Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

...Kalkulacja cenowa mojej ostatniej kiełbasy...

Dziadku, mam pytanie do tabelki.

 

Co zaliczasz do pozycji:

"koszty ogólne wytworzenia 30%" ? :question:

 

BTW

Bardzo lubię przeglądać Twoje skrupulatne notatki i tabelki.

Na początku mojego studiowania, pozwoliły mi one "poczuć" proporcje. :grin:

 

Oczywiście jak ktoś inny wie, to proszę również napisać. :cool:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/8/#findComment-289658
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 227
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Henio- to mięsień z szynki wp w jednym kawałku . Wędzony później włożony w praskę i gotowany w niej - stara technologia .

Marek - spis receptur wraz z kalkulacjami otrzymałem od , jednego z naszych forumowiczów. Na podstawie tego zrobiłem kalkulację swoich wyrobów . Wszystko jest jasne w surowcu przyprawach i materiałach pomocniczych . Koszty własne są elementem rosnącym lub malejącym zależnie od koniuktury na rynku pracy i innych gałęziach gospodarki i bankach . Wymienię co nie które .

Robocizna, amortyzacja maszyn i urządzeń, oprocentowanie kredytów w bankach. Koszty energii- elektrycznej ,gazu ,pary , węgla ,drewna, sprężonego powietrza . Koszty wody , środków myjących , odkażających , prania odzieży roboczej itd. No i wielkości produkcji .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/8/#findComment-289664
Udostępnij na innych stronach

...Koszty własne są elementem rosnącym lub malejącym zależnie od koniuktury na rynku pracy i innych gałęziach gospodarki i bankach . Wymienię co nie które .

Robocizna, amortyzacja maszyn i urządzeń, oprocentowanie kredytów w bankach. Koszty energii- elektrycznej ,gazu ,pary , węgla ,drewna, sprężonego powietrza .

Koszty wody , środków myjących , odkażających , prania odzieży roboczej itd. No i wielkości produkcji ...

Dziękuję za jednoznaczne wyjaśnienie. :clap:

 

Tak łatwo oszacować te koszty nie sposób! :cool:

 

Bardzo ważne, aby to sobie jednak UŚWIADOMIĆ.

Jeżeli robimy przysługę Rodzinie lub znajomym,

to pewnie często zapominają oni o istnieniu tej pozycji,

albo wręcz występuje "brak świadomości". :cool:

 

Warto o tym rozmawiać jak najczęściej z potencjalnymi "kiełbasożercami". :tongue:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/8/#findComment-289672
Udostępnij na innych stronach

Marku - w indywidualnym robieniu dla siebie tych kosztów nie widzimy bo one przechodzą w budżet domowy. Mąż robi , żona płaci rachunki i często nie wie za co i ile te jego zabawki kosztują. Koszty własne być może że trzeba w tej chwili podnieść do 40%. Lub zastosować metodę mojego kolegi - cena zakupu surowca na produkt + 50% kosztów własnych . I taka kalkulacja jest bardziej czytelna i korzystniejsza do negocjonowania ceny . Gdy ktoś nie zrozumiał że koszt ceny zależy od ilości produkcji , to wyjaśniam że przy wielkości załadunku wędzarni 50kg gdy robimy 5 kg to zużyjemy praktycznie tą samą ilość drewna do wędzenia i prawie ten sam czas obsługi tej wędzarni i na pewno tą samą ilość wody, czasu, środków czystości do mycia i i innych do sprzątania . Banki podałem dlatego że mało kogo stać w przemyśle by robić to za swoje, bo i po co konsumenci kupią i spłacą kredyty .
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/8/#findComment-289687
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Witam... To mój pierwszy post na forum i nie ukrywam, że zanim się zarejestrowałam od jakiegoś czasu studiuje owe wiadomości.

 

Nie mogę znaleźć przepisu na mortadelę, czy mógłbyś Dziadku być tak uprzejmy i posłużyć swoją wiedzą?

Z góry dziękuję

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/8/#findComment-297588
Udostępnij na innych stronach

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/8/#findComment-297590
Udostępnij na innych stronach

Nie mogę znaleźć przepisu na mortadelę, czy mógłbyś Dziadku być tak uprzejmy i posłużyć swoją wiedzą?

Wprawdzie nie jestem DZIADKIEM tylko babcią od innego dziadka ale proszę bardzo:

 

http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-drobno-rozdrobnione/45-mortadela-parzona

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/8/#findComment-297592
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

DZIADKU,

a czy mieszadło nie tnie mięsa?

I jeszcze jedno: do utrzymania tego w rękach to jaki wymiar "chłopa" jest potrzebny  :rolleyes: ?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/8/#findComment-314605
Udostępnij na innych stronach

DZIADKU, czy to naprawdę jest dobry sposób i nie idzie się do niczego przyczepić? Ooo, właśnie widzę, że EAnna napisała przede mną. Również ciekawy jestem odpowiedzi na jej pytanie. A dodatkowo mam swoje. Chyba nie używasz pełnej mocy tej "mieszałki" ? Jesteś w stanie jakoś określić jak dużych używasz obrotów? Ktoś kiedyś odradzał ze względu na przegrzewanie się farszu. Z jakiej stali wykonane jest to mieszadło i gdzie takowe można kupić? Zazwyczaj widziałęm tylko powlekane czymś...raczej nie nadające się do żywności.

Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/8/#findComment-314609
Udostępnij na innych stronach

jak chodzi o mieszanie w tego typu maszynie mam doświadczenie tylko z zaprawami (gipsowa, klejowa, tynkarska).

Wiertarka + takie mieszadło -> w wiaderku miesza się łatwo i szybko - żadnego problemu  z trzymaniem i utrzymaniem w pionie - jak zaprawa jest bardzo gęsta to może "rzucać" a mięso jest mniej "gęste niż konglomerat.

Mieszarka przeznaczona typowo do zapraw - użycie jw. tyle, że łatwiejsza jest regulacja pokrętłem.

Większość wiertarek ma stopniowanie prędkości przez siłę nacisku na języczek -

To takie moje wrażenia z obsługi mieszarki

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/8/#findComment-314699
Udostępnij na innych stronach

Moje doświadczenie to kilka lat w takim mieszaniu. Trzeba mieć silną wiertarko-mieszarkę  powyżej 1000W , Konieczne regulowane obroty lewo -prawo- bez tego mięsa nie wymieszasz . Przerobione mieszadło takie jak na zdjęciach . Tajniki, kolejność i sposób mieszania - tylko na kursach SDM.

Wczoraj zrobione 10 kg kiełbasy.

 

post-39869-0-95359300-1384970048_thumb.jpgpost-39869-0-70758000-1384970083_thumb.jpgpost-39869-0-18558700-1384970116_thumb.jpg

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/8/#findComment-314723
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tajniki, kolejność i sposób mieszania - tylko na kursach SDM.

Dziadku, nie bądź taki. Podziel się z forumowiczami ta wiedzą. Kto ma się zapisać na kurs, to się zapisze, ale nie wszyscy mogą jechać. 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/8/#findComment-315039
Udostępnij na innych stronach

Basiu specjalnie dla Ciebie

 

 

1. Wp. kl I -   5,00 kg – 60%

z szynki wp. 40% z łopatki wp.

2. Wp. kl II a -  1 ,00 kg.

3. Wp. kl II b -  1.40 kg

4. Wp. kl III  -   2,00 kg

5. Tłuszcz drobny  twardy – 0,60 kg.

                  Razem          -   10 kg

            

B.   Peklowanie  -  36 godz.

Mięsa drobne - mieszanką peklującą Peklosól

 18-19g - na 1 kg mięsa

Tłuszcz drobny  - sól 19g  na 1 kg.

 

C.   Rozdrabnianie

Wp kl I- 50 % przez siatkę 18 mm

              50% przez siatkę 14 mm

Wp kl II a – przez siatkę 10 mm

Wp kl II b i  tłuszcz drobny- zmieszane razem

                   przez siatkę 6 mm

Wp kl III. – przez siatkę 2,5 mm

 

D.   Przyprawy

1. Pieprz mielony - 18g

2. Gałka               - 10g

3. Kolendra          - 10g

4. Czosnek           - 15g

5. Majeranek       - 10g

6 Cukier              - 20g

E.    Mieszanie

Wp kl I Ii II a aż puści klej , następnie dodana  wp kl II B i tłuszcz drobny  po wymieszaniu dodana  Wp kl III wymieszana z dodatkiem wody ok 08 L; i przypraw . Wszystko wymieszane nadziane ściśle w kiełbaśnice . Po osadzaniu, wpierw osuszane w wędzarni , Następnie wędzona w temp. 50-65 st C. Po uwędzeniu do pożądanego koloru, parzona w wodzie o temp .ok. 75 st C przez ok. 25 minut. Następnie wychłodzona i przez Babcię rozdana synowi i córkom . Tak że dziadek obył się smakiem.

 Jak byś nie zrozumiała przepisu  , to poproś naszą  Zosię ona przetłumaczy to na elementy rozbiorowe i łyżeczki .

Edytowane przez DZIADEK
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/8/#findComment-315374
Udostępnij na innych stronach

Może już nie Zosia ale jeszcze niedawno byłam Zosią Zosią która chciała się nauczyć a ty mi w tym pomogłeś Dziadku

Basi gdybyś nie wiedział to ja ci napiszę

wp.kl I to mięso wieprzowe bardzo chude

wp. kl IIA to mięso wieprzowe tłuste

wp kl. IIB mięso wieprzowe bardzo tłuste

wp kl III mięso wieprzowe ścięgniste np golonka ale znajdziesz go również w łopatce

Myślę że dobrze napisałam

 Piękne wyroby serdecznie pozdrawiam cię Dzidku

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/8/#findComment-315384
Udostępnij na innych stronach

 

Po osadzaniu, .....
 
W jakich warunkach i ile czasu osadzana , bo tego Zosia nie ogarnie.
Etap ten, prawidłowo przeprowadzony , ma chyba wpływ na twardość jelita po wędzeniu.
Jeżeli można to prosiłbym o dodatkowe zdjęcia mieszadła z kilku ujęć oraz  grubość blachy.
 
pozdrawiam

 

 

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/8/#findComment-315385
Udostępnij na innych stronach

@Dziadek

 

Dziadku bardzo, ale to bardzo Tobie dziękuję za przepis. Ale czy to jest ta kiełbaska dietetyczna czy inna?

Mi chodziło o dietetyczną, ale nie szkodzi jak jest inna. Dietetyczną najwyżej nastepnym razem zrobię :)

Faktycznie,nie wiem ile osadzać. (przez zbyt długie osadzanie trochę zmaltretowałam jelita przy Kiełbasie Wojskowej :D

Tak, tak, skąd my to znamy :D u mnie jest to samo.Jeszcze nie ostygnie cokolwiek a już wężyki i sępiki czuwają nad wyrobami.

Moje wnuki też wybredne :) U mnie ja robię i ja rozdaję. Dziadek pomaga kręcić i jeść :)

Pozdrawiam i podziwiam Twoje wyroby. Teraz będę, przynajmniej postaram się, zrobić kiszunię o czym nie zapomnę dać znać.

 

 

 

 

@Jipionka + @Renesi

 

Dziękuję za zainteresowanie i pomoc. No właśnie zachodziła bym w łeb co mam kupić za mięska.

Teraz już wiem i pozostaje kwestia osadzania. Przeczytam jeszcze może znajdę :D

 

Pozdrawiam serdecznie. Udanych wyrobików życzę. :)

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/8/#findComment-315712
Udostępnij na innych stronach

Osadzanie według przepisów technologicznych w warunkach pomieszczenia nie chłodzonego przy temp. do 30st C może trwać do 2 godzin. .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/8/#findComment-315797
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję bardzo. Teraz już wiem ile osadzać.Tylko jak ta kiełbaska się nazywa? Przecież nie mogę później napisać, że zrobiłam jakąś tam Dziadka kiełbaskę :)

Chyba że napiszę "Kiełbaska Dziadka dla Basi" :)

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7044-dziadkowe-wyroby/page/8/#findComment-315799
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.