grizzly Opublikowano 22 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 22 Czerwca 2013 ...Kalkulacja cenowa mojej ostatniej kiełbasy...Dziadku, mam pytanie do tabelki. Co zaliczasz do pozycji: "koszty ogólne wytworzenia 30%" ? :question: BTW Bardzo lubię przeglądać Twoje skrupulatne notatki i tabelki. Na początku mojego studiowania, pozwoliły mi one "poczuć" proporcje. :grin: Oczywiście jak ktoś inny wie, to proszę również napisać. . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/8/#findComment-289658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 23 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 23 Czerwca 2013 Henio- to mięsień z szynki wp w jednym kawałku . Wędzony później włożony w praskę i gotowany w niej - stara technologia . Marek - spis receptur wraz z kalkulacjami otrzymałem od , jednego z naszych forumowiczów. Na podstawie tego zrobiłem kalkulację swoich wyrobów . Wszystko jest jasne w surowcu przyprawach i materiałach pomocniczych . Koszty własne są elementem rosnącym lub malejącym zależnie od koniuktury na rynku pracy i innych gałęziach gospodarki i bankach . Wymienię co nie które . Robocizna, amortyzacja maszyn i urządzeń, oprocentowanie kredytów w bankach. Koszty energii- elektrycznej ,gazu ,pary , węgla ,drewna, sprężonego powietrza . Koszty wody , środków myjących , odkażających , prania odzieży roboczej itd. No i wielkości produkcji . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/8/#findComment-289664 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 23 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 23 Czerwca 2013 ...Koszty własne są elementem rosnącym lub malejącym zależnie od koniuktury na rynku pracy i innych gałęziach gospodarki i bankach . Wymienię co nie które . Robocizna, amortyzacja maszyn i urządzeń, oprocentowanie kredytów w bankach. Koszty energii- elektrycznej ,gazu ,pary , węgla ,drewna, sprężonego powietrza . Koszty wody , środków myjących , odkażających , prania odzieży roboczej itd. No i wielkości produkcji ... Dziękuję za jednoznaczne wyjaśnienie. :clap: Tak łatwo oszacować te koszty nie sposób! Bardzo ważne, aby to sobie jednak UŚWIADOMIĆ. Jeżeli robimy przysługę Rodzinie lub znajomym, to pewnie często zapominają oni o istnieniu tej pozycji, albo wręcz występuje "brak świadomości". Warto o tym rozmawiać jak najczęściej z potencjalnymi "kiełbasożercami". :tongue: . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/8/#findComment-289672 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 23 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 23 Czerwca 2013 Marku - w indywidualnym robieniu dla siebie tych kosztów nie widzimy bo one przechodzą w budżet domowy. Mąż robi , żona płaci rachunki i często nie wie za co i ile te jego zabawki kosztują. Koszty własne być może że trzeba w tej chwili podnieść do 40%. Lub zastosować metodę mojego kolegi - cena zakupu surowca na produkt + 50% kosztów własnych . I taka kalkulacja jest bardziej czytelna i korzystniejsza do negocjonowania ceny . Gdy ktoś nie zrozumiał że koszt ceny zależy od ilości produkcji , to wyjaśniam że przy wielkości załadunku wędzarni 50kg gdy robimy 5 kg to zużyjemy praktycznie tą samą ilość drewna do wędzenia i prawie ten sam czas obsługi tej wędzarni i na pewno tą samą ilość wody, czasu, środków czystości do mycia i i innych do sprzątania . Banki podałem dlatego że mało kogo stać w przemyśle by robić to za swoje, bo i po co konsumenci kupią i spłacą kredyty . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/8/#findComment-289687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aguś1 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Witam... To mój pierwszy post na forum i nie ukrywam, że zanim się zarejestrowałam od jakiegoś czasu studiuje owe wiadomości. Nie mogę znaleźć przepisu na mortadelę, czy mógłbyś Dziadku być tak uprzejmy i posłużyć swoją wiedzą? Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/8/#findComment-297588 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Aguś proszę, chociaż ja nie Dziadek... https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7773&highlight=mortadela Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/8/#findComment-297590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Nie mogę znaleźć przepisu na mortadelę, czy mógłbyś Dziadku być tak uprzejmy i posłużyć swoją wiedzą?Wprawdzie nie jestem DZIADKIEM tylko babcią od innego dziadka ale proszę bardzo: http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-drobno-rozdrobnione/45-mortadela-parzona Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/8/#findComment-297592 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aguś1 Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Bardzo dziękuję i pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/8/#findComment-297692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 19 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 19 Listopada 2013 Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/8/#findComment-314542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 20 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 20 Listopada 2013 @DZIADEK,No popatrz Pan panie tego, niby nic a jak Ci to ułatwiło pracę, pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/8/#findComment-314568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 20 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 20 Listopada 2013 Z moich doświadczeń z tego typu mieszałką, rozważył bym jej skrócenie. Przy tak długim pręcie trudno utrzymać mieszałkę. Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/8/#findComment-314574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 20 Listopada 2013 DZIADKU,a czy mieszadło nie tnie mięsa?I jeszcze jedno: do utrzymania tego w rękach to jaki wymiar "chłopa" jest potrzebny ? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/8/#findComment-314605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pulek Opublikowano 20 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 20 Listopada 2013 DZIADKU, czy to naprawdę jest dobry sposób i nie idzie się do niczego przyczepić? Ooo, właśnie widzę, że EAnna napisała przede mną. Również ciekawy jestem odpowiedzi na jej pytanie. A dodatkowo mam swoje. Chyba nie używasz pełnej mocy tej "mieszałki" ? Jesteś w stanie jakoś określić jak dużych używasz obrotów? Ktoś kiedyś odradzał ze względu na przegrzewanie się farszu. Z jakiej stali wykonane jest to mieszadło i gdzie takowe można kupić? Zazwyczaj widziałęm tylko powlekane czymś...raczej nie nadające się do żywności. Cytuj Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/8/#findComment-314609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 20 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 20 Listopada 2013 @EAnna, używam mieszałki do betonu, tylko na krótkim pręcie. Na długim miałem kłopoty z przemieszczaniem mieszadła. O to Ci chodziło? Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/8/#findComment-314673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 20 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 20 Listopada 2013 jak chodzi o mieszanie w tego typu maszynie mam doświadczenie tylko z zaprawami (gipsowa, klejowa, tynkarska).Wiertarka + takie mieszadło -> w wiaderku miesza się łatwo i szybko - żadnego problemu z trzymaniem i utrzymaniem w pionie - jak zaprawa jest bardzo gęsta to może "rzucać" a mięso jest mniej "gęste niż konglomerat.Mieszarka przeznaczona typowo do zapraw - użycie jw. tyle, że łatwiejsza jest regulacja pokrętłem.Większość wiertarek ma stopniowanie prędkości przez siłę nacisku na języczek -To takie moje wrażenia z obsługi mieszarki Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/8/#findComment-314699 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 20 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 20 Listopada 2013 Moje doświadczenie to kilka lat w takim mieszaniu. Trzeba mieć silną wiertarko-mieszarkę powyżej 1000W , Konieczne regulowane obroty lewo -prawo- bez tego mięsa nie wymieszasz . Przerobione mieszadło takie jak na zdjęciach . Tajniki, kolejność i sposób mieszania - tylko na kursach SDM.Wczoraj zrobione 10 kg kiełbasy. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/8/#findComment-314723 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 20 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 20 Listopada 2013 Witam serdecznie Dziadku.Czy będzie mozna liczyć na recepturkę tej Dietetycznej kiełbaski? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/8/#findComment-314726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 21 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 21 Listopada 2013 Sorki Dziadku. Nie doczytałam zasad i już wiem, że tutaj się nie podaje przepisów. Poprawię się. Będę szukać dalej może znajdę Pozdrawiam i miłego dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/8/#findComment-314919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 21 Listopada 2013 Tajniki, kolejność i sposób mieszania - tylko na kursach SDM. Dziadku, nie bądź taki. Podziel się z forumowiczami ta wiedzą. Kto ma się zapisać na kurs, to się zapisze, ale nie wszyscy mogą jechać. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/8/#findComment-315039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 23 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 23 Listopada 2013 (edytowane) Basiu specjalnie dla Ciebie 1. Wp. kl I - 5,00 kg – 60%z szynki wp. 40% z łopatki wp.2. Wp. kl II a - 1 ,00 kg. 3. Wp. kl II b - 1.40 kg4. Wp. kl III - 2,00 kg5. Tłuszcz drobny twardy – 0,60 kg. Razem - 10 kg B. Peklowanie - 36 godz. Mięsa drobne - mieszanką peklującą Peklosól 18-19g - na 1 kg mięsaTłuszcz drobny - sól 19g na 1 kg. C. Rozdrabnianie Wp kl I- 50 % przez siatkę 18 mm 50% przez siatkę 14 mmWp kl II a – przez siatkę 10 mmWp kl II b i tłuszcz drobny- zmieszane razem przez siatkę 6 mmWp kl III. – przez siatkę 2,5 mm D. Przyprawy 1. Pieprz mielony - 18g2. Gałka - 10g3. Kolendra - 10g4. Czosnek - 15g5. Majeranek - 10g6 Cukier - 20gE. Mieszanie Wp kl I Ii II a aż puści klej , następnie dodana wp kl II B i tłuszcz drobny po wymieszaniu dodana Wp kl III wymieszana z dodatkiem wody ok 08 L; i przypraw . Wszystko wymieszane nadziane ściśle w kiełbaśnice . Po osadzaniu, wpierw osuszane w wędzarni , Następnie wędzona w temp. 50-65 st C. Po uwędzeniu do pożądanego koloru, parzona w wodzie o temp .ok. 75 st C przez ok. 25 minut. Następnie wychłodzona i przez Babcię rozdana synowi i córkom . Tak że dziadek obył się smakiem. Jak byś nie zrozumiała przepisu , to poproś naszą Zosię ona przetłumaczy to na elementy rozbiorowe i łyżeczki . Edytowane 23 Listopada 2013 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/8/#findComment-315374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #196 Opublikowano 23 Listopada 2013 Może już nie Zosia ale jeszcze niedawno byłam Zosią Zosią która chciała się nauczyć a ty mi w tym pomogłeś DziadkuBasi gdybyś nie wiedział to ja ci napiszęwp.kl I to mięso wieprzowe bardzo chudewp. kl IIA to mięso wieprzowe tłustewp kl. IIB mięso wieprzowe bardzo tłustewp kl III mięso wieprzowe ścięgniste np golonka ale znajdziesz go również w łopatceMyślę że dobrze napisałam Piękne wyroby serdecznie pozdrawiam cię Dzidku Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/8/#findComment-315384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #197 Opublikowano 23 Listopada 2013 Po osadzaniu, ..... W jakich warunkach i ile czasu osadzana , bo tego Zosia nie ogarnie.Etap ten, prawidłowo przeprowadzony , ma chyba wpływ na twardość jelita po wędzeniu.Jeżeli można to prosiłbym o dodatkowe zdjęcia mieszadła z kilku ujęć oraz grubość blachy. pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/8/#findComment-315385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #198 Opublikowano 24 Listopada 2013 @Dziadek Dziadku bardzo, ale to bardzo Tobie dziękuję za przepis. Ale czy to jest ta kiełbaska dietetyczna czy inna?Mi chodziło o dietetyczną, ale nie szkodzi jak jest inna. Dietetyczną najwyżej nastepnym razem zrobię Faktycznie,nie wiem ile osadzać. (przez zbyt długie osadzanie trochę zmaltretowałam jelita przy Kiełbasie Wojskowej Tak, tak, skąd my to znamy u mnie jest to samo.Jeszcze nie ostygnie cokolwiek a już wężyki i sępiki czuwają nad wyrobami.Moje wnuki też wybredne U mnie ja robię i ja rozdaję. Dziadek pomaga kręcić i jeść Pozdrawiam i podziwiam Twoje wyroby. Teraz będę, przynajmniej postaram się, zrobić kiszunię o czym nie zapomnę dać znać. @Jipionka + @Renesi Dziękuję za zainteresowanie i pomoc. No właśnie zachodziła bym w łeb co mam kupić za mięska.Teraz już wiem i pozostaje kwestia osadzania. Przeczytam jeszcze może znajdę Pozdrawiam serdecznie. Udanych wyrobików życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/8/#findComment-315712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 24 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #199 Opublikowano 24 Listopada 2013 Osadzanie według przepisów technologicznych w warunkach pomieszczenia nie chłodzonego przy temp. do 30st C może trwać do 2 godzin. . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/8/#findComment-315797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #200 Opublikowano 24 Listopada 2013 Dziękuję bardzo. Teraz już wiem ile osadzać.Tylko jak ta kiełbaska się nazywa? Przecież nie mogę później napisać, że zrobiłam jakąś tam Dziadka kiełbaskę Chyba że napiszę "Kiełbaska Dziadka dla Basi" Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/8/#findComment-315799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.