Skocz do zawartości

Kielbasa ogniskowo-grillowa


Rekomendowane odpowiedzi

3 kg karczku bez kosci,1,5 kg boczku niezatlustego.

Calosc jak leci kroimy w kostke 3x3

Peklowanie miesa w stosunku 15 g soli 5 g peklosoli i 3 g cukru na 1 kg

Czas peklowania 24 h

Przed rozdrabnianiem podmrazamy mieso nastepnie sypiemy przyprawy,dodajemy 2%wody w stosunku masy miesa ,mieszamy poczym rozdrabniamy trzy razy na sicie 8 (maszynka 8-semka)niedopuszczajac do przegrzania miesa!

Mase dokladnie wyrabiamy i nadziewamy w oslonki wieprzowe 24/26

Osadzanie,osuszanie i wedzenie 55 stopni 60 min .olcha.

Parzenie okolo 10 min do osiagniecia 69 st w srodku kielbasy.

Ilosci przypraw niepodaje specjalnie kazdy ma tu pole do popisu podam tylko jakie uzylem.

Pieprz grubo mielony,gorczyca cala ,galka muszkatolowa,czosnek polski,majeranek,tymianek,imbir tarty,kolendra grubo mielona,kminek mielony.

Kielbasy drobniej rozdrobnione sa najlepsze na grilla czy ognisko.

 

Ten sam farsz w oslonkach fi 80 wedzenie 3,5 h poczym parzenie.

http://images40.fotosik.pl/1753/08c843abb15db457med.jpg http://images35.fotosik.pl/1570/34a9d4a0a3baacc6med.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7174-kielbasa-ogniskowo-grillowa/
Udostępnij na innych stronach

Przed rozdrabnianiem podmrazamy mieso nastepnie sypiemy przyprawy,dodajemy 2%wody w stosunku masy miesa ,mieszamy poczym rozdrabniamy trzy razy na sicie 8 (maszynka 8-semka)niedopuszczajac do przegrzania miesa!

Wszystko mogę zrozumieć, ale tego naprawdę nie . Czemu to ma służyć . Trzy razy powtarzać mielenie Na siatce 8 mm. Podany skład w elementach - czy następne będą takie same .Parznie 10 minut do temp.69 st C w środku, to chyba temperaturze 150- 200 st c.

Do jakich kiełbas ją zaliczyć drobno rozdrobnionych czy średnio rozdrobnionych. Samo mielenie to jest droga okrężna - to tak jak bym jechał samochodem z Katowic do Warszawy przez Szczecin- tak też można

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7174-kielbasa-ogniskowo-grillowa/#findComment-232099
Udostępnij na innych stronach

Przed rozdrabnianiem podmrazamy mieso nastepnie sypiemy przyprawy,dodajemy 2%wody w stosunku masy miesa ,mieszamy poczym rozdrabniamy trzy razy na sicie 8

Ja to żółtodziób jestem... ale to mi podchodzi pod robienie parówkowej albo frankfurterków... :shock:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7174-kielbasa-ogniskowo-grillowa/#findComment-232110
Udostępnij na innych stronach

Ja to żółtodziób jestem

parówkowa lub frankfurterki to chyba nie na siatce 8 :)

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7174-kielbasa-ogniskowo-grillowa/#findComment-232120
Udostępnij na innych stronach

:shock: No co Wy...? A mnie się widzi ,że fajna... :thumbsup: :clap: Pozwolę sobie zacytować Mistrza...

Czemu to ma służyć . Trzy razy powtarzać mielenie Na siatce 8 mm.

Może dobre to dla ''dziecków'' :grin: :wink: Ja bym zmieliła najwięcej x 2... :blush: Ale i tak apetyczna :cool: Ps. Nie myślałeś o dodaniu drobiowego...?
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7174-kielbasa-ogniskowo-grillowa/#findComment-232134
Udostępnij na innych stronach

Ja bym zmieliła najwięcej x 2...

:clap: :clap: i tak nie ma to znaczenia w porównaniu ze smakiem i jakością własnoręcznie wykonanej kiełbaski z jakby to nasz kolega napisał :biedronkowej" :clap:

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7174-kielbasa-ogniskowo-grillowa/#findComment-232139
Udostępnij na innych stronach

i tak nie ma to znaczenia w smaku własnoręcznie wykonanej kiełbaski ze smakiem i jakością jakby to nasz kolega napisał :biedronkowej"

To mówi wszystko... :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7174-kielbasa-ogniskowo-grillowa/#findComment-232140
Udostępnij na innych stronach

Wszystko mogę zrozumieć, ale tego naprawdę nie . Czemu to ma służyć . Trzy razy powtarzać mielenie Na siatce 8 mm.

Nienadwyrezeniu miesa na przeciskanie malymi oczkami ,w celu lepszego rozdrobnienia,lepszemu rozprowadzeniu przypraw i wyrobieniu masy.

. Podany skład w elementach - czy następne będą takie same

Jedynka z karkowki to nie to samo co z poledwicy lub lopatki.

Nastepnych niebedzie.

.Parznie 10 minut do temp.69 st C w środku, to chyba temperaturze 150- 200 st c.

Dokladnie trwalo to 12 min w wodzie 75st.

Jak by bylo w 150 -200 st widzial bys na fotce tego efekt.(jak osiagnac taka tem.wody?)

Do jakich kiełbas ją zaliczyć drobno rozdrobnionych czy średnio rozdrobnionych

Najlepiej do nijakich z w/w a domowych /najlepszych.

Może dobre to dla ''dziecków'' Ja bym zmieliła najwięcej x 2...

a kogo widzisz na focie?

A i miel ile chcesz .

parówkowa lub frankfurterki to chyba nie na siatce 8

http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-i-poltrwale-wedzone/1034-frankfurterki-wieprzowe-nie-parzone

Ja to żółtodziób jestem... ale to mi podchodzi pod robienie parówkowej albo frankfurterków...

Ciekawe.

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7174-kielbasa-ogniskowo-grillowa/#findComment-232169
Udostępnij na innych stronach

:rolleyes: No i nam się kolega zbulwersował...nie potrzebnie... :blush: :cry: :blush: Przeca mówie , że fajna.., :cool:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7174-kielbasa-ogniskowo-grillowa/#findComment-232172
Udostępnij na innych stronach

Pieprz grubo mielony,gorczyca cala ,galka muszkatolowa,czosnek polski,majeranek,tymianek,imbir tarty,kolendra grubo mielona,kminek mielony.

Dla mnie tam kiełbasa jak kiełbasa, ale repertuar przypraw bogaty, szczególnie gdy chodzi o kiełbaskę na grilla lub ognisko, gdzie dzieci i tak z ketchupem wcinają smak urozmaicając. Trzy, cztery przyprawy odpowiednio dobrane nadają każdemu wyrobowi odpowiedni charakter, więcej to dla mnie profanacja smaku. :cool:

Poza tym zastrzeżeń nie wnoszę, ważne że ma "smaka" . :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7174-kielbasa-ogniskowo-grillowa/#findComment-232173
Udostępnij na innych stronach

No i nam się kolega zbulwersował...nie potrzebnie...

Potrzebnie .

Trzy, cztery przyprawy odpowiednio dobrane nadają każdemu wyrobowi odpowiedni charakter, więcej to dla mnie profanacja smaku.

Przyprawy dodane w odpowiedniej ilosci nie dominuja a smak miesa to dlamnie podstawa dobre trawienie romniez.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7174-kielbasa-ogniskowo-grillowa/#findComment-232174
Udostępnij na innych stronach

marcus, gratuluję i dziękuję za podzielenie się swoim dokonaniem :wink: . Smakowicie wygląda i ważne , że smakuje . Jeszcze raz dzięki :clap: . Są mi znane i rozumiem przesłanki kolegów ale ja osobiście nie wiem kiedy będę w stanie poddać pod ocenę swoje wyroby ( kiełbasy ) mając świadomość , że dużo wody musi upłynąć abym żaglował nazwami i terminami tak jak Wy . Może stworzyć dział wędzonki , kiełbasy ( głównie o nie chodzi ) i takie tam niepowtarzalne wtedy będzie i wilk syty i owca cała . Pozdrawiam Adam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7174-kielbasa-ogniskowo-grillowa/#findComment-232177
Udostępnij na innych stronach

Ilosci przypraw niepodaje specjalnie kazdy ma tu pole do popisu podam tylko jakie uzylem.

Pieprz grubo mielony,gorczyca cala ,galka muszkatolowa,czosnek polski,majeranek,tymianek,imbir tarty,kolendra grubo mielona,kminek mielony.

Takie "podawanie specjalnie" jest SPECJALNIE niespecjalne. :wink: :grin:

 

BTW

Po jakiego .......a podajesz "przepis" a nie podajesz ile przypraw "wagowo"? :rolleyes:

 

Ja jak czegoś nie chce "za darmoche" podać,

to wale prosto "z karalucha". :grin:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7174-kielbasa-ogniskowo-grillowa/#findComment-232178
Udostępnij na innych stronach

Pieprz grubo mielony,gorczyca cala ,galka muszkatolowa,czosnek polski,majeranek,tymianek,imbir tarty,kolendra grubo mielona,kminek mielony.

tyle przypraw i w dodatku bez proporcji,

toż to istna perfumeria :shock:

 

lepiej użyć 2 - 3 przyprawy , bo przy większej ilości rodzajów przypraw smaki zaczynają się wzajemnie wykluczać, i powstaje kiełbasa pachnąca niczym.

 

nacinanie kiełbasy na pieczenie nad ogniem (z ang.grill) pozbawia ją soczystości - ale jak kto lubi...

 

temperaturę wody 150* osiągniesz w autoklawie

 

poza tym może mielenie 3 x przez 8 nie nadwyręża mięsa , ale trzykrotne żucie przez ślimak owszem - mielenie na 4 z ostrymi nożami da lepszy efekt .

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7174-kielbasa-ogniskowo-grillowa/#findComment-232189
Udostępnij na innych stronach

lepiej użyć 2 - 3 przyprawy

Bracie Jumbo, tutaj to bym POLEMIZOWAŁ!

 

Absolutnie uważam to za MiT! :wink:

 

BTW

Kocham MiT-y tak na marginesie! :wink: :tongue:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7174-kielbasa-ogniskowo-grillowa/#findComment-232233
Udostępnij na innych stronach

Po jakiego .......a podajesz "przepis" a nie podajesz ile przypraw "wagowo"?

Po takiego ze glownie chodzi o kielbase/mieso,tluszcz i wykonanie a dodatek smakowy to indiwidualna sprawa

tyle przypraw i w dodatku bez proporcji,

toż to istna perfumeria

 

lepiej użyć 2 - 3 przyprawy , bo przy większej ilości rodzajów przypraw smaki zaczynają się wzajemnie wykluczać, i powstaje kiełbasa pachnąca niczym.

W glowie sie niemiesci co mozna z TEORI wnioskowac

nacinanie kiełbasy na pieczenie nad ogniem (z ang.grill) pozbawia ją soczystości - ale jak kto lubi...

Jak woda wyparuje to tak.

poza tym może mielenie 3 x przez 8 nie nadwyręża mięsa , ale trzykrotne żucie przez ślimak owszem

Gdzies czytalem dobra rade jednego z forumowiczow ze dobrym sposobem przed nadziewaniem jest przepuszczenie farszu przez maszynke.

mielenie na 4 z ostrymi nożami da lepszy efekt .

Sprobuj i napisz.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7174-kielbasa-ogniskowo-grillowa/#findComment-232250
Udostępnij na innych stronach

Może przed krytyczną oceną smaku warto by było samemu sprawdzić jak jest na prawdę.

marcus czy mógłbyś w przybliżeniu podać ilości przypraw ?

 

Osadzanie,osuszanie i wedzenie 55 stopni 60 min .olcha.

Parzenie okolo 10 min do osiagniecia 69 st w srodku kielbasy.

Jeśli parzenie będzie zaraz po wędzeniu to czy nie realne jest

Parzenie okolo 10 min do osiagniecia 69 st w srodku kielbasy.

:question:

 

A co z peklowanym na grilla, podobno nie wolno ? :wink:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7174-kielbasa-ogniskowo-grillowa/#findComment-232255
Udostępnij na innych stronach

miro, Masz 100% racji myslę ,że minimum 50% Robiących swoje wyroby (nie zarobkowo) daje przyprawy na oko do smaku Próbując w czasie wyrabiania

 

Ja tak robie jedynie stałe w gramach to peklosól u mnie 19g/kg

 

 

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7174-kielbasa-ogniskowo-grillowa/#findComment-232256
Udostępnij na innych stronach

Marcus,

ta kiełbaska bardzo mi się podoba, więc na 100% jak się tylko ochłodzi na zewnątrz to zrobię - dzięki za przepis !!

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7174-kielbasa-ogniskowo-grillowa/#findComment-232276
Udostępnij na innych stronach

Marcus,

ta kiełbaska bardzo mi się podoba, więc na 100% jak się tylko ochłodzi na zewnątrz to zrobię - dzięki za przepis !!

A widzisz tak sie sklada ze twoj post ,, Dobra kiełbasa na grilla - prosze o przepisy ,, zainspirowal mnie wlasnie do zrobienia kielbasy ktora nie bedzie wiorem na grillu i bedzie z dobrego surowca.

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7174-kielbasa-ogniskowo-grillowa/#findComment-232286
Udostępnij na innych stronach

miro, Masz 100% racji myslę ,że minimum 50% Robiących swoje wyroby (nie zarobkowo) daje przyprawy na oko do smaku Próbując w czasie wyrabiania

 

Ja tak robie jedynie stałe w gramach to peklosól u mnie 19g/kg

 

 

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Przyznam że robię podobnie.

Jednak jeśli podajemy przepis na forum warto podać poza składem mięsa ilość pozostałych składników.

Moje skromne doświadczenie również przemawia za oszczędnym dozowaniem przypraw, ale może się okazać że przepis marcusa może być strzałem w 10-tkę.

Żeby jednak się wstrzelić trzeba mieć namiary na środek. :wink:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7174-kielbasa-ogniskowo-grillowa/#findComment-232291
Udostępnij na innych stronach

Fajna kielbaska , i napewno smakuje .

Ja rowniez lubie zrobic tlusciejsza kielbaske na grila , tak 40% zawartosci tluszczu z tym ze wtedy podczas wyrabiania dodaje koncentrat sojowy , 4 plaskie lyzeczki na kazdy kilogram miesa .

 

Co do przypraw sam uzywam sporo dlatego ze niestety przyprawa przyprawie nie jest rowna ( zwlaszcza jesli biore z marketowej polki i nie wiem ile czasu ta przyprawa tam lezala)i czasami trzeba jej niezle sypnac by pozniej wydobyc z kielbaski jej smak i aromat

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7174-kielbasa-ogniskowo-grillowa/#findComment-232785
Udostępnij na innych stronach

tak 40% zawartosci tluszczu z tym ze wtedy podczas wyrabiania dodaje koncentrat sojowy , 4 plaskie lyzeczki na kazdy kilogram miesa .

Ja też lubię takie tłuste tylko bez dodatków bo i po co. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7174-kielbasa-ogniskowo-grillowa/#findComment-232786
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.