Skocz do zawartości

Annam W kuchni robi....


Rekomendowane odpowiedzi

Podziwiam i żałuję ,że u nas nie ma takiego wyboru .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/47/#findComment-524565
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

ja u nas uszy swinskie i inne ciekawoski leza w sklepach

 

 

 

Pięknie i równiutko :thumbsup:   Bo tak też może być ..........  nie jest to w Polsce :D 

 

 

post-39847-0-71162800-1477862298_thumb.jpg

 

 

post-39847-0-38201400-1477862314_thumb.jpg

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/47/#findComment-524570
Udostępnij na innych stronach

U nas przepisy nie pozwalaja aby tak wisialo i bylo w zasiegu reki kupujacego. Wszystko jest w gablotach . Ale jak bylam, wlasnie odliczali ilosc swinek jakie przywiezli. Wisialu parami ,podobnie jak na Twoich zdjeciach. Jednak nadal z dala od kupujacych i bardziej w chlodych warunkach.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/47/#findComment-524575
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Deska. To moj prezent urodzinowy, bo wlasnie niedawno je mialam ( kolejne 29 jakby sie ktos pytal  :tongue: ).

 Jest w codziennym uzyciu, b jest na nozkach i stoi po porstu w miejscu gdzie kazdy kroi( jak widac, zdjelam tylko noz i chleb, aby deske bylo lepiej widac  :D .Pomidor jest sredniej wielkosci, zostawilam go, aby pokazac wielkosc deski a wyszlo ,ze to pomidor wyglada jak czeresienka na zdjeciu :facepalm: , taki ze mnie fotograf.

 

post-40723-0-01476300-1483133977_thumb.jpg

 Jestem bardzo z niej zadowolona

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/47/#findComment-534013
Udostępnij na innych stronach

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/47/#findComment-534032
Udostępnij na innych stronach

 

 

POLECAM Surf Camp Australia 4,9 (7) · Surf School Sydney NSW, Australia +61 2 9262 1757

 

To nie taka deska :mad:  ;)  :D  

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/47/#findComment-534178
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Dawno nic nie pisalam, ale tonie znaczy ,ze nic nie robie. NA dowod tego wstawiam mielonke, taka na szybko, bo braki miesne byly. Zrobilam wtedy i boczek i rybki, jednak o tamtych zapomnialam, kiedy robilam zdjecie :facepalm: . No coz, ale tutaj widac ,ze mam mielonke  :D

post-40723-0-37559400-1488748129_thumb.jpg

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/47/#findComment-543338
Udostępnij na innych stronach

I ogóreczki widać, że też masz :clap:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/47/#findComment-543340
Udostępnij na innych stronach

Buleczka tez smakowicie wyglada ..i jak profesjonalnie pocieta  :)  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/47/#findComment-543367
Udostępnij na innych stronach

Jako ze dopadlo mnie i Zuzanne chorobsko, to siedzimy za kare w domu. Obie lubimy  cos robic, a Zuzia jest pelna energii do nauki. Wczoraj zrobilam jej mase z soli aby sie zajela tworzeniem , a sama pracowalam w cukrze. Moje dziecko ladnie podglada i tutaj jest kilka jej pierwszych prac. Chyba bedzie z niej pociecha  :D Te male rece potrafia juz teraz to zrobic, to mam nadzieje ,ze nie straci tylko zapalu

post-40723-0-75897000-1488834562_thumb.jpg

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/47/#findComment-543457
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Ciagle zycie pedzi i chocia ciagle sie cos robi w kuchni ( o glodzie nie trzymam rodziny) to brak czasu i czasem ochoty rpobic zdjecia( zwlaszcza jak sie ich nie umie robic  :facepalm: ).

 Dzisiaj tak na szybko zrobilam sernik o smaku bialej czekolady, z galaretka pomaranczowa z sehmetami pomarancza. Oczywiscie galaretkarobiona z owocow nie z tyrebki( jeszce dzisiaj w poludnie pomarancza byly na drzewie :D ).

 

 Sernik musi smakuje, bo jakos tak znika kawalek po kawalku :DA oto maly kawalke ktory juz teraz zniknal

 post-40723-0-60331500-1492938804_thumb.jpg

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/47/#findComment-549034
Udostępnij na innych stronach

 

 

Sernik musi smakuje, bo jakos tak znika kawalek po kawalku :DA oto maly kawalke ktory juz teraz zniknal

 

Wcale się nie dziwię Aniu że znika, sama bym się pokusiła na kawałek :clap: 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/47/#findComment-549037
Udostępnij na innych stronach

Bardzo proszę napisz jak robisz galaretkę z pomarańczy: idziesz do drzewka i zrywasz owoc i dalej?

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/47/#findComment-549046
Udostępnij na innych stronach

Najchętniej to bym tej galaretki robionej własnoręcznie spróbowała :D

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/47/#findComment-549082
Udostępnij na innych stronach

Sernik ,moje ulubione ciasto.W święta zjadłem tylko jeden kawałek,bo resztę wnuczki spałaszowły.Już wczoraj chciałem kupić ser do pieczenia,ale z powodu mojej nadwagi musiałem zrezygnować z kupna .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/47/#findComment-549125
Udostępnij na innych stronach

Ja tam mimo diety też bym chetnie pojadł.

 

 

 

 KArolu cukru w nim malo, wiec kawalek nie zaszkodzilby  ;)  a ser i jaja i zelatyne to zjadasz spokojnie. :D

 

Bardzo proszę napisz jak robisz galaretkę z pomarańczy: idziesz do drzewka i zrywasz owoc i dalej?

 

 

Papcio, po zerwaniu pomaranczy, musi byc dojrzaly na drzewie, sam chyba wiesz ,ze takie najsmaczniejsze. Starlam odrobine skorki do sernika, nastepnie czesc owocow wykroilam segmenty pomaranczy( calkowicie czyste , bez najmniejszej skorki) ,a  czesc wycisnelam sokrecznie bez bawienia sie w maszyny , bo soczyste i duzo nie trzeba bylo robic. Zwykle stosuje zelatyne w platkach teraz mialam tylko sypka a ze leniwa jestem tonie jechalam do sklepu. Namoczylam zelatyne w wodzie, sok zagrzalam, jednak musialam dodac odrobine cukru, bo za bardzo kwasne po podgrzaniu bylo( nauczyla mnie praktyka, ze jesli sok po podgrzaniu jest kwaskowy nalezy oslodzic, inaczej galaretka rowniez bedzie kwasna i to bardzo). Kiedy zawrzalo, dodalam zelatyne i pozniej wylaczylam. To wszystko. Po wstepnym wystudzeniu wlalam na gore sernika gdzie juz wczesniej rozlozylam segmety pomaranczy. 

Ta galaretka nie ma tego smaku jaki ,przynajmniej dla mnie, pozostawia ta z kartoniku. Cos jest tam dodawane, ze mam uczucie jakbym karton zjadla.

 

 

     

 

 

 Dziekuje :D

 

 

Najchętniej to bym tej galaretki robionej własnoręcznie spróbowała

 

 

Olgo, przepis podalam, tylko u Ciebie ten piersz punkt, zrywanie z drzewa dojrzalych owocow , jest chyba niemozliwy ;)

 

 

Cały przepis by się przydał.....

 

 

 

 Nie placz juz podaje.

 Galaretke juz napisalam, czyli koncowy etap. 

 U mnie taki deser ,to czysta improwizacja. MIalam w lodowce ser miekki kremowy ( to nie to samo co dobry polski ser, ale na pewno znajdziesz u was w sklepach taki ser). Ja kupuje u nas taki odrobine slonawy, wg mnie lepszy pozniej smak w serniku.Zapomnialabym dodac bylo go pol kg.

poza tym 3 zoltka, 3 lyzki cukru, 200g bialej czekolady, zelatyna, mleko troche wiecej niz pol litra- powinno byc pol na pol ze smietana, ale znowu bylam leniwa :facepalm:, a sernik dobry wiec sie nie przejmuje).Jeszcze spod zwykle daje sie zmielone cistka = okolo 100g masla, ja mialam resztke babki ucieranej nie drozdzowej wiec zmielilam ja i wymieszalam z masle i tym wylozylam dno foremki. jest mniej chrupiace, ale ok w snaku.

I to by bylo na tyle ze skladnikow.A teraz do roboty.

 Oczywiscie zaczelam od namoczenia zelatyny w kilku lyzkach wody,nastepnie wzielam sie za zrobienie creme Anglaise. Czyli mleko wlalam do garnka, aby sie zagotowalo, w tym czasie utarlam odrobine zoltka z cukrem. Kiedy mleko sie zagotowalo, zlalam nim zoltka,ciagle mieszajac, wrocilam ta mieszanke do garnka i mieszajac drewniana miska grzalam do czasu az sie lyzka poktyla mieszanka( mieszanka zgestniala) ale nie gotowac, bo to bedzie slodka jajecznica( jak dobrze pamietam max temperatura to 82,5 stopnia( jak ktos nie ma wprawy to najlepiej mierzyc termometrem) , nastepnie dodalam zelatyne.( tutaj musze napisac, ze lepiej i nawet wskazane jest stosowanie zelatyny w platkach,bonie trzeba juz tego podgrzewac tak jak jest wskazanew przypadku zelatyny proszkowej), szybko przelalam do zimnej miskii dorzucilam czekolade. Kieszalam do czasu rozpuszczenia czekolady , jednoczesnie wiadomo creme sie studilo.

 w mikserze roztarlam ser i dodalam partiami creme Anglaise. To wszystko wlalam do uszykowanej foremki na ciasto.

 ciasto trafilo do lodowki( w tym czasie zrobilam obiad i galaretke) Kiedy galaretka przestygla wlalam na sernik,ponownie wstawilam do lodowki, teraz podalam obiad, nastepnie posprzeatalam kuchnie i kiedy juz wszystko bylo zrobione wyjelam sernik i mogli zajadac :D

 

 Mam nadziej ze w miare zrozumiale napisalam. Bo jak mowilam , to czysta improwizacja( jak zawsze :facepalm: ,i wstyd bo wiele dobrych dan w ten sposob umyka).

[Dodano: 23 kwi 2017 - 20:01]

 

 

Sernik ,moje ulubione ciasto.W święta zjadłem tylko jeden kawałek,bo resztę wnuczki spałaszowły.Już wczoraj chciałem kupić ser do pieczenia,ale z powodu mojej nadwagi musiałem zrezygnować z kupna .

 

 Nestor, jak dobre to zrob mala ilosci tylko maly kawalek dziennie ;)  

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page/47/#findComment-549137
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.