Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, potrzebuję porady. Po klasyfikacji mięsa z karczku, łopatki + boczek + podgardle otrzymałem taki oto skład surowcowy:

całość 13,5 100%

wpI 1,5 11%

wpII B 60/40 8,1 60%

wpIII 2,4 18%

podgardle bs 1,5 11%

i tak się zastanawiam, czy aby nie za tłusto? Czy może dokupić jeszcze coś na klasę I ?

Jedynki tak mało zostało z łopatki, bo odebrałem 3,5 kg do krakowskiej suchej.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 57
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Na grilla pewnie była by ok ale ja osobiście bym chociaż z kg szynki dokupił... wszystko zależy z jakim przeznaczeniem ją robisz... powodzenia :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/#findComment-229344
Udostępnij na innych stronach

wszystko zależy z jakim przeznaczeniem ją robisz

z przeznaczeniem "pęto giętej do ręki i pajda chleba" :grin:

 

P.S. Zapomniałem dodać, że jeszcze posiadam dwie tylne golonki o łącznej wadze 2,3 kg, ale ścięgnistego już chyba wystarczy?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/#findComment-229346
Udostępnij na innych stronach

Po ostatnim "kręceniu" owej "giętej do pajdy na szybko" zdradzę swoją experymentalną recepturę. :grin:

"Kręciłem" tak szybko, że na grila strach położyć :devil: .

wpI 1kg

wpII 2kg

słonina 1kg

:grin: przynajmniej rozsmarować się da ma chlebie :grin:

Eksperyment nie udany, wnioski wyciągnięte.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/#findComment-229349
Udostępnij na innych stronach

Jak sobie policzyłem masz ok 4 kg tłuszczu na ok. 13kg kiełbasy to daje ok.35%.Dla mnie dobra tak do chleba z pętko ,ale ja lubię tłustą kiełbasę.Ja bym zrobił z tego składu.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/#findComment-229359
Udostępnij na innych stronach

adam_smola, Jak odpowiednio zostanie rozdrobnione to nie będziesz w stanie zauważyć tłuszczu. Jednak mięso ma to do siebie że 20 % tłuszczu zostanie wchłonięte i tylko grubsze kawałki będą widoczne. Jestem zdania, że to będzie normalna kiełbasa :wink: Dużo tłuszczu odejdzie po parzeniu. Robię dobre kiełbasy "bez tłuszczu" i twoja proporcja jest wg mojej oceny przepisem na kiełbasą chudą. :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/#findComment-229362
Udostępnij na innych stronach

Słona nie słona, tłusta nie tłusta rzecz gustu.

 

Na grillu czy przy pieczeniu tłuszcz się wytopi, natomiast osobiście lubię jak przy kiełbasie podawanej na gorąco po przekrojeniu puści sporo "rosołku" (jak ja to nazywam). :tongue: :razz: :tongue:

Dla mnie "miodzio" a dla innego :???: .

Adam zrób, a sam się przekonasz czy taka zawartość tłustego Ci odpowiada.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/#findComment-229365
Udostępnij na innych stronach

Robię dobre kiełbasy "bez tłuszczu" i twoja proporcja jest wg mojej oceny przepisem na kiełbasą chudą.

Akurat :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/#findComment-229366
Udostępnij na innych stronach

ewentualnie dorzuć 1 - 1,5 kg łopatki ale nie ma musu

z podgardla nie zapomnij wyciąć gruczołów limfatycznych

tłuste lepiej eksponuje smak

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/#findComment-229385
Udostępnij na innych stronach

arkadiusz, A jak myślisz ile tłuszczu, można ukryć w kiełbasie ??? Śmiało 60 %

Ja robię kiełbasy z zawartością tłuszczu dodanego 40%.Jak ukryć i ile to ja wiem tylko ,że ten tłuszcz mimo ,że nie będzie go widać w tej kiełbasie będzie i zniknie jak kamfora.Chuda kiełbasa to kiełbasa w stylu szynkowa a nie przy 35% tłuszczu dodanego.Wydaje mi się ,że zapomniałeś ,że te 35% to jest tłuszcz dodany i nigdzie nie zniknie no chyba ,że w brzuchu :grin:.Przypomnę też ,że mięso chude (Iwp.) może zawierać też pewna zawartośc tłuszczu do 18% a mięso kl III do 25%.

Defacto radzimy koledze to samo,żeby zrobił tą kiełbasę z tego co ma a ocena czy będzie to kiełbasa tłusta ,czy chuda należy do niego.Co dla jednego tłuste dla drugiego może być chude.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/#findComment-229410
Udostępnij na innych stronach

arkadiusz, A jak myślisz ile tłuszczu, można ukryć w kiełbasie ??? Śmiało 60 %

Wizualnie może i tak.Nie wiem nigdy nie próbowałem zrobić kiełbasy z "samego tłuszczu" , chociaż była kiedyś w sklepach kiełbasa boczkowa i mi smakowała (ale przekrój biały :smile: )

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/#findComment-229422
Udostępnij na innych stronach

Ukryć w sensie wizualnym, ale smakowym ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/#findComment-229425
Udostępnij na innych stronach

A jak się ją podsmaży albo "zgrilluje" - co zostanie :rolleyes:

Echo :grin:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/#findComment-229431
Udostępnij na innych stronach

Za radą kolegi Bagno i innych, dokupiłem jeszcze 4 kg chudego, zapeklowałem wszystko samą peklosolą 19g/kg. Mam nadzieję, że od wczoraj wszystko wytrzyma do piątku rana?

Lodówka nie wyrabia ze schładzaniem, temp. w środku 9*C :shock: . Mrożę wodę w butelkach, aby obłożyć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/#findComment-229475
Udostępnij na innych stronach

Za radą kolegi Bagno i innych

Czyli robisz chudą. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/#findComment-229477
Udostępnij na innych stronach

Lodówka nie wyrabia ze schładzaniem, temp. w środku 9*C

adam, staraj się nie otwierać często lodówki, i przez noc powinna zchłodzić ci mięsko do tych 6 stopni

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/#findComment-229482
Udostępnij na innych stronach

arkadiusz, Sądząc po składzie to nie jest kiełbasa szynkowa i to co Ty robisz ma swój cel. Kiełbasa jaką podał Adam-smoła to normalna kiełbasa i nie będzie zbyt tłusta, ale będzie na pewno smaczna. Ja robię jeszcze dziwniejsze kiełbasy i są bardzo dobre zwłaszcza jak zaczyna się kończyć zapasik :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/#findComment-229497
Udostępnij na innych stronach

Adam jeśli jeszcze nie dołożyłeś dokupionego mięsa do reszty zrób próbę i pół kilo kiełbasy zrób na wyjściowym wsadzie.

Będziesz miał porównanie.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7120-nie-za-t%C5%82usta/#findComment-229500
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.