Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

przekrój mojego dzieła

Fju fju Gwizdek, aż sobie zagwizdałem :D :D :clap:

aby wyjąć wcześniej polędwice

Nie wiem czy parzysz z wbitym term. czy bez, ale spróbuj parzyć polędwicę "na macanego", jak lekko ściśniesz palcami, to ma być jak średnio wysmażony stek, ni twardy nie miękki, tak samo możesz parzyć szyneczki( mięs. czterogłowy) i pierś z indyka :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/page/3/#findComment-231389
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 81
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Poledwicy nie parze

No to gdybyś chciał kiedyś podpiekać polędwicę to zasada "na macanego" jest ta sama :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/page/3/#findComment-231446
Udostępnij na innych stronach

No i skończyłem wędzić ryby i serki

solanka 8% temperatura ok 45 C

a oto efekty:

w trakcie

Po wędzeniu ale całej floty ryb już nie wstawiałem

według rady MirkaB (SP5IDK)

A teraz według Andyandy w temp. ok 85 C (przepraszam za zdjęcia ale zrobione późną porą)

W przerwach "Cydr" zlany, w gąsiorach bulgocze jeszcze wino wg. przepisu "bartnika" ok. 50 l. Szybka degustacja czy nie za kwaśne :grin: ALE SUPER :clap:

Dziękuje za przepis.

Smak rybek:

według MirkaB (SP5IDK) - soczyste, na słoność ok. (rodzinka i znajomi do których jadę, taką rybę sobie zażyczyli ale na przekór im spróbowałem wędzić wg Andyandy)

wg Andyandy - sprawdzę jutro i jak się uda zamieszce ocenę.

Jeszcze raz dziękuje wszystkim za pomoc :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/page/3/#findComment-231509
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Nie mogę wstawić zdjęć przez Fotosik.pl chociaż się zalogowałem

Prawdopodobnie masz za duże zdjecie.

Zmniejsz je o połowę i spróbuj ponownie

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/page/3/#findComment-240534
Udostępnij na innych stronach

U mnie też Fotosik nie działa ani na Mozilli ani na IE :sad:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/page/3/#findComment-240602
Udostępnij na innych stronach

Image po zbyt wielu wklejeniach blokuje dostęp do zdjęć ... tak więc nie polecam, ale .... to moje zdanie. :cool:

Potem widać tylko żabę ........

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/page/3/#findComment-240724
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje za podpowiedz - już wklejam zdjęcia.

W lodówce pustki- trzeba coś zaradzić.

W piątek późnym po południu uwędziłem trochę wędzonek:

http://imageshack.us/a/img16/6461/dscn8121j.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Z prawej strony "szynka" obtoczona żółtkiem z jajka i czosnkiem bez parzenia

http://imageshack.us/a/img208/2452/dscn8120b.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Nastał szybko wieczór i parzenie

http://imageshack.us/a/img802/9863/dscn8123u.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Dzieciaki, wcześniej ochrzciły wędzarnie "wieprzownia" postanowiły tacie umilić życie

http://imageshack.us/a/img442/8674/dscn8109m.jpg

A tyle mi pozostało po podziale

http://imageshack.us/a/img694/1677/dscn8124.jpg

Wędzonki w smaku ok

W miedzy czasie po raz drugi w życiu mielenie i nadziewanie kiełbasy

Skład na 11 kg

podgardle 1.5 kg - zmielone fi 4

wołowina 1,6 kg - zmielone fi 4

łopatka 0,7 kg - zmielone fi 4

resztę stanowiło mięso z szynki ok 7,2 kg - zmielone fi 12

czosnek 14 główek -zmielonych fi 4

woda ok 1,5 litra

pieprz do smaku

gorczyca cała - trochę nie wiem ile

Jelita przygotowane - przepłukane -ok 2 godzin

Peklosól 20 g/kg

I tu zaczęły się problemy

Nie potrafiłem dobrze okręcić kiełbasy. Niektóre jelita podczas nadziewania mi pękały.

http://imageshack.us/a/img43/5012/dscn8107h.jpg

Uploaded with ImageShack.us

http://imageshack.us/a/img42/4535/dscn8115n.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Cześć kiełbasy białej zapakowałem na gorsze czasy

http://imageshack.us/a/img11/7086/dscn8118e.jpg

Uploaded with ImageShack.us

W sobotę odbyło się wędzenie - CD KATASTROFY

Po osadzaniu, do wędzarni nagrzanej do 40C wsadziłem kiełbasę, kolega podpowiedział całą noc się suszyła można dawać dym i po 20 minutach dym już był. Temperatura no właśnie - zagadałem się i dopiero za jakieś kolejne 20 minut podniosłem do 55 C.

Ok 2,5 godziny kiełbasa na zewnątrz jelita nabrała koloru wewnątrz biała. A wiec co kolejna podpowiedz tym razem bratanka on podpiekał i nie parzył. Temperatura została stopniowo (na tyle pozwalał mi sprzęt ok 25 min)podniesiona do 85C i tak 20 min została podpieczona. Wyszła ciemna część do parzenie 85 C - 20 minut, pozostałe do suszenia.Po sparzeniu do zimnej do zimnej wody na 5 min. Wkład drugi osuszanie w temperaturze 45C- 30 min (noc nastała) wędzenie 2,5 godziny w świetle latarki kolor ok. (ale w dziennym - niedziela-zewnętrzna cześć jelita kolor ok wewnętrzna jasna) parzenie 85C 20 min. I znowu do zimnej wody na 5 min.

Smak kiełbasy:

Podpiekana i surowa jelito twarde

Dziś podpiekaną i surową kiełbasę do gara na ok 5 min w temp 80C. (czytałem na forum może uda się zmiękczyć jelito)

Parzona kiełbasa, jelito może być, smak ok , kolor za pierwszym razem gdy robiłem wyszedł super, a tu zewnątrz jelita może być wewnątrz jelita jasne, porażka. Jutro wstawię fotki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/page/3/#findComment-240746
Udostępnij na innych stronach

podgardle 1.5 kg - zmielone fi 4

wołowina 1,6 kg - zmielone fi 4

łopatka 0,7 kg - zmielone fi 4

resztę stanowiło mięso z szynki ok 7,2 kg - zmielone fi 12

 

hmm..a gdzie klasyfikacja? :rolleyes:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/page/3/#findComment-240749
Udostępnij na innych stronach

Małgoś,

I tu jet kolejny problem.

Starałem się chude mięso oddzielać od tłustego(odcinałem). Na tyle, co potrafię w tej materii powiedzieć :blush:

Muszę się przyznać, że nie potrafię określić klasyfikacji. :sad:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/page/3/#findComment-240753
Udostępnij na innych stronach

Muszę się przyznać, że nie potrafię określić klasyfikacji. :sad:

Zapraszam do poczytania Akademii Dziadka :cool:

http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1178-czesc-viii-produkcja-kielbasy

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/page/3/#findComment-240754
Udostępnij na innych stronach

Muszę się przyznać, że nie potrafię określić klasyfikacji.

A tu http://wedlinydomowe.pl/mieso/wieprzowina/116-graficzna-klasyfikacja-miesa masz "czarno na białym" jak wyglądają mięsa poszczególnych klas
Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/page/3/#findComment-240783
Udostępnij na innych stronach

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/page/3/#findComment-240796
Udostępnij na innych stronach

Witam ponownie postaram się sklasyfikować, mięso jakie użyłem do wyrobu ok 11 kg kiełbasy

Mięso wieprzowe kl I - 7,2 kg - zmielone fi 12

Mięso wieprzowe kl II A - 0,7 kg - zmielone fi 4

Mięso wołowe KL I -1,6 kg - zmielone fi 4

Podgardle ok 1,3 kg- zmielone fi 4 (zapomniałem, że wyciąłem gruczoły i skórę)

czosnek 14 główek -zmielonych fi 4

woda ok 1,5 litra

pieprz do smaku

gorczyca cała - trochę nie wiem ile

Jelita przygotowane - przepłukane -ok 2 godzin

Peklosól 20 g/kg + cukier 5 łyżeczek (czas peklowania 3 dni w lodówce, każdy rodzaj mięsa oddzielnie)

Aby doprecyzować osadzanie ok 15 godzin w temperaturze ok 15 C (wiem już dziś doczytałem na forum za długo i za duża temperatura)? :blush:

A dalej jak wyżej już opisałem

A o to efekty:

 

HURRA DZIAŁA FOTOSIK

Po lewej parzona po prawej Podpiekana a raczej zapiekana

 

Smak jak opisałem wcześniej ale mało wyczuwalny smak czosnku.

No trudno muszę jeszcze duuużo popracować, bo jak widać, co drugie wędzenie to klapa :cry:

Dziękuje za rady :clap:

 

[ Dodano: Wto 02 Paź, 2012 22:26 ]

I jeszcze jedno podczas wędzenia zamieniałem kije

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/page/3/#findComment-241106
Udostępnij na innych stronach

czosnek 14 główek -zmielonych fi 4

ale mało wyczuwalny smak czosnku.

No proszę Cię nie żartuj ... mało wyczuwalny ???? 14 główek na 11kg ?????

Nic innego nie było by czuć w tej kiełbasie poza czosnkiem ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/page/3/#findComment-241178
Udostępnij na innych stronach

czosnek 14 główek -zmielonych fi 4

Może ząbków czosnku a nie główek .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/page/3/#findComment-241189
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dziś w przerwach pomiędzy pracą przy domu, przygotowałem dla żonki i dzieci strawę (podsunął mi pomysł Zbój Madej)

pstrąg dla żoneczki

kurczak w cieście i spirala ziemniaczana dla latorośli

Tak się spieszyłem aby przygotować dalsze dania, ....a z pstrąga tylko ości pozostały :grin: i fotek brak.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/page/3/#findComment-243162
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.