PePe Opublikowano 8 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 8 Marca 2016 Jedyny, ergonomiczny kieliszek do mojej Nalewki Czekoladowej z Przymorza - można wylizywać taka gęsta . Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/5/#findComment-483202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 8 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 8 Marca 2016 proponuję weź coś takiego na spółdzielnię dla młodzieży, lubi słodkie likiery i nalewki :) a i ja z chęcią spróbuję Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/5/#findComment-483249 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 8 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 8 Marca 2016 Ależ ta nalewka jest wytrawna, nawet bardzo, dlatego doradzałem żeby Bazyl dosłodził lekko mleko. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/5/#findComment-483294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Witam - naleweczkę dodam do kolekcji ( i tak bogatej) - zapewne dodam szczyptę chili lub do przegryzienia papryczki piri piri ( dodaję nawet do mirabelek - bardzo podkreśla smak )...... a ... Propo golonek tylko slinotok )) Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/5/#findComment-490831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Witaj Muski, po odczekaniu regulaminowych dwóch tygodni i spróbowaniu nalewki stwierdziłem że jest zbyt surowa w smaku i dodałem do niej troszkę cukru, troszkę pieprzu cajen, oraz troszkę soli i w tej chwili można powiedzieć że da się wypić, zresztą zobaczymy co powiedzą spółdzielcy na najbliższym spotkaniu. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/5/#findComment-490944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 12 Kwietnia 2016 (edytowane) co powiedzą spółdzielcy na najbliższym spotkaniu.najpierw Polewaj następnie Dobre na koniec Mało Tak myślę Edytowane 12 Kwietnia 2016 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/5/#findComment-490947 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 12 Kwietnia 2016 proponuję weź coś takiego na spółdzielnię dla młodzieży, lubi słodkie likiery i nalewki :) a i ja z chęcią spróbuję I ja też choć do młodzieży się już nie zaliczam Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/5/#findComment-490949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 12 Kwietnia 2016 co powiedzą spółdzielcy na najbliższym spotkaniu. Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/5/#findComment-490958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 1 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 1 Czerwca 2016 Zachciało mi się pieczonych pierożków, coś na wzór tatarskiego - kibina, ale że nie lubię baraniny, zrobiłem z karkówki do której dodałem sporo smażonej cebuli oraz główkę posiekanej młodej kapusty. Karkówkę wczoraj zmieliłem na sitku 10 o kwadratowych oczkach i zamarynowałem musztardą, sosem sojowym, jarzynką oraz pieprzem. Dzisiaj zrobiłem ciasto pół kruche, rozwałkowałem i ulepiłem bardzo niezdarnie pierogi, pierogi jak widać są unikalne (jak kundle) , każdy inny, ale bardzo nam smakowały, tak bardzo że jedliśmy je z ręki zamiast obiadu. co prawda miałem do nich zrobić sos majonezowo - śmietanowo - czosnkowy ale się nie opłacało, zostało kilka. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/5/#findComment-499210 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 27 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 27 Czerwca 2016 Na wioskowe święto (początek lata), mój sąsiad Jan urządza imprezę dla sąsiadów i przyjaciół . Poprosił mnie czy nie mógłbym...,ależ oczywiście. Zrobiłem około 25 kg kiełbasy na ruszt, na pytanie ilu będzie gości odpowiedział jak zwykle około 120, dałem 125. Była to kiełbasa śląska modyfikowana tz: I - 10820gII - 11275 g podgardle - 2300gWszystko zapeklowane 60\40 peklosól\sól na 24 h.w ilości 18 g\kgI - zmielona na sicie 13mmII -na sicie 8 mmpodgardle na sicie 6 mmPrzyprawy:Pieprz czarny 49 gkolendra 29 g , powinno być 36 g ale mi zabrakło czosnek - 3 duże główkiOsadzanie w masie przez noc w lodówce , rano jeszcze mieszanie i pakowanie w kiełbasnice, osuszanie na drązkach około 1 godz i do wedzarni, tam dalsze osuszanie i wędzenie gorącym dymem około 3 h , po wędzeniu parzenie około 15 min w 80st C. po parzeniu chłodzenie w zimnej wodzie 5 - min, a potem chłodzenie na powietrzu do temp. otoczenia, a jak ostygła to do lodówy niech łapie pH.Na drugi dzień wszystkim bardzo smakowała - na pytania gdzie można taką kupić? jedna odpowiedź - WD Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/5/#findComment-504488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 27 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 27 Czerwca 2016 Była to kiełbasa śląska Podatny jesteś na reklamy. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/5/#findComment-504492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 27 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 27 Czerwca 2016 Paweł , być może, ale to ten drugi Piotruś (rozdwojenie jaźni), ja w pierwszej osobie wziąłem wszystko na rozum i kiełba była b. smaczna. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/5/#findComment-504516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 28 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 28 Czerwca 2016 jak zwykle około 120 zacny Obywatel, znany i lubiany Fajnie, że pomogłeś PePe Miło się eksponuje ta kiełbka, żadna to ''śląska'', po prostu ''PePabasa'', z resztą nie o definicję tu idzie ---------już kopiuj wklej recepturce zrobiłem Dziękuję PePe Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/5/#findComment-504580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 28 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 28 Czerwca 2016 po prostu ''PePabasa'', z resztą nie o definicję tu idzie Całkowicie się zgadzam !!! Największa satysfakcja, że się ludzie pytają gdzie można kupić taką kiełbaskę :clap: . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/5/#findComment-504583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 28 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 28 Czerwca 2016 Dzięki Panowie . Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/5/#findComment-504585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Ujrzawszy przejrzysty przepis na wątrobiankę luksusową wg, Paweljacka, postanowiłem ją wykonać (moja pierwsza wątrobianka). I tak: starałem się trzymać przepisu ale, nie miałem cielęciny, to dodałem polędwice wp, nie dodałem cebuli. rosołu dałem 0.5l ,pieprzu dałem 2g/kg, mięso po zmieleniu kutrowałem malaxerem, nadziewałem w jelita proste bydlęce.Wątrobianka smaczna, nawet żonie smakuje (chociaż za podrobami nie przepada), ale następnym razem nie będę gotował wątroby 10 min, tylko ją lekko sparzę. Mimo dodania pięciokrotnie więcej rosołu wątrobianka jest mało smarowna (to wina wędzenia - wędzarnia wysusza). Przy następnej produkcji nie będę wędził tylko dodam trochę soli wędzonkowej i zapekluję łopatkę - a co ja też chcę mieć różowy wyrób .Aby nie wędzić samej wątrobianki wykonałem k. Krakowską Suchą, żona bardzo ją chwali. Cóś się zdjęcia poprzestawiały. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/5/#findComment-512676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 29 Sierpnia 2016 to wina wędzenia - wędzarnia wysuszaWygląda smakowicie. Jak wędziłeś razem z Krakowską to w zbyt wysokiej temperaturze chyba, powinien być zimny dym lub możliwie najzimniejszy wtedy tluszczyk nie ucieka. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/5/#findComment-512681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Niestety, w wędzarni bez ognia było blisko 40 st, wędziło się w tem. 45 -50 st. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/5/#findComment-512684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Bardzo fajnie ci wyszła, smarowność regulujemy rosołem oraz ilością tłustego No ale jak luksusowa z dodatkiem polędwic wp to zapewne mało tłuszczu dodałeś. PePe wątrobę do leberki parzymy do koloru kawy z mlekiem a najlepiej dać surową. Tylko problem z mieleniem surowej jest. postanowiłem ją wykonać (moja pierwsza wątrobianka) Piotrze chyba byłeś na spółdzielni tam robiliśmy leberkę przecież Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/5/#findComment-512694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Ha ha, na spółdzielni byłem, ale byłem zajęty czymś innym , ale to się zmieni na najbliższej . Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/5/#findComment-512742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Przy następnej produkcji nie będę wędził tylko dodam trochę soli wędzonkowej Piotrek , nie uzyskasz takiego efektu jak przy wędzeniu drewnem . :D Jeżeli nie dajesz rady z utrzymaniem w miarę niskiej temperatury to spróbuj wędzić trociną lub zrębkami odpowiednio zwilżonymi Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/5/#findComment-512754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 29 Sierpnia 2016 (edytowane) ale następnym razem nie będę gotował wątroby 10 min, tylko ją lekko sparzę. Proponuję dodać surową. powinien być zimny dym lub możliwie najzimniejszy wtedy tluszczyk nie ucieka. E tam opowiadasz.Trochę może wykapie ale smak wędzenia jest lepszy. Niestety, w wędzarni bez ognia było blisko 40 st, wędziło się w tem. 45 -50 st. I dobrze wędziłeś. PePe wątrobę do leberki parzymy do koloru kawy z mlekiem a najlepiej dać surową. Tylko problem z mieleniem surowej jest. E tam opowiadasz.Jaki problem z mieleniem surowej ?.Do wątrobianki powinna być surowa wątroba.Daje zupełnie inny smak niż parzona.Zapytaj tych co próbowali. Zastanawia mnie też czemu do wyrobu podrobowego używacie mięsa I kl ?.Szkoda surowca.Jeśli już to można dodać II wp zamiast tej cielęciny. Edytowane 29 Sierpnia 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/5/#findComment-512766 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 29 Sierpnia 2016 powinien być zimny dym lub możliwie najzimniejszy wtedy tluszczyk nie ucieka. E tam opowiadasz.http://emotikona.pl/emotikony/pic/0recourse.gif Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/5/#findComment-512772 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 29 Sierpnia 2016 żeby poprawić smarowność dodaj mózg wieprzowy. Skutek gwarantowany Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/5/#findComment-512781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Dziękuję panowie za rady, na pewno wykorzystam przy następnej produkcji, tylko z tym mózgiem to będzie kłopot . Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/5/#findComment-512824 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.