Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Też mi się wydaje że za dużo "nawaliłem", ale to dla tego że w lodówce stał słoik z pomidorami w oleju do połowy wyjedzony, chciałem dodać zawartość do gęstwy, otwieram a tam kropki zielonej pleśni, kubeł, obok stał słoik nie otwierany to dodałem całą zawartość, żeby znowu się nie zepsuły.

Na awanturkę mam innego pomysła :D

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/4/#findComment-469656
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 175
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Jak zapusty to zapusty, na jutrzejszy obiad przygotowałem sześć kilo golonek wg. Tinka, lekko zmodyfikowanych, dla czterech chłopa wystarczy. ;)

 

Jutro na godzinę do pieca i powinny być dobre.

post-40896-0-14672600-1454773935_thumb.jpg

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/4/#findComment-473691
Udostępnij na innych stronach

Trzecie podejście do sera korycińskiego, tym razem chyba wyszedł prawidłowo? Teraz kolej na korbacze, w związku z tym mam pytanie - czy trzeba czekać 1 -2 dni aby ser się zakwasił, czy też można dolać kefiru i ciągnąć korbacze od razu?

post-40896-0-38422100-1454843277_thumb.jpg

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/4/#findComment-473825
Udostępnij na innych stronach

Serek piękny :)

Co do korbaczy - możesz spróbować i tą metodą o której mówisz - czyli zakwasić najlepiej zsiadłym mlekiem (bo wtedy kultury zbliżone do tych jakby się masa sama miała ukwasić). Jak nie to zrób masę ze świeżego mleka i pozwól jej się ukwasić te ukwaszenie sprawdzaj albo papierkiem lakmusowym albo zwyczajnie próbując ser - jeśli już będzie kwaskowy możesz zaczynać.

 

tu masz filmik

 

Edytowane przez KURP

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/4/#findComment-473827
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Na moją usilną prośbę córcia moja przywiozła mi oryginalne holenderskie cacao, ale przecież nie będę go pił z mlekiem, zrobiłem z niego nalewkę "Czekoladową Gdańską z Przymorza"

post-40896-0-76935200-1456484278_thumb.jpg

post-40896-0-19076100-1456484303_thumb.jpg

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/4/#findComment-479861
Udostępnij na innych stronach

 

 

Na moją usilną prośbę córcia moja przywiozła mi oryginalne holenderskie cacao, ale przecież nie będę go pił z mlekiem, zrobiłem z niego nalewkę "Czekoladową Gdańską z Przymorza"

O żesz wygląda cudownie :) Oj muszę czekoladową zrobić , bo już dawno zostały po niej tylko wspomnienia ;)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/4/#findComment-479864
Udostępnij na innych stronach

Podczas ostatniej bytności na wsi oprócz nalewki zrobiłem trochę kiełbaski i sera podpuszczkowego wędzonego.

Serki bardzo udane (nawet skrzypią), kiełbasa zaś miała być a`la grilowa wg. PiSa (przynajmniej tak jest doprawiona), mięso z karkówki i golonki. Miała być parzona , ale ją podpiekłem w wędzarni wskutek tego osłonka jest twarda jak...., teraz jedyna nadzieja że powisi i podeschnie tak że osłonkę będzie można zerwać :mad: .


Bazyl, przepis bardzo prosty: ! litr tłustego mleka wlać do garnka, do niego wsypac 250 g kakao i mieszać tak długo az wszystko się połączy, wstawić na mały ogień i często mieszając (przywiera do dna) doprowadzając do zgęstnienia tak aby spadająca kropla tworzyła za sobą nitkę, ostudzić, Wlewać spirytus małymi porcjami mieszając, Tyle przepis, ja proponują posłodzić mleko dwoma łyżkami cukru, spirytu dodać wg. uznania ( ja dałem 0,5 60% i kobitki mogą bez skrzywienia) . Odstawić na dwa tygodnie.

post-40896-0-82394400-1456495622_thumb.jpg

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/4/#findComment-479955
Udostępnij na innych stronach

 

 

Trzecie podejście do sera korycińskiego, tym razem chyba wyszedł prawidłowo?

Piękny ser !!! Mi to tylko gnioty wychodzą... Może do pięciu razy sztuka...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/4/#findComment-479964
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

proponuję weź coś takiego na spółdzielnię dla młodzieży, lubi słodkie likiery i nalewki :) :)  a i ja z chęcią spróbuję

dobre żarcie -to jest to!!!

 

tel.608215213

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/4/#findComment-483249
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam - naleweczkę dodam do kolekcji ( i tak bogatej) - zapewne  dodam szczyptę chili lub do przegryzienia papryczki piri piri  ( dodaję nawet do mirabelek - bardzo podkreśla smak )...... a  ... Propo golonek  tylko slinotok :))) 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/4/#findComment-490831
Udostępnij na innych stronach

Witaj Muski, po odczekaniu regulaminowych dwóch tygodni i spróbowaniu nalewki stwierdziłem że jest zbyt surowa w smaku i dodałem do niej troszkę cukru, troszkę pieprzu cajen, oraz troszkę soli i w tej chwili można powiedzieć że da się wypić, zresztą zobaczymy co powiedzą spółdzielcy na najbliższym spotkaniu.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/4/#findComment-490944
Udostępnij na innych stronach

 co powiedzą spółdzielcy na najbliższym spotkaniu.

najpierw  Polewaj :D następnie Dobre  :D na koniec Mało  :D

 

 

Tak myślę

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/4/#findComment-490947
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.