marcus Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Sierpnia 2012 3 kg karczku bez kosci,1,5 kg boczku niezatlustego. Calosc jak leci kroimy w kostke 3x3 Peklowanie miesa w stosunku 15 g soli 5 g peklosoli i 3 g cukru na 1 kg Czas peklowania 24 h Przed rozdrabnianiem podmrazamy mieso nastepnie sypiemy przyprawy,dodajemy 2%wody w stosunku masy miesa ,mieszamy poczym rozdrabniamy trzy razy na sicie 8 (maszynka 8-semka)niedopuszczajac do przegrzania miesa! Mase dokladnie wyrabiamy i nadziewamy w oslonki wieprzowe 24/26 Osadzanie,osuszanie i wedzenie 55 stopni 60 min .olcha. Parzenie okolo 10 min do osiagniecia 69 st w srodku kielbasy. Ilosci przypraw niepodaje specjalnie kazdy ma tu pole do popisu podam tylko jakie uzylem. Pieprz grubo mielony,gorczyca cala ,galka muszkatolowa,czosnek polski,majeranek,tymianek,imbir tarty,kolendra grubo mielona,kminek mielony. Kielbasy drobniej rozdrobnione sa najlepsze na grilla czy ognisko. Ten sam farsz w oslonkach fi 80 wedzenie 3,5 h poczym parzenie. http://images40.fotosik.pl/1753/08c843abb15db457med.jpg http://images35.fotosik.pl/1570/34a9d4a0a3baacc6med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7174-kielbasa-ogniskowo-grillowa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Przed rozdrabnianiem podmrazamy mieso nastepnie sypiemy przyprawy,dodajemy 2%wody w stosunku masy miesa ,mieszamy poczym rozdrabniamy trzy razy na sicie 8 (maszynka 8-semka)niedopuszczajac do przegrzania miesa!Wszystko mogę zrozumieć, ale tego naprawdę nie . Czemu to ma służyć . Trzy razy powtarzać mielenie Na siatce 8 mm. Podany skład w elementach - czy następne będą takie same .Parznie 10 minut do temp.69 st C w środku, to chyba temperaturze 150- 200 st c. Do jakich kiełbas ją zaliczyć drobno rozdrobnionych czy średnio rozdrobnionych. Samo mielenie to jest droga okrężna - to tak jak bym jechał samochodem z Katowic do Warszawy przez Szczecin- tak też można Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7174-kielbasa-ogniskowo-grillowa/#findComment-232099 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Przed rozdrabnianiem podmrazamy mieso nastepnie sypiemy przyprawy,dodajemy 2%wody w stosunku masy miesa ,mieszamy poczym rozdrabniamy trzy razy na sicie 8Ja to żółtodziób jestem... ale to mi podchodzi pod robienie parówkowej albo frankfurterków... :shock: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7174-kielbasa-ogniskowo-grillowa/#findComment-232110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Ja to żółtodziób jestemparówkowa lub frankfurterki to chyba nie na siatce 8 Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7174-kielbasa-ogniskowo-grillowa/#findComment-232120 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Sierpnia 2012 :shock: No co Wy...? A mnie się widzi ,że fajna... :thumbsup: :clap: Pozwolę sobie zacytować Mistrza...Czemu to ma służyć . Trzy razy powtarzać mielenie Na siatce 8 mm. Może dobre to dla ''dziecków'' :grin: :wink: Ja bym zmieliła najwięcej x 2... :blush: Ale i tak apetyczna Ps. Nie myślałeś o dodaniu drobiowego...? Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7174-kielbasa-ogniskowo-grillowa/#findComment-232134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Ja bym zmieliła najwięcej x 2... :clap: :clap: i tak nie ma to znaczenia w porównaniu ze smakiem i jakością własnoręcznie wykonanej kiełbaski z jakby to nasz kolega napisał :biedronkowej" :clap: Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7174-kielbasa-ogniskowo-grillowa/#findComment-232139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Sierpnia 2012 i tak nie ma to znaczenia w smaku własnoręcznie wykonanej kiełbaski ze smakiem i jakością jakby to nasz kolega napisał :biedronkowej"To mówi wszystko... Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7174-kielbasa-ogniskowo-grillowa/#findComment-232140 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Wszystko mogę zrozumieć, ale tego naprawdę nie . Czemu to ma służyć . Trzy razy powtarzać mielenie Na siatce 8 mm.Nienadwyrezeniu miesa na przeciskanie malymi oczkami ,w celu lepszego rozdrobnienia,lepszemu rozprowadzeniu przypraw i wyrobieniu masy. . Podany skład w elementach - czy następne będą takie sameJedynka z karkowki to nie to samo co z poledwicy lub lopatki. Nastepnych niebedzie..Parznie 10 minut do temp.69 st C w środku, to chyba temperaturze 150- 200 st c.Dokladnie trwalo to 12 min w wodzie 75st. Jak by bylo w 150 -200 st widzial bys na fotce tego efekt.(jak osiagnac taka tem.wody?) Do jakich kiełbas ją zaliczyć drobno rozdrobnionych czy średnio rozdrobnionychNajlepiej do nijakich z w/w a domowych /najlepszych. Może dobre to dla ''dziecków'' Ja bym zmieliła najwięcej x 2...a kogo widzisz na focie? A i miel ile chcesz . parówkowa lub frankfurterki to chyba nie na siatce 8http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-i-poltrwale-wedzone/1034-frankfurterki-wieprzowe-nie-parzone Ja to żółtodziób jestem... ale to mi podchodzi pod robienie parówkowej albo frankfurterków...Ciekawe. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7174-kielbasa-ogniskowo-grillowa/#findComment-232169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 14 Sierpnia 2012 :rolleyes: No i nam się kolega zbulwersował...nie potrzebnie... :blush: :blush: Przeca mówie , że fajna.., Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7174-kielbasa-ogniskowo-grillowa/#findComment-232172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Pieprz grubo mielony,gorczyca cala ,galka muszkatolowa,czosnek polski,majeranek,tymianek,imbir tarty,kolendra grubo mielona,kminek mielony. Dla mnie tam kiełbasa jak kiełbasa, ale repertuar przypraw bogaty, szczególnie gdy chodzi o kiełbaskę na grilla lub ognisko, gdzie dzieci i tak z ketchupem wcinają smak urozmaicając. Trzy, cztery przyprawy odpowiednio dobrane nadają każdemu wyrobowi odpowiedni charakter, więcej to dla mnie profanacja smaku. Poza tym zastrzeżeń nie wnoszę, ważne że ma "smaka" . Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7174-kielbasa-ogniskowo-grillowa/#findComment-232173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 14 Sierpnia 2012 No i nam się kolega zbulwersował...nie potrzebnie...Potrzebnie . Trzy, cztery przyprawy odpowiednio dobrane nadają każdemu wyrobowi odpowiedni charakter, więcej to dla mnie profanacja smaku.Przyprawy dodane w odpowiedniej ilosci nie dominuja a smak miesa to dlamnie podstawa dobre trawienie romniez. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7174-kielbasa-ogniskowo-grillowa/#findComment-232174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 14 Sierpnia 2012 marcus, gratuluję i dziękuję za podzielenie się swoim dokonaniem :wink: . Smakowicie wygląda i ważne , że smakuje . Jeszcze raz dzięki :clap: . Są mi znane i rozumiem przesłanki kolegów ale ja osobiście nie wiem kiedy będę w stanie poddać pod ocenę swoje wyroby ( kiełbasy ) mając świadomość , że dużo wody musi upłynąć abym żaglował nazwami i terminami tak jak Wy . Może stworzyć dział wędzonki , kiełbasy ( głównie o nie chodzi ) i takie tam niepowtarzalne wtedy będzie i wilk syty i owca cała . Pozdrawiam Adam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7174-kielbasa-ogniskowo-grillowa/#findComment-232177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Ilosci przypraw niepodaje specjalnie kazdy ma tu pole do popisu podam tylko jakie uzylem. Pieprz grubo mielony,gorczyca cala ,galka muszkatolowa,czosnek polski,majeranek,tymianek,imbir tarty,kolendra grubo mielona,kminek mielony. Takie "podawanie specjalnie" jest SPECJALNIE niespecjalne. :wink: :grin: BTW Po jakiego .......a podajesz "przepis" a nie podajesz ile przypraw "wagowo"? :rolleyes: Ja jak czegoś nie chce "za darmoche" podać, to wale prosto "z karalucha". :grin: . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7174-kielbasa-ogniskowo-grillowa/#findComment-232178 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Violka Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Ja jak czegoś nie chce "za darmoche" podać, to wale prosto "z karalucha". :grin: . :tongue: :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7174-kielbasa-ogniskowo-grillowa/#findComment-232179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Pieprz grubo mielony,gorczyca cala ,galka muszkatolowa,czosnek polski,majeranek,tymianek,imbir tarty,kolendra grubo mielona,kminek mielony. tyle przypraw i w dodatku bez proporcji, toż to istna perfumeria :shock: lepiej użyć 2 - 3 przyprawy , bo przy większej ilości rodzajów przypraw smaki zaczynają się wzajemnie wykluczać, i powstaje kiełbasa pachnąca niczym. nacinanie kiełbasy na pieczenie nad ogniem (z ang.grill) pozbawia ją soczystości - ale jak kto lubi... temperaturę wody 150* osiągniesz w autoklawie poza tym może mielenie 3 x przez 8 nie nadwyręża mięsa , ale trzykrotne żucie przez ślimak owszem - mielenie na 4 z ostrymi nożami da lepszy efekt . Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7174-kielbasa-ogniskowo-grillowa/#findComment-232189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 15 Sierpnia 2012 lepiej użyć 2 - 3 przyprawyBracie Jumbo, tutaj to bym POLEMIZOWAŁ! Absolutnie uważam to za MiT! :wink: BTW Kocham MiT-y tak na marginesie! :wink: :tongue: . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7174-kielbasa-ogniskowo-grillowa/#findComment-232233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Po jakiego .......a podajesz "przepis" a nie podajesz ile przypraw "wagowo"? Po takiego ze glownie chodzi o kielbase/mieso,tluszcz i wykonanie a dodatek smakowy to indiwidualna sprawatyle przypraw i w dodatku bez proporcji, toż to istna perfumeria lepiej użyć 2 - 3 przyprawy , bo przy większej ilości rodzajów przypraw smaki zaczynają się wzajemnie wykluczać, i powstaje kiełbasa pachnąca niczym. W glowie sie niemiesci co mozna z TEORI wnioskowacnacinanie kiełbasy na pieczenie nad ogniem (z ang.grill) pozbawia ją soczystości - ale jak kto lubi...Jak woda wyparuje to tak.poza tym może mielenie 3 x przez 8 nie nadwyręża mięsa , ale trzykrotne żucie przez ślimak owszem Gdzies czytalem dobra rade jednego z forumowiczow ze dobrym sposobem przed nadziewaniem jest przepuszczenie farszu przez maszynke.mielenie na 4 z ostrymi nożami da lepszy efekt .Sprobuj i napisz.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7174-kielbasa-ogniskowo-grillowa/#findComment-232250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Może przed krytyczną oceną smaku warto by było samemu sprawdzić jak jest na prawdę. marcus czy mógłbyś w przybliżeniu podać ilości przypraw ? Osadzanie,osuszanie i wedzenie 55 stopni 60 min .olcha. Parzenie okolo 10 min do osiagniecia 69 st w srodku kielbasy.Jeśli parzenie będzie zaraz po wędzeniu to czy nie realne jest Parzenie okolo 10 min do osiagniecia 69 st w srodku kielbasy. :question: A co z peklowanym na grilla, podobno nie wolno ? :wink: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7174-kielbasa-ogniskowo-grillowa/#findComment-232255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agaxxii Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 15 Sierpnia 2012 miro, Masz 100% racji myslę ,że minimum 50% Robiących swoje wyroby (nie zarobkowo) daje przyprawy na oko do smaku Próbując w czasie wyrabiania Ja tak robie jedynie stałe w gramach to peklosól u mnie 19g/kg :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7174-kielbasa-ogniskowo-grillowa/#findComment-232256 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Marcus, ta kiełbaska bardzo mi się podoba, więc na 100% jak się tylko ochłodzi na zewnątrz to zrobię - dzięki za przepis !! Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7174-kielbasa-ogniskowo-grillowa/#findComment-232276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Marcus, ta kiełbaska bardzo mi się podoba, więc na 100% jak się tylko ochłodzi na zewnątrz to zrobię - dzięki za przepis !! A widzisz tak sie sklada ze twoj post ,, Dobra kiełbasa na grilla - prosze o przepisy ,, zainspirowal mnie wlasnie do zrobienia kielbasy ktora nie bedzie wiorem na grillu i bedzie z dobrego surowca. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7174-kielbasa-ogniskowo-grillowa/#findComment-232286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 15 Sierpnia 2012 miro, Masz 100% racji myslę ,że minimum 50% Robiących swoje wyroby (nie zarobkowo) daje przyprawy na oko do smaku Próbując w czasie wyrabiania Ja tak robie jedynie stałe w gramach to peklosól u mnie 19g/kg :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:Przyznam że robię podobnie. Jednak jeśli podajemy przepis na forum warto podać poza składem mięsa ilość pozostałych składników. Moje skromne doświadczenie również przemawia za oszczędnym dozowaniem przypraw, ale może się okazać że przepis marcusa może być strzałem w 10-tkę. Żeby jednak się wstrzelić trzeba mieć namiary na środek. :wink: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7174-kielbasa-ogniskowo-grillowa/#findComment-232291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agn Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Fajna kielbaska , i napewno smakuje .Ja rowniez lubie zrobic tlusciejsza kielbaske na grila , tak 40% zawartosci tluszczu z tym ze wtedy podczas wyrabiania dodaje koncentrat sojowy , 4 plaskie lyzeczki na kazdy kilogram miesa . Co do przypraw sam uzywam sporo dlatego ze niestety przyprawa przyprawie nie jest rowna ( zwlaszcza jesli biore z marketowej polki i nie wiem ile czasu ta przyprawa tam lezala)i czasami trzeba jej niezle sypnac by pozniej wydobyc z kielbaski jej smak i aromat Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7174-kielbasa-ogniskowo-grillowa/#findComment-232785 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 18 Sierpnia 2012 tak 40% zawartosci tluszczu z tym ze wtedy podczas wyrabiania dodaje koncentrat sojowy , 4 plaskie lyzeczki na kazdy kilogram miesa . Ja też lubię takie tłuste tylko bez dodatków bo i po co. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7174-kielbasa-ogniskowo-grillowa/#findComment-232786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agn Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Wydaje mi sie ze w tym przypadku ten dodatek jest jak najbardziej uzasadniony i co najwazniejsze naturalny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7174-kielbasa-ogniskowo-grillowa/#findComment-232788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.