Skocz do zawartości

Annam W kuchni robi....


Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Moja śp Babcia takie robiła, zawsze.  

 

 Ty nie wiesz, jaki mi komplemet powiedziales, dziekuje :D  

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/51/#findComment-589106
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Anno pierogi :thumbsup:  :clap:  ..jak zobaczylam to od razu pomyslalam o mojej SP babci ...ona robila takie szlo jej migiem ja tej sztuki nie odziedziczylam pomimo ze zawsze patrzylam jak robi :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/51/#findComment-589173
Udostępnij na innych stronach

k zobaczylam to od razu pomyslalam o mojej SP babci

Noooo tak, te śp Babcie. Szacun. :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap:

Edytowane przez Todek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/51/#findComment-589174
Udostępnij na innych stronach

 

 

jedzac ruskich duza porcje

 

Jak  dla  mnie  najlepsze http://emoty.blox.pl/resource/mniam.gif pierogi  - co prawda od  dawna   :( "nie używam", ale ...  :hmm: ...  smak do dziś pamiętam. 

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/51/#findComment-589322
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dawno nic nie pokazalam
Idąc za ciosem, napiszę, że nie ma to jak soczysty, mięsisty pieróg ;)  :laugh: Żeby nie było, że jestem monotematyczny, to dodam, że pozostałe wyroby też niczego sobie :) Pozdrowionka :) 
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/51/#findComment-589381
Udostępnij na innych stronach

Qba, domieszaj troche kapusty kiszonej i grzyby i beda wilgotne pierogi w srodku. ja tak robie. KAzdy zadowolony :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/51/#findComment-589382
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Curry Puffs. Dziewczyny za tym przepadaja, slubny tego nienawidzi. Wiec gotuje aby byla  rownowaga  :laugh:

 

 Skladnikina 24 sztuki:

1lyzka startego czosnku

2 lyzki startego imbiru swiezego ( ginger)

1 sternia cebula,drobno pokrojona

2 i 1/2 lyzki proszku curry9 przypraw gotowa u nas sa rozne nasilenia ostrosci, ja biorem  takie srednie tutaj, a doostrzam potrawe sama)

500g mielonego woloweg miesa

3 ziemniaki, obrane pokrojone w male kostki i ugotowane, ale tak zupenie nie do konca( maja byc juz nie surowe0

3/4 szklanki zielonego groszku( stosuje mrozony)

Jakby to powiedziec, chlapniecie fish sauce. ( dla dodania slonosci do potrawy, nie wiem ile dalam, tak doslownie chapnelam zbutelki)

 Chili dla ostrosci wg wlasnego upodobania. w tym stadium na koncu najlepiej dac juz mielone l zwieze jesli juz to razem z czosnkiem 

 Ciasto francuzkie. (Spokojnie mozna stosowac ciasto sklepowe. Ja wlasnie tym razem to zrobilam( brak czasuna swoje  :facepalm: , wiem, wiem wstyd )

 

I zaczynamy, na gleboka patelnie dajemy czosnek, imbir i cebule, zalewamy woda i gotujemy az bedzie miekkie wszystko ( tutaj mozna dolozyc jedn chili jak ktos lubi bardzo ostre)

 do tego dodajemy mielona wolowine i rozbijamy lyzka aby nie bylo poklejone gotowane. 

 Kiedy juz  mieso nie jest surowe dodajemy curry przyprawe i ziemniaki , juz odcedzone. Mieszamy. Tutaj masza mieszanka dostaje juz smak. Jesli jest za suche dolewam odrobine wody, ale nie za duzo.

Gotujemy to jakie 3 minuty.

 NAstepnie dodajemy grszek, mieszamy, chlapniecie fish sauce, mieszamy. To wszystko gotujemy jeszcze jakies 5 minut.

Nalezy sprobowac, jesli pasuje nam slonosc i ostrosc, to ok, jesli chcemy wiecej, to teraz dodajemy sproszkowane chili do smaku.

post-40723-0-01092100-1522093284_thumb.jpg

Zdjecie odrobine przeklamuje kolor. Mieszanka jest taka zoltawa, to spowodowane jest przyprawa curry.

 Teraz mieszanka musi odpoczac i wystygnac, a nawet byc schlodzona. Zwykle dobie ro albo dzien wczesniej wtedy najlepiej sie pakuje do ciasta. Ale jak zrobie rano to rowniez jest ok na popoludnie.

 Ciasto kroimy na kwadraty, na srodek dajemy mieszanke i zamykamy w ksztalcie trojkata.

post-40723-0-15681600-1522093422_thumb.jpg

 Piekarnik nalezy zagrzac do 230 stopni i do goracego wstawiamy . Musze jeszcze dokladnie sprawdic czas pieczenia, bo nie sparwdzam z zegarkiem. :facepalm:

jako ze u mnie miekarnik sobie gra w picipolo, musze w trakcie piecenia okrecic blaszke.

 A tak juz po upieczeniu

post-40723-0-99437800-1522093565_thumb.jpg

 

 CZesto nieprzyrumieniam do konca za pierwszym pieczeniem. Tylko po wystudzeniu wstawiam do zamrazalnika. Mam gotowe kiedy potrzeba na nastepny raz. Wtedy tylko zamrozone wyciagam na 10-15 minut aby odrobine odmrozily sie( w tym czasie nagrzewam piekarnik, jednak teraz tylko do 180-200 stopni), wstawiam do piekarnika. Kiedy sie zrumienia sa juz cieple, i smaczne jakby swiezo upiecone.

 

 

 

 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/51/#findComment-593602
Udostępnij na innych stronach

Aniu, z tymi korzennymi to akurat trafiłaś w dziesiątkę. U nas okres przeziębień, a jak wiadomo na takie "bakcyle" naturalnym lekarstwem są właśnie takiego typu składniki. Piekarnik u każdego żyje własnym życiem, więc nie ma co się rozpisywać :) Myślę, że dodatek harissy też nie zaszkodzi  :thumbsup: Będziem piec i będzie piekło ;) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/51/#findComment-593608
Udostępnij na innych stronach

 

 

NIE - francuskie akurat nie - też kupuję   i filo kupuję   - świetne rożki 
 

 Ja zwykle robie. Tak sie przyzwyczailam, filo czasem tez, tylko te jak juz mam potrzebe do odpowiedniego ciasta. W temacie u mnie masz pokazane jak rozciagalam( trzeba wrocic kilka srton ).

Mam nadziej ze zasmakuja wam.

 

 

 

Będziem piec i będzie piekło  
 

 

Qba dodatki ostrosci tak jak pisalam, dla kazdego. U mnie niestety ja chyba jestem z tych najmniej potrzebujaca tego palenia na dwa konce  ;)

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/51/#findComment-593609
Udostępnij na innych stronach

Ja robie podobne tylko zamiast groszku daje papryke i kukurydze ide w strone bardziej tych mexikanskich  a co do ciasta francuskiego to sily nie mam do walkowania . robilam takie tez ze szpinakiem i wedzonym bialym twarogiem.musze zrobic w Twojej wersji. :thumbsup:


[Dodano: 27 mar 2018 - 12:30]

Anno ten przepis przypomina mi troche cos co kiedys jadlam pod nazwa samosa z tym ze tam byly 2 wersje jedna z cebula i miesem a druga z ziemniakami i groszkiem :)  i byly w ksztalcie trojkata

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/51/#findComment-593670
Udostępnij na innych stronach

Electra, przepis mam od kolezanki , ktora jest z pochodzenia z Indii.

 Samosa ma troche inne ciasto, bo jest to produkt smazony w tluszcu. Ale nadzienie jest podobne. 

Bede robic samosa to wstawie tez przepisy. U nas bardzo lubia wszystko co curry'owate. :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/51/#findComment-593707
Udostępnij na innych stronach

Tak samosa to ciasto inne , wiem tylko wlasnie skojazylo mi sie wlasnie z farszem , ja jadlam takie robione przez znajoma z Somalii.

Ja czasem robie takie pierozki i uzywam  yufka to cos w podobie jak ciasto filo


[Dodano: 27 mar 2018 - 20:02]

A lubicie  indyjskie Vindaloo ?co prawda potrawa  wywaodzi sie z Portugalii,

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/51/#findComment-593719
Udostępnij na innych stronach

Kasia u mnie w domu jest najwieksym zjadaczem curry, ona lubi , ja osobiscie nie.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/51/#findComment-593725
Udostępnij na innych stronach

Ja lubie wszystko co ma curry i kuchnie azjatycka 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/51/#findComment-593765
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Malo teraz robie ,bo jakos czasu brak w zyciu. Ale za to najmlodsza zaczyna brac sie za gotowanie.

 Zrobila salatke na obiad. Znalazla przepis w jakies gazecie i zrobila. 

 Slatakta z baranina i feta

post-40723-0-48649700-1539802698.jpg

 Musze powiedziec ,ze bardzo smaczna byla. Sos do tej salatki byl grzany. Baranina tylko na grilu bez jakichkolwiek przypraw. a mimo wszystko bardzo smaczne bylo.JAko dodatek "chrupiacy"  prazone orzechy wloskie.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/51/#findComment-609754
Udostępnij na innych stronach

My rowniez Waldku, U nas sa to zwykle obiady . Rozne warzywka, rozne mieso czy ryby i rozne " chrupaczki" :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/51/#findComment-609763
Udostępnij na innych stronach

O i moje smaki ..jak widze to wspolne obiady by nam smakowaly  :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/51/#findComment-609821
Udostępnij na innych stronach

 

 

ANNAM, dnia 17 Paź 2018 - 21:00, napisał: ze bardzo smaczna byla Uwielbiam tego typu sałatki

 

Ja też uwielbiam i robię sobie często , byle by nie było owoców morza.

Aniu, przynajmniej teraz masz pożytek z Córki, zapewne  zaskoczy Cię nie jeden raz  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/51/#findComment-609876
Udostępnij na innych stronach

 

 

O i moje smaki ..jak widze to wspolne obiady by nam smakowaly 
 

 U nas dosc czesto takie obiady. Szybkie  i kazdy lubi. Tylko do tej pory przyprawialam mieso, a tutaj jest bez jakichkolwiek prypraw.

 

 

 

Ja też uwielbiam i robię sobie często , byle by nie było owoców morza. Aniu, przynajmniej teraz masz pożytek z Córki, zapewne  zaskoczy Cię nie jeden raz 

 

 Jeszcze troszke, ma dopiero 11 lat , wiec wczesnie zaczyna , mam nadziej ze dalej tak bedzie :D 

 

 

 

ANNO brawa dla córci. Pozdrawiam serdecznie .
 

 

 

 MAlgos dziekuje, jak wstanie przekaze  :D

Pozdrawiam rowniez, :D  Ciebie to ostatnio malo tutaj 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/51/#findComment-609904
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.