Zbój Madej Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 9 Sierpnia 2012 przekrój mojego dziełaFju fju Gwizdek, aż sobie zagwizdałem :D :clap: aby wyjąć wcześniej polędwiceNie wiem czy parzysz z wbitym term. czy bez, ale spróbuj parzyć polędwicę "na macanego", jak lekko ściśniesz palcami, to ma być jak średnio wysmażony stek, ni twardy nie miękki, tak samo możesz parzyć szyneczki( mięs. czterogłowy) i pierś z indyka Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/page/3/#findComment-231389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Zbój Madej, Poledwicy nie parze, zapomniałem wyjąć wcześniej w trakcie wędzenia :blush: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/page/3/#findComment-231426 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Poledwicy nie parzeNo to gdybyś chciał kiedyś podpiekać polędwicę to zasada "na macanego" jest ta sama :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/page/3/#findComment-231446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 10 Sierpnia 2012 No i skończyłem wędzić ryby i serki solanka 8% temperatura ok 45 C a oto efekty: w trakcie Po wędzeniu ale całej floty ryb już nie wstawiałem według rady MirkaB (SP5IDK) A teraz według Andyandy w temp. ok 85 C (przepraszam za zdjęcia ale zrobione późną porą) W przerwach "Cydr" zlany, w gąsiorach bulgocze jeszcze wino wg. przepisu "bartnika" ok. 50 l. Szybka degustacja czy nie za kwaśne :grin: ALE SUPER :clap: Dziękuje za przepis. Smak rybek: według MirkaB (SP5IDK) - soczyste, na słoność ok. (rodzinka i znajomi do których jadę, taką rybę sobie zażyczyli ale na przekór im spróbowałem wędzić wg Andyandy) wg Andyandy - sprawdzę jutro i jak się uda zamieszce ocenę. Jeszcze raz dziękuje wszystkim za pomoc :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/page/3/#findComment-231509 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 29 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 29 Września 2012 Nie mogę wstawić zdjęć przez Fotosik.pl chociaż się zalogowałem Imageshack.us też nic POMOCY Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/page/3/#findComment-240533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 29 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 29 Września 2012 Nie mogę wstawić zdjęć przez Fotosik.pl chociaż się zalogowałemPrawdopodobnie masz za duże zdjecie. Zmniejsz je o połowę i spróbuj ponownie Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/page/3/#findComment-240534 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 29 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 29 Września 2012 EAnna ok dzięki już próbuje :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/page/3/#findComment-240535 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 29 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 29 Września 2012 miro, Na chrome też nie mam "Wstaw" [ Dodano: Sob 29 Wrz, 2012 20:18 ]EAnna, Zdjęcia już są przerobione ok 400 KB Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/page/3/#findComment-240539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 29 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 29 Września 2012 miro, A, wiec to nie tylko u mnie problem , szkoda [ Dodano: Sob 29 Wrz, 2012 22:20 ]miro, Właśnie nic nie działa ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/page/3/#findComment-240562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 30 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 30 Września 2012 U mnie też Fotosik nie działa ani na Mozilli ani na IE :sad: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/page/3/#findComment-240602 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 30 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 30 Września 2012 U mnie też nie działa :devil: Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/page/3/#findComment-240611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 30 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 30 Września 2012 Wiec bardzo proszę o podpowiedz jak dodać zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/page/3/#findComment-240714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 30 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 30 Września 2012 Wiec bardzo proszę o podpowiedz jak dodać zdjęcia Więc bardzo proszę (czytać posty) :wink: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9237 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/page/3/#findComment-240715 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 30 Września 2012 Image po zbyt wielu wklejeniach blokuje dostęp do zdjęć ... tak więc nie polecam, ale .... to moje zdanie. Potem widać tylko żabę ........ Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/page/3/#findComment-240724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 30 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 30 Września 2012 Dziękuje za podpowiedz - już wklejam zdjęcia. W lodówce pustki- trzeba coś zaradzić. W piątek późnym po południu uwędziłem trochę wędzonek: http://imageshack.us/a/img16/6461/dscn8121j.jpg Uploaded with ImageShack.us Z prawej strony "szynka" obtoczona żółtkiem z jajka i czosnkiem bez parzenia http://imageshack.us/a/img208/2452/dscn8120b.jpg Uploaded with ImageShack.us Nastał szybko wieczór i parzenie http://imageshack.us/a/img802/9863/dscn8123u.jpg Uploaded with ImageShack.us Dzieciaki, wcześniej ochrzciły wędzarnie "wieprzownia" postanowiły tacie umilić życie http://imageshack.us/a/img442/8674/dscn8109m.jpg A tyle mi pozostało po podziale http://imageshack.us/a/img694/1677/dscn8124.jpg Wędzonki w smaku ok W miedzy czasie po raz drugi w życiu mielenie i nadziewanie kiełbasy Skład na 11 kg podgardle 1.5 kg - zmielone fi 4 wołowina 1,6 kg - zmielone fi 4 łopatka 0,7 kg - zmielone fi 4 resztę stanowiło mięso z szynki ok 7,2 kg - zmielone fi 12 czosnek 14 główek -zmielonych fi 4 woda ok 1,5 litra pieprz do smaku gorczyca cała - trochę nie wiem ile Jelita przygotowane - przepłukane -ok 2 godzin Peklosól 20 g/kg I tu zaczęły się problemy Nie potrafiłem dobrze okręcić kiełbasy. Niektóre jelita podczas nadziewania mi pękały. http://imageshack.us/a/img43/5012/dscn8107h.jpg Uploaded with ImageShack.us http://imageshack.us/a/img42/4535/dscn8115n.jpg Uploaded with ImageShack.us Cześć kiełbasy białej zapakowałem na gorsze czasy http://imageshack.us/a/img11/7086/dscn8118e.jpg Uploaded with ImageShack.us W sobotę odbyło się wędzenie - CD KATASTROFY Po osadzaniu, do wędzarni nagrzanej do 40C wsadziłem kiełbasę, kolega podpowiedział całą noc się suszyła można dawać dym i po 20 minutach dym już był. Temperatura no właśnie - zagadałem się i dopiero za jakieś kolejne 20 minut podniosłem do 55 C. Ok 2,5 godziny kiełbasa na zewnątrz jelita nabrała koloru wewnątrz biała. A wiec co kolejna podpowiedz tym razem bratanka on podpiekał i nie parzył. Temperatura została stopniowo (na tyle pozwalał mi sprzęt ok 25 min)podniesiona do 85C i tak 20 min została podpieczona. Wyszła ciemna część do parzenie 85 C - 20 minut, pozostałe do suszenia.Po sparzeniu do zimnej do zimnej wody na 5 min. Wkład drugi osuszanie w temperaturze 45C- 30 min (noc nastała) wędzenie 2,5 godziny w świetle latarki kolor ok. (ale w dziennym - niedziela-zewnętrzna cześć jelita kolor ok wewnętrzna jasna) parzenie 85C 20 min. I znowu do zimnej wody na 5 min. Smak kiełbasy: Podpiekana i surowa jelito twarde Dziś podpiekaną i surową kiełbasę do gara na ok 5 min w temp 80C. (czytałem na forum może uda się zmiękczyć jelito) Parzona kiełbasa, jelito może być, smak ok , kolor za pierwszym razem gdy robiłem wyszedł super, a tu zewnątrz jelita może być wewnątrz jelita jasne, porażka. Jutro wstawię fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/page/3/#findComment-240746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 30 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 30 Września 2012 podgardle 1.5 kg - zmielone fi 4 wołowina 1,6 kg - zmielone fi 4 łopatka 0,7 kg - zmielone fi 4 resztę stanowiło mięso z szynki ok 7,2 kg - zmielone fi 12 hmm..a gdzie klasyfikacja? :rolleyes: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/page/3/#findComment-240749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 30 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 30 Września 2012 Małgoś, I tu jet kolejny problem. Starałem się chude mięso oddzielać od tłustego(odcinałem). Na tyle, co potrafię w tej materii powiedzieć :blush: Muszę się przyznać, że nie potrafię określić klasyfikacji. :sad: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/page/3/#findComment-240753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 30 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 30 Września 2012 Muszę się przyznać, że nie potrafię określić klasyfikacji. :sad: Zapraszam do poczytania Akademii Dziadka http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1178-czesc-viii-produkcja-kielbasy Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/page/3/#findComment-240754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 1 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 1 Października 2012 Muszę się przyznać, że nie potrafię określić klasyfikacji. A tu http://wedlinydomowe.pl/mieso/wieprzowina/116-graficzna-klasyfikacja-miesa masz "czarno na białym" jak wyglądają mięsa poszczególnych klas Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/page/3/#findComment-240783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 1 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 1 Października 2012 https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8293https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8469 Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/page/3/#findComment-240796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 2 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 2 Października 2012 Witam ponownie postaram się sklasyfikować, mięso jakie użyłem do wyrobu ok 11 kg kiełbasyMięso wieprzowe kl I - 7,2 kg - zmielone fi 12 Mięso wieprzowe kl II A - 0,7 kg - zmielone fi 4Mięso wołowe KL I -1,6 kg - zmielone fi 4Podgardle ok 1,3 kg- zmielone fi 4 (zapomniałem, że wyciąłem gruczoły i skórę)czosnek 14 główek -zmielonych fi 4woda ok 1,5 litrapieprz do smakugorczyca cała - trochę nie wiem ileJelita przygotowane - przepłukane -ok 2 godzinPeklosól 20 g/kg + cukier 5 łyżeczek (czas peklowania 3 dni w lodówce, każdy rodzaj mięsa oddzielnie)Aby doprecyzować osadzanie ok 15 godzin w temperaturze ok 15 C (wiem już dziś doczytałem na forum za długo i za duża temperatura)? :blush: A dalej jak wyżej już opisałem A o to efekty: HURRA DZIAŁA FOTOSIKPo lewej parzona po prawej Podpiekana a raczej zapiekana Smak jak opisałem wcześniej ale mało wyczuwalny smak czosnku.No trudno muszę jeszcze duuużo popracować, bo jak widać, co drugie wędzenie to klapa Dziękuje za rady :clap: [ Dodano: Wto 02 Paź, 2012 22:26 ]I jeszcze jedno podczas wędzenia zamieniałem kije Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/page/3/#findComment-241106 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 3 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 3 Października 2012 czosnek 14 główek -zmielonych fi 4 ale mało wyczuwalny smak czosnku. No proszę Cię nie żartuj ... mało wyczuwalny ???? 14 główek na 11kg ????? Nic innego nie było by czuć w tej kiełbasie poza czosnkiem Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/page/3/#findComment-241178 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 3 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 3 Października 2012 czosnek 14 główek -zmielonych fi 4 Może ząbków czosnku a nie główek . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/page/3/#findComment-241189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 3 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 3 Października 2012 roger, ok sorry 14 ząbków czosnku :blush: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/page/3/#findComment-241309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 13 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 13 Października 2012 Dziś w przerwach pomiędzy pracą przy domu, przygotowałem dla żonki i dzieci strawę (podsunął mi pomysł Zbój Madej) pstrąg dla żoneczki kurczak w cieście i spirala ziemniaczana dla latorośli Tak się spieszyłem aby przygotować dalsze dania, ....a z pstrąga tylko ości pozostały :grin: i fotek brak. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7130-wyroby-gwizdka/page/3/#findComment-243162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.