lepiej, gdy Wiemy i Chcemy.  :)

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/7/#findComment-304621
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Witam. Zrobiliśmy z żoną kiełbasę wg przepisu z pierwszej strony. Proporcje zmniejszone na 3 kg. Była to nasza pierwsza próba nadziewania farszu w jelita. Jako że nie mam jeszcze wędzarni dałem to do uwędzenia znajomemu. Kilka sztuk zostawiłem do eksperymentu. Połowę sparzyłem jak białą i później usmażyłem z cebulą. Drugą połowę rozwiesiłem w piekarniku na pręcie stalowym owiniętym papierem do pieczenia. Piekłem w 100 stopniach z termoobiegiem przez 90 minut. Kiełbasa w smaku super. Wiadomo, najlepsza z wędzenia choć ta z piekarnika też bardzo dobra. Na zimno i po ugotowaniu. Jest to jakiś sposób na własną kiełbasę do czasu wybudowania wędzarni. Kupiłem ogródek działkowy i na wiosnę muszę coś postawić. Dziękuję za jasno napisany przepis. Nawet całkiem początkujący sobie poradzi.

Edytowane przez gariwaldi
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/7/#findComment-320969
Udostępnij na innych stronach

Jest to jakiś sposób na własną kiełbasę do czasu wybudowania wędzarni

 

 

Pewnie że jest.. to mój ostatni wyrób... polecam .

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9022-kielbasa-inaczej/

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/7/#findComment-321013
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

I jeszcze troszkę kruchej.. jak dla mnie super  :)kruchutka ...

Tylko tyle mi się zostało  :hmm:

 

post-43626-0-90799700-1393522060_thumb.jpg

post-43626-0-56289900-1393522081_thumb.jpg

post-43626-0-28639400-1393522098_thumb.jpg

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/7/#findComment-337126
Udostępnij na innych stronach

PIĘKNIE  :)  :)  :clap:  :clap:. ZRESZTĄ JAK WSZYSTKO ZA CO SIĘ BIERZESZ. BRAWO  :clap:  :clap:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/7/#findComment-337228
Udostępnij na innych stronach

 

 

. jak dla mnie super :)kruchutka

 

 

 Tak na moje chore oczy to trochę chuda ............  oczywiście kiełbaska . :D :D 

 

 

 Gorąco pozdrawiam :D

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/7/#findComment-337230
Udostępnij na innych stronach

A mnie to wqrwia , bo nie mam się do czego przypierniczyć . No ale od czego mamy tu tak zaufane forum , że zawsze coś wynajdą ... chłopaki do pisania , ale to już  :D

 Ps .. Gdyby ta gorczyca była "wewśrodku" to by dała aromat na mięso nie flak . 

Edytowane przez Henio
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/7/#findComment-337240
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

 

 

Czy golono mam przepuscic przez sitko razem ze skory czy nie???.Doswiadczenia niemam zadnego  wiec prosze o wyrozumialosc
 

 

Oczywiście że bez skóry  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/7/#findComment-341769
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

I troszkę kiełbaski na śniadanko..  :)

Fotki robione w różnych miejscach stąd taka różnica... chyba muszę sobie sprawić porządny aparat  :facepalm:  :rolleyes:

 

post-43626-0-16099100-1402753643_thumb.jpg

post-43626-0-08434400-1402753652_thumb.jpg

post-43626-0-41152600-1402753676_thumb.jpg

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/7/#findComment-357744
Udostępnij na innych stronach

 

 

chyba muszę sobie sprawić porządny aparat :facepalm::rolleyes:

 

 

 Myślę że to dobra myśl :D  .  Może jeszcze do Chłapowa zdążysz :D :D

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/7/#findComment-357746
Udostępnij na innych stronach

Nigdy nie robilam tej Twojej kruchej a tak ladnie wyglada, moze na nastepny raz sie skusze :clap:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/7/#findComment-357749
Udostępnij na innych stronach

 

 

chyba muszę sobie sprawić porządny aparat :facepalm::rolleyes:

 

Halusia daj się wykazać domownikom toż to do 1 lipca blisko  możesz tylko dać maleńką podpowiedź :)


 

 

Nigdy nie robilam tej Twojej kruchej

 

Aniu musisz zrobić jest b dobra cienką kiełbaskę robię ostatnio tylko z tego przepisu :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/7/#findComment-357756
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Pierwszy raz robiłem-własnie wyjąłem z parzenia 5 kg kruchej, tyle ze zamiast łopatki była szynka, wygląda ładnie, niech tylko trochę ostygnie... :)

Jeszcze ciepła, więc nie widac dobrze, nie wiem czy krucha, ale naprawde smaczna :)

 

post-48289-0-31706700-1419102215_thumb.jpg

post-48289-0-03745800-1419103419_thumb.jpg

Edytowane przez jacinto
mój najsmaczniejszy blog :)http://najsmaczniejszy.com.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7037-kie%C5%82basa-krucha-halusi/page/7/#findComment-392020
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.