Wędliny Domowe
Drukuj

Frankfuterki wieprzowe

Składniki:

  • mięso wieprzowe chude najlepiej z szynki 5kg
  • mięso wieprzowe tłuste 5kg
  • peklosól 20 dkg
  • cukier 2 dkg
  • pieprz czarny 1,5 dkg
  • gałka muszkatołowa 0,4 dkg
  • jelita baranie o przekroju 22/24 mm

Wykonanie:

  • mięso chłodzimy do temperatury 2-4 C.
  • mięso mielimy na siatce ok. 8mm
  • dodajemy peklosól oraz przyprawy
  • mieszamy aż farsz nabierze kleistości

NIE dodajemy do farszu wody po to aby kiełbaski mogły nią napęcznieć podczas parzenia.

Formujemy kiełbaski o długości ok. 15 cm, osadzamy ok. 8 godzin, wędzimy zimnym dymem
tak długo aż nabiorą złocisto-brązowego koloru.
NIE parzymy.
Schładzamy i przechowujemy w lodówce.

Sposób podania:

Kiełbaski układamy na patelni i zalewamy wodą tak aby były lekko przykryte.
Dodajemy łyżkę masła i podgrzewamy patelnię tak długo aż woda się odparuje całkowicie
A sparzona kiełbasa zacznie się smażyć.

Prawidłowo przygotowana kiełbaska powinna podczas przełamywania wydać charakterystyczny trzask zwany Knack.

Nadesłał: Miro

Dodaj komentarz

Uwaga!
Administracja nie posiada żadnych dodatkowy zdjęć/planów/projektów dotyczących
prezentowanych na stronie wędzarni!

Kod antyspamowy
Odśwież