smola Opublikowano 24 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Lipca 2012 Witam, potrzebuję porady. Po klasyfikacji mięsa z karczku, łopatki + boczek + podgardle otrzymałem taki oto skład surowcowy:całość 13,5 100%wpI 1,5 11%wpII B 60/40 8,1 60%wpIII 2,4 18%podgardle bs 1,5 11%i tak się zastanawiam, czy aby nie za tłusto? Czy może dokupić jeszcze coś na klasę I ?Jedynki tak mało zostało z łopatki, bo odebrałem 3,5 kg do krakowskiej suchej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 24 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Lipca 2012 Na grilla pewnie była by ok ale ja osobiście bym chociaż z kg szynki dokupił... wszystko zależy z jakim przeznaczeniem ją robisz... powodzenia Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/#findComment-229344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 24 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Lipca 2012 wszystko zależy z jakim przeznaczeniem ją robisz z przeznaczeniem "pęto giętej do ręki i pajda chleba" :grin: P.S. Zapomniałem dodać, że jeszcze posiadam dwie tylne golonki o łącznej wadze 2,3 kg, ale ścięgnistego już chyba wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/#findComment-229346 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Julian Opublikowano 24 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Lipca 2012 Po ostatnim "kręceniu" owej "giętej do pajdy na szybko" zdradzę swoją experymentalną recepturę. :grin: "Kręciłem" tak szybko, że na grila strach położyć :devil: . wpI 1kgwpII 2kgsłonina 1kg :grin: przynajmniej rozsmarować się da ma chlebie :grin: Eksperyment nie udany, wnioski wyciągnięte. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/#findComment-229349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Lipca 2012 Jak sobie policzyłem masz ok 4 kg tłuszczu na ok. 13kg kiełbasy to daje ok.35%.Dla mnie dobra tak do chleba z pętko ,ale ja lubię tłustą kiełbasę.Ja bym zrobił z tego składu. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/#findComment-229359 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 24 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Lipca 2012 adam_smola, Jak odpowiednio zostanie rozdrobnione to nie będziesz w stanie zauważyć tłuszczu. Jednak mięso ma to do siebie że 20 % tłuszczu zostanie wchłonięte i tylko grubsze kawałki będą widoczne. Jestem zdania, że to będzie normalna kiełbasa :wink: Dużo tłuszczu odejdzie po parzeniu. Robię dobre kiełbasy "bez tłuszczu" i twoja proporcja jest wg mojej oceny przepisem na kiełbasą chudą. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/#findComment-229362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 24 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Lipca 2012 Słona nie słona, tłusta nie tłusta rzecz gustu. Na grillu czy przy pieczeniu tłuszcz się wytopi, natomiast osobiście lubię jak przy kiełbasie podawanej na gorąco po przekrojeniu puści sporo "rosołku" (jak ja to nazywam). :tongue: :razz: :tongue: Dla mnie "miodzio" a dla innego :???: .Adam zrób, a sam się przekonasz czy taka zawartość tłustego Ci odpowiada. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/#findComment-229365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Lipca 2012 Robię dobre kiełbasy "bez tłuszczu" i twoja proporcja jest wg mojej oceny przepisem na kiełbasą chudą. Akurat :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/#findComment-229366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 24 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 24 Lipca 2012 ewentualnie dorzuć 1 - 1,5 kg łopatki ale nie ma musuz podgardla nie zapomnij wyciąć gruczołów limfatycznychtłuste lepiej eksponuje smak Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/#findComment-229385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 24 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 24 Lipca 2012 adam, jak cię do nas nie ściągnęli ... to rób z tego co masz... swojska jest najlepsza Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/#findComment-229386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 25 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 25 Lipca 2012 Według Arkadiusza masz 35% tłuszczu. Dla mnie 30% jest akurat. 5% mala różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/#findComment-229398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 25 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 25 Lipca 2012 arkadiusz, A jak myślisz ile tłuszczu, można ukryć w kiełbasie ??? Śmiało 60 % Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/#findComment-229404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 25 Lipca 2012 arkadiusz, A jak myślisz ile tłuszczu, można ukryć w kiełbasie ??? Śmiało 60 % Ja robię kiełbasy z zawartością tłuszczu dodanego 40%.Jak ukryć i ile to ja wiem tylko ,że ten tłuszcz mimo ,że nie będzie go widać w tej kiełbasie będzie i zniknie jak kamfora.Chuda kiełbasa to kiełbasa w stylu szynkowa a nie przy 35% tłuszczu dodanego.Wydaje mi się ,że zapomniałeś ,że te 35% to jest tłuszcz dodany i nigdzie nie zniknie no chyba ,że w brzuchu :grin:.Przypomnę też ,że mięso chude (Iwp.) może zawierać też pewna zawartośc tłuszczu do 18% a mięso kl III do 25%. Defacto radzimy koledze to samo,żeby zrobił tą kiełbasę z tego co ma a ocena czy będzie to kiełbasa tłusta ,czy chuda należy do niego.Co dla jednego tłuste dla drugiego może być chude. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/#findComment-229410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 25 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 25 Lipca 2012 arkadiusz, A jak myślisz ile tłuszczu, można ukryć w kiełbasie ??? Śmiało 60 % Wizualnie może i tak.Nie wiem nigdy nie próbowałem zrobić kiełbasy z "samego tłuszczu" , chociaż była kiedyś w sklepach kiełbasa boczkowa i mi smakowała (ale przekrój biały :smile: ) Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/#findComment-229422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 25 Lipca 2012 Ukryć w sensie wizualnym, ale smakowym ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/#findComment-229425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 25 Lipca 2012 A jak się ją podsmaży albo "zgrilluje" - co zostanie :rolleyes:Echo :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/#findComment-229431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 25 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 25 Lipca 2012 Za radą kolegi Bagno i innych, dokupiłem jeszcze 4 kg chudego, zapeklowałem wszystko samą peklosolą 19g/kg. Mam nadzieję, że od wczoraj wszystko wytrzyma do piątku rana?Lodówka nie wyrabia ze schładzaniem, temp. w środku 9*C :shock: . Mrożę wodę w butelkach, aby obłożyć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/#findComment-229475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 25 Lipca 2012 Za radą kolegi Bagno i innych Czyli robisz chudą. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/#findComment-229477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 25 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 25 Lipca 2012 po wędzeniu wstawię przekroje,dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/#findComment-229480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 25 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 25 Lipca 2012 Lodówka nie wyrabia ze schładzaniem, temp. w środku 9*Cadam, staraj się nie otwierać często lodówki, i przez noc powinna zchłodzić ci mięsko do tych 6 stopni Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/#findComment-229482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 25 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 25 Lipca 2012 dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/#findComment-229483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 25 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 25 Lipca 2012 arkadiusz, Sądząc po składzie to nie jest kiełbasa szynkowa i to co Ty robisz ma swój cel. Kiełbasa jaką podał Adam-smoła to normalna kiełbasa i nie będzie zbyt tłusta, ale będzie na pewno smaczna. Ja robię jeszcze dziwniejsze kiełbasy i są bardzo dobre zwłaszcza jak zaczyna się kończyć zapasik :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/#findComment-229497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 25 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 25 Lipca 2012 Ta kiełbasa, to czysta improwizacja, prócz przypraw, dlatego pytałem Was czy aby nie za tłusta. Tłusto lubię, ale nie aż tak by ciekło po brodzie :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/#findComment-229499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 25 Lipca 2012 Adam jeśli jeszcze nie dołożyłeś dokupionego mięsa do reszty zrób próbę i pół kilo kiełbasy zrób na wyjściowym wsadzie.Będziesz miał porównanie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/#findComment-229500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 25 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 25 Lipca 2012 miro, obecnie wszystko się pekluje, każda klasa osobno; rozdrabnianie niestety dopiero w piątek po pracy ok. 9 rano, jeśli czas pozwoli, pójdę za Twoją radą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/#findComment-229504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.